Nokia 7310 Supernova: osobitý telefon mnoha tváří
recenze

Nokia 7310 Supernova: osobitý telefon mnoha tváří

35

Nokia 7310 Supernova je módní telefon, jehož vzhled lze jednoduše měnit pomocí výměnných krytů Xpress-on. Ve výbavě této modelky najdeme QVGA displej, hudební přehrávač, FM rádio s RDS, 2 Mpx fotoaparát, Bluetooth, EDGE a slot pro paměťové karty microSD. Pojďme se podívat, jak si Nokia 7310 Supernova vedla v našem tradičním testu.

Kde jsou ty časy, kdy finský výrobce nabízel širokou škálu výměnných krytů pro své mobilní telefony. Vzpomínám si například na trojici modelů 2100, 3410 a 3510. Po dlouhé době nyní Nokia přichází s novou řadou Supernova, jejíž modely je možné jednoduše během pár vteřin převléci do některého z mnoha kabátků podle libosti. Jedním ze čtveřice prvních telefonů řady Supernova je právě testovaná Nokia 7310 Supernova.


Nokia 7310 Supernova - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 106,5 x 45,4 x 11,95 mm
Hmotnost 83 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení modré (Steel Blue), zelené (Wasabi Green), růžové (Candy Pink) + výměnné kryty Xpress-on (Mushroom Silver, Plum Jam, Electric Blue, Yellow Mellow a Espresso Brown)
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,0"
Paměť 32 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 4GB)
Otevřený operační systém ne / (prostředí Series 40 5th Edition)
Verze firmware V 08.20
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, diktafon, opakovaný budík, světový čas, synchronizace s PC, Push-to-talk
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, Midi, ACC, ACC+, eACC+ a WMA), stereo FM rádio s RDS, 2,0 mm a 2,5 mm konektor Jack, přehrávač videa (MPEG4), TV-out, Macromedia Adobe Flash, JAVA 2.1, internetový prohlížeč Opera-mini, WidSety
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), až 4x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty, nahrávání videa (176 x 144 px, 15 snímků/s)
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor, TV-out, Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (multi-slot třídy 32), EDGE (multi-slot třídy 32)
Baterie a výdrž Li-Ion 860 mAh
Doba hovoru: až 4 hod, pohotovostní režim: až 300 hod
Cena a dostupnost 4 290 Kč (k 9. srpnu 2008)
srpen 2008


Nokia 7310 Supernova - oficiální fotografie

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon Nokia 7310 Supernova
  • nabíječku AC-3E
  • stereo headset HS-47
  • náhradní výměnný kryt Xpress-on


Obsah balení s mobilním telefonem Nokia 7310 Supernova

Pro koho je Nokia 7310 Supernova?

  • pro lidi, kterým se zalíbí design telefonu ve spojení s možností výměny krytů
  • koupí si ho ti, jenž očekávají slušnou výbavu za přiměřenou cenu

Pro koho naopak není Nokia 7310 Supernova?

  • pro lidi, kteří chtějí pořizovat kvalitní fotografie a video
  • nekoupí si ho ti, jenž by postrádali rychlejší datové služby jako například 3G
  • pro ty, kteří chtějí telefon využít ke kvalitnímu poslechu hudby


Nokia 7310 Supernova - modrá a růžová barevná varianta

Design a konstrukce: osobitý telefon mnoha tváří

Nokia 7310 Supernova dokáže někoho doslova očarovat, na někoho na druhou stranu může zapůsobit až příliš laciným dojmem. Pár lidem z mého blízkého okolí se tento módní telefon velmi zamlouval, a to i bez rozdílu pohlaví. Rozměry činí 106,5 x 45,4 x 11,95 milimetrů a hmotnost 83 gramů, což rozhodně dělá z Nokie 7310 Supernova kompaktní přístroj. Telefon je možné zakoupit v modrém (Steel Blue), zeleném (Wasabi Green) a růžovém (Candy Pink) provedení. K dispozici také bude řada výměnných krytů Xpress-on. V oficiální tiskové zprávě se výrobce zmínil o pěti: Mushroom Silver, Plum Jam, Electric Blue, Yellow Mellow a Espresso Brown. V balení s telefonem naleznete jeden náhradní.



Růžové provedení telefonu v ruce

Jak moc je ale taková výměna krytů náročná? Nejprve je nutné sejmout zadní kryt pomocí stisknutí zámku ve spodní části a následně jej odklopit. Poté vycvakneme také přední plastový kryt ze sedmi nožiček, díky kterým drží pevně na svém místě. Nový přední kryt jen zacvakneme na místo. Stejné je to i se zadním krytem. Celý proces výměny krytu je velmi jednoduchý, není potřeba žádný šroubovák či jiné pomůcky a trvá ani ne půl minuty. Možné je kombinovat různé kryty, například přední modrý a k němu zadní kryt v zelené barvě. Podle tvrdosti úchytných nožiček si troufám tvrdit, že plast vydrží opravdu mnoho výměn. Samotné konstrukční zpracování je prvotřídní. Plasty na sebe dokonale lícují a nepěkných pazvuků se snad ani nedočkáte.



Modré barevné provedení telefonu v ruce

Přední strana telefonu se nese na vlnách dnešní módy. Výrobce totiž použil lesklý plast. Otiskům prstů se tak v žádném případě nevyhnete a nezbude vám nic jiného, než neustálé leštění zapatlaného povrchu. Zbylé plastové kryty jsou již naštěstí matné, a tak jejich leštění příliš nepřipadá v úvahu. Nyní si přiblížíme rozmístění jednotlivých prvků na telefonu. Na přední straně nad displejem najdeme pouze název výrobce a reproduktor pro hovory. Pod displejem se pak nachází ovládací blok a numerická klávesnice, vedle které je schovaný mikrofon.


Výměnné kryty Xpress-on pro Nokii 7310 Supernova

Pravý bok přináší tlačítka pro regulování hlasitosti. Levý bok zahrnuje dírku pro uchycení šňůrky na krk či poutka na ruku, 2 mm konektor pro připojení nabíječky a název finského výrobce. Na horním boku je 2,5 mm konektor pro připojení sluchátek a microUSB konektor, krytý tvrdým černým plastem. Spodní bok nic nepřináší. Na zadní straně si můžeme všimnout objektivu fotoaparátu, názvu výrobce, trojice otvorů od reproduktoru a zámku krytu baterie.


Telefon bez ochranných plastových krytů

Baterie a výdrž: Li-Ion 860 mAh

Finský výrobce vybavil telefon baterií typu Li-Ion s kapacitou 860 mAh. Podle oficiálních údajů lze uskutečnit hovor až po dobu 240 minut, délka pohotovostního režimu odpovídá až 300 hodin. Nokia 7310 Supernova nám s průměrnou denní zátěží vydržela zhruba 2-3 dny. Lepších výsledků těžko dosáhneme, jelikož není možné jakkoliv regulovat jas displeje. Nabití vybité baterie proběhne zhruba za 1 hodinu a 30 minut. Vyjmutí baterie i výměna SIM karty je bezproblémová. Paměťová karta microSD se mění při sejmutém zadním krytu.


Zadní strana telefonu bez plastového krytu baterie

Ovládací blok a klávesnice: módu nezastavíš

Dominantním prvkem ovládacího bloku je pětisměrná navigační klávesa, kterou doplňuje dvojice kontextových tlačítek a klávesy pro přijmutí/ukončení hovoru. Módní alfanumerická klávesnice je vyrobena z lesklého plastu, avšak uchycené otisky prstů jsou viditelné pouze pod určitým úhlem. Stisk všech tlačítek je jistý s dobrou odezvou a po stisknutí uslyšíme mírné cvaknutí. Snad jen postranní tlačítka pro regulaci hlasitosti mohla nabídnout lepší odezvu. Za rovnoměrné podsvícení s dostatečnou intenzitou všech kláves můžeme výrobce jedině pochválit.



Numerická klávesnice u růžové a modré varianty ve dne a v noci

Displej: kvalitní, ale s malou úhlopříčkou

Displej je aktivní, typu TFT, a nabízí standardní rozlišení QVGA (240 x 320 px), dokáže zobrazit až 16 milionů barev a jeho úhlopříčka činí 2,0". Čitelnost na přímém slunci pokulhává. Zásadní chybou je, stejně jako u jiných modelů s prostředím Series 40, absence regulace jasu displeje. V této souvislosti proto také zamrzí fakt, že Nokia 7310 Supernova nenabízí ani světelné čidlo, které by automaticky upravovalo úroveň podsvícení displeje, a tím nejen šetřila baterii, ale zlepšila čitelnost na slunci. V telefonu naopak nechybí různé motivy, možnost umístit obrázek na pozadí, spořič displeje, hodiny v pohotovostním režimu, nastavení velikosti písma (u zpráv, kontaktů a webu) či barvy písma v pohotovostním režimu. Absence hodin úsporného režimu je již běžnou záležitostí.


Různá schémata v Nokii 7310 Supernova

Prostředí telefonu, ovládání: známé UI Series 40

Nokia 7310 Supernova přináší totožné uživatelské prostředí Series 40 5th Edition jako model 5220 XpressMusic. Proto jsme použili pasáže z naší dřívější recenze. Po zapnutí vás přivítá pohotovostní režim. Zobrazit si můžete také jen samotnou tapetu. Vraťme se ale nazpátek k pohotovostnímu režimu. Ten je opět plně upravitelný, jednotlivé moduly lze posouvat, mazat, či přidávat jiné. Nechybí ani možnost vybrat si vlastní zástupce do pruhu odkazů. V záhlaví se neustále zobrazuje stav telefonu, ikonky funkcí, síla signálu a stav baterie, který však není příliš názorný, obzvláště při vybité baterii. Piktogram je totiž stále zelený a i těsně před vybitím má baterie kousek výplně. To může být pro některé uživatele matoucí.


Aktivní pohotovostní režim a různé nastavení

Kromě pruhu zástupců v aktivním pohotovostním režimu si zkratky k důležitým funkcím můžete nastavit i do menu „Jdi na“, skrývajícího se standardně pod levou klávesou. Ideálně tak téměř nemusíte spouštět hlavní menu a možnosti personalizace jsou v tomto směru u Nokie dovedeny k dokonalosti. Po nastavené době se načte jeden ze spořičů displeje, což mohou být digitální nebo analogové hodiny, animace, obrázky nebo video. Po časové prodlevě se aktivuje standardní, dobře viditelný spořič s digitálními hodinami. Displej se po chvíli zcela vypne, aby šetřil baterii.


Zobrazení hlavního menu v různých podobách (seznam, tabulka s popisky, tabulka, záložky)

Hlavní menu lze zobrazit ve čtyřech možných režimech. Klasický seznam 10 položek, matice ikonek v rozložení 3 x 4, matice ikonek s popisy v rozložení 3 x 3 nebo praktický, leč pomalejší režim záložek. Ikonky jsou v režimu tabulek pěkně animované, lze je libovolně přeskládat, a menu si tak upravit k obrazu svému. Zvolení položky v menu je možné pomocí odpovídajících čísel numerické klávesnice. Zmínit musím také přítomnost položek kopírovat/vyjmout/vložit v kontextových menu, díky nimž lze pracovat s textem a přenášet jej mezi různými funkcemi telefonu. Mobil si můžete přizpůsobit k obrazu svému pomocí motivů. Klávesy se zamykají buď automaticky, což je možné zvolit v nastavení, nebo ručně po stisknutí středu navigační klávesy a následně hvězdičky. Odemknutí provedeme stejným způsobem.


Prostředí telefonu .... a prostředí fotoaparátu

Zábava: hudební přehrávač a FM rádio

V telefonu je pro hudební skladby, video, JAVA hry a aplikace, zprávy a další obsah přichystána vnitřní paměť 32 MB. Lze ji dále rozšířit pomocí paměťových karty microSD o výrobcem udávanou velikost až 4GB. Už v mnoha případech jsme se však setkali, že fungovala i karta s větší kapacitou, než kterou udával výrobce telefonu. Škoda, že v balení není přibalena žádná paměťová karta. Veškerý multimediální obsah se nachází v klasickém správci souborů.


Prostředí hudebního přehrávače v různých podobách a FM rádio


Obsah "média" a hudební přehrávač s řazením skladeb podle ID3 tagů

Hudební přehrávač podporuje formáty MP3, Midi, ACC, ACC+, eACC+ a WMA. Prostředí je přehledné, vytkl bych pouze menší velikost použitého písma. V nabídce najdeme odkaz na poslední přehrávaný soubor, všechny skladby, seznamy skladeb (playlisty), videa a řazení obsahu podle ID3 tagů na interprety, alba a žánry. Po potvrzení se vždy daný obsah pouze rozbalí. Příliš nás nepotěšilo, že není možné vyhledávat soubory v seznamu pomocí postupného zadávání znaků. Pokud tak máte na kartě přes sto skladeb, raději se obrňte trpělivostí.


Zabavit dokáže řada JAVA aplikací a her

V nastavení najdeme ekvalizér s přednastavenými módy: normální, pop, rock, jazz, klasika a dvě sady, které je možné ručně upravovat. Hudební přehrávač umí hrát minimalizovaný na pozadí, stejně jako FM rádio s RDS, a nechybí ani zobrazení obalu desky připojeného k MP3 souboru. V nastavení najdeme volbu pro opakování skladeb (jednu/všechny), náhodná skladba či možnost zapnutí rozšířeného sterea. Dodávaný headset k telefonu připojíme 2,5 mm konektorem Jack.


Sudoku ... vyhledávání ... internetový prohlížeč Opera Mini

Fotoaparát: opravdu jen nouzovka

Fotoaparát nabízí rozlišení 2 Mpx (1600 x 1200 px). Bohužel chybí autofocus, přisvětlovací LED dioda a krytka objektivu, který je navíc vystouplý nad okolní povrch, a tak snadno hrozí jeho brzké poškrábání. U fotoaparátu můžeme použít až 4x digitální zoom, samospoušť, sekvenci snímků, efekty a vyvážené bílé. Prostředí je vždy nejprve orientováno na výšku, ve volbách ho však lze následně přepnout do režimu na šířku. Zvuk spouště fotoaparátu je možné vypnout.

Zkušební fotografie – Nokia 7310 Supernova:


Exteriér v podání Nokie 7310 Supernova ... všimnout si můžeme slévání barev či špatného podání barev


Fotografie jsou celkově velmi málo zaostřené ... předměty z bližší vzdálenosti jsou již nepříjemně rozmazané

Velikost pořízených fotografií se pohybuje okolo 250 KB. Proto je velmi zajímavé, že telefonu trvá uložení jednoho snímku dlouhých 10 vteřin. Co se kvality fotografií týče, jedná se o dnešní slabší podprůměr. Snímky jsou nezaostřené, příliš často se objevuje slévání barev a špatné podání barev, především pak přepálení bílé. Nokia 7310 Supernova umí nahrávat video pouze v nízkém rozlišení 176 x 144 px s rychlostí 15 snímků/s. Video se proto hodí akorát tak do MMS zpráv.

Telefonování a telefonní seznam: uložte až 1000 kontaktů

Telefonní seznam pojme až 1000 vícepoložkových kontaktů. V nastavení si můžeme zvolit používanou paměť (telefon, SIM karta, telefon a SIM), zobrazení (normální seznam jmen, jméno a číslo, jméno a obraz), zobrazení kontaktu (nejprve křestní jméno, nejprve příjmení) a velikost písma. Kontakty lze přesunout či kopírovat z telefonu na SIM kartu a obráceně. Na paměťovou kartu bohužel kontakty není možné kopírovat. Ke kontaktu si můžete přidat emailovou adresu, adresu PTT, obrázek, video, tón, webovou adresu, firmu, pracovní zařazení, formální jméno, přezdívku, poštovní adresu, identifikování uživatele, narozeniny, poznámku a obraz. Nechybí skupiny kontaktů, vyzváněcí profily, hlasové vytáčení či zrychlená volba vytáčení, kdy si přiřadíte k tlačítkům numerické klávesnice 2-9 často používané kontakty.


Telefonní seznam, detail kontaktu a další nastavení

Zprávy: klasické prostředí editoru zpráv

Nokia 7310 Supernova má na zprávy přichystanou vnitřní paměť telefonu. Uložit tisíce zpráv by tak neměl být žádný problém. Editor vytváření nové zprávy je přehledný. Nejprve zvolíte příjemce, kde si vyberete z kontaktů, skupin kontaktů, protokolu hovoru, poslední použitá čísla či oblíbené kontakty, které můžete neustále obměňovat podle potřeby. Přidat příjemce je tak velmi rychlé. Lze přidat i více příjemců najednou. V editoru nechybí jednoduché odpočítávání celkového počtu znaků (1000) a rozdělení částí do počtu zpráv. Při vložení obrázku, zvuku, videa či jiného souboru se zpráva automaticky změní na MMS. Maximální velikost multimediální zprávy je 300 KB. Během psaní je možné využívat slovníku T9, který píše s diakritikou a velikost zprávy nezkracuje, čili výsledná zpráva má původních 160 znaků. V nastavení nechybí zapnutí doručenky a telefon nepostrádá ani jednoduchého e-mailového klienta.


Prostředí editoru zpráv, odpočítávání z 1000 znaků a počet zpráv, do kterých bude text rozdělen

Organizační a datové funkce: hezký organizátor s podporou EDGE

Telefon nabízí slušnou organizační výbavu, která zahrnuje kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazením, dále pak budík, úkolovník, poznámky, kalkulačku, světový čas, převodník veličin, odpočítávací měřič (časovač), stopky, diktafon. U budíku je možné nastavit opakování v určitých dnech týdne, tónem pro buzení pak může být jakýkoliv hudební soubor či FM rádio (je však nutné mít připojená sluchátka) a lze nastavit i prodlevu opětovného buzení. Poznámky je možné zobrazit v pohotovostním režimu. Maximální délka poznámky je 3000 znaků a při psaní lze použít slovník T9. Kalkulačka je ve třech modifikacích: standardní, vědecká a kalkulačka půjček.


Budík s možností opakování v určitých dnech týdne ... | ... kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazením

Nokia 7310 Supernova bohužel postrádá paměť kódů, RSS čtečku, prohlížeč Office dokumentů (Word, Excel) a především pak multitasking. Minimalizovat lze pouze hudební přehrávač, přehrávač videa či FM rádio. Telefon je nadmíru dobře vybaven JAVA aplikacemi a hry. Jedná se o novou verzi jazyku JAVA 2.1. Zmíním aplikace: hledání, webový prohlížeč Opera Mini, Stáhnout!, WidSets a Yahoo! Go. Hry v telefonu najdete tyto: Backgammon II, Snake III a Sudoku.


Nabídka s aplikacemi ... internetový prohlížeč ... a PTT

Z hlediska datových služeb telefon přináší dvojici GPRS/EDGE (obojí multi-slot třídy 32). Bezdrátově lze Nokii 7310 Supernova propojit s okolím pomocí Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby). K PC lze telefon také připojit datovým USB kabelem (USB 2.0, microUSB konektor, Mass Storage), který ovšem není součástí balení. Nechybí ani TV-out pro prohlížení fotografií a videa na domácím televizoru.


Stopky, diktafon a kalkulačka, která je ve třech modifikacích: standardní, vědecká a kalkulačka půjček

Zhodnocení: měňte kryty o sto šest

Nokia 7310 Supernova má za úkol oslovit uživatele, kteří si chtějí jednoduše upravit telefon k obrazu svému pomocí výměnných krytů Xpress-on. Pokud se vám přístroj zalíbí po designové stránce a odpustíte mu několik nedostatků, pak není co řešit. Svému účelu dobře poslouží hudební přehrávač a FM rádio s RDS. Výrobce můžeme pochválit také za slot pro paměťové karty microSD a podporu EDGE. Na druhou stranu je ale telefon vybaven horším fotoaparátem, který je spíše jen do počtu. Předem také počítejte, že bude téměř nezbytné si dokoupit datový USB kabel a paměťovou kartu.

nokia-7310-supernova
Klady
  • kompaktní rozměry a hmotnost
  • výměnné kryty Xpress-on zajistí osobitý design
  • hudební přehrávač a FM rádio s RDS
  • slot pro paměťové karty microSD
  • podpora EDGE
Zápory
  • horší fotoaparát a nahrávání videa
  • podsvícení displeje není možné regulovat
  • absence RSS čtečky, multitaskingu a prohlížeče Office dokumentů
  • v balení nenajdeme USB kabel ani paměťovou kartu
Diskuze ke článku
M27
Je to hnus, ale obstojně fotí.
pino
SonyEricsson - to je dizajn!
Tohle "Velebnosti - je pěknej hnus", ani zadarmo... a když max pro babičku, která moc neuvidí na blízko...
nikdo
ty seš pěknej krypl, sony ericsson - když to řekneš, tak se ti většna vysměje, prptože je to hroznej sráč, mají nahovno repráky, displeje, sony ericsson je hnus, s designu se mi chce blejt a hrozně se seká a hovno vyddrží!!!
pino
nebudu se snižovat na tvoji uroven.... tvuj nick o tobe vypovida vse a jestli se ti libi tahle plast karbice tak at - tomu se zase smeju ja.... a me se chce blej z tebe ty nikdo :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze