Realme 8i
recenze

Realme 8i

Novinka do počtu
3

Zorientovat se v nabídce Realme je každým měsícem těžší a těžší. Platí to i pro český trh, který byl obohacen o novinkou Realme 8i. Ta jako mnoho dalších míří do nižší střední třídy. Čím nás chce za 5 tisíc korun oslovit? Třeba 50megapixelovým fotoaparátem nebo baterií s kapacitou 5 000 mAh. Bude to však stačit?

Realme řady 8 už jsou mezi námi nějaký ten pátek, ale sestava, zdá se, stále nebyla kompletní. Přibyl další člen s názvem Realme 8i, který to zkouší s velkým displejem, novým procesorem a velkou baterií. Cenově startuje těsně pod hranicí 5 tisíc korun, kde je konkurence poměrně veliká. Vytáhne Realme nějaký trumf a uspěje?

Technické parametry Realme 8i 128+4 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce164,1 × 75,5 × 8,5 mm, 194 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,6" (2 412 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio G96, CPU: 2×2,08 GHz + 6×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2021, 5 499 Kč

Realme 8i

Obsah balení: očekávaný bonus

V krabičce je kromě telefonu a manuálů napájecí adaptér s kabelem typu USB-A/USB-C a nezbytná jehla pro vytažení šuplíčku pro karty. Navrch Realme přihazuje silikonové ochranné pouzdro.

Realme 8i
Líbilo se nám
  • ochranné pouzdro v balení

Konstrukční zpracování: lesk na prvním místě

Řada Realme 8 čítá již několik modelů a novinka 8i by měla tvořit pomyslný základ. Co se týče vzhledu, výrobce nevymýšlel žádné velké novoty a jde osvědčenou cestou. Oblé tvary doplňuje vcelku povedená barevná varianta s lesklými zády a výraznějším modulem fotoaparátů, který však nevystupuje nad okolní povrch.

Výrobce dobře zvládá ergonomii držení i tlačítek, která jsou v dobrém dosahu, a to včetně čtečky otisků prstů na pravém boku, která i spolehlivě a svižně funguje. Telefon je příjemně tenký a hmotnost se drží ještě v únosných mezích pod hranicí 200 gramů. Na těle sice ulpívají otisky prstů, ale nejde o vyloženě zásadní problém.

Jakousi tradici u Realme představuje ochranné pouzdro, které nechybí ani tentokrát. Je však neskutečně obtížné jej na telefon dostat a vyloženě otravné jsou pak krytky pro oba konektory na spodní hraně. Zvýšená odolnost se přitom nekoná.

Líbilo se nám
  • dobré zpracování
  • čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • výrazně lesklá záda
  • vyšší hmotnost

Displej: ve jménu 120 Hz

Příjemné překvapení nás čeká u displeje, kde se na 6,6 palcích rozprostírá jemné Full HD+ rozlišení, dokonce se dostalo na 120Hz obnovovací frekvenci. Jak je možné, že se na telefonu objevuje vlastně vše? Realme upustilo od AMOLED panelu a tentokrát nasadilo technologii IPS. Není se však zač stydět, displej je skvěle čitelný i jemný, nicméně špatně funguje automatická regulace jasu. Ochranu displeje výrobce nezmiňuje, ale nasazena je z výroby fólie.

Realme 8i
Líbilo se nám
  • dostatečně kvalitní obrazovka
Nelíbilo se nám
  • špatně fungující automatická regulace jasu

Zvuk: pouze základ

Kvalita zvuku je průměrná, hlasitý reproduktor je na spodní hraně a hraje především dostatečně hlasitě, což je důležité. O nějaké kvalitě však nemůže být řeč. Jak již víme, mobil nepostrádá 3,5mm jack. Poslech hudby je tudíž vhodnější právě skrze sluchátka.

Realme 8i
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: procesor potěší

Výkonnostní stránka telefonu se opírá o nový procesor Helio G96 od MediaTeku, který v nižší střední třídě rozhodně ostudu neudělá. Naopak lehce zkrátka jej drží pouze 4GB operační paměť. Nenadchne ani 64GB úložiště, které je základem při ceně 5 tisíc korun. Zbývá z něj přitom jen 51 GB pro vaše data. Naštěstí si lze připlatit za 128GB variantu a vždy je k dispozici slot pro paměťovku a případně i dvě nano SIM karty.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • solidní procesor
  • slot na paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • menší RAM

Výdrž baterie: dva dny vydrží

Trumfem bude dozajista baterie s již poměrně obvyklou kapacitou 5 000mAh, která při středně náročném používání poskytne dva pohodlné dny bez nabíjení. Opětovné dočerpání energie se provádí 18W nabíječkou a zabere zhruba 2 hodiny.

Realme 8i
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž

Konektivita: NFC přítomno

Realme 8i nabídne Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, GPS a GLONASS. Nechybí ani NFC, díky kterému lze bezkontaktně platit. K dispozici je také podpora Dual SIM s 4G na obou slotech, což je mezi levnějšími smartphony příjemné zjištění.

Líbilo se nám
  • NFC
  • slot pro dvě SIM karty
Nelíbilo se nám
  • nedostalo se na 5G

Fotoaparát: kdepak čtyři, pouze tři

Sestava fotoaparátů na zadní straně obsahuje navzdory prvnímu dojmu jen tři snímače, avšak jak to u levných telefonů bývá, příliš užitečných jich nenajdeme. Realme nasadilo nový typ 50megapixelového hlavního fotoaparátu, který doprovází 2megapixelový makro objektiv a 2megapixelový portrétní snímač. Paradoxně chybí ultraširokoúhlý objektiv.

Realme 8i

Hlavní fotoaparát odvádí velmi dobrou práci, kdy patří k tomu lepšímu v nižší střední třídě, a to nejen za dobrého světla, kdy jsou snímky ostré a detailní, ale snaží se i v noci. Zbylé fotoaparáty nestojí příliš za řeč, a to kvůli nízkému rozlišení. Pro potřeby selfies je v průstřelu displeje připraven 16megapixelový fotoaparát, který je jako dělaný na různé autoportréty.

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn bohužel maximálně jen ve Full HD rozlišení a ačkoliv je k dispozici volba 60 snímků za vteřinu, videa nepůsobí nijak plynule a co je horší, ani kvalita obrazu nenadchne.

Realme 8i (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • slušný 50Mpx fotoaparát
Nelíbilo se nám
  • zbytečné další fotoaparáty
  • nekvalitní záznam videa

Software: Android 11 připraven

Pokud znáte telefony Realme, prostředí vás nepřekvapí. Je založené na Androidu 11, ale výrazně jej mění nadstavba Realme, která se nemusí líbit každému. Změněna je zejména podoba nabídky s nastavením. Optimalizace je však velmi povedená, vše funguje svižně a v telefonu se nachází červencové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • dobrá optimalizace

Zhodnocení

Realme 8i je na první pohled sympatický telefon, který si vás kromě vzhledu dokáže získat například kvalitním displejem, svižným prostředím či velmi dobrou výdrží. Na druhou stranu za 5 tisíc korun a více mu chybí něco navíc. Nemá bohužel AMOLED displej ani nepodporuje moderní sítě 5G, chybí mu rovněž ultraširokoúhlý fotoaparát a nenadchne menší operační paměť, která je v případě českého trhu pouze 4GB.

Velkou konkurencí je například Realme 8, které sice nemá 120Hz displej, ale zato jde o AMOLED panel, nabízí lepší procesor či ultraširokoúhlý fotoaparát. Dražší je však jen o pár stovek.

Realme 8 128+6 GB

Rozměry160,6 × 73,9 × 8 mm, 177 g
DisplejAMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G95T, 2×2,05 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Zmínit můžeme ještě také Xiaomi Redmi Note 10, které za stejnou cenu nabídne větší interní paměť, rovněž 50megapixelový fotoaparát a navíc ultraširokoúhlý objektiv.

Xiaomi Redmi Note 10 128+4 GB

Rozměry160,5 × 74,5 × 8,3 mm, 178,8 g
DisplejSuper AMOLED, 6,43" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 678, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

realme-8i
Klady
  • pohodlně padne do ruky
  • bytelná konstrukce
  • 120Hz Full HD displej
  • dlouhá výdrž
  • 50Mpx fotoaparát
Zápory
  • dva zbytečné fotoaparáty
  • menší RAM
  • pomalejší nabíjení
  • nekvalitní záznam videa
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
První kapitola: ''Obsah balení: pouze nabíječka''
Plusy: ''ochranné pouzdro v balení''
Pc Wifi
Pc Wifi
to video je humr a hlavne je nahrane ve 30fps. Nevim esi uz na mobil nebo to postihla nejaka nemoc behem cesty do pc / YT.

"Current / Optimal Res 1920x1080@30 / 1920x1080@30"

Super ze sice 120Hz display, ale minimalne video je hnus nejvetsi. 4GB RAM je uz lehce pomalo, ale dobre optimalizovany OS by nemel mit problem, aspon ze uloziste je udaje UFS 2.1.

A velmi velmi by me zajimala ne/funkcnost CA / spojeni vice pasem LTE. Proflakava se totiz, ze ruzne Xiaomi, Realme apod. to proste neumi, prihlasi se vzdy jen na 1 frekvenci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze