Objektiv Black Eye
recenze

Objektiv Black Eye

Když mobil nestačí
16

Vyzkoušeli jsme novou řadu objektivů značky Black Eye nejen pro váš smartphone. Chlubí se špičkovým zpracováním, dobrou optikou a univerzálností. Vybírat můžete z objektivů řady Yellow, která tlačí především na cenu, nebo dražší řady Black, jež sází na vysokou kvalitu optiky. Jak se tyto dvě řady liší a jak v praxi objektivy fotí?

Na celosvětový trh včetně České republiky přichází třetí řada objektivů značky Black Eye pro mobilní telefony. Designově vychází z druhé generace a drží svojí velkou výhodu oproti jiným objektivům, kterou je univerzálnost. Jde o objektivy pro většinu chytrých telefonů na trhu. Samotná čočka objektivu je totiž zasazená do jakéhosi klipu a je jen na vás, na jaké zařízení ji připnete.

black eye promo

„Při navrhování klipu jsem čerpal z obrazové kultury skateboardingu, snowboardingu a surfingu a samozřejmě i z vizuální identity značky Black Eye,” říká Sami Lahtinen, hlavní designer značky Black Eye. Když se podíváme zevrubněji na samotný klip a odšroubujeme z něho objektiv, tak v něm jistou podobnost se snowboardovým prknem můžeme spatřit. Samotný klip byl přepracován tak, aby se jednoduše ovládal a manipulace s ním byla co nejpříjemnější. Ostatně tomu napomáhají i prodloužené čelisti kolíčku. Z naší zkušenosti je síla stisku naprosto dostačující a obava ze samovolného spadnutí klipu například v pohybu je tak zbytečná. Perfektní držení na telefonu zajišťují i silikonové podložky, které dobře fixují střed objektivu na čočce telefonu.

Zároveň je spona navržena tak, aby byla chráněna spodní čočka před nečistotami, když objektiv není nasazen na telefonu. Klip lze nasadit jak na přední tak i zadní kameru u většiny telefonů. Objektiv je na samotném klipu našroubován pomocí kovového závitu, takže by nemělo dojít k tak rychlému opotřebení jako je tomu u plastu. Velkou výhodou šroubovacího závitu je jeho universálnost a kompatibilita se všemi šroubovacími objektivy Black Eye.

Prodejní balení: víc než bychom čekali

Objektivy Black Eye se dodávají v papírové krabičce, která má přední stranu průhlednou, takže přesně vidíte daný objektiv a jeho velikost. V balení kromě objektivu najdete i plastovou krytku na čočku a černý sáček z mikrovlákna. Jestliže si objektivy budete chtít brát s sebou na cesty, tak dodávané příslušenství oceníte. Krytka přesně pasuje na daný objektiv, a zamezí tak nechtěnému poškrábání při cestování nebo pádu na zem. Cestovní sáček můžete použít pro vyleštění objektivu i čočky telefonu a nakonec do něj objektiv celý schovat a zavázat pomocí stahovacích tkaniček. Společnost Black Eye jako své logo používá žlutou rybu s velkým vypouklým levým okem, ovšem při troše pozornosti zjistíte, že nejde oko, nýbrž o objektiv. Toto logo ryby nás pak doprovází na veškerém příslušenství, které Black Eye vyrábí.

prodejní balení Black Eye objektivu

Pozastavíme se u samotného objektivu, který lze z kolíčku odšroubovat. Jeho tělo je z hliníku a po obrubě nalezneme nápis, který upřesňuje, o jaký objektiv se přesně jedná. K záměně by ale nemělo dojít, poněvadž má každý objektiv jinou velikost podle toho, jaký druh fotografií chcete fotit. Samotný objektiv je vyroben z vysoce kvalitního skla s dvojvrstvou povrchovou úpravou, která umožňuje zachycení přirozených barev a zabraňuje nechtěným odrazům světla. Tím se Black Eye liší od konkurence, která v Číně vyrobí prakticky stejně vypadající objektiv, ovšem optiku netvoří sklo, nýbrž plast.

Pojďme si ale konkrétně představit všechny druhy objektivů, které jsme měli na test. Následující fotografie jsme pořizovali na iPhone 6s.

Řada Yellow: kvalita pro všechny uživatele

Macro 20X: fotografování detailů

Pokud fotografujete rádi makro fotky, tak jistě víte, že váš smartphone má jisté limity, od jaké vzdálenosti dokáže zaostřit. S makro čočkou Black Eye můžete fotografovat už od vzdálenosti 6 až 12 mm. Z našich praktických zkušeností musíme uznat, že dvacetinásobné přiblížení je opravdu hodně efektní a pokud se vám povede objekt dobře vyfotit, tak mohou vzniknout úžasné fotografie. Nutno uznat, že fotit makro chce hodně cviku a zapomeňte na to, že byste cvakali jednu ostrou fotku za druhou. Než si zvyknete, že je nutné telefon přiblížit na opravdu malou vzdálenost od objektu, tak záhy zjistíte, že si s telefonem stíníte a fotka bude tmavá. V interiéru pořídíte spíše nerozmazanou fotku než venku, kde stačí aby jen trochu foukal vítr a nemáte šanci pořádně zaostřit. Všechny námi pořízené fotky spojuje jistý neduh, a to jsou neostré okraje makro fotky. Čočka ostří na střed a okraje silně rozmazává. Jako efekt je to zajímavý, ale my bychom uvítali širší záběr pro dokonalejší fotku.

První foto zleva samotný iPhone 6s, poté s Macro 20X objektivem

Doporučená cena tohoto objektivu je 599 Kč.

Fisheye: změňte svůj pohled na svět na 180°

Fotky pomocí rybího oka zná asi každý. Taková fotka sice deformuje kompozici, ovšem nabídne záběr až ze 180°, což vaše fotky udělá originální. Nevýhoda tohoto objektivu spočívá v černých okrajích okolo fotky, které jsou způsobeny vypouklou optikou. Řešením tedy může být fotit s digitálním zoomem nebo následně fotku v telefonu ořezat, a zbavit se tak černého okruží. I u tohoto objektivu jsme pozorovali jeho tendenci si udržet střed fotky ostrý a zbytek totálně rozmazat. Fisheye objektiv se hodí na akční záběry nebo na pořízení selfie bez použití tyče. Pro focení selfie oceníte obousměrné nasazení kolíčku na telefon, jak jsme zmiňovali už v úvodu článku.

První foto zleva samotný iPhone 6s, poté s fisheye objektivem
Promo fotografie společnosti Black Eye s fisheye objektivem

Doporučená cena tohoto objektivu je 599 Kč.

Wide Angle: pro širokoúhlý svět

Se širokoúhlým objektivem se vám otevírají mnohem větší možnosti fotografování. Jednak můžete zachytávat dechberoucí krajinu až k obzoru nebo využít jeho předností v interiérech, kdy nemáte dostatek místa pro focení a oceníte tak jeho 160° úhel záběru. Další využití vidíme při natáčení videa, kdy čas od času potřebujete vtěsnat před objektiv co nejširší kompozici a v tom vám objektiv wide angle velmi pomůže.

První foto zleva samotný iPhone 6s, poté s Wide Angle objektivem
Promo fotografie společnost Black Eye s Wide Angle objektivem

Doporučená cena tohoto objektivu je 999 Kč.

Combo: když jeden nestačí

Pokud rádi fotíte makro fotky, ale přitom byste rádi točili širokoúhlá videa, můžete využít dvojici těchto čoček. V balení naleznete makro objektiv s dvacetinásobným přiblížením a wide angle objektiv pro širokoúhlé fotky.

Doporučená cena tohoto objektivu je 1399 Kč.

Řada Black: objektivy špičkové kvality

Full-Frame Fisheye: čistota po celé šířce záběru

Tento objektiv by se dal označit za nejuniverzálnější z celé produktové řady. Disponuje úhlem záběru 180°, ale na rozdíl od klasického fisheye poskytuje ostrý obraz po celé šířce záběru. Výsledné fotky nejsou tolik deformované a zlepšila se i ostrost, i když z detailnějšího pohledu zjistíte, že okraje jsou mírně rozmazané. Výhoda tak spočívá v nulové vinětaci okolo fotky. Full Frame objektiv navíc splňuje rostoucí požadavky na stále se zvětšující čipy mobilních telefonů, tento objektiv je vhodný pro většinu 1/3" snímačů. Bohužel daní je vyšší cena, které překročila tisíc korun.

První foto zleva samotný iPhone 6s, poté s Full-Frame fisheye objektivem
Promo fotografie společnosti Black Eye s Full-Frame fisheye objektivem

Doporučená cena tohoto objektivu je 1499 Kč.

Tele 3X: přibližte si svět

Největší a zároveň nejzajímavější objektiv jaký jsme mohli testovat. Teleobjektivy k digitálním zrcadlovkám patří k těm největším, zároveň i k nejdražším objektivům, stejně je tomu u Black Eye. Tele 3x je opravdovým velikánem a v prvních chvíli po připnutí na telefon vám vyvolá úsměv na rtech. Rázem se mění těžiště a vy v prvních minutách zjišťujete, jak telefon správně uchopit. Po chvíli ale člověk pochopí, jakou fotografickou zbraň drží v ruce. Fotografie s 3násobným přiblížením a nízkou hloubkou ostrosti podtrhnou vaše fotografické dovednosti. Úhel záběru u tohoto teleobjektivu je pouze 39°, což odpovídá 60mm objektivu ve formátu 35 mm. Využití tohoto objektivu může být při portrétní fotografii, u akčních záběrů nebo focení přírody. Výhodou teleobjektivu oproti fisheye je ten, že nezkresluje, předměty nejsou „ohnuté“, což u rybího oka mohou být. Vadou na kráse pak může být vyšší cenovka, která se však dá očekávat, neboť zpracováním je objektiv na špičkové úrovni a série skel zaručuje přirozené podání barev a zamezuje nežádoucí odrazy světla.

Z dvojice fotek vždy iPhone 6s bez objektivu na levo, druhá fotka s Tele 3x objektivem
Promo fotografie společnosti Black Eye s Tele 3x objektivem

Doporučená cena tohoto objektivu je 2599 Kč.

Tele 3x objektiv na iPhone 6s

Příslušenství značky Black Eye

Představili jsme si tedy novou řadu Black Eye objektivů pro smartphony, ale tím náš článek nekončí. Je potřeba zmínit, že společnost dodává i zajímavé fotografické příslušenství.

Cover

Plastový ochranný kryt pro všechny nejnovější iPhony od 5 až po 6s. Je vybaven systémem uchycený objektivů, takže pokud nechcete používat kolíček, můžete mít iPhone v tomto obalu a v momentě, kdy chcete fotit stačí jen přišroubovat objektiv. Cover se bude prodávat za doporučenou cenu 269 Kč.

Hammer ochranné sklo

Pokud chcete váš telefon maximálně ochránit, a zabránit tak nechtěným oděrkám na displeji, vyzkoušejte Black Eye sklo na telefon. Sklo je dostupné ve velikostech od iPhonu 5 až po iPhone 6s za cenu 399 Kč

Flip Cover a Flip Cover z pravé kůže

Flipové pouzdro, do kterého zasadíte telefon a můžete ho pohodlně uzavřít a mít jistotu, že si nezničíte displej telefonu, se vyrábí ve dvou provedeních. Z koženky a z pravé kůže. To druhé jsme mohli na našem iPhonu 6s vyzkoušet. Telefon v plastovém výlisku perfektně drží, nechybí v něm výřezy pro nabíjecí Lightning konektor a pro boční tlačítka. Na levé straně, jak už to u flipových pouzder bývá, jsou dvě přihrádky na karty nebo vizitky. Po uzavření vše jistí magnetická spona. Z druhé strany u fotoaparátu nechybí závit pro našroubování jakéhokoliv objektivu Black Eye. Pokud jste tedy příznivci flipových pouzder, toto černé z pravé lesklé kůže můžeme jenom doporučit. Cena pouzder je 499 Kč za flipový cover ze syntetiky a 999 Kč z pravé kůže.

Závěrečné doporučení

A jaký objektiv na závěr doporučit? To je velice těžká otázka. Pokud jste milovníci makro fotek, jistě oceníte 20násobné přiblížení. Pokud se na svět díváte ze širší perspektivy, tak doporučením může být Wide Angle objektiv, který za velmi zajímavou cenou nabídne hodně muziky. Pro fajnšmekry je tu dvojice fisheye objektivů. U té levnější musíte počítat s černými okraji, které posléze můžete v telefonu ořezat. Nechce se vám toto podstupovat? Pak je tu Full Frame rybí oko. Chybí vám na telefonu optický zoom a chcete se na svět koukat více z blízka, pak sáhněte po teleobjektivu.

Další způsoby použití objektivů Black Eye

Objektivy značky Black Eye zakoupíte v nejbližších dnech na prodejnách řetězce Datart, kde si je budete smět vyzkoušet přímo na svém telefonu.

Klady
  • optika z tvrzeného skla
  • zpracování objektivů i dodávaného příslušenství
  • použití nejen pro telefon ale i pro tablet nebo notebook
  • univerzálnost objektivů
Zápory
  • vyšší cena Full-Frame fisheye i teleobjektivu
  • řada Yellow objektivů má tendenci rozmazávat okraje fotky
Diskuze ke článku
kleinak
Já to říkám už 2roky, od dob Nokia 808, stačí mít pořádný fotomobil a je po všem, nic víc nepotřebujete. Teď mám L1020 a jsem maximálně spokojen a rozhodně nepotřebuji k ní dokupovat, třeba externí xenonový blesk, takovýhle objektiv a nevím co ještě. Když se člověk zamyslí nad dnešními cenami telefonů a příslušenství k nim, aby to dobře fotilo, tak to musí člověk sáhnout hluboko do kapsy. Ale ono je řešení, ale má to WP a některým nevoní, mě to rozhodně nevadí, ty fotky a video za to stojí a se systémem nemám problém.
Samozřejmě zrcadlovka je jiný level, ale kdo ji táhá denně s sebou?????? Kdo????? Já ne.
Ondřej Veselý
Ondřej Veselý
Prijde maznute na okrajich uplne vse, tedy krom promo fotek vyrobce...
All mobile
Vcelku zajímavé, ale využití pro mě úplně nulové.Ať žije klasická výborná zrcadlovka.
fry
kadejako pokrútené a spotvorené fotky ma nikdy nezaujímali. to budem radšej nosiť so sebou profikompakt či zrkadlovku. pre mňa využiteľnosť nulová.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze