Sony Xperia S: test 12Mpx fotoaparátu a Full HD kamery

20

S fotografickými schopnostmi telefonů Sony Ericsson bylo v porovnáních potřeba počítat už od samotného počátku fotoaparátů v telefonech. Jak si ale stojí nejnovější přístroj, tentokrát už pouze pod značkou Sony? Bude mít šanci stát se novým králem fotomobilů nebo se zařadí spíše do kategorie „neurazí“?

Sony Xperia S je novou japonskou vlajkou lodí a automaticky se od něj z historických důvodů očekávají dobré výsledky i v oblasti fotografování a natáčení videa. Papírové předpoklady mu rozhodně nechybí.

Tip: přečtěte si preview Sony Xperia S se základními údaji o telefonu.

Sony Xperia S na fotografiích

CMOS snímač fotoaparátu se honosí rozlišením 12 Mpx a technologií Exmor R. Marketingová lákadla má tedy Sony podchycená dobře (i když 41 Mpx v Nokii PureView 808 asi těžko trumfne). V zájmu kvalitích fotografií bychom ale přeci jen ocenili spíše větší plochu snímacího čipu a menší počet pixelů.

Rovněž Exmor R dnes už není až tak ojedinělá technologie a podobné technologie pro zvýšení množství světla dopadajícího na snímač fotoaparátu, nabízí i konkurence.

Prostředí aplikace fotoaparátu

Prostředí aplikace fotoaparátu prošlo oproti loňským Xperiím pouze kosmetickými změnami. V tomto místě se jistě hodí poznamenat, že testujeme na aktuálně dostupném Androidu Gingerbread (2.3.7). Se slibovaným updatem na Ice Cream Sandwich se teoreticky prostředí a kvalita fotografií může změnit. Rozhodně se ale nedá očekávat cokoliv zásadního.

Ve výchozím nastavení budete pořizovat fotografie v rozlišení 9 Mpx a v širokoúhlém režimu 16:9, který pěkně pokryje celý displej telefonu. V plném rozlišení (12 Mpx) budete omezeni fyzickým poměrem stran čipu 4:3.

Ve výchozím stavu telefon rovněž nabídne plně automatický režim, kdy bude sám podle aktuálních podmínek nastavovat režimy pro různé scény (krajina, noční scéna, sport, atd.). V automatickém režimu je tak množství nastavení značně omezené – v nejrychlejších volbách pouze na režimy blesku.

Pokud ale budete toužit po trochu podrobnějším nastavení, není problém fotoaparát přepnout do normálního režimu, kdy už budete jednotlivé přednastavené scény a regulaci expozice ovlivňovat sami. Na plně manuální režim ale samozřejmě rovnou zapomeňte.

Ty nejpoužívanější volby jsou vždy dostupné po levé straně displeje, podrobnější nastavení potom vyvoláte systémovým tlačítkem pro menu. Na pravé straně potom najedeme pouze přepínač mezi focením a natečením videa a náhledy naposledy pořízených snímků.

Fotografie

Pojďme ale k samotným fotografiím. Už dopředu prozradím, že se žádná velká revoluce nekoná. A to jak v pozitivním, tak také v negativním směru.

Sony Xperia S produkuje pěkné fotografie, které potěší věrnými barvami a ostrostí. Fotografie jsou tedy v kategorii mobilních telefonů na velice dobré úrovni. Zároveň se ale stále nedokáží z této škatulky vymanit.

Optika

Překážkou je samozřejmě miniaturní optika a čip. Co se týče optiky, zde bych měl dvě výtky. První směřuje k občasnému zkreslování perspektivy a linií, ale zde se nejedená o nic výjimečného – prostě mobilní telefon.

Co mě ale potěšilo trochu méně a s čím jsem se občas potýkal, byl dost úzký záběr. Nevím, jakou ohniskovou vzdáleností optika po přepočítání na kinofilmové políčko disponuje, ale občas prostě narazíte na to, že se vám do scény nevejde všechno, co potřebujete a musíte si hodně poodstoupit dozadu, což není vždy možné nebo žádoucí. Na druhou stranu, pokud holdujete hlavně portrétům, může být tato vlastnost Xperie S pro vás naopak výhodou.

Tím spíš se ale divím výše zmiňovanému občasnému zkreslování objektů (u hodně širokoúhlého objektivu by to bylo pochopitelnější).

Detaily – kámen úrazu

Už na to upozorňoval kolega v prvních dojmech ze Sony Xperia S a za těch pár dnů se samozřejmě nic nezměnilo. Sony bohužel, stejně jako v loňské Xperii Arc, aplikuje na snímky dost nešetrné algoritmy na odstraňování šumu. Výsledkem tohoto snažení je potom dost výrazné slévání detailní kresby a při 100% přiblížení tak složitější scény vypadají jako kreslené vodovkami.

Nejvíce je tento neduh vidět například na trávě nebo listech stromů, ze kterých se tím stane jedna velká slitá plocha. Na druhou stranu, 12 Mpx je opravdu hodně a pokud tak se na pořízené obrázky budete dívat běžně na monitoru (bez přibližovaní) nebo je tisknout na rozumně velké plochy, těchto problémů si vůbec nevšimnete.

Zde je trochu škoda, že Sony nenabízí více stupňů rozlišení. Na výběr totiž máte pouze plných 12/9 Mpx nebo 2 Mpx. Například 5Mpx fotografie by myslím byly ideální kompromisem. Díky dostatečnému množství informací z 12Mpx snímače by po extrapolaci do 5 Mpx mohla být fotografie skvělá.

Tento postup mimochodem používá právě nová Nokia Lumia 808 a nazývá ho PureView. Za sebe musím říct, že toto (na rozdíl od fotografií v nesmyslně vysokých rozlišeních) dává smysl.

Sony zároveň, asi z obavy o ještě vyšší míru ztráty detailů, nasadilo dost nízkou úroveň JPEG komprese a často tak 12Mpx fotografie mají přes 3 MB. Jen pro srovnání, snímky z Nokie N8, při stejném rozlišení, mají o průměrně o jeden megabyte méně a takovou ztrátou detailů rozhodně netrpí.

Exteriér

Fotografie z exteriéru jsou za ideálního (a klidně trochu horšího světla) celkem slušné. Ostatně výše popisované kvality fotografií samozřejmě na velké fotografie z venku platí také.

Co bych přidal, je pro digitální snímače v mobilech typicky nízký dynamický rozsah. To znamená, že ve scénách kde máte zároveň výrazně světlá a tmavá místa, uvidíte buď jedno nebo druhé. Ne obě najednou. Zde Xperia ale opět nijak nevybočuje.

Osobně jsem v souvislosti s tímto zvědavý na nová HTC One. CEO společnosti, Peter Chou, se totiž v Barceloně kasal, že do svých telefonů konečně přinesou pořádné HDR, které údajně proti iPhonu bude podávat nějaké hmatatelné výsledky. No uvidíme. Každopádně Sony se ani o žádný HDR režim nesnaží.

Makro

Makro snímky mě příliš neoslinily. Telefon ostří přibližně od 4,5 cm od objektivu a kvůli už zmiňovanému slévání detailů výsledky nebudou asi patřit mezi ty úplně nejlepší. Každopádně špatné rozhodně také nejsou. Konkrétní rozsudek si v tomto schováme až na srovnání s ostatními fotomobily.

Interiéry a noční scény

Při nižším množství světla jde samozřejmě kvalita fotografií viditelně dolů. Na druhou stranu se nejedná až o tak rapidní pokles a úroveň šumu a detailů se dá s přivřením jednoho oka považovat za snesitelnou.

Zde už se tedy opravdu pozitivně projevuje zmiňovaný Exmor R a algoritmy na odstraňování šumu, které si s detaily servítky příliš nedělají. V horších světelných podmínkách je už doceníte naplno a často tak pořídíte použitelný snímek bez použití přisvětlovaní LED diody, která vám stejně pomůže jen malé vzdálenosti. Na více než 3 metry už by byl vhodnější xenonový blesk, kterým však telefon nedisponuje.

Ve vyloženě nočních scénách se vám také často vyplatí nespoléhat se pouze na automatiku a vzít kompenzaci expozice do svých rukou. Telefon má tendence noční scény většinou zbytečně přesvětlovat, z čehož plynou pouze nepěkné zašuměné fotografie.

Panorama

Sony Xperia S samozřejmě umí pořizovat i panoramatické snímky. Zajímavé je, že je možné je pořizovat ve všech čtyřech směrech.

3D snímky i s jedním fotoaparátem

Tuto zajímavost přinesl Sony Ericsson do svých Xperií už loni. Telefony díky pokročilým algoritmům dokáže vytvořit stereoskopický snímek i za pomocí jednoho fotoaparátu. Podrobněji jsme se pořizováním 3D snímků zabývali v tomto článku.

3D snímky ke stažení:

Od té doby se moc nezměnilo. Stále můžete pořídit panoramatickou nebo běžnou fotku 16:9, kterou si ale ve 3D prohlédnete až na televizi nebo na PC. Přibyl ale nový režim „plynulé záběry z více úhlů“. Pořídíte ji v podstatě stejně jako běžnou 3D fotografii. Pouze při zpětném prohlížení, telefon nabídne interaktivní režim, kdy otáčíte telefonem a úhel pořízení fotografie (a tím pádem perspektiva) se podle toho mírně mění.

Reálné využití jsem v tom ale nenašel. Možná je potřeba naučit se využít této možnosti a scénu správně zkomponovat tak, aby byl efekt patrnější. Zároveň jsem zatím nepřišel na způsob, jak snímky tímto způsobem prohlížet na PC.

Video

Nová Xperia se pyšní dvoujádrovým procesorem, takže jí nečiní žádné problémy natáčet video ve full HD, tedy v rozlišení 1920 × 1080.

Kvalita videa více méně odpovídá kvalitě fotografií. Celkem pěkné barvy, mírné zkreslení linek a snesitelná úroveň komprese. Co video ovšem degraduje výrazně je velice špatná plynulost při švenkování nebo rychlém pohybu větších objektů ve scéně.

Sony Xperia S (testovací video) – 1080p, exteriér, slunečno

Nevím, jak si to přesně vysvětlit. Snímková frekvence videa je na necelých 30 fps a video samo o sobě je pěkně plynulé. Ovšem zmiňované pohyby působí velice nepřirozeně a nepříjemně na sledování. Můžeme tak jen doufat, že toto Sony napraví při některé aktualizaci systému.

Videa můžete natáčet také v rozlišení 720p, VGA a ve velikosti vhodné pro MMS. Potěší také schopnost přeostřování v průběhu natáčení videa. Méně už však jeho rychlost. Ostatně přesvědčit se můžete na videu níže.

Sony Xperia S (testovací video) – interiér, rychlost přeostřování, 1080p

Nejrychlejší momentky na trhu (zatím)

Zajímavou vlastností, kterou jsem si nechal až na konec, je rychlost pořizování fotografií. V Sony (Ericssonu) zapracovali také na rychlosti pořizování jednotlivých fotografií. Telefon tak opravdu většinou zvládá celkem rychle zaostřit a zpracování a uložení fotografie je potom otázkou milisekund.

Na tom ale pracují i ostatní a subjektivně se mi v tomto zdály nové HTC One rychlejší. Pro vynesení rozsudku o rychlosti si ale budeme muset počkat na přímé srovnání. Za rychlost si ale Xperia S pochvalu rozhodně zaslouží.

To ovšem není všechno. Výrobce totiž myslel i na to nejčastější využití fotoaparátu v mobilu –pořizování rychlých momentek. Asi to znáte všichni, potřebujete rychle něco vyfotit, ale telefon máte v kapse. U mnohých telefonů musíte nahmatat odemykací tlačítko, někdy už prostředí nabídne rovnou přechod do fotoaparátu, v horším případě ještě musíte odemykat displej a hledat aplikaci v telefonu.

Sony tento proces výrazně zjednodušilo a především zrychlilo. Stačí vytáhnout telefon z kapsy a podržet spoušť fotoaparátu. Žádné odemykání a sahání na displej. Do dvou vteřin od zmáčknutí spoušti máte fotografii. Telefon totiž jednu pořídí ještě předtím (nebo ve stejný moment), než naskočí displej. Rychleji to tedy opravu nejde.

Na druhou stranu je to potom takové focení hodně o štěstí, protože fotíte doslova naslepo. Můžete si ale v nastavení fotoaparátu vybrat, aby se po podržení spouště v zamknutém stavu aplikace pouze zapnula a pořízení fotografie je potom na vás. Případně tuto funkci můžete vypnout úplně.

Tip: přečtěte si první dojmy z testování Sony Xperia S.

Závěr: důstojný pokračovatel rodu

Jak už jsem naznačoval v průběhu článku, žádná senzace se ani tentokrát nekoná. Fotografie ze Sony Xperia S vám rozhodně hanbu neudělají, na druhou stranu za bezchybné se rozhodně považovat také nedají. Největším neduhem je tak stále slévání detailů, kterým trpěli i předchůdci ze stáje tohoto výrobce.

Jinak jsou ale fotografické schopností telefonu na dobré úrovni a potěší především drobné detaily, jako rychlé pořizování fotek nebo různé 3D režimy na hraní.

Ovšem to, zda to bude stačit na zamíchání kartami na předních pozicích fotomobilů, kde v současné době trůní Nokia N8, Samsung Galaxy S II nebo Apple iPhone 4S, zatím neprozradíme. Počkejte si na srovnávací test, který pro vás právě začínáme připravovat.

Diskuze ke článku
xsarahdi
perfektný porovnávací test Xperie S vs Galaxy SII aj foťákov a videí...

http://www.gsmarena.com/sony_xperia_s_vs_samsung_galaxy_s_ii-review-734.php

myslím, že foťák má obstojný hlavne ak je priame porovnanie....
Xzeit
Ani po roce a půl na Nokii N8 co se fotoaparátu týče nemá. :-)
Až Nokia 808 PureView možná N "osmičku" v tomhle ohledu překoná. Jsem zvědavý O KOLIK :-)
securid
Sony vydalo 6.0.A.3.67 - bug GPS odstranen
Tomason
Sony podle mě fotí velmi dobře,snímky jsou ostrý,mají výborný barvy a tak škoda při větším přiblížení tý komprese i když to mě tak netrápí,zase až tak často nic nezvětšuju.

dále jsem prohlížel to srovnání na GSMaréně a na první místo ve focení patří Galaxy S2,pak Sony XS a na poslední jednoznačně Nokia N8,docela mi není jasný že přes poměrně velký čip tak hodně šumí a i ostrost není kdovíjaká!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze