Bang & Olufsen Beoplay HX
recenze

Bang & Olufsen Beoplay HX

Krásná, lehká a kvalitní
1

Bezdrátová sluchátka Bang & Olufsen platí za ta nejlepší ve své kategorii. Výjimku nechce připustit ani novinka s označením Beoplay HX. Nový model s cenou pod hranicí 13 tisíc korun cílí na náročné uživatele hledící na kvalitní materiály a extrémně dlouhou výdrž, která šplhá až ke 40 hodinám na jedno nabití.

Poslech hudby bez asistence drátů je v posledních několika letech naprostou samozřejmostí. Důvodem je nejen neustále klesající cena bezdrátových sluchátek, ale také tlak ze strany výrobců mobilních telefonů, kteří své přístroje přestávají opatřovat doposud nepostradatelným 3,5mm jackem. Tentokrát jsme však pro účely recenze zalovili ve vodách prémiových sluchátek a sáhli po Bang & Olufsen Beoplay HX, která nahrazují starší model H9. Novinka cílí na náročné uživatele hledající vysoce kvalitní sluchátka zpracováním i hudební produkcí, současně lehká a také s dlouhou výdrží.

Za zapůjčení Bang & Olufsen Beoplay HX děkujeme společnosti Mobil Pohotovost, kde si sluchátka můžete rovněž zakoupit. Pokud zadáte slevový kód mobilenetHX, získáte slevu ve výši 3 000 Kč na barevnou variantu Black Anthracite a Sand.

Technické parametry Bang & Olufsen Beoplay H95

Hmotnost 285 gramů
Výdrž s ANC / bez ANC 35 hodin / 40 hodin
Možnost vypnutí ANC ano
Uživatelsky vyměnitelná baterie ne
Konektivita Bluetooth 5.1
Frekvenční rozsah 20 Hz až 22 000 Hz
Obsah balení sluchátka, pevné textilní pouzdro, nabíjecí USB kabel, jack audiokabel, manuály
Barevné varianty černá, písková, dřevěná
Cena 13 000 Kč

Obsah balení: tradiční kvalita

V prodejním balení naleznete velké látkové pouzdro, ve kterém je vše bezpečně chráněno a připraveno na cesty. Vyjma sluchátek jde také o nezbytnou kabeláž, jako je dobíjecí kabel a následně audio kabel. U něj mírně zamrzí, že je s délkou 120 centimetrů spíše kratší.

Konstrukční zpracování: lehká a reprezentativní

Bang & Olufsen si u všech svých modelů zakládá na preciznosti a honosném vzhledu. Ten se navíc tak jen netváří, ale skutečně honosný je. Beoplay HX lákají na hliníkovou konstrukci a kožené náušníky, které jsou velmi příjemné při nošení. Kůže se objevuje ještě z vnější strany hlavového mostu, zatímco z vnitřní části je tkaná textilie, která působí příjemně a současně velice odolně.

Sluchátka jsou předurčena pro dlouhodobé nošení.

Poctivé zpracování a hodnotné materiály se nijak nepodepsaly na hmotnosti, právě naopak. Beoplay HX váží jen 285 gramů, což je nebývale málo a na hlavě o nich ani nevíte. Jsou tak přímo určena pro dlouhodobé nošení, a to klidně celý den. Příjemně sedí, nejsou těžká a vyhovuje také 40mm velikost měničů. Málokterá sluchátka mi při nošení tak přirostla k srdci, jako právě novinka od Bang & Olufsen.

Celkový dojem ze sluchátek je rozhodně pozitivní. Samozřejmě jde o částečně subjektivní pocit pramenící z konzervativnějšího ladění černého antracitového odstínu, který decentně „narušuje“ lesklá plocha boku sluchátek s logem výrobce a decentním vzorováním, jež indikuje přítomnost ovládání. Komu tmavší odstíny nevyhovují, může sáhnout po pískové a dřevěné variantě. Obě mají hliník světlejší a kožené části bílé, respektive v odstínu dřeva.

Líbilo se nám
  • prémiové materiály
  • velmi pohodlně se nosí
  • nízká hmotnost

Ovládání: příliš přesné není

Ovládání jsme vlastně nakousli již o odstavec výše. Hlavní věci obstarává dotyková plocha na pravém sluchátku. Jednoduchý dotyk spustí/pozastaví přehrávání a funguje spolehlivě. Tah doprava/doleva po boku sluchátka zajistí přeskočení skladby vpřed/vzad. Lze zopakovat, že toto gesto funguje poměrně spolehlivě. Z mého pohledu nejdůležitější je však ovládání hlasitosti, které má dle výrobce probíhat krouživými pohyby po obvodu sluchátka. Zdaleka nefunguje dobře, nemáte žádnou odezvu, že gesto provedete správně a regulace hlasitosti měla být propracována rozhodně lépe.

Bang & Olufsen Beoplay HX

Další ovládání již obstarávají hardwarová sluchátka. Na pravém jde o tlačítko pro párování. Zde je důležité dbát pokynu v návodu a zejména při prvním použití si nevystačit s pouhým krátkým stiskem. Tím totiž sluchátka jen zapnete. Následně je nutné tlačítko pár vteřin přidržet, čímž se spustí párovací režim a sluchátka uvidíte v seznamu zařízení na displeji vašeho telefonu či jiného zařízení. Na levém sluchátku je klávesa zapínající funkci aktivního potlačení hluku a dále ještě tlačítko s hlasovým asistentem.

Nelíbilo se nám
  • dotykové ovládání není ideální

Výdrž baterie: žasněte

V útrobách sluchátek je Li-Ion baterie s kapacitou 1 200 mAh. U sluchátek tato hodnota mnoho neřekne, a tak se můžeme podívat na to, co slibuje výrobce. Na plně nabitou baterii vydrží přehrávat hudbu s aktivním režimem potlačení okolního hluku působivých 35 hodin. Pokud se bez ANC obejdete, výdrž povyskočí k hranici 40 hodin, což postačí na téměř celé dva dny poslechu, pokud byste sluchátka nesundali ani během spánku.

Budete-li sluchátka aktivně používat každý den po dobu 5 hodin, budete nabíjet jedenkrát týdně, a to si ještě budete plnými doušky užívat aktivní potlačení okolního hluku. Při mém testování jsem po „nasbírání“ zhruba 10 hodin poslechu zaznamenal 60 % kapacity baterie sluchátek, což přibližně odpovídá údajům od výrobce. Je nutné dodat, že v tomto Bang & Olufsen vynikají a například konkurenční Apple AirPods Max s 15hodinovou výdrží zadupou do země.

Nabíjení probíhá výhradně drátově, a to prostřednictvím USB-C na pravém měniči. Nezbytný kabel vám výrobce dodá, avšak použít lze samozřejmě i ten, který máte ke svému mobilnímu telefonu. Zcela vybitá sluchátka dočerpají energii za zhruba 3 hodiny.

Líbilo se nám
  • velmi dlouhá výdrž

Zvuk: vyladěn pro náročné

Perfektně padnoucí sluchátka, opravdu silný režim aktivního potlačení okolního hluku a vysoká kvalita měničů. To je kombinace, ze které vychází ničím nerušený poslech vaší oblíbené hudby či podcastů s maximálním důrazem na co nejvyšší kvalitu. Ve sluchátkách uslyšíte každičký nástroj i ve složitějších skladbách, což je pomyslné poznávací znamení sluchátek Bang & Olufsen. Kromě čistého hlasu je kladen důraz i na hloubky a celkovou vyváženost, kdy se jednotlivé hudební složky navzájem nepřekrývají.

Bang & Olufsen Beoplay HX

Zvuk si lze lehce doladit také v oficiální aplikaci Bang & Olufsen. Přes ní lze sluchátka (údajně) snadno spárovat, pojmenovat a spravovat. V prvé řadě však v aplikaci vidíte přesný stav nabití sluchátek. Můžete namítnout, že to zvládá i samotný systém telefonu, ale kdeže. Zatímco Android vesele hlásí 40 %, sluchátka jsou již nabita jen na 33 %. Skrze oficiální aplikaci můžete ovládat hlasitost, přehrávané skladby a nastavit režim poslechu. Pět základních je přednastaveno, šestý si lze uživatelsky upravit. Například nepřirozeně přidat basy a utlumit vše okolo. Dostalo se také na podrobnější nastavení aktivního potlačení okolního hluku, kde si zvolíte, jak intenzivní má být. Rozdíl je to opravdu propastný. S aplikací je však občas těžké pořízení, ne vždy se povede párování napoprvé.

K dispozici jsou pak hned 4 mikrofony, které přispívají k velmi dobré kvalitě hlasových hovorů. U některých sluchátek má opačná strana problém rozumět, avšak to pro Beoplay HX rozhodně neplatí. Nemusíte nijak křičet, ani řešit, jakým směrem zrovna mluvíte.

Při poslechu hudby s připojením kabelu jsem osobně v kvalitě zvuku nijak patrný rozdíl nezpozoroval. Bezdrátové spojení zajišťuje Bluetooth 5.1 a nechybí podpora kodeků SBC, AAC a dokonce i aptX. Dosah je na takřka volném prostranství přibližně 20 metrů. V bytě se pak nemusíte vlastně nijak omezovat, dveře ani stěny bezdrátové šíření zvuku nezastaví. Mínusem nicméně je absence NFC pro snadnější párování

Líbilo se nám
  • hrají bezdrátově i skrze kabel
  • silné aktivní potlačení okolního hluku
  • působivá zvuková kvalita
Nelíbilo se nám
  • doprovodná aplikace
  • chybí NFC

Zhodnocení: správná volba

Bezdrátová sluchátka Bang & Olufsen Beoplay HX představují skutečně povedeného nástupce staršího modelu Beoplay H9. Vynikají tradičně skvělým zpracováním při zapojení hodnotných a vkusných materiálů. Velkou výhodu spatřujeme ve velmi pohodlném nošení díky nízké hmotnosti. Přesto se novinka chlubí dlouhou výdrží, která mezi konkurencí nemá obdoby. Zaškatulkování mezi sluchátka, která lze doporučit, pak podtrhuje kvalitní zvuk s velmi silným aktivním potlačením okolního hluku. Z negativ lze zmínit snad jen chybějící NFC či nedoladěnou aplikaci, což však mnohým vůbec nemusí vadit.

Bang & Olufsen Beoplay HX

Konkurentem pro Bang & Olufsen Beoplay HX mohou být například levnější sluchátka Sony WH-1000XM4, která nepůsobí tak hodnotně a mají o něco slabší výdrž. Zmínit lze také Apple AirPods Max, avšak ta jsou dražší a mají výrazně kratší výdrž na nabití. Obdobnou výdrž i zvukovou kvalitu mohou nabídnout Jabra Evolve2 85 MS.

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

Klady
  • povedený vzhled
  • prémiové materiály
  • nízká hmotnost
  • dlouhá výdrž
  • podpora kodeků
  • špičkový zvuk
Zápory
  • chybí NFC
  • občas stávkující aplikace