Nokia N8: zahoďte netbooky! (recenze)
recenze

Nokia N8: zahoďte netbooky! (recenze)

Finská vlajková loď vyplula ze svého přístavu. Na palubě veze nemalý náklad novinek, kterými se bude snažit napravit pošramocenou pověst výrobce v dalekých krajinách. Odhodlání je obrovské, cesta však náročná. Případné překážky Nokia N8 bude zkoušet zničit perfektní výbavou čítající bezkonkurenční 12 Mpx fotoaparát, USB Host, nový Symbian^3 či HDMI konektor.


Noka N8 na oficiálních fotografiích

S nástupem dotykových telefonů se každý výrobce musel poprat po svém. Někomu to šlo lépe, jinému hůře. Právě Nokia zareagovala na nový trend později a hlavně nedostatečně. Rychlou jehlou překopaný starý Symbian nedokázal konkurovat ostatním výrobcům. Trpěl spoustou omezení, která znesnadňovala pohodlné ovládání. Celé dva roky jsme toužebně vyhlíželi změnu. Ta byla odstartována počátkem letošního roku, kdy byla dnes testovaná Nokia N8 představena. Spolu s ní i nový Symbian^3. Tato kombinace měla vše spasit. Nokia, vědoma si své nelichotivé pozice, nevsadila jen na nový operační systém. Svoji vlajkovou loď vybavila takřka vším, co dnes mobilní telefon může umět. Kromě celkem obyčejné výbavy, do které lze zařadit rychlá data, Wi-Fi či GPS, ale Nokia N8 umí i několik málo vídaných funkcí. Na jejím těle se totiž vyskytuje microHDMI konektor a rozumí si i s funkcí USB host. Chválou ověnčený fotoaparát už jen podtrhuje vše předchozí. Nokia se rozhodla, že ji nic nemůže zastavit a pokusí se konkurenci doslova zadupat do země. Předem musím říci, že v některých kategoriích se jí to povedlo. Nokia N8 je ale stále „jen“ mobilní telefon a jako takový má i své slabiny.


Nokia N8 je prodávána v celkem velké krabici

Technické parametry

Rozměry 113,5 x 59,1 x 12,9 mm
Hmotnost 135 gramů
Konstrukce klasická - dotykový displej
Barevné provedení černé, bílé, zelené, modré, oranžové
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
Displej aktivní, kapacitní, širokoúhlý, typu AMOLED, rozlišení 640 x 360 px, úhlopříčka 3,5", akcelerometr, světelný senzor
Procesor 680 MHz, grafický čip Broadcom BCM2727
Paměť 16 GB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 32 GB),256 MB RAM
Otevřený operační systém ano / Symbian^3
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, letadlový mód, poznámky, stopky, časovač
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora formátů MP3,AAC,eAAC, eAAC+,WMA,AMR-WB, DRM - OMA DRM 2.0), přehrávač videa (podpora formátů H.264, MPEG-4, VC-1, H.263, Real Video 10, ON2 VP6, Flash video), FM rádio, FM vysílač, technologie Dolby Digital Plus, 3,5 jack konektor, grafická karta s podporou OpenGL 2.0
Fotoaparát 12 Mpx (4000x3000 px), autofocus, Carl Zeiss, xenonový blesk, detekce obličeje,
nahrávání HD videa (720p, 25 snímků/s)
druhá kamera pro videohovory (rozlišení VGA)
GPS navigace vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Cell-ID, pozice podle Wi-Fi, elektronický kompas, doživotní bezplatná navigace pro celý svět
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), USB host, HDMI, Bluetooth 3.0 (profil A2DP)
GPRS, EDGE (obojí třída 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 10,2 Mb/s), HSUPA (až 2 Mb/s Wi-Fi (až 802,11 b/g/n)
Baterie a výdrž Li-Ion 1200 mAh BL-4D
Doba hovoru: až 5 hodin, pohotovostní režim: až 400 hodin
Cena a dostupnost 12 500 Kč s DPH
listopad 2010


Příslušenství je poměrně bohaté

V krabici naleznete

  • mobilní telefon Nokia N8
  • uživatelskou příručku (CZ/SK)
  • baterii
  • nabíječku
  • USB datový kabel
  • stereo sluchtáka
  • redukci na USB
  • redukci na HDMI

Videopohled: Rozbalení a konstrukce

Design a konstrukce: hliníková nádhera

Za design musí Nokia sklidit jen a jen chválu. Oprostila se od zbytečných výstřelků a představila uhlazené, hliníkové tělo. Konečně je tak pryč doba designu v duchu modelu 5800. Oblé tvary zůstaly jen na bocích přístroje, zatímco horní hrany jsou striktně hranaté. Výhody hliníkového těla asi netřeba dlouze líčit. Telefon nejen dobře vypadá, ale disponuje pevnou konstrukcí a rozhodně se nekamarádí s otisky vašich prstů. Navíc bude N8 dostupná v několika barevných variacích a tudíž si vybere každý. Námi testovaná černá varianta sice působí trochu nenápadně, to však může leckomu vyhovovat.

Rozměry telefonu jsou 113,5 x 59,1 x 12,9 milimetrů a hmotnost 135 gramů. Hodnoty jsou to velmi příjemné. Oceníte zejména malou šířku a tloušťku. Telefon se tak pohodlně drží v ruce i přenáší v kapse, kam ho určitě není problém dostat. Přední stranu okupuje velký dotykový displej, kterému dělá společnost pouze jediné tlačítko. To se bohužel nachází na dost nešikovném místě a zejména leváci na něj jednoduše nedosáhnou. Naštěstí lze jeho nutnou využitelnost minimalizovat. Nad displejem se nachází všechna myslitelná čidla a samozřejmě malá kamerka.

Boky u špičkově vybaveného telefonu většinou bývají hustě posety všemožnými ovládacími prvky. Pravý bok je zde obsazen kolébkovým tlačítkem regulujícím hlasitost. Pod ním zůstal už známý posuvník sloužící k odemknutí, respektive uzamknutí displeje. Je však mnohem lépe zpracován a při zatřesení s telefonem nevydává žádné zvuky. Ve spodní části pravé strany ještě zbylo místo na velmi pohodlnou a dvoupolohovou spoušť fotoaparátu. Spoustu toho najdeme i na levém boku. V horní části se nachází dvě na sobě nezávislé krytky. Do obou se vkládají karty. Do horní paměťová karta a do spodní SIM karta. O něco níže se nachází konektor microUSB, který tentokrát není nijak krytý. To rozhodně nelze považovat za mínus, neboť bude velmi často využíván. Spodní hrana pak kromě nápisu „Made in Finland“ ukrývá nabíjecí konektor. Horní hrana pak za nepříliš důvěru budící krytkou skrývá microHDMI konektor. Ten je obklopen z jedné strany 3,5 mm jack konektorem a z druhé vypínacím tlačítkem.

Záda telefonu jsou pak takřka úplně hladká. Narušením je jen prostorové logo výrobce a pak samozřejmě vystouplý modul fotoaparátu, který se (hlavně kvůli xenonovému blesku) do tenkého těla už nevešel. Naštěstí je to vyváženo velmi kvalitními fotografiemi.


Po bocích přístroje toho naleznete opravdu spoustu

Baterie a výdrž: nezklame vás

Nejprve začnu pro někoho možná nepříjemnou zprávou. Nokia N8 nemá odnímatelný zadní kryt a tudíž není možné se dostat k baterii. Zásadní chybou bych to však nenazýval. Akumulátor nabídne kapacitu 1200 mAh. To není málo, ale přeci jen to mohlo být ještě více. Výdrž je ale velmi dobrá. Pokud hodláte telefon využívat opravdu na maximum, tím myslíme neustálé surfování v sítích třetí generace, využívání hudebního přehrávače, FM vysílače, navigace a fotoaparátu, buďte si jistí, že N8 s vámi udrží krok celý den. Vhod pak může přijít speciální funkce úspory energie. Po její aktivaci telefon automaticky vypne síť 3G, ztlumí jas displeje, vypne Wi-Fi a Bluetooth - jednoduše vše, co zrovna není aktivní a ubírá energii.

Při nižší zátěži se s klidem dostanete na dvou denní pohotovost. Dokážu si představit i delší výdrž. Nicméně, kdo si pořídí takovýto telefon jen jako lapač prachu? Nabíjení je možné jak klasickou nabíječkou, tak i přes počítač pomocí USB kabelu.

Zvuk: o třídu lepší

Příjemným překvapením se stala zvuková stránka. Hlasitý reproduktor hraje hlasitě a poměrně kvalitně. Více však budete překvapeni z dodávaných špuntových sluchátek. Hrají opravdu dobře a nechybí jim ani basová složka. Na kabelu navíc naleznete i praktické ovládání hudebního přehrávače. Pokud vám ale například nevyhovují špuntová sluchátka, není problém připojit přes 3,5 mm jack konektor svá vlastní.

Displej: čekali jsme víc

Změnami samozřejmě musel projít i displej. Nicméně jsme čekali změny radikálnějšího rázu. Vylepšení jsme se dočkali jen v technologii. Nokia opouští TFT a vsadila na AMOLED. Na první pohled je znát, že je displej minimálně o třídu výše, než u dřívějších modelů. Pochválit musím i pozorovací úhly. Displej je čitelný opravdu z jakéhokoli úhlu pohledu. Taktéž čitelnost za ostrého slunce potěší. Co však zamrzí, je stále stejné rozlišení. Na ploše 3,5 palce Nokia N8 nabízí 640 x 360 pixelů. Konkurence je už dále. Ovšem nabízí se otázka, zda i tato jemnost nestačí. Rastr rozhodně viditelný není. U své vlajkové lodi se ale Nokia mohla předvést více.

Dotyková technologie je samozřejmě kapacitní a reaguje naprosto perfektně. Tentokrát se to Nokii povedlo. Prsty po displeji snadno kloužou a díky tomu je i psaní nečekaně pohodlné, ale o tom až později. Stejně tak ke slovu přijde i výhoda podpory multi-touche.


Podzimní novinkou č.1 v ČR je Nokia N8

Prostředí: vítej nový Symbiane

Velkým tahákem Nokie N8 má být Symbian^3. Nebudu se zde zabývat, co měl přinést a rovnou vám sdělím, co opravdu přinesl. Zklamáni budou ti, kteří čekali od základu překopaný systém. Nokia zvolila cestu mírných změn, kterými si udrží všechny současné zákazníky a zároveň i nějaké přiláká. Na první pohled se tak může zdát prostředí úplně stejné. Odstraněny ale byly vlastně všechny neduhy Symbianu^1. Pojďme tedy vyrazit na procházku novým prostředím.

Videopohled: Prostředí Symbian^3

Video je z technických důvodů rozdělené na dvě části. Druhá část by se měla začít sama přehrávat po skončení té první.

Začneme logicky pohotovostní obrazovkou. Ta se zdá být vcelku stejná. Ovšem pouze do chvíle, kdy zjistíme, že se skládá ze tří podobrazovek. Nově je tedy opravdu spoustu místa na umístění různých widgetů. Přepínání obrazovek probíhá tahem prstu na příslušnou stranu. Nicméně zpracování přechodu je odlišné od konkurence a může budit dojem, že telefon nereaguje rychle. Rychlost ale v tomto případě nehraje žádnou roli. Symbian^3 je prostě takto naprogramován. Jako výhodnější procházení domovských obrazovek se mi proto osvědčilo středové tlačítko v dolní části displeje. Po jeho stisku dojde k posunutí o obrazovku dále okamžitě.


Pohotovostní obrazovka widgety

Volba widgetů je opravdu jen a jen na vás. Na výběr je pestrá škála a další si můžete stáhnout z Ovi Obchodu. Mimo klasických widgetů (e-mail, kalendář, hudební přehrávač, rss, kontakty, sociální sítě, počasí, zprávy, akciové trhy apod.) si na plochy můžete nasázet i ikony rychlého spuštění. Snadno se tak téměř vyhnete procházení hlavního menu. Lze také umístit ikonu pro vstup do hlavního menu. Ta pak vyřeší občas obtížně nahmatatelné hardwarové tlačítko v rohu telefonu. Stejně jako u dřívějších Nokií, i zde si můžete zvolit nějaké barevné schéma. V základu je připravena paleta barev kopírující barvy Nokií N8.

Do horní části displeje se samozřejmě vešly nutné údaje o operátorovi, stavu signálu, baterie a malé ikonky informující o zapnuté Wi-Fi a dalších funkcích. Pokud navíc kliknete na indikátor stavu akumulátoru, máte možnost aktivovat výše zmíněnou úsporu energie či se rychle dostat do nastavení všemožného připojení. Ve spodní části je tlačítko přepínající obrazovky obklopeno zleva tlačítkem Volby, které upravuje nastavení plochy, a zprava tlačítkem Volat. Po jeho stisku se objeví klasický číselný ciferník.


Úprava pohotovostních obrazovek

Pomalu se přesuneme do hlavního menu. V něm je změn snad ještě méně. Je klasicky mřížkové, jednotlivé ikonky neprošly grafickou úpravou. V základním uspořádání vidíte 12 ikonek. Víc jich ani není. Časem se však menu může rozšířit a k dalším položkám se dostanete tahem prstu dolů. Zde bych spíše ocenil vytvoření další obrazovky. Samozřejmě nechybí možnost vytvářet si přímo v pohotovostním režimu nové složky a libovolně do nich aplikace přesouvat a vytvářet i podsložky. To někteří konkurentu vůbec neumí.


Hlavní menu si poskládáte podle sebe

Ovace nastanou ve chvíli, kdy oznámím, že je již konec nesmyslným dvojklikům. Každá položka se vždy potvrzuje jen jednou. Konečně je ovládání o značný kus přívětivější. Pakliže pak chcete danou položku upravovat či mazat, je někdy nutné jít do nastavení. To se týká třeba nainstalovaných aplikací. Jednodušší operace lze provádět při delším stisku dané položky. Dodám ještě, že procházení menu je poměrně rychlé a prakticky jsem se nesetkal se sebemenším zaseknutím. Zásluhu na tom určitě má 680 MHz procesor i dostatečná paměť RAM. Z 256 MB RAM je po zapnutí k dispozici zhruba 110 MB pro běh dalších aplikací. Chválu si ovšem zaslouží i sama Nokia za velmi dobrou vyladěnost celého systému.

Telefonní seznam a telefonování: tak nějak hezčí

Příliš změn se u telefonního seznamu neodehrálo. Celkově je však práce s ním díky novému systému příjemnější, snadnější. Struktura seznamu je stále stejná. Při vytváření kontaktu můžete přidávat nespočet dalších detailů. Pokud byste si ke každému člověku vyplnili naprosto vše, znáte s trochou nadsázky i jeho velikost bot. Novinkou pak je propojení se sociálními sítěmi. To se vztahuje výhradně na Facebook a Twitter. Ve většině případů funguje spojení korektně. Jen je přístup přímo do daného profilu zbytečně dlouhý. Nutné je nejprve vybrat sociální síť a poté ještě požadovanou akci. Taktéž se nesynchronizují profilové fotky z facebooku do vašeho telefonního seznamu. Ke každému kontaktu lze dále přiřadit obrázek a vlastní melodii. Samotné telefonování probíhá bez problémů. Zvuk je kvalitní a zde myslím nebude nikdo nic vytýkat. Jediné, co v této kategorii lehce zamrzí, je absence časovaných profilů.

Zprávy a sociální sítě: vítané pohodlí

Takřka totéž, co u telefonního seznamu, bych mohl napsat i u zpráv. Žádné výrazné změny a přesto větší radost při využívání. Velkou měrou k tomu přispívá lepší displej a větší klávesnice. Při práci s telefonem na výšku jsou jednotlivá tlačítka opravdu obrovská a psaní je velmi pohodlné. Nápomocen je i slovník T9. Trochu matoucí je pozice korekčního, nebo chcete-li mazacího tlačítka, které se nachází až v dolní části displeje, navíc hned vedle tlačítka Shift. Nejčastějším překlepem tak zřejmě bude tato záměna. Kromě toho však k překlepům vůbec nedochází.


Na softwarových klávesnicích se píše velmi pohodlně a bez překlepů

Při překlopení telefonu na šířku se během vteřiny klávesnice změní na QWERTZ. Jednotlivá tlačítka jsou samozřejmě o něco menší než u alfanumerické verze, nicméně i tak se na nich píše dobře a bez překlepů. Dokonce i zarytí odpůrci psaní na dotykovém displeji, byli u Nokie N8 mile překvapeni dobrou odezvou a minimálními překlepy. I v tomto režimu psaní je možné zapnout prediktivní vkládání textu, které se snaží napovídat slova, o kterých soudí, že hodláte psát. Přítomna je i česká diakritika. Do textu snadno vložíte také nějakého smajlíka. V telefonu jich Nokia přichystala rovnou 34. Editor jinak vypadá takřka stejně jako u starších Symbianových Nokií.

Žádných výrazných změn se nedočkal ani e-mailový klient. Však ale ani nebylo potřeba. Několik vylepšení se ale přeci jen najde. Bez problémů si během chvilky nakonfigurujete několik účtů. Pokud využíváte rozšířené domény například od Seznamu či Googlu, bude stačit zadání vaší adresy a hesla. O vše ostatní se již postará telefon sám. Současně můžete spravovat libovolné množství účtů. U každého lze nastavit interval aktualizace. Mnozí jistě ocení možnost umístění widgetu na pohotovostní obrazovku. Získáte tak výborný přehled o nově doručené poště. E-mailový klient je nyní mnohem svižnější, než například u N97 a celé prostředí je mnohem lépe odladěno. Zobrazování HTML emailů je nyní okamžité a bezchybné.

Pod jednou střechou jsou pak schovány sociální sítě Facebook a Twitter. Jednoduchými kroky se přihlásíte na své účty a opět můžete využít praktických widgetů, ve kterých vidíte aktuální stavy vašich přátel a další události. Samotná aplikace Facebooku je graficky pěkně zpracovaná a snadno ovladatelná. Bohužel není počeštěna a je třeba si vystačit s angličtinou. Nicméně uživatelé sociálních sítí si s jednoduchými anglickými slovíčky jistě bez problémů poradí.


Aplikace pro Facebook je snadno ovladatelná

Organizační funkce a GPS: nula od nuly pojde

Zde si Nokia zřejmě řekla, že není co zlepšovat. Všechny funkce jsou naprosto totožné. Snad jen kalendář prošel menší modernizací, avšak zda správným směrem, zůstává otázkou. Jednotlivé dny jsou nyní větší a lépe se do nich trefíte prstem. Jenže už nezbylo místo na výpis událostí. Jako závažný nedostatek bych to ale nepovažoval. Dále jsou k dispozici kalkulačka, poznámky či převodník.

Z nabídky předinstalovaných aplikací vyberu program pro práci s archivy ZIP či aplikaci Adobe Reader. Přítomen je oblíbený QuickOffice. Bohužel bez licence. To u špičkového telefonu dost zamrzí. Dokumenty tak můžete pouze číst a nikoli editovat, respektive vytvářet. Pokud by vám přeci jen něco chybělo, není nic jednoduššího, než kouknout do Ovi Obchodu, kde se již nachází poměrně slušná sbírka všelijakých prográmků.


Ovi Obchod je konečně přehledný a spolehlivý

Ve standardní nabídce naleznete i oblíbené Ovi Mapy a s nimi spojenou navigaci. Nalezení vaší přesné polohy je otázkou jen několika vteřin a i při rychlé jízdě po dálnici Nokia stíhá aktuální polohu vykreslovat. Náhled je možný ve 2D či 3D zobrazení a zvolit lze také satelitní snímek dané lokace.

Jak už všichni určitě víte, celé navigování je v Nokiích pro celý svět už nějaký ten pátek naprosto zadarmo. Je tak trošku škoda, že Nokia nepřidala do základního balení alespoň držák na přední sklo automobilu.

Fotoaparát: královna fotomobilů

Jedním z hlavních lákadel nejnovější Nokie z řady Nseries je její fotoaparát. Byl mu věnovaný zvláštní prostor a konečně také větší čip. 12 Mpx je sice stále spíše marketingový trik a kvalitě fotek by rozhodně při zachování velikosti čipu prospělo rozlišení kolem 5-ti až 7-mi Mpx, ale buďme rádi alespoň za současný stav. Mohli jsme také dostat 12 Mpx na menším čipu, jako je zvykem u jiných telefonů. Spouštění fotoaparátu se nejsnadněji provede stiskem spouště na boku. Náběh aplikace fotoaparátu je poměrně svižný. Samozřejmě ale záleží, v jakém rozpoložení telefon zrovna budete mít. Po první fotce je možné okamžitě pořizovat další snímky. Stačí opět stisknout spoušť.

Lehce matoucí je situace ve chvíli, kdy v aplikaci fotoaparátu telefonu otočíte do vertikální polohy. V ten moment přestanou fungovat tlačítka na displeji a je zapotřebí telefon opět překlopit. Co dále zamrzí je absence touch focusu. Výhodu foto mobilů oproti klasickým fotoaparátům Nokia naprosto zahodila.

To je ovšem z kritiky asi vše. Nokia N8 právem kraluje všem foto mobilům. Snadno si nastavíte vše potřebné. K dispozici je standardní nabídka různých režimů. Nejčastěji ale budete využívat automat a tak potěší, že si dobře poradí s většinou snímaných scén. V horších světelných podmínkách pomůže xenonový blesk, který na vzdálenost několika metrů scénu opravdu osvětlí. Pohodlně lze nastavit i blesk. Oceníte zejména přítomnost jeho vynucení. Při ostření zase pomáhá červená dioda. Stejný princip používal již před čtyřmi lety Sony Ericsson K800i.

Na následujícím videu si podrobně představíme vše, co s pořizováním fotografií a videí na N8 souvisí.

Už bez zbytečných řečí se podíváme na samotné fotografie z N8. Všechny jsou foceny v maximálním možném rozlišení s ohledem na zvolený poměr stran. Jde tedy o 9 Mpx při širokoúhlém formátu a 12 Mpx při formátu 4:3. Potěší rychlé přepínání pomocí multidotekového gesta. Tahem prstů tak snímánou scénu jednoduše přepnete.


fotografie za ideálních světelných podmínek

Fotografiím při ideálních světelných podmínkách není moc co vytýkat. I fotografie stromu na jeho listech ukazuje, že nedochází k výrazné ztrátě kresby a detailů ani v náročnějších scénách.


náročnější fotografie na vyhodnocení expozice

Fotografie, kde se nacházejí extrémně tmavé a světlé části, automat zvládl také celkem dobře. V případě potřeby můžete vždy použít manuální úpravu expozice. Všimněte si také, že i na hodně kontrastních hranách (listy stromu v protisvětle) nedochází ani k příliš velké aberaci (na mobilní telefon). Fotografovat tak s klidem můžete i v protisvětlu a stejně se dočkáte velmi pěkného snímku. U mobilních telefonů vzácný jev.

další fotografie za běžného světla


makro fotografie

noční fotografie (první s bleskem, další dvě bez blesku)

Ve špatných světelných podmínkách se kvalita všech aspektů fotografie rapidně snižuje. Přichází hodně šumu a následná softwarová snaha o jeho potlačení vyúsťuje v silné rozmazání a ztrátu detailů. Xenonový blesk pak pomůže jen na kratší vzdálenosti. Focení přátel v interiéru je ale díky němu naprostou hračkou a výsledky jsou ve většině případů velmi uspokojivé.

porovnání fotografií s bleskem a bez blesku
Přiblížení u Nokie N8 probíhá jen za pomoci digitálního zoomu. I při maximálním přiblížení však fotografie vypadá poměrně dobře a využití digitálního zoomu získává v Nokii N8 nový rozměr. Jinými slovy se stává použitelným.


Ukázka digitálního zoomu

Další fotografie:


Fotografie v režimu 16:9 - 9 megapixelů


Fotografie v režimu 4:3 - 12 megapixelů

Nakonec vás neochudíme ani o video záběry. Nokia N8 dokáže nahrávat v maximálním rozlišení 1280 x 720 pixelů, neboli v HD rozlišení. Snímkovací frekvence je 24 FPS, což není moc. Jinak je ale video opravdu kvalitní.

Multimediální funkce: Nuda? S Nokií N8 nikdy!

Základem multimediální nabídky je přehrávač, který z velké části vychází z dřívějších modelů. Příjemnou změnou je 3D listování alby vašich interpretů, které vám telefon nabídne v horizontální poloze. Procházení je nejen efektní, ale hlavně plynulé a reaguje přesně na vaše tahy prstem. Třídění skladeb je samozřejmé. Nechybí ani zobrazení obrázku alba. Ten však musí být přiřazen přímo ke skladbě. Pokud jej máte pouze ve složce s písničkami, v telefonu se nezobrazí. Hloubka nastavení není bohužel nijak pestrá. Zamrzí zejména absence vlastního ekvalizéru. Spolehnout se tak musíte jen na několik přednastavených režimů. Nejčastěji budete zřejmě využívat zvýraznění basů. Díky tomu Nokia dokáže celkem slušně zahrát i hloubky. V dalším nastavení můžete zkusit režim hluku či rozšířeného sterea.


Inovovaný hudební přehrávač

V Nokii N8 nechybí ani FM rádio s podporou RDS. Při prvním spuštění naladí všechny dostupné stanice a uloží je. Pro poslech je nutné mít připojená sluchátka. Škoda že Nokia neintegrovala anténu přímo do těla přístroje, jako u jiných svých mobilů. Funkcí známou například z modelu N97 je FM vysílač. Písničky uložené v paměti tak můžete vysílat na vámi zvolené frekvenci. Bohužel síla vysílání není kdovíjaká a telefon musí být opravdu blízko přijímači. Funkci využijete v autě nebo například na party s přáteli.

Jak jste mohli vidět na jednom z prvních videí, Nokia přibalila poměrně kvalitní špuntová sluchátka, která obsahují i ovládání přehrávače. Hrají opravdu dobře. Komu ovšem nevyhovují špunty, jednoduše připojí jakákoliv vlastní sluchátka.

Spousty zábavy si můžete užít s úpravou fotografií či střihem videí. Upravovat můžete jak vlastní záznamy, tak jakákoli videa, která máte uložená v paměti. Ta skýtá prostor takřka 16 GB a je rozšiřitelná paměťovou kartou microSDHC až do velikosti 32GB. Nouzi o místo rozhodně mít nebudete. Příjemnou zprávou je i podpora DivX a Xvid souborů. Navíc není zapotřebí vaše videa nijak konvertovat. Máte tak možnost připojit váš flash disk a z něj si rovnou pustit oblíbený seriál. Nokia si poradí i se seriály v HD rozlišení. Velmi návyková funkce. Problémem mohou být jen titulky, které je nutné mít "vpálené" přímo do filmové stopy.


Prohlížeč obrázků pracuje svižně

Dlouhé chvíle si lze ukrátit i sledováním webových televizí. Standardně v telefonu není žádná předinstalována, ale není problém si je stáhnout z Ovi Obchodu. Bohužel zatím nejsou k dispozici žádné české. Zároveň se začátkem prodeje Nokie N8 v ČR by však měla přibýt zpravodajská stanice ČT24 či hudební kanál Óčko. Nokia však s médii stále jedná a zatím není jisté, s jakou nabídkou se ve finále setkáme.

Videopohled: Multimédia

V základu Nokia N8 nenabídne ani jednu hru. Opravdu spousty si jich však můžete doinstalovat. Nokia N8 si rozumí jak s Javou MIDP 1.0/2.0, tak s většinou her pro starší Symbian. Velkým lákadlem měla být i rychlost běhu aplikací. Podíl na tom měl mít i vlastní grafický čip Broadcom BCM2727. Měřili jsme v současnosti mezi hráči asi nejvyužívanějším programem FPC Bench. Výsledky jsou opravdu nadprůměrné a v rychlosti javových aplikacích nebudete mít nikdy problém. Velmi slušná je i rychlost při hraní Symbian her. To si ostatně můžete, stejně jako my, ověřit na hře Need For Speed Shift, která je zcela zdarma ke stažení na Ovi Obchodu.



Symbianovou hru Need For Speed Shift si můžete zdarma stáhnout


Test rychlosti jsme provedli v programu FPC Bench

Internetové a datové funkce: naprosto vše a ještě něco navíc

S internetem je Nokia N8 úzce svázána a je pro tyto účely perfektně připravena. Vestavěný prohlížeč si bez problémů poradí s flashem lite a přehraje tak i youtube videa vložená na stránkách. Prohlížení samotné stránky je pak vcelku pohodlné. Čtení je možné i bez jakéhokoli zvětšení. Pokud byste přeci jen chtěli něco „přitáhnout“, opět využijete intuitivní roztažení obrazovky pomocí dvou prstů. Přeci jen bych ale doporučoval instalaci Opery Mobile nebo Opery Mini. Sice přijdete o podporu flashe, ale získáte mnohem rychlejší a pohodlněji ovladatelný internetový prohlížeč. Připojovat se můžete přes mobilní sítě. Přítomno je GPRS i EDGE, stejně tak HSDPA a HSUPA. U obou nejrychlejších technologií bych však uvítal vyšší třídu přenosu, než současných 7,2 Mbit/s směrem k uživateli a 2 Mbit/s směrem od uživatele.

Připojit se můžete také bezdrátově pomocí Wi-Fi se standardy b/g/n. K dispozici je i Bluetooth v nové verzi 3.0, včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby. Propojení s počítačem je možné samozřejmě i USB kabelem, který je v balení. Velkou výhodou Nokie N8 je přítomnost microHDMI konektoru. Během chvilky ji tak propojíte s vaším notebookem či televizí. Internet či fotografie pak můžete prohlížet ve svém obývacím pokoji na TV. Na té se zobrazí přesně to, co vidíte na displeji, a to ve stejném rozlišení. Z toho vyplývá, že pokud máte Full HD televizi s velkou úhlopříčkou, nebude obraz nijak ostrý. Na prohlížení fotografií, videí nebo internetu to však bohatě dostačuje. A takové hraní Need for Speed Shift HD na velké televizi rozhodně stojí za to.Zajímavostí je, že video výstup je možný i z 3,5 mm jack konektoru.

Dalším trumfem lákajícím ke koupi je funkce USB host. Jinými slovy lze k Nokii N8 připojit další zařízení přes USB. Pro tyto účely výrobce přibalil redukci z microUSB konektoru na USB, jaké známe ze svých počítačů. Pak už stačí jen připojit třeba váš flash disk o libovolné kapacitě. Nokia jej bez problémů načte a ihned umožní procházení uložených dat. Jistě nemusím připomínat, s jak velkou pamětí v daný moment můžete maximálně počítat.

Videopohled: Internetový prohlížeč

Připojit dále můžete třeba myš od počítače. Během pár vteřin se na displeji objeví kurzor a můžete začít pracovat. Bohužel odezva kurzoru není vůbec ideální a myš práci s telefonem spíše zdržuje, než usnadňuje. Reálné použití tak vidím jen při prohlížení internetu, kdy oceníte zejména funkcí kolečka pro rolování stránek. Mnohem praktičtěji se jeví klávesnice. Ta funguje bez problémů a o tom, že bude dobrým pomocníkem při delším psaní netřeba debatovat.

Dále jsme zkusili připojit i externí harddisk bez vlastního napájení. Pro úplnost dodám, že šlo o Samsung s kapacitou 500 GB. Úspěch se však nekonal. Harddisk se sice roztočil, avšak ne dostatečně. Jak disk, tak telefon tedy hlásily nedostatečné napájení.


Připojovat k internetu se můžete třeba jen přes Wi-Fi

K Nokii N8 jsme zkusili připojit i další zařízení prostřednictvím funkce USB host a všechna fungovala. Úspěch jsme slavili při připojení 32 GB flashky SanDisk, jejíž procházení ale bylo vcelku pomalé a ne příliš pohodlné. Kopírování jedné složky s písničkami o celkové velikosti zhruba 100 MB na v telefonu vloženou microSDHC kartu o velikosti 32 GB trvalo přibližně minutu. Zajímavostí je, že aby přenos probíhal, nesmí být aplikace správce souborů v pozadí. K telefonu jsme úspěšně připojili kromě klasické USB myši i bezdrátovou USB myš Microsoft Arc Mouse. Nepodařilo se nám připojit 500 GB externí 2,5 palcový disk WD, a to kvůli nedostatečnému napájení. 1 TB externí disk s externím napájením se ale připojit podařilo a telefon jej dokonce i zobrazil. Soubory v něm ale poté ne a vždy zahlásil chybu úložiště. Tak velký disk zřejmě nedokáže telefon se svým systémem souborů zobrazit. Menší disky s externím napájením by ale fungovat mohly... K Nokii N8 se nám podařilo také připojit několik jiných telefonů v Mass Storage módu. Pokud chcete z telefon na telefon přenést velké množství dat, máte kabel, ale nikoliv počítač, N8 si se situací bez problému poradí. V Nokii N8 se nám tak povedlo mít zároveň nejvíce 80GB multimediální paměti (16 GB vnitřní, 32 GB microSDHC karta, 32 GB Flash paměť).

Videopohled: USB Host

Rodová linie: aneb, co je nového

Před dvěma lety se na našem trhu objevila Nokia 5800 Xpress Music, které se také přezdívalo Tube. Byla to první novodobá dotyková Nokia a první finská zbraň proti iPhonu. Od té doby se stále čekalo na nástupce, který opravdu přinese zásadnější změny. Zhruba před půl rokem se sice objevila Nokia X6, nicméně ta mnoho nového nepřinesla. Plnohodnotným nástupcem by tak mohla být až právě Nokia N8. Pojďme se tedy podívat, co se zásadně změnilo.


Nokia 5800 Xpress Music a Nokia N8

Jakmile se podíváte na přiložené fotografie, zjistíte, že nutnou inovací prošel design. Již není tak baculatý a prošel i zeštíhlovací kúrou. Na druhou stranu je novinka podstatně širší. Pozitivem je lepší displej u N-osmičky. Je větší a typu AMOLED. Naopak jeho rozlišení je identické. Nesrovnatelné jsou použité materiály. Zatímco 5800 je plastová, novinka se pyšní hliníkovým tělem.


Nokia 5800 Xpress Music a Nokia N8

Pokračovat dále v podrobnějším srovnání už nemá příliš smysl. Novinka celkem logicky přehrává svoji dva roky starou sestru. Ať jde o rychlost či ergonomii systému, kvalitu fotoaparátu nebo celkovou funkční nabídku. Pokud tedy majitelé Nokie 5800 přemýšlí o výměně telefonu, měly by „eN-osmičce“ věnovat pozornost.


Nokia 5800 Xpress Music a Nokia N8

Závěrečné zhodnocení: Symbain žije!

Mnozí čekali něco zcela jiného. Předpokládalo se, že Nokia přijde s telefonem, který nabídne od základu inovovaný systém, snažící se minimálně doběhnout konkurenci, kterou představuje Android a iOS. Nokia však paradoxně všem tak trochu vytřela zrak. Vsadila na tradici a oblíbenost svého systému. Celosvětový podíl Symbianu je stále více než 40%. Toho si Finové jsou vědomi a udělali velmi kompromisní krok. Symbian^3 se zbavil nejpalčivějších problémů, ale zároveň zachoval svou strukturu, na kterou jsou současní uživatelé zvyklí.

Z toho vyplývá zhruba tato budoucnost: Současní majitelé telefonů Nokia se Symbianem nemají důvod utíkat ke konkurenci. Novinka jim nabídne oblíbený systém se stejnou strukturou, ale s lepším ovládáním a modernizovanou pohotovostní obrazovkou. Stejně tak ocení i rapidně zvýšený výkon celého telefonu. Na druhou stranu Nokia nepřiláká mnoho nových zákazníků. Nicméně i ten malý přírůstek jí bohatě postačí k udržení pozice.

Symbian^3 jasně dokazuje, že je s tímto systémem nutné i nadále počítat a rozhodně se nechystá odejít do důchodu. A je to jen dobře. Symbian^3 není přímým konkurentem pro Android, iOS, nebo jiný operační systém, ale je další alternativou. Komu z nějakého důvodu nevyhovuje jistá omezenost iOS nebo pocit, že má spolu s Androidem v ruce nedodělaný a stále se vyvíjející systém, může zkusit nový Symbian^3. Nokia jeho příchod rozhodně podpořila skvěle vybaveným strojem. Perfektní výbava je samozřejmostí. Konektor microHDMI, funkce USB host či bezkonkurenční fotoaparát jí dávají slušnou šanci uspět ve velmi silné konkurenci.

Klíčem k úspěchu bude také startovací cena a začátek prodeje. Cena bude dle oficiálního obchodu Nokia začínat na 12 500 Kč. Je nutné si přiznat, že by mohla být alespoň o tisíc korun nižší. O něco horší to bude s dostupností. V ČR by se Nokia N8 měla začít prodávat zřejmě až během listopadu a navíc ne ve všech barvách. Ty budou přicházet postupem času. Do karet Nokii ale hraje fakt, že stihne uvedení modelu před Vánocemi, kdy lidé často obměňují své telefony.

Druhý pohled šéfredaktora Martina Pultznera

Nokii N8 jsem měl v rukou již před naším testováním, takže mě po konstrukční stránce nepřekvapila. Rozhodně se jedná o jeden z nejlépe zpracovaných telefonů v historii Nokie. Působí pevně, hodnotně a s konkurencí si v ničem nezadá. Je škoda, že se nelze dostat k baterii, ale to je zřejmě daň za množství elektroniky v tak malém těle. Mnozí odsuzují N8 kvůli displeji, respektive jeho rozlišení. Po několikahodinovém používání mohu směle prohlásit, že bohatě dostačuje a díky AMOLED technologii, jasným barvám, vysokému kontrastu a dobře podané černé je na displej radost pohledět. Menšího rozlišení si člověk ani nevšimne. Patrné je to samozřejmě až při porovnání s jiným telefonem. Já osobně tedy nižší rozlišení za negativum nepovažuji. Naopak kvituji konečně kvalitní kapacitní technologii a odezvy na dotek, které se konečně dají srovnat s iPhonem nebo dalšími konkurenty v této třídě.

Symbian^3 rozhodně není žádnou revolucí. Je to spíše menší evoluce a zcela souhlasím s kolegou Pavlíčkem v tom, že odstraňuje ty nejpalčivější problémy původního Symbianu^1. Velmi se mi líbí přítomnost tří pohotovostních obrazovek. Konečně tak je dost místa na widgety. Líbí se mi také, že zůstala zachována propracovanost Symbianu co se týče správy složek a systému celkově. Nastavit a upravit lze opravdu mnoho věcí, které u jiných systémů (například iOS) často není možno nijak měnit k obrazu svému. Efektně vypadá i nová podoba multitaskingu, i když bych ocenil menší náhledy a možnost rychleji najít kýženou aplikaci.

Trochu nepříjemné je neodladění systému a místy je znát pomalejší procesor. V prvních hodinách, kdy jsem si s telefonem hrál a běželo na něm několik náročnějších úkolů najednou (instalace, synchronizace, prohlížení webu) se systém znatelně zpomalil a ne vždy zcela reagoval. Neodladění se projevuje v tom, že někdy například některé aplikace chvíli neodpovídají. To vše je ostatně vidět na našem videu. Vše by měl ale vyřešit nový firmware, který by měl být za dveřmi. Škoda jen, že to nešlo napoprvé. Pokud ale budete N8 používat normálně a ne jako geek, jedná se o poměrně svižný a spolehlivý telefon.

Fotoaparát hodnotím jako velmi povedený a Nokia N8 bude těžko hledat konkurenta. Po dlouhé době opět Nokia, kterou si lze vzít s sebou kamkoliv jako náhradu malého kompaktu a díky xenonu vyfotit například i v tmavém klubu obstojné fotky vašich přátel. Zde se ukazuje, že náhražky v podobě LED diod se jednoduše s xenonem měřit nemohou. Telefonu velmi prospěl i větší čip, díky kterému snímky méně šumí a za dobrých světelných podmínek jsou fotky opravdu špičkové. Velmi se mi líbila i rychlost fotoaparátu. Fotky lze sázet opravdu velmi rychle za sebou a jejich zpracovávání na pozadí nijak nezdržuje. Doufám, že Nokia v novém firmwaru přidá kontinuální zaostřování pro video a touch focus pro fotografie. Ideální by byl také rychlejší start fotoaparátu v situaci, kdy spoušť (a tím pádem start aplikace fotoaparátu) stisknete při jiné činnosti v menu. Pokud je totiž tato jiná činnost náročnější na výpočetní výkon, mnohdy se fotoaparát spustil až 10-20 vteřin, což je mnohdy pro zachycení momentky pozdě. Pokud je ale N8 v klidu, nastartuje se fotoaparát velice rychle.

Zatímco HDMI konektor se může opravdu hodit, funkce USB host je spíše pro technické fajnšmekry. Na druhou stranu je velmi praktické, že můžete někomu na flashku například zkopírovat fotky nebo videa vyfocená telefonem bez toho, abyste museli použít počítač. Připojení klávesnice a myši je už spíše taková kuriozita. Celkově hodnotím Nokii N8 velmi dobře. Největším negativem je ještě trochu neodladěný systém a občas zpomalení kvůli pomalejšímu procesoru. Jinak se negativa hledají těžko a N8 by opravdu mohla být pro Nokii záchranou. Jako vlajková loď tak N8 uspěla, i když její posádka (systém) je ještě trochu nekoordinovaná a místy pomalejší.

Třetí pohled video-redaktora Jana Pospíšila

V podstatě souhlasím s Michalovým závěrem. Nokia vsadila na jistotu a historicky širokou uživatelskou základnu Symbianových telefonů. Vyhnula se tak přímému souboji s aktuálními inovačními lídry trhu mobilních OS – Androidu a iOS.

Jindy bych snahu jít svou cestou hodnotil kladně a rád bych i přivřel oči nad některými nedokonalostmi, ale v tomto případě se nejedná o snahu jít svou cestou, ale spíše o snahu jít cestou stále stejnou (a ta byla vyšlapaná už hodně dávno). To ale nutně neznamená nevýhodu. Nespočet lidí tento krok ocení a s klidem v duši, že je oproti starší verzi Symbianu nečeká nic uživatelsky nového, půjdou do obchodu a spokojeně odevzdají peníze za další Nokii.

Pro uživatele konkurenčních platforem už ale moc nové motivace k nákupu Nokie N8 nebo jiného telefonu se Symbianem^3 nevidím.

To, čím má rozhodně Nokia N8 šanci zaujmout i Symbianově nezatížené zákazníky, je její hardware. Příkladné zpracování (tolikrát zmiňované) a zajímavé doplňky (HDMI, USB host) vrací N8 zpět do hry.

Můj stručný závěr:

  • Vyhovuje vám starší Symbian, nechcete se učit nic nového a koukáte po novém dotykovém telefonu bez klávesnice? Jděte do N8, určitě vás potěší.
  • Sháníte poctivě vyrobený kus telefonu, slušnou multimediální výbavu a prostředí telefonu moc neřešíte? Zařaďte si N8 na vrch seznamu vašich potenciálních mobilních miláčků.
  • Chcete po telefonu hlavně skvělé fotky a video? Jasná volba ...
  • Chcete v telefonu systém, který sleduje poslední technologické trendy, nabízí nekompromisní prohlížení internetu, 100% uživatelskou přívětivost nebo nechcete řešit, kolik máte aktuálně otevřených aplikací v paměti? Pak se raději poohlédněte i u konkurence.

Nokia N8 můžete předobjednat na značkovém e-shopu Nokia

nokia-n8
Klady
  • hliníkové tělo a špičkové zpracování
  • 12 Mpx fotoaparát s xenonovým bleskem
  • microHDMI konektor
  • USB Host
  • Bluetooth 3.0
  • HSDPA a Wi-Fi n
  • 16GB interní paměť a slot pro paměťové karty
  • Nový Symbian^3
  • AMOLED displej s kvalitním zobrazením a výbornou citlivostí
Zápory
  • vyšší startovací cena
  • zadní kryt nelze sejmout klasickým způsobem a není přístupná ba
  • občasné zaseknutí aplikací a místy neodladěný systém
Diskuze ke článku
Raiden
Ten Symbian je otřesnej! Kdyby radši Nokia šáhla po nějákym spolehlivějším OS tak bych si N8 možná i koupil, ale když vidím jak se ve videu seká....
semacik
vsetko sa da vyriesit , nokia podla mna vyda este 3-4 fw na n8 tak ako to je u nej zvykom , mal som n95,potom 5800 ,teraz mam htc desire a idem do n8... android som myslel ze ma chyti za srdce ale nie , vzdy ma taha symbian ....
Re: semacik
To já si budu až teď kupovat svůj první telefon s OS a jdu do Androida. Příjde mi že je to stabilnější a rychlejší systém. Navíc HTC Desire se teď dá sehnat levněji než N8
semacik
ja nemozem povedat pol slova na android , je to tiez podareny OS tak ako aj iOS,tak ako maemo,ako Bada ...vsetky su dobre, kazdemu vyhovuje niečo ine , preto je na trhu tolko telefonov na vyber,kazdy si kupi to co chce a čo mu vyhovuje, mne jednoducho viac vyhovuje symbian tak si kupim symbian ,len sa mi nepaci ako na inych forach kazdy sa hada s kazdym co je lepsie , ved kazdy ma vlastny nazor preto ma kazdy slobodnu volu na vyber.. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze