iPhony 13 utíkají konkurenci. Jsou to nejvýkonnější smartphony

iPhony 13 utíkají konkurenci. Jsou to nejvýkonnější smartphony
Fotografie: CZC.cz

V pátek se začaly oficiálně prodávat nové iPhony 13. Všechny čtyři novinky přitom mají jedno společné, jde o nejvýkonnější smartphony na trhu, které díky perfektně optimalizovanému systému unikají konkurenci.

Stejně jako v případě předchozích dvanáctek jsou nové iPhony rozděleny do dvou kategorií – pro běžné uživatele je určen iPhone 13 a iPhone 13 mini, náročnější jedinci pak sáhnou po modelech řady Pro, konkrétně po iPhonu 13 Pro a iPhonu 13 Pro Max.

Také základní třináctky ale mají patřit k těm nejvýkonnějším telefonům na trhu. To je zásluha čipu Apple A15 Bionic, který je až o 50 % rychlejší než u top smartphonů konkurence, grafická stránka pak až o 30 %. Překvapivé je, že i přesto se u obou telefonů podařilo zvýšit výdrž baterie. U iPhonu 13 o 2,5 hodiny, u iPhonu 13 mini o 1,5 hodiny.

Pro úplnost dodejme, že iPhone 13 mini nabízí 5,4“ displej, klasická třináctka pak 6,1“ obrazovku. Jde o Super Retina XDR displej, což je vlastně OLED panel v podání Applu. Samozřejmostí je podpora 5G sítí.

Apple se chlubí také tím, že iPhony 13 a 13 mini mají „vůbec nejvyspělejší dvojitou fotosoustavu na světě“. Nový ultraširokoúhlý fotoaparát odhaluje víc detailů v tmavých oblastech fotografií, hlavní širokoúhlý fotoaparát pak zachycuje o 47 % víc světla pro lepší fotky a videa. Vyzdvihnout si zaslouží také optická stabilizace obrazu s posuvem snímače.

iPhony 13 Pro jsou ještě výkonnější

Ještě více lákadel nabízejí iPhony 13 Pro a 13 Pro Max. Ty mají stejně jako dvanáctky 6,1“ a 6,7“ displej, jde však o nový Super Retina XDR panel s funkcí ProMotion. OLED obrazovka se nyní chlubí adaptivní obnovovací frekvencí, která se může v reálném čase měnit od 10 Hz do 120 Hz. Venku uvítáte až o 25% větší jas.

Srdcem obou telefonů je také čip Apple A15 Bionic, ale ten je v praxi ještě výkonnější než u standardních třináctek – především jeho grafická část. Přesto si iPhone 13 Pro Max polepšil ve výdrži baterie až o 2,5 hodiny, iPhone 13 Pro pak až o 1,5 hodiny.

Na zadní straně jsou sice opět tři objektivy, ale všechny byly vylepšeny – zástupci Applu během představení novinek několikrát zdůraznili, že skok v kvalitě fotoaparátů je největší v celé historii iPhonů. Konkrétně zde nalezneme teleobjektiv (ohnisková vzdálenost 77 mm, 3× optický zoom, clona ƒ/2,8, Focus Pixels, 6členný objektiv, OIS), ultraširokoúhlý fotoaparát (ohnisková vzdálenost 13 mm, clona ƒ/1,8, rychlejší snímač, Focus Pixels, 6členný objektiv) a širokoúhlý objektiv (ohnisková vzdálenost 26 mm, 1,9μm pixely, clona ƒ/1,5, 100% Focus Pixels, 7členný objektiv, OIS s posuvem snímače). Všechny tři fotoaparáty navíc nyní podporují noční režim.

Bezesporu jde o nejpokročilejší fotosoustavu, jakou jsme zatím mohli v iPhonech vidět. Telefony dostaly hardware další generace, který zachytí daleko víc detailů. Superinteligentní software se pak hodí na nové fotografické a filmařské techniky, například hrátky s malou hloubkou ostrosti. Vyzdvihnout si zaslouží také ultraširokoúhlý fotoaparát s přestavěným objektivem a účinným automatickým ostřením dokáže zaostřit na vzdálenost od 2 cm. Díky tomu můžete objevovat svět makro fotografie. Zachycovat je přitom možné také makro video.

Všechny čtyři nové iPhony 13 můžete zakoupit na CZC.cz, aktuálně k nim navíc získáte slevu 500 Kč na další nákup.