Colorovo CityTab 7 Lite 3G GPS
recenze

Colorovo CityTab 7 Lite 3G GPS

šikula za pár korun

Tablet s podporou GPS a 3G do 3 000 Kč? Nemožné se stává skutečností. Colorovo totiž nabízí CityTab 7 Lite 3G GPS. Sedmipalcový model s Androidem 4.0 a dvoujádrovým procesorem, který všechny zmíněné parametry splňuje, prošel náročným testem. Jak dopadl?

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Jiří Vencl

 

Colorovo CityTab 7 Lite 3G GPS mimo již zmíněného 3G a GPS modulu nabízí:

DSC_7270

Colorovo CityTab 7 Lite 3G GPS

Operační systém: Google Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Displej: 7", rozlišení 1 024 x 600 pixelů
Procesor: Qualcomm MSM8225 ( 2 x Cortex A5) o taktu 1.2 GHz
Grafický procesor: Vivante GC1000+
Paměť: 512 MB RAM, 4 GB interní paměť, podpora microSD karet (až 32 GB)
Fotoaparát: zadní 2 MPx (AF), přední 0,3 MPx
Bezdrátová komunikace: GPS, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11c /b/g/n
Konektory: 3,5mm Jack, microSD slot, microUSB, slot na SIM kartu
Senzory: G-senzor, digitální kompas, gyroskop
Rozměry a hmotnost: 196 × 117 × 10,5 mm, 281 gramů
Baterie a výdrž: Lithium-iontovo-polymerová, 2 300 mAh, 4 hodiny
Cena a dostupnost: listopad 2013, 2 800 Kč

 

Videopohled:




Obsah balení

DSC_7268 DSC_7269 DSC_7270

 

CityTab 7 Lite 3G GPS vás překvapí hned po rozbalení. V této cenové kategorii jsme snad nic mimo tabletu a nabíječky neočekávali. Colorovo ale navíc přibaluje i držák a nabíječku do auta. 

Obsah balení základního balení:

  • Colorovo CityTab Lite 7" 3G GPS
  • kabel USB–microUSB
  • držák do auta
  • nabíječka
  • auto nabíječka
  • návod k obsluze

 

Tablet jsme kvůli bohatému příslušenství mohli vyzkoušet i v automobilu. Sedmipalcové Colorovo nepůsobilo rušivým dojmem a držák i nabíječka do auta se osvědčily. Samotné uchycení držáku, a to jak na předním skle, tak následné uchycení tabletu, je dostatečně pevné a i při značném přetížení (kterého zřejmě při běžném provozu nedocílíte) tablet perfektně držel. 

CityTab 7 Lite 3G GPS se hned na začátek stává silným konkurentem mnoha GPS navigací. Jediným mínusem je slabší displej, respektive pozorovací úhly. Ovšem k tomu se teprve dostaneme. Za příslušenství rozhodně chválíme!


Konstrukce a vzhled, displej

Konstrukce a vzhled

Colorovo se svým rozpočtem nemělo moc na výběr a CityTab 7 Lite 3G GPS tak má lesklý plastový obal. Ten nepůsobí luxusním dojmem, ale to se v této cenové kategorii snad nedá ani očekávat. Za tablet se  však rozhodně stydět nebudete, designově ale ničím nenadchne. 

DSC_7271 DSC_7273 DSC_7280

 

Plastové tělo se pozitivně podepsalo na celkové hmotnosti, tablet se s rozměry 196 × 117 × 10,5 mm váží pouze 281 gramů. Velikost tabletu, včetně rámečku kolem displeje, nepůsobila žádné problémy. Tablet se dobře drží i ovládá, a to i jednou rukou.

Přední strana nabízí reproduktor pro telefonování a kameru o rozlišení 0,3 MPx. Na zadní straně nalezneme pouze 2MPx fotoaparát a reproduktor. Plastová záda je možné uprostřed mírně promáčknout, na krajích je tablet pevný.

DSC_7276 DSC_7282 DSC_7288

 

Na boku tabletu následně nalezneme celkem tři ovládací tlačítka. Jedná se o tlačítko pro zapnutí/vypnutí a nelogické ovládání hlasitosti. Colorovo se totiž odlišuje. Pokud máte tablet v poloze na šířku, ovládání hlasitosti se nachází v pravém horním rohu a funguje přesně opačně, než očekáváte – pravou částí hlasitost snižujete a levou zvyšujete. Ovládání je přirozené v opačné poloze, tedy když máte ovládací tlačítka vlevo dole. Avšak v této poloze je zase vzhůru nohama samotný název Colorovo CityTab Lite 3G GPS na zadní straně. 

Na boku se následně nachází slot na SIM kartu, paměťovou kartu typu microSD, microUSB a 3,5 mm jack.

Displej

Sedmipalcový displej nabízí slušné rozlišení 1 024 x 600 pixelů. Po okraji tabletu je chráněn mírným výstupkem a při položení Colorova na stůl (displejem k desce) nedojde k poškrábání. Samotný displej je v dané cenové kategorii dobrý, na dražší konkurenci logicky nemá. Hlavní nedostatek vidíme především v horších pozorovacích úhlech. Displej také postrádá kvalitní oleofóbní vrstvu a celkový dojem se po chvíli používání znatelně zhorší. Nutné je vyčištění, které ale jde naštěstí až překvapivě snadno. 

DSC_7270 DSC_7271

 


Výkon a výdrž, systém a aplikace, fotoaparát a webkamera, zvuk

Výkon

Na benchmark testy jsme standardně vybrali naše oblíbené programy, tedy AnTuTu, NenaMark 2 a Quadrant Standart Edition. V prvním zmíněném – AnTuTU získalo Colorovo celkem 5 448 bodů. V NenaMarku, který testuje grafiku, získal CityTab 7 Lite 3G GPS 27,1 bodů, zvládne tak zobrazit 27 snímků za vteřinu. Quadrant Standart Edition nám přidělil 2 494 bodů. S tímto výsledkem porážíme staroučké smartphony HTC Desire HD a Samsung Nexus S. 

Screenshot_2013-11-18-19-18-53 Screenshot_2013-11-18-19-11-20

Screenshot_2013-11-18-19-14-31

 Zleva: AnTuTu, NenaMark 2 a Quadrant Standard Edition

V praxi jsme se podívali i na některé hry. U méně náročných titulů, například Angry Birds jsme nezaznamenali žádné problémy a hra je plynule hratelná. Real Racing 3 je pro Colorovo již moc velkým soustem a hra se ani nespustí. Pozitivním překvapením je Dead Trigger 2, který je hratelný. Hra má především na začátku sklony k zadrhávání, ale velmi rychle se stane plynulou, a to pouze s občasným zaváháním. Zde CityTab 7 Lite 3G GPS překvapil.

Po prvním zapnutím máte na hry a další k dispozici celkem 2,56 GB volného místa. Tento prostor lze následně rozšířit paměťovou kartou. 

pamet

Výdrž

Colorovo mě v tomto případě papírově zklamalo. Udávané 4 hodiny při používání mi přijdou skutečně málo. O to více překvapil výsledek testu, kdy jsme přehrávali video ve smyčce na jas 50 % a zvuk do sluchátek také 50 %. CityTab 7 Lite 3G GPS vydržel 5:13 hodin. Při běžném provozu (internet, čtení dokumentů) si výdrž ještě o hodinu prodloužíte. Jak můžete vidět, vybíjení nemá zcela lineární průběh, ale ukazatel stavu baterie lze ještě považovat za důvěryhodný. 

vzdrz

 

3G a GPS

Po vložení (klasické) microSIM karty musíte tablet restartovat. V opačném případě se SIM karta nenačte. Následně můžete využívat nejenom internetu, ale i telefonních funkcí. Ze CityTab 7 Lite 3G GPS lze volat (má klasické sluchátko), posílat SMS nebo MMS. Rozměry tabletu jsou příliš velké, abyste si z něj udělali mobil, ale jinak všechny funkce Colorovo bez problémů zvládá.

DSC_7277 DSC_7278

 

Slot na SIM karty je pouze náchylný na redukce a micro karta s redukcí měla velké problémy. Ovšem to je problém micro sim karty, ne samotného tabletu. 

DSC_7282

 

GPS také funguje až překvapivě dobře a na tablet se tak můžete spolehnout i na neznámých místech. Jak jsme již na začátku zmínili, CityTab 7 Lite 3G GPS bude konkurencí i běžným „GPSkám.“

DSC_7433 DSC_7438

 

Konektivita

Wi-Fi připojení je obzvláště u slabšího signálu méně stabilní, ale rozhodně se k Wi-Fi připojíte i mimo místnost samotného zdroje. Já jsem se standardně připojoval přes jednu zeď a Colorovo nemělo problém. U slabšího signálu již CityTab 7 Lite 3G GPS občas zaváhal. V místě, kdy například iPad hlásil slabý, ale stálý signál, připojení CityTab 7 Lite 3G GPS vypadávalo.

wifi wifi2

 

Bluetooth splnilo očekávání a zařízení se bez problémů párovalo s dalšími. NFC v této cenové kategorii neočekáváme a ani nenacházíme. 

Systém a aplikace

V tabletu se nachází Google Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Tablet zde nenabídne nic neočekávaného. Pohyb v prostředí i spouštění aplikací je spíše pomalé, ale lze si poměrně jednoduše zvyknout. CityTab 7 Lite 3G GPS je pomalý stále, což je nakonec i pozitivem. Tablet se „nežene“ za rychlostí, ale stabilně pracuje. Systém je v konečném důsledku plynulý a uživatelsky příjemný. Výrobce si však mohl dát více záležet a do tabletu implementovat novější verzi - želé bonbónky by mu přeci jen slušely mnohem více.

DSC_7270

 

I vzhledem k úložišti nabízí Colorovo s prvním zapnutím jen naprostý základ. Jedná se o kalendář, G-mail, Lidé a podobné aplikace. Navíc zde nalezneme Documents to Go pro práci s dokumenty z MS Office - díky této aplikaci můžete dokumenty nejen prohlížet, ale také vytvářet a libovolně editovat.

Jak asi sami tušíte, CityTab 7 Lite 3G GPS není zařízením, na které by se uvolňovaly aktualizace na poslední verzi operačního systému a podobně. Na současném Google Android 4.0 Ice Cream Sandwich si ale Colorovo vede obstojně. 

Fotoaparát a webkamera

Zde se hodně šetřilo a je to znát. Přední i zadní kamera jsou spíše na okrasu. Zadní kamera s rozlišením 2 MPx nedokáže ostře zachytit ani dokument. Fotografie jsou neostré již na displeji a fotoaparát je zde skutečně spíše do počtu. Jeho využití je v běžném životě pouze jako poslední možnost, kdy ostatní zařízení hlásí prázdnou baterii.

IMG_20131126_063914 IMG_20131127_075948 IMG_20131127_095717
IMG_20131127_161425 IMG_20131128_000716 IMG_20131128_000856

 

Se zadní kamerou lze nátáčet video a to o rozlišení 640 × 480 px. Rychlost videa je pouhých 12 snímků za vteřinu a je to znát. Video je velmi nekvalitní a téměř nepoužitelné.

"Nejlépe" je na tom přední kamera s rozlišením 0,3 MPx. Pro snímání obličeje při videohovoru dostačuje. Samozřejmě i s přední kamerou lze pořizovat snímky a natáčet video, ale kvalita je žalostná.

Zvuk

Samotný zadní reproduktor vám nabídne dostatečně hlasitý zvuk pro sledování videa. Zvuk je i na nejvyšší hlasitost čistý. Poměrně tichý byl zvuk do sluchátek. Všechny tablety při testu výdrže nastavujeme na 50 % zvuk do sluchátek. Osobně bych si ale zde zvuk nastavil minimálně na 75 %.  

DSC_7281

 


Zhodnocení a závěr

Low-endový tablet Colorovo CityTab 7 Lite 3G GPS prošel stejným testem jako několikanásobně dražší „konkurence.“ V porovnání s dvoj až trojnásobně dražšími tablety zde samozřejmě nalezneme značné nedostatky, a to prakticky kdekoliv. Svůj Nexus 7 nebo Apple iPad mini s Retina displejem za tento tablet určitě nevyměníte. Ovšem ve své cenové kategorii nabízí skutečně maximum a obstál se ctí.

Od Colorova jsem tak dobrý výkon skutečně nečekal. Tablet je použitelný na běžný provoz, a to bez jakéhokoliv přemáhání. Jak jsme již zmínili, mohl by být rychlejší, ale jde spíše o zvyk, důležitá je pro mě plynulost. 

DSC_7270 DSC_7269 DSC_7280

 

Colorovo má největší slabinu ve fotoaparátu. Následně by mohl být lepší displej, a to po všech stránkách. Pozorovací úhel, oleofóbní vrstva a klidně i vyšší rozlišení jsou věci, které by se opravdu hodily. 

Naopak mezi hlavní pozitiva hodnotíme 3G a GPS modul, telefonní funkce, spolehlivost systému a především cenu. Za cenu 2 800 Kč si nad nedovedu představit více. Na českém trhu je také pouze jediný podobný konkurent, a to sedmipalcový 3Q QPad s 3G modulem. Ten je dokonce ještě levnější, ale jeho kvality nemůžeme prozatím posoudit. 

Colorovo CityTab 7 Lite 3G GPS si určitě zapamatuji a rád ho doporučím každému, kdo vyžaduje nejlepší tablet s cenovkou do 3 000 Kč, případně i s vyšším rozpočtem a podmínkou 3G a GPS modulu. 

Plusy

Mínusy

+ 3G modul              

+ GPS čip        

+ slušná stabilita

+ telefonní funkce

+ nízká cena      

+ bohaté příslušenství                              

- plastové lesklé tělo

- slabý fotoaparát

- málo paměti RAM

- podprůměrná rychlost

- špatné pozorovací úhly