PowerCube Extended Remote
recenze

PowerCube Extended Remote

Domov pod kontrolou
5

Veškerá elektronika se stává stále chytřejší. Například telefony toho v dnešní době umí tolik, že vyjmenovat všechny funkce naráz není v podstatě možné. Podobná evoluce není v případě našich domácností zdaleka tak výrazná, přesto se již pomalu dá hovořit o domácnosti s přídomkem chytrá. Do ní spadá i zajímavá zásuvka s dálkovým ovladačem, na kterou se dnes podíváme.

Společnost PowerCube, respektive její stejnojmenný produkt, přišla na trh s elektrickými prodlužovačkami s velmi zajímavým a přitom jednoduchým konceptem. Jistě jste někdy v životě řešili situaci, kdy jste si do řadového rozbočovače chtěli připojit několik zařízení či nabíječek, avšak kvůli jinak velkým adaptérům jste vše nemohli poskládat tak, abyste mohli využít všechny dostupné zásuvky. A přesně rozbočovač PowerCube tento problém vyřešil již před několika lety. Jak název napovídá, jde o krychli, která má na každé straně jednu zásuvku. Při připojení i několika jinak velkých adaptérů tak nedochází ke kolizi, kterou ve většině případů u klasických rozbočovačů vyřešil pouze kompromis. I proto společnost PowerCube dostala za svůj produkt nejedno ocenění, a to včetně prestižního Red Dot Design Award. A dle nás právem.

PowerCube Extended Remote

Společnost navíc svůj koncept čtvercového rozbočovače posunula ještě o krok dál. Nyní již hovoříme o PowerCube Extended Remote. Jde o stejný koncept, který byl popsán výše, navíc je zde však oranžové tlačítko a také dálkový ovladač. I ten má jedno velké a díky oranžové barvě výrazné tlačítko, které funguje naprosto stejně, jako to na samotném rozbočovači. A jak asi správně tušíte, skrze zmíněná tlačítka se PowerCube ovládá. Při jednom kliku do zařízení do něj připojených začne či přestane proudit elektrický proud. Jak jednoduché. Samotný dálkový ovladač navíc nepotřebuje ke svému fungování žádnou baterii a přitom funguje až na vzdálenost 25 metrů. Během testování jsem naprosto bez problémů ovládal světlo v jedné místnosti z místnosti druhé. Signál tak projde i skrze cihlovou zeď.

Jeden vládne všem, alespoň tedy může

Velkou výhodou je navíc fakt, že k jedné PowerCube lze připojit hned několik ovladačů zároveň. Stejný princip pak funguje i opačně – jedním ovladačem lze ovládat více rozbočovačů. Teoreticky tak po příchodu domů můžete jedním klikem aktivovat veškeré domácí spotřebiče včetně televize, Xboxu, rádia či osvětlení. Avšak právě ve spojení s osvětlením mi PowerCube Extended Remote dává největší smysl. V bytě totiž máme hned dvě lampy s vlastním ovládáním přímo na kabelu ze zásuvky, přičemž jedno je za stolem, druhé pak za pohovkou. Ani do jednoho prostoru však není přístup dvakrát ideální a pomocí dálkového ovládání ve spojení s PowerCube jsem tento „problém“ vyřešil vskutku snadno. Navíc díky dvěma ovladačům připojeným k jedné PowerCube jsem mohl světla rozsvěcet ze dvou míst v bytě zároveň. Podobně se samozřejmě dá PowerCube s ovladači využít i na další spotřebiče, například pro telefon, počítač či tablet.

PowerCube Extended Remote

Ještě se na moment vrátím k samotnému ovladači, který je součástí balení PowerCube Extended Remote a dá se dokoupit i samostatně. Ovladač se s krychlí páruje velmi jednoduše: stačí pouze na 5 vteřin přidržet oranžové tlačítko přímo na PowerCube a po rozsvícení diody použít ten ovladač, který chcete s prodlužovačkou o délce 1,5 metru a rozbočovačem v jednom spojit. Bílo-oranžový ovladač pak má na své spodní straně dvojici nano podložek, které usnadňují umístění v podstatě kamkoli v bytě. Vůbec od věci jej umístit například na podlahu a spotřebiče či osvětlení tak ovládat pouhým šlápnutím na oranžový bod.

Osobně používám původní PowerCube s 1,5 metru dlouhou prodlužovačkou již delší dobu v kanceláři, kde jsem si ji oblíbil i díky dvěma USB portům, kam mohu připojit kabel nabíječky od telefonu či tabletu. PowerCube Extended Remote nabízí v podstatě totéž a ještě něco navíc. To navíc v tomto případě je možnost jej dálkově ovládat, což mi dává smysl zejména při použití s osvětlením v domácnosti, které není připojeno k žádnému vypínači. Díky ovladači si jej v podstatě snadno vytvoříte. Podpora dálkového ovládání s sebou však nese daň v podobě absence dvojice USB portů, což je škoda a oproti variantě bez oranžového tlačítka to musím označit za mínus. Plusy však zejména díky dobrému nápadu a povedenému designu stále převažují. Jako mínus bych už neoznačoval ani cenu, která se pohybuje kolem 600 Kč, a to včetně jednoho dálkového ovládání.

Snad se v další generaci dočkáme možnosti spojit PowerCube s telefonem a ovládat tak tyto zejména designově zajímavé zásuvky skrze mobilní zařízení, která máme v dnešní době stále při sobě.

Klady
  • nápad
  • možnost připojení více ovladačů k jedné PowerCube
  • design a zpracování
Zápory
  • absence USB portů
Diskuze ke článku
Jiří Mrázek
Jiří Mrázek
Jako mínus bych neoznačil cenu? Prodlužovák s USB jsem koupil za 215,-Kč v elektru. A za 300,- jsem někde viděl 5 spínaných zásuvek s dálkovým ovládáním. PowerCube je hezký vynález, ale předražený.
zklamaný uživate
Bohužel jsem si kostek PowerCube několik koupil.

Bohužel, protože:
1. Mnohé zástrčky nelze do PowerCube zasunout. Může za to špatně tvarovaná dětská pojistka. Podobně se chovají starší rozbočovače s mechanicky poškozenou pojistkou. Ale u zcela nového výrobku?

2. Dálkový ovladač funguje zcela náhodně, Není na něj spolehnutí. Někdy sepne, někdy ne. Větší naděje je na vzdálenost 2-3 metrů, ale jsou to nervy... Hlavně, když na kostku nevidíte a nevíte, jestli je on/off.

3. Kostka s výměnnými zástrčkami nemá žádnou západku. Vytáhnutí kostky ze zásuvky tedy znamená, že vám zůstane v ruce jen samotná kostka a přípojná zástrčka zůstane v zásuvce, odkud se špatně doluje. Neuvěřitelná věc.

jsem velmi zklamaný a uvažuji o vrácení.

chosenek
Ví někdo jak je možné že ovladač funguje bez baterií?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze