Samsung Galaxy Core Prime
recenze

Samsung Galaxy Core Prime

Klony útočí
36

Galaxy Core, Galaxy Core 2, Galaxy Core 2 DUOS, Galaxy Core LTE, Galaxy Core Plus nebo Galaxy Core Advance. Jestli se v názvech modelů telefonů Samsung Galaxy Core ztrácíte stejně jako my, tak pro vás máme další přírůstek do seznamu. Model Core Prime je totiž dalším článkem v nekonečném zástupu telefonů od Samsungu, který se od kolegů neliší. Nebo snad ano?

Oficiální snímky telefonu

Jestli nemáte chaos v seznamu Galaxy Core telefonů od Samsungu, tak vám blahopřeji. Na trhu je jich totiž obrovské množství a rozdíly mezi nimi jsou minimální. Nám se na testování dostal kousek Galaxy Core Prime. Již na první pohled si můžeme být téměř jisti tím, že tento model nebude příliš odlišný od svých kolegů. Stále je zde však možnost, že Core Prime klame tělem a za 4 200 korun nabídne více muziky než konkurence. Kde je tedy pravda?

Oficiální snímky telefonu

Technické parametry Samsung Galaxy Core Prime

Kompletní specifikace
Konstrukce130,8 × 67,9 × 8,8 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,5" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:33 hodin
Dostupnost, 4 200 Kč

Samsung Galaxy Core Prime – videopohled

Design a zpracování: CTRL+C a CTRL+V

Fotografie by vás mohly na první pohled zmást, ale opravdu se nejedná o omyl. Samsung opět recykloval již tak přespříliš zastaralý design, který známe z více než deseti dalších modelů. Jediné, co se změnilo oproti stájovým kolegům, jsou detaily a popisovat konstrukci kompletně je tak nošení dříví do lesa. Příjemnou položkou jsou rozměry, které díky malému 4,5palcovému displeji nespadají do nadprůměru.

Samsung Galaxy Core Prime

Displej je lemován relativně malými rámečky a Samsung tak příliš neplýtvá místem. Trojice tlačítek pod displejem je stále stejná a najdeme zde tak jedno hardwarové a dvě senzorová tlačítka. Podsvícení bohužel chybí, ale díky prostřednímu tlačítku se snadno orientujete. Na rozdíl od modelu Galaxy Core 2 navíc nechybí ani senzor přiblížení. Automatickou regulaci jasu však nehledejte. Zadní strana je z matného a hladkého plastu, který vám příliš opory při držení nepodá. Díky menším rozměrům to ale nebude potřeba. Čočka fotoaparátu sice vystupuje nad zbytek plochy, ale ve výsledku není toto převýšení příliš znatelné a výhodou je, že při položení telefonu na záda není zvuk z reproduktoru blokován

Přední a zadní část telefonu

K bokům přístroje nemám žádné výhrady. Jak tlačítko zapínání na pravé straně, tak i tlačítko pro regulaci hlasitosti na levé straně má dobrý zdvih i umístění. Rámeček je samozřejmě plastový a v ruce nijak hodnotně nepůsobí. Po stránce továrního zpracování je ale Core Prime povedený a Samsungu práce s plasty jde celkem zručně.

Detaily boků telefonu

Zadní kryt se dá sejmout a můžeme tak nahlédnout i pod povrch. Zaprvé si všimnete 2 000mAh vyměnitelné baterie. Ta zabírá většinu spodní části přístroje a bohužel také blokuje přístup k microSD kartě a microSIM kartě. Ve výsledku tedy ke všemu, co budete při běžném použití potřebovat. Na zadním krytu si ještě můžeme všimnout NFC antény.

Zadní kryt je odnímatelný

Displej: 4,5 palce a TN

Jak už je u telefonů značky Samsung v této kategorii zvykem, volba padla na klasický TFT TN panel. Co se velikosti displeje týče, tak má úhlopříčku 4,5 palce, na kterých se rozprostírá standardní rozlišení 800 × 480 bodů. To nám dává celkovou jemnost přes 200 bodů na palec a na první pohled není rastr příliš zpozorovatelný.

Pozorovací úhly mohly být lepší

Krycí sklíčko je pěkně kluzké a prst po něm příjemně klouže a nezadrhává se. Jak ale bylo naznačeno v popisu konstrukce, telefon nedisponuje senzorem okolního světla a regulaci jasu displeje tak musíte provádět ručně, což není zrovna příjemné. Různé kalibrace displeje nebo probuzení dvojitým poklepáním bychom zde hledali marně. Maximální jas také není příliš dobrý a během slunečného dne budete mít rozhodně problémy se čtením displeje.

Zvuk: jeden z mnoha

Core Prime se stejně jako jeho dvojčata z řady Core chlubí pouze standardními zvukovými vlastnostmi. Hlasitý reproduktor na zadní straně má malou perforaci vedle čočky fotoaparátu a samotný repráček také příliš velký není. Zvuk z něj je „suchý“ a celkově nevýrazný. Hlasitost je naopak adekvátní a telefonát určitě nezmeškáte.

Samsung Galaxy Core Prime

Sluchátko pro hovory je celkem příjemné na poslech a protější stranu uslyšíte i ve velmi hlučných místech, a to celkem kvalitně. V porovnání s Galaxy Core 2 jde opět o zlepšení. Co se vesměs povedlo, je sluchátkový výstup, který sice nemá příliš dynamický zvuk, ale má dostatek výkonu k napájení i „hladovějších“ sluchátek.

Baterie: záleží na situaci

Samsung do kompaktního těla vměstnal akumulátor s kapacitou 2 000 mAh, což je dnes nepříliš oslnivá hodnota. Hardware telefonu sice na papíře příliš hladový není, ale vždy je spotřeba spíše otázkou optimalizace a každý telefon se tak s výdrží popasuje jinak. Pokud telefon nebudete příliš vytěžovat, tak není výdrž vůbec špatná a na dva plné dny se dostanete. Nicméně při některých operacích mi procenta baterie ubývala po několika minutách, což je zvláštní.

Samsung Galaxy Core Prime

Pro případ nouze disponuje Core Prime ještě ultraúsporným režimem, který omezí bezdrátovou funkcionalitu a šetří tak baterii. Telefonu se ale celkem dařilo v našem standardizovaném testu výdrže, kdy jsme přehrávali HD video přes Wi-Fi při připojení do 3G sítě a se zapojenými sluchátky. Opravdu tak záleží na jednotlivých úkonech a s některými situacemi si telefon poradí lépe než s jinými.

Honor 3C Huawei Ascend Y550 Samsung Galaxy Core Prime
výdrž na jedno nabití 6:24 hodin 9:23 hodin 6:46 hodin
nabití baterie do 80 % 2:05 hodin 1:28 hodin 1:39 hodin
nabití baterie do 100 % 2:56 hodin 2:12 hodin 2:33 hodin

Hardware: moderně, ale na uzdě

Samsung nikdy nepatřil mezi výrobce, kteří by do telefonu nižší třídy osazovali výkonný hardware. Galaxy Core Prime jde trochu proti proudu a místo staršího Snapdragonu 400 nebo slabšího Snapdragonu 200 jsme se dočkali rovnou novějšího čipsetu Snapdragon 410, který s sebou přináší i podporu LTE a další moderní funkce. Obsahuje 4jádrový procesor na frekvenci 1,2 GHz a v dnešní době jde o klasickou volbu v této cenové kategorii. Výkonu je tak akorát a na běžné používání tento čipset rozhodně postačí. Čipset je navíc 64bitový a kdyby došlo na aktualizace na Android 5.0 Lollipop, bude moci využívat této architektury.

Výbava telefonu

Naštěstí se Samsung neomezoval při osazování operační paměti a rozhodl se nasadit klasický 1 GB RAM, ze kterých budete mít volných přibližně 300 MB. Pro každodenní potřeby to rozhodně stačí a multitasking je překvapivě svižný i přes nepříliš dobrou pověst nadstavby TouchWiz. Data si můžete uložit na interní paměť o kapacitě 8 GB, ze kterých vy sami můžete využít přibližně 4,5 GB. To postačí na nějaké základní aplikace a několik menších her. Nic jiného vám ve výsledku ani nezbývá, protože na paměťové karty microSD do kapacity 32 GB si žádné aplikace nenainstalujete.

Výsledky benchmarků

Herní výkon je díky modernímu čipsetu a grafickému adaptéru Adreno 306 celkem dobrý. Zahrajete si tak i náročnější 3D hry jako Hungry Shark Evolution nebo Real Racing 3. Již tradičně jsme provedli také klasické benchmark testy, a to AnTuTu a Vellamo. Výsledky, které se daly očekávat, si můžete prohlédnout sami.

  • AnTuTu benchmark – 21 428 bodů
  • Vellamo browser – 2 093 bodů
  • Vellamo metal – 900 bodů
  • Vellamo multicore – 1 245 bodů

Fotoaparát: klasická střední třída

Zadní fotoaparát disponuje rozlišením 5 Mpx, má autofokus a také přisvětlovací diodu. Kvalita snímače postačí pro momentky a příležitostné fotografy. Ve fotkách najdeme celkem dost šumu za horšího světla, detailů také příliš mnoho není a celkově se tak fotografie hodí maximálně na sociální sítě. Téměř to samé se dá říct i o přední 2Mpx kamerce, která je dostatečná na selfie za dobrých světelných podmínek, ale kvůli absenci předního přisvětlení nebo kvalitnější optiky bude za šera docházet k rozmazání.

Aplikace fotoaparátu je velmi jednoduchá na ovládání a poskytne pouze nejzákladnější nastavení. Kromě rozlišení zadní a přední kamerky můžete tak například měnit rozlišení videa, hodnotu ISO, režimy měření expozice nebo používat režimy automatický, překrásná tvář (vyhlazení tváře), panorama nebo sport. Vše je intuitivní a na ovládání si rychle zvyknete.

Kvalita videa je na druhou stranu celkem sympatická. To je natáčeno v rozlišení 1 280 × 720 bodů při rychlosti 30 snímků za vteřinu. Tuto snímkovací frekvenci si telefon udržuje a ve výsledku je celý obraz ostrý, plynulý a dokonce i barevně věrný. Přeostřování sice nefunguje nejrychleji, ale svojí práci udělá. Co mě příjemně překvapilo je rychlost automatické volby expozice, která je velmi rychlá a na změnu světelných podmínek reaguje prakticky okamžitě.

Samsung Galaxy Core Prime – testovací video, 720p

Konektivita: došlo i na LTE

Slot na microSIM kartu najdeme u Galaxy Core Prime pouze jeden. Varianta DUOS se dvěma SIM kartami u nás dostupná není. Samsung si ale zaslouží pochvalu za neopomenutí LTE konektivity a do sítí 4. generace se přihlásíte přes všechny české frekvence, což je rozhodně velké plus.

Samsung Galaxy Core Prime
Slot na SIM kartu se nachází pod microSD kartou

Telefon tak podporuje sítě GSM (pásma 850 / 900 / 1 800 / 1 900 MHz), 3G (pásma 900 / 900 a 2 100 MHz) a LTE (800 / 900 / 1800 / 2 100 / 2 600 MHz). Wi-Fi podporuje standardy 802.11 b/g/n. Další bezdrátové přenosy uskutečníte pomocí Bluetooth, které je ve verzi 4.0 s plnou podporou A2DP. Samsung nezapomněl ani na NFC, což je celkem překvapení. Jako poslední ještě zmíním přítomnost GPS, GLONASS, elektronického kompasu a A-GPS, které se postarají o navigování. Qualcomm jako vždy splnil očekávání a ve Snapdragonu 410 je GPS velmi spolehlivá.

Systém: TouchWiz a KitKat

Samsung zvolil operační systém Android 4.4 KitKat, na který „našrouboval“ nadstavbu TouchWiz. Můžu však s čistým svědomím říct, že tato jinak celkem otravná nadstavba běží na telefonu překvapivě plynule a dokonce i multitasking reaguje velmi rychle. Prostředí bych se nebál srovnávat s konkurencí v této cenové kategorii a Samsung se nenechává zahanbit.

Prostředí je ovšem hezky barevné, vysunovací lišta nabídne základní přepínače a nastavení je také zjednodušené pro co maximálně snadnou orientaci. Multitaskingové menu pak disponuje možností zavřít všechny aplikace pomocí jednoho tlačítka.

Seznam aplikací je pro Samsung typickým způsobem přizpůsoben do dvou záložek pro aplikace a nástroje, ve kterých se pohybujete horizontálním posunováním. V seznamu můžete přesouvat pořadí aplikace, nebo je ze seznamu umazávat a máte tedy k dispozici možnost přizpůsobit si seznam podle sebe. Jinak nemá systém žádné distinktivní prvky, které by ho dělaly výjimečně zajímavým. Pochválit lze rozhodně plynulost prostředí, která je na TouchWiz nezvyklá a Samsungu se odladění povedlo.

Software: Google a Samsung

V základní výbavě najdeme celkem standardní výčet aplikací, který zahrnuje hlavně aplikační výbavu od Googlu – tedy Gmail, Google Mapy, Google+ nebo Google Disk. Samsung také přiložil ruku k dílu a přinesl několik vlastních „S aplikací.“ Můžete tak využít například propracovaný S plánovač nebo vlastní Samsung Galerii.

Samsung bohužel kompletně opomíjí sociální sítě a v základu telefon žádného klienta kromě Google+ nenabízí. Dokonce chybí i tradiční Dropbox, ke kterému u Samsung telefonů dostanete tradičně 48 GB prostoru navíc. Kancelářský balíček k dispozici není, ale není problém si jakoukoliv aplikaci doinstalovat z Obchodu Play.

Zhodnocení: špatný není, ale zajímavý také ne

Nuda a šeď popisuje Core Prime naprosto přesně. Telefon vypadá jako obrovský zástup jeho stájových kolegů a od nich ho dělí akorát několik hardwarových rozdílů, které běžného zákazníka asi příliš zajímat nebudou. Samsung zahlcuje trh a v případě řady Core jde již o extrém. Prime není vyloženě špatný telefon, má své světlé i stinné stránky, ale raději bych místo několika variant stejného modelu viděl jeden pořádný telefon se svěžím designem a zajímavými funkcemi.

Samsung Galaxy Core Prime

Plusové body si zaslouží za kvalitu konstrukce, vyměnitelnou baterii, obstojný výkon a také podporu LTE. Na druhou stranu je telefon „strašná tuctovka,“ kterou má každý druhý a kvůli jednolitému designu napříč spektrem zařízení tohoto výrobce se telefon v davu ztrácí. Pokud by toto byl jediný telefon z řady Galaxy Core, určitě by šlo o celkem slušnou koupi, ale vzhledem ke konkurenci, která na trhu panuje, se dají najít i lepší možnosti.

Samsung Galaxy Core Prime

Konkurence

Osobně bych ale doporučoval sáhnout po modelu Huawei Ascend Y550. Ten také disponuje LTE, má stejný výkon, ale displej je typu IPS, rozměry jsou i při stejně velkém displeji menší a výdrž na baterii je neporovnatelně vyšší. A to nejlepší nakonec, za Huawei totiž dáte o 1 000 korun méně, což už je znatelný rozdíl..

Huawei Ascend Y550

Pokud pro vás není LTE směrodatné a chcete si spíše hrát, sáhněte po modelu Honor 3C. Ten má 5palcový HD displej, rovnou 2 GB operační paměti a také nabídne solidní výdrž na baterii. Budete se ale muset přenést přes nepříliš kvalitní zadní kryt a horší tlačítka.

Honor 3C

Konkurencí budiž i nové Xiaomi Redmi 2, které nabídne velmi povedené prostředí MIUI, slušný výkon, hezký displej a dobré tovární zpracování. Doporučujeme ale koupit variantu s 2 GB operační paměti, která vyřeší některé neduhy, se kterými jsme se během testování telefonu setkali.

Xiaomi Redmi 2

Jako Windows Phone protějšek se jeví Lumia 635 od Nokie, která disponuje například i LTE. Rozměry jsou i přes stejně velký displej menší, systém plynulejší a potěší také široká nabídka barevných variant.

Nokia Lumia 635
samsung-galaxy-core-prime
Klady
  • kompaktní rozměry
  • pohodlný úchop
  • pevná konstrukce
  • málo změn oproti stájovým kolegům
  • odlanění TouchWizu
  • obstojný výkon
Zápory
  • pozorovací úhly displeje
  • nudný design
  • vtrkavá výdrž baterie
Diskuze ke článku
briza
Je škoda, že samsung tyhle svoje zvratky nějak speciálně neoznačuje, když už designem se odlišit nedají . Člověk by pak snadněji mohl identifikovat idioty a rovnou se preventivně vyhnout kontaktu, protože tohle si nikdo normální nekoupí.
Redmarx
Je mi vazne ukrradeny, jestli ma telefon nudny design, ono taky za 4 tacy chtit designovku je spis pomateni smyslu. Co mi ale vadi je displej, ze to ma TN panel je jedna vec a ze to ma na 4,5" ubohe rozliseni 480x800 je druha vec. Kdyby tam aspon dali o neco kvalitnejsi displej s rozlisenim 960x540 tak neceknu a reknu, ze je to povedena nizsi stredni trida, tohle vazne Samsung nezvlada.
MirdaP
Škoda že chybí ledka zmeškaných událostí, s tímhle mě Samsung fakt štve že takovou základní věc umí dát jen do některých modelů
fuj
Marná snaha Samsungu proniknout i do nižší třídy. Tato kategorie Samsungu nikdy nešla.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze