Ninja Arashi
recenze

Ninja Arashi

Doskákejte si pro pomstu

Zábavná herní mechanika, hezká stylizace nebo zajímavý příběh vás mohou motivovat k hraní. Nic ale nepřekoná touhu po pomstě. Obzvlášť když jde o vaši vlastní rodinu. Naštěstí jste legendárním samurajem, kterého ani smrtelná rána nezastaví.

Ninja Arashi – videorecenze

Platforma mobilních her se nám značně tříští a tvůrci si s tím nedokáží dobře poradit. Je dotykový displej překážkou a je třeba se zaměřit na naprosté zjednodušení, abyste si zahráli i na stojáka v tramvaji? Nebo virtuální tlačítka nejsou problémem a ani vyšší obtížnost vás nezaskočí? Výrazně je to vidět u plošinovek. Někdo se vydal první cestou (Super Mario Run), jiní se nebojí cílit na zkušenější hráče. Dnešní hra patří do kategorie druhé.

Příběh pomsty

Doba plošinovek je mnoho let za námi a na telefonech řádí spíše zjednodušené „hopsačky“ s nekonečnými levely a primitivním ovládáním. Čas od času se však někdo zkusí vrátit tam, kde se na počítačích a konzolích v dobách 2D her přestalo. Ninja Arashi tak na dotykový displej vrací virtuální tlačítka (a není jich málo), nebojí se vás potrestat za každou chybičku a veškerý pohyb i bojování kontrolujete přímo vy.

Autoři si neodpustili ani příběhové intro, které rozehrává více než klišovitý příběh o bývalém válečníkovi. Ten se vydává zkorumpovaným světem za záchranou svého syna. Veškeré vraždění je tak motivováno pomstou a nadějí, že na konci se opět shledáte. Abych pravdu řekl, hra je zabalena v takové stylizaci, že mi ani trocha toho násilí nevadila a nepřátele chápu jen jako pohyblivé překážky. Však z nich vidíte jen siluety a jejich chování je zcela předvídatelné, až robotické.

Překážka na každém kroku

Už po několika málo kolech si ale uvědomíte, že vaše výprava snadná nebude. a běžně se mi stávalo, že jsem celé kolo musel několikrát restartovat. Během úrovně sice potkáváte záchytné body a od začátku máte 3 životy, ale na druhou stranu vás sebemenší chyba o jeden připraví. Každá úroveň je pak prošpikována pastmi, na které si musíte dát pozor. Zapíchnutý oštěp může znamenat déšť šípů, které se na vás po přiblížení snesou.

Ninja Arashi

Některé překážky jsou snadno viditelné, jiné na vás čas od času vyskočí. Tekoucí kyselina na sebe upozorňuje sama, jak se jí vyhnout už ale může být oříšek. Některé pasti vyloženě zkouší vás postřeh. Třeba když se najednou proti vám valí balvan. Jinde je to právě o všímavosti, některé značky třeba upozorňují na propadliště nebo vyskakující bodláky ze země. Podobně skryté jsou i tajné místnosti plné pokladů, především zlaťáků, které se hodí k vylepšování postavy.

Skákání a bojování

Speciálním typem překážky jsou nepřátelé. Právě kvůli nim využijete i další tlačítka. Jedním vrháte šurikeny, druhým provádíte výpad s mečem a poslední slouží pro dočasný úkryt. Prvotní protivníky překonáte s lehkostí, ti pozdější si na vás přichystají štíty i střelné zbraně. Velkou překážkou mohou být také plošinky, propady apod. To znamená, že skákání hraje rovněž zásadní roli. I proto zamrzí ne úplně přesné kolize. Občas se mi také stalo, že postava na samém kraji plošinky nevěděla, jestli padat nebo ne, a podivně poskakovala.

Občas je také těžké odhadnout, kde vás překážka zasáhne (třeba kyselina) a kde jste ještě v bezpečí. Pohyb je ale jinak dobrý, i když animace nejsou úplně přirozené. Využívat můžete dvojskoku i klouzání po zdech a vaše možnosti jsou tak vskutku komplexní. Celá hra by pak působila až prémiově, kdyby nebylo reklam. Ty na vás čas od času vyskočí mezi úrovněmi, případně za jejich dobrovolné zhlédnutí získáte životy nebo herní měnu navíc. Vylepšování je ale pohodlně dostupné i bez nich.

Závěr

I přes některé nedostatky, jako jsou například lehce prkenné animace, velmi předvídatelní nepřátelé, zbytečný příběh a místy nepřesné kolize, jde o velmi příjemnou zábavu, která si to nekazí ani free-to-play modelem. Velké možnosti v pohybu, rychle rostoucí obtížnost a rozsáhlé variace překážek zajistí, že se jen tak nudit nezačnete. A i když mi nevadí ani jednoduché hopsačky, tento titul jsem si užil.

Stáhnout Ninja Arashi

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
80%
Klady
  • rostoucí obtížnost
  • rozmanité pasti
  • komplexní, ale pohodlné ovládání
  • příjemný free-to-play model
Zápory
  • slabší animace
  • nepřesné kolize
  • zbytečný příběh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze