Chytré papírové vlaštovky PowerUP 3.0
recenze

Chytré papírové vlaštovky PowerUP 3.0

10

PowerUp 3.0 nenásilně propojuje klasické skládání vlaštovek s fyzikou a umění s vědou. Na rozdíl od hotových RC modelů získáváte s PowerUp 3.0 šanci stát se designérem vlastního letadla. Chytrý modul promění vaší vlaštovku v rychlý motorizovaný letoun, který ovládáte dálkově jen pomocí chytrého telefonu. Klukovské sny se plní a je jedno, jestli je vám 6 nebo 60!

V dnešní době dronů je těžké zaujmout něčím jiným, výjimečným, možná až trošku výstředním. RC modely letadélek a vrtulníčků si může každý koupit už několik let, avšak co jsme doma z papíru stavěli v dětství? Jistě, řeč je o papírové vlaštovce. Jako malí jsme jich poskládali stovky a házeli je všude možně, ať už doma, na hřišti nebo ve škole. Každá vlaštovka byla de facto originál, přesto měla jen jedno poslání – doletět co nejdál.

PowerUP 3.0

Společnost PowerUP však přichází se svým řešením chytré vlaštovky. Z papíru si složíte svůj vlastní model, na něj nasadíte modul opatřený vrtulkou a kormidlem, popadnete chytrý mobil s aplikací PowerUP 3.0 a hurá vstříc leteckým radovánkám.

Když si vlaštovku PowerUP přinesete z obchodu v krabici, naleznete v ní čtyři archy voděodolného papíru s předpřipravenými schématy vlaštovek, nabíjecí microUSB kabel a zejména kostru vlaštovky s pohonným ústrojím, kde se v přední části pod průhledným plastovým krytem schovává elektronika včetně baterie o kapacitě 75 mAh. Doba plného dobití se pohybuje v rozmezí 25 až 30 minut a maximální doba, po kterou je vlaštovka schopna létat, se pohybuje kolem 10 minut. V balení nechybí ani náhradní vrtule a kormidlo.

PowerUP 3.0

Kromě baterie je elektrický modul vybaven Bluetooth ve verzi 4.0 pro spojení s chytrým telefonem. Druhá, zadní část modulu se skládá z vrtulky a kormidla, které reaguje na naklápění vašeho telefonu při spuštěné aplikaci PowerUP. Obě části spojuje karbonová hřídel, která je tak vysoce odolná proti prvotním neúspěchům každého začínající pilota. Tvrdé nárazy pak tlumí i gumový čumák.

PowerUP 3.0

Jakmile si složíte jeden z předpřipravených modelů vlaštovek, můžete se vydat "do oblak". Chytrý modul se na drak vlaštovky nasazuje pomocí dvou svorek ze spodní části. Poté stisknete maličké tlačítko a o spuštění vás informuje bílá LED dioda. Na telefonu s Bluetooth ve verzi aspoň 4.0 zapnete aplikaci PowerUp (k dispozici je aplikace pro Android 4.3 a vyšší a iOS od verze 7.1), vlaštovka se spáruje a vám už nic nebrání poslat model do vzduchu.

Ukázkové video k vlaštovce PowerUP 3.0

Aplikace je koncipována jako jakýsi letecký kokpit. Vidíte v ní virtuální horizont a povětrnostní podmínky, ale samozřejmě i informace o stavu baterie či signálu. Jakmile máte vlaštovku připravenou, na telefonu posunete pákou tahu přibližně na 70 %, čímž se roztočí vrtule, a poté mírným hodem vlaštovku vypustíte. Výšku letadlo nabírá nebo ztrácí s úrovní tahu, kterou nastavíte pouhým posunem palce po displeji, na což okamžitě zareaguje hnací vrtulka. Stejně tak směr se změní náklonem telefonu vlevo či vpravo, který pro změnu zkopíruje kormidlo.

PowerUP 3.0

A ačkoliv se létání může zdát jako jednoduché, ze začátku jsem měl velké problémy, aby se mi vlaštovka udržela déle než pár vteřin ve vzduchu. Nejprve musíte zjistit, jak moc a kdy přidat tah nebo ho naopak ubrat. Létání je tak velice citlivé a chce to trochu trpělivosti a cviku. Brzy také zjistíte, že každý drak má jiné aerodynamické vlastnosti, a tak si s PowerUP vyhrají hlavně děti, v kterých se tak prohlubuje kreativita a povědomí o fyzikálních zákonitostech.

Mějte na paměti, že byste měli létat venku na velkém prostranství s minimem stromů a sloupů, ale i živých tvorů. Ačkoliv vlaštovka s pohonným ústrojím váží pouhých 9 gramů, mohl by se lehce zacuchat do delších vlasů. Vlaštovka také může v závislosti na okolních podmínkách nabrat poměrně slušnou rychlost až 8 m/s. Dosah signálu je až 50 metrů, poté se spojení ztratí a vlaštovka přistane. Nicméně ve většině případů na takovou vzdálenost létat nebudete, naopak se budete snažit s vlaštovkou kroužit nad sebou a vydržet co nejdéle ve vzduchu. Osobní rekord mám těsně nad minutou.

PowerUP 3.0

Abych se ještě vrátil k aplikaci, v té lze zapnout tzv. FlightAssist. Ten má za následek, že nedochází k prudkým výkyvům v letu – FlightAssist uživatelské příkazy průběžně koriguje. Dokonce lze ovládání z pohybového, kdy nakláníte telefon, přepnout na dotykové. V aplikaci také naleznete informace o počasí přebírané z OpenWeatherMap. Důležitým faktorem je síla větru – určitě se nedoporučuje létat v dešti, nebo pokud více fouká. Třešničkou na dortu jsou hlasové pokyny imaginárního letového provozu.

Celkově tedy PowerUP 3.0 chválím za využití technologie k něčemu, co zajistí propojení klukovských snů s otcovskou radostí z létání. Ať jste malí nebo velcí, s tímto modelem si vyhraje opravdu celá rodina. Jen menší upozornění pro kluky: půjčte to také holkám, rády si také zalétají.

Aplikace PowerUP 3.0 na iPhonu
Aplikace PowerUP 3.0 na iPhonu

Chytrou vlaštovku PowerUP 3.0 zakoupíte na Easystore.cz za 1 499 korun. A abych nezapomněl, na trh brzy přijde PowerUp FPV, tedy opět chytrá vlaštovka, ovšem tentokrát vylepšená o kameru. Obraz z letadélka se vám tudíž bude přenášet do mobilu, anebo přímo do Google Cardboard – proto FPV (First Person View, tedy pohled z první osoby). Do obchodů by se nový model měl dostat v průběhu září. Nezbývá než se začít těšit.

Stáhnout PowerUp 3.0

Google Play App Store

Klady
  • výborný nápad
  • snadné ovládání
  • odolná konstrukce
Zápory
  • archaický vzhled aplikace
Diskuze ke článku
NE
Za 1499,-? Co je na tom tak drahýho? kdybyto stálo pár stovek tak možná, ale za 15 stovek takovou blbost koupí blázen.
Matej
nie nieje adekvátna mám veĺa rc modelov dokonca ich aj staviam ale za 50 eur v prepocte by som to nekupil. Za 50 eur uz kúpim kvalitný malý vrtulník napr na hobbyking.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Ta cena mě velmi překvapila. Tohle si fakt nekoupím.
Derp
Okurková sezóna ... :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze