Lenovo IdeaTab S5000
recenze

Lenovo IdeaTab S5000

Král mezi levnými tablety

Do naší redakce tentokrát přicestoval levný tablet od čínského Lenova – tím je IdeaPad S5000, který vás zajisté už po prvním kontaktu uchvátí svým extra tenkým tělem, nízkou hmotností a exkluzivním vzhledem. Podaří se mu však skvělý první dojem nepokazit nevyladěním prostředím či nízkým výkonem? To si ukážeme v naší dnešní recenzi.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský




agz0-800

Lenovo IdeaTab S5000

Operační systém: Android 4.2.2 Jelly Bean
Displej: 7" TFT IPS displej, rozlišení 1 280 × 800 pixelů, 16 miliónů barev
Procesor: MediaTek MT8125 1,2 GHz, 4 × ARM Cortex-A7, GPU PowerVR SGX544
Paměť: 1 GB RAM, 16 GB interní paměti (po zapnutí cca 12,5 GB) 
Fotoaparát: zadní 5 Mpix, přední 1,6 Mpix
Bezdrátová komunikace: GPS, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n
Konektory: 3,5mm Jack, microUSB port
Senzory: G-senzor, senzor okolního jasu
Rozměry a hmotnost: 117 × 191 × 7,6 mm, 245 gramů
Baterie a výdrž: 3 450 mAh, cca 9 hodin při přehrávání 720p videa
Cena a dostupnost: listopad 2013, 4 000 Kč

Obsah balení, konstrukce a vzhled, displej

Obsah balení

Tablet přišel zabalený v poměrně kompaktním balení a ihned nám bylo jasné, že v něm nenalezneme bůhvíjakou výbavu a také se tak stalo. V balení se totiž kromě samotného tabletu nachází jen základní manuál, kabel microUSB-USB a nabíječka. Nabíječka nás pak překvapila méně kompaktními rozměry.

dsc_0541

dsc_0552

Obsah balení:

  • tablet
  • microUSB-USB kabel
  • nabíječka
  • manuál


Nedočkali jsme se tak žádného nadstandardního příslušenství, ovšem to až tolik nevadí. V dané cenové relaci budeme mnohem spokojenější, pokud společnost investovala maximum do funkční výbavy. Sluchátka má snad každý doma a obal za pár korun není problém dokoupit.


Konstrukce a vzhled


Ihned po vybalení nám bylo jasné, co je největší předností tabletu – rozhodně vzhled a dílenské zpracování. Po této stránce totiž musíme Lenovo velmi pochválit. Podařilo se mu snížit rozměry i hmotnost na minimum a to i oproti mnohem dražším tabletům. Rozměry přístroje činí konkrétně 117 × 191 × 7,6 mm, hmotnost pak pouhých 245 gramů.

1

2

 

Celý tablet je přitom vyroben z plastu, ovšem kvalitního – nikde se nic neprohýbá ani nevrže. Celkově je konstrukce velmi pevná. A to i přesto, že se nejedná o unibody konstrukci – v dolní části si můžete všimnout, že tablet nabídne úzký stříbrný rámeček. Když už jsme u zadní strany, tak se na ní podíváme. Ta je stříbrná a matná – lesklý je jen spodní rámeček. Jinak se na ní nachází pouze logo společnosti a čočka 5Mpix fotoaparátu. Částečně na ní pak z horní části zasahuje i 3,5mm jack konektor.

5

6

Po otočení tabletu na přední stranu, si můžete všimnout, že tablet zkrášluje stříbrný rámeček, který dodává moderní vzhled. Ve spodní části tabletu se nachází opět logo Lenova. Na horní pak hlasitý reproduktor a vedle něj webkamera pro videohovory. Nechybí ani čidlo pro automatickou regulaci jasu.

3

4

S boky přístroje budeme rychle hotoví. Nejdříve uvedeme, že boky jsou zaoblené, a tablet se proto skvěle drží. Na pravém boku nalezneme klasické tlačítko pro ovládání hlasitosti a také vypínací tlačítko, které se nachází těsně pod. Přesně uprostřed dolní strany se pak nalézá systémový port microUSB 2.0 (nabíjení probíhá i přes USB kabel). Poslední na řadu pak přichází horní strana, kde je umístěn 3,5mm jack. Toť vše.

7

8

9

 

Pravděpodobně jste si všimli, že tablet zcela postrádá HDMI výstup a dokonce i slot pro microSD karty, což je velká škoda. Celkově je ale konstrukce na vysoké úrovni a nad drtivou většinou levných Android tabletů vítězí na celé čáře.


Displej


Přední stranu jsme si prohlédli, ovšem nepozastavili jsme se u kvalit displeje. O tom si povíme něco nyní. Displej nabídne obligátních 7 palců a technologii IPS – nejedná se však o laciný panel jako například u tabletu Iconia Tab A1, ale skutečně kvalitní panel. Displej navíc do vínku dostal HD rozlišení 1 280 × 800 pixelů, což znamená solidní hustoti 216 PPI.

10

11

Velmi dobré jsou i pozorovací úhly a čitelnost na přímém slunečním svitu, samozřejmě se zvýšeným jasem, jehož regulaci usnadňuje čidlo na přední straně, které funguje skutečně spolehlivě. Lenovo neuvádí, zda je displej chráněn krycím sklem, ovšem nijak extra náchylný na poškrabání není. Kladně hodnotíme oleofóbní vrstvu, která je na levné tablety skutečně nadstandardní, a tablet se proto velmi snadno čistí.




Výkon a výdrž, systém a aplikace, fotoaparát a webkamera, zvuk

Výkon a výdrž


Jako ve většině levných tabletů současnosti, tak i zde se můžeme setkat s procesorem od MediaTeku, konkrétně s MediaTek 8125 o taktu 1,2 GHz (4 × ARM Cortex-A7). Dále je k dispozici přesně 1 GB paměti RAM (po spuštění dostupných cca 690 MB), jako grafika pak poslouží čip Imagination PowerVR SGX 544. V našem případě jsme testovali 16 GB variantu, která po prvním spuštění uživateli nabídne cca 12,5 GB prostoru. K zakoupení je však i nižší, 8GB varianta.

13

14

15

Jako vždy se podíváme i na benchmark testy. V těch se Lenovu dařilo přiměřeně. V AnTuTu to znamená výsledek 13 419 bodů, v Quadrantu 4 805 bodů a v NenaMarku solidních 46,4 snímků za sekundu, což je lehké zklamání a je vidět, že grafickým výkonem tablet rozhodně nijak extra nepotěší. Podívejme se proto na to, jak si poradí s hraním 3D her.

16

17

18

K tomu jsme použili oblíbené hry – konkrétně Dead Trigger 2 a Asphalt 8: AirBone. Kromě toho jsme si zahráli i nenáročné hry typu Angry Birds, FIFA 14 a další. Zpět ale k těm náročnějším – u Dead Triggeru jsme sice déle čekali při načítání, ale hru jsme si na nízké detaily solidně zahráli. U Asphaltu už to bylo poněkud horší, neboť hra se velmi sekala a FPS se dle našeho názoru nepohybovaly nad 10 snímky za sekundu, takže dlouhodobě je hra spíše nehratelná, ovšem za 4 000 Kč jen těžko seženete výkonnější kousek, takže v dané cenové relaci na hraní nejnáročnějších her klidně zapomeňte.

19

21

Z výdrže jsme měli trošku strach a to především vzhledem k velmi tenkému tělu tabletu. Ovšem nemusíte se ničeho bát – i přes papírově nižší kapacitu 3 450 mAh vydrží tablet při běžném používání, jako je prohlížení webu, čtení mailu, občasné přehrání videa a hraní her, okolo 9 hodin bez nutnosti připojení k nabíječce, což je vynikající hodnota.

20

Jako obvykle jsme tablet otestovali i standardizovaným testem, kdy je jas nastaven na 50 %, zvuk též a posílán do sluchátek. Na tabletu jsou přitom potlačeny aktualizace a přehráváno 720p video streamované přes Wi-Fi. V tomto testu dokázal tablet bez nutnosti připojení k nabíječce pracovat lehce přes 9 hodin. Při běžném využívání se tak klidně dostanete až na 10hodinovou výdrž, záleží však na náročnosti. Během testování se nám však nepodařilo dostat pod 6,5hodinovou výdrž a to ani při velmi intenzivním využívání, jako je hraní her, sledování videí atp. Následné nabíjení je pomalejší– z nulové kapacity na 80 % trvá lehce přes 3 hodiny, na nabití do 100 % pak počkáte ještě zhruba další hodinu.


Systém a aplikace


Po spuštění běží tablet samozřejmě na Androidu a to ve verzi 4.2 Jelly Bean, ovšem od čistého Androidu má prostředí hodně daleko. Systém je totiž překryt masivní nadstavbou, která zcela odstranila menu a vy se tak můžete pohybovat pouze po pohotovostních obrazovkách. Lehce se tak podobá například nadstavbě Emotion UI od Huawei.

23

24

25

Prostředí systému je ale díky tomu velmi intuitivní – sice je absence menu zpočátku podivná, ale po pár hodinách používání si toho už ani nevšimnete. Notifikační lišty jsou však identické s těmi, co můžeme vídat u čistého Androidu.

26

28

Už v základu se v tabletu nachází předinstalováno poměrně velkou množství aplikací. Kromě standardních aplikací, jako je YouTube či Gmail, emailový klient či Chrome a klasický webový prohlížeč, jsou v tabletu i méně běžné aplikace. Mezi ty patří:

  • ShareIT – sdílení souborů skrz Bluetooth
  • Norton Mobile Security – antivir
  • KingSoft Office – kancelářský balíček
  • MovieStudio – úprava videí
  • Power Manager HD – správa baterie
  • File Browser – manažer souborů
  • Accu Weather – widgety s počasím

27

29

Co nás trošku zamrzelo, byla skutečnost, že celé prostřední není dokonale přeložené do českého jazyka. Například když kliknete na ikonku tří teček, v dolní pravé části objeví se vám několik nabídek, které jsou všechny v angličtině (ještě, že ne v čínštině). Jinak je ale prostředí velmi povedené.

Fotoaparát a webkamera


Lenovo osadilo tento tablet hned dvěma kamerami. Nejdříve se zastavíme u zadního fotoaparátu – ten nabídne standardní rozlišení 5 Mpix a dokonce i funkci automatického ostření, zapomenout však musíme na přisvětlovací LED diodu, což však u tabletu ani tolik nevadí. Potěší také skutečnost, že fotky lze pořizovat pomocí hardwarové spouště – tedy pomocí ovladače hlasitosti. To vítáme.

screenshot_2014-04-08-00-16-40

screenshot_2014-04-08-00-16-46

screenshot_2014-04-08-00-16-59

Ještě před prohlídkou kvalit fotoaparátu, se podíváme na jeho prostředí. To je opět v angličtině. K dispozici je například HDR režim, panorama a další. Nastavovat můžete dobu expozice, barevné efekty, scénické módy či vyvážení bílé. Nabízí se dokonce i detekce obličeje, časovač či možnost volby ISO a velikosti snímku (3 Mpix, 4 Mpix a 5 Mpix). Nastavení je, jak můžete vidět, skutečně bohaté.

img_20140406_143842

img_20140406_143825

img_20140406_151934
img_20140406_152021

img_20140406_152050

img_20140406_152157


Kvalita fotografií je na danou cenovou relaci solidní. Pro zachycení momentek či vyfocení textu je naprosto dostačující a to zejména díky funkci automatického ostření. Tablet si dokonce poradí i s nahráváním videa v HD rozlišení, konkrétně se jedná o rozlišení 1 280 × 720 pixelů při 30 FPS. Na přední straně se pak nachází ještě 1,6Mpix webkamera pro videohovory – i ta zvládá pořizovat fotografie a videa.


Zvuk


Reproduktor se nachází na přední straně, konkrétně uprostřed horní části. Jeho kvality jsou solidní – nejedná se sice o přeborníka, díky kterému byste mohli zahodit domácí audio sestavu, ale pro ozvučení menšího prostoru postačí solidně. Zvuk navíc není plechový, naopak je poměrně věrný. Hlasitost by mohla být o krapet vyšší, poté by byl tablet po zvukové stránce skutečně vysoko.

Nechybí samozřejmě ani 3,5mm jack konektor. Ten se nachází na horním boku a částečně zasahuje do zadní části. Jeho kvality jsou dobré, zvuk je po připojení kvalitních sluchátek logicky lepší než z hlasitého reproduktoru, ovšem i zde bychom ocenili možnost o něco vyšší hlasitosti.




Zhodnocení a závěr, konkurence


A jsme na konci. Nyní se zrekapitulujeme jaké dojmy v nás tablet zanechal. Musíme však rovnou přiznat, že nás IdeaTab S5000 skutečně zaujal a to nejen elegantním vzhledem, ale celkovým dojmem. Za 4 000 Kč, což je cena 16GB verze, totiž nabídne vše, co byste mohli vůbec požadovat. Mezi výhody patří dostačující výkon, kvalitní IPS panel s HD rozlišením, zmiňovaný elegantní vzhled a maximálně kompaktní rozměry a nízká hmotnost. Prostředí je sice velmi specifické, ale nelze považovat za negativum – navíc je plynulé a stabilní.

1

6

10

Nejvíc nás na tabletu zamrzela absence slotu na microSD karty, takže se musíte spokojit s integrovaným úložným prostorem, který u 16GB verze činí cca 12 GB volného prostoru. Chybí také výstup HDMI, na který výrobci stále více zapomínají. Jinak však k tabletu nemáme výraznější výtky a můžeme jej doporučit každému, kdo hledá tablet do čtyř až pěti tisíc korun a smíří se s absencí slotu na microSD karty.

A jaká je vlastně konkurence? Nabízí se například Samsung Galaxy Tab 3 Lite, jenž jsme testovali nedávno. Ten však na Lenovo ztrácí téměř ve všech ohledech. Jediné jeho výrazné pozitivum pak tkví v tom, že nabídne slot na microSD karty. Jako konkurenta můžeme uvést i tablet Google Nexus 7 první generace, který se v současné době doprodává – ten nabídne vyšší výkon a o něco kvalitnější displej. Chybí mu však zadní fotoaparát a též nemá slot na microSD karty, je pak cca o 500 Kč draží. 7palcových tabletů je na trhu skutečně mnoho, ovšem s IdeaTabem 5000 zajisté neuděláte špatně.

Plusy Mínusy

+ exkluzivní vzhled

+ kompaktní rozměry

+ nízká hmotnost

+ kvalitní IPS panel    

+ plynulé a stabilní prostředí                    

+ dostatek výkonu

+ nabíjení přes microUSB

- chybí slot na microSD karty

- absence HDMI výstupu                    

- anglické prvky v systému

- reproduktor by mohl být hlasitější

- „pouze“ Android 4.2.2 Jelly Bean