Nokia 808 PureView: Symbian se vrací s 41 megapixely

18

Po low-endové Lumii se jako hrom z čistého nebe snesl pomyslný nástupce jednoho z nejlepších fotomobilů současnosti. Nokia N8 předává žezlo modelu 808 PureView, který hned z kraje nabízí fotoaparát s neuvěřitelným rozlišením 41 megapixelů, který přetéká funkcemi. Rozlišení ale není všechno a PureView se nám snaží dokázat, že si místo krále zaslouží.

A to nebude mít lehké. Nokia N8 totiž fotí zatraceně dobře a jediné, co tento fakt dokáže přebít je kvalita, nikoliv co možná největší počet pixelů, který v žádném případě neznamená kvalitní fotografii. Než se ale vrhneme na rozebírání fotoaparátu, pojďme si v krátkosti něco říci o konstrukci. Ta je i přes velký vyboulený senzor dostatečně stylová a tenká, s tloušťkou pouhých 13,9 mm (v místě senzoru 17,95 mm). Opět zde vládnou oblé hrany a lesklé povrchy, což vítáme. Přední strany kromě tří tlačítek zabírá především velký displej. Všechny ostatní konektory a zdířky jsou roztroušeny po stranách, takže je celkový estetický zážitek rozhodně příjemný. Nyní ale přistupne k zadní straně.

Videopohled: Nokia 808 Pureview na videu a dalších fotografiích

Fotíš, fotíme, fotíte

Tam se totiž nachází optika značky Carl Zeiss, senzor s rozlišením 41Mpx a kombinace xenonového blesku a přisvětlovací LED diody. Kvalita výsledné fotografie tu však nevychází z omračujícího počtu pixelů, jak poukazuje i společnost samotná, nýbrž z funkce zvané pixel over sampling. To v zásadě znamená, že budou výsledné fotografie nejen ideálně ostré, ale také schopné udržet stejnou kvalitu i po čtyřnásobném zoomu, k čemuž mají právě dopomoci ono rozlišení 41 Mpx. Kvalita se samozřejmě zachovává v případě, že fotíte ve standardním rozlišení 5 nebo 8Mpx.

Podívejte se: Jak fotí Nokia 808 PureView? (3x aktualizováno - nové fotografie)

Technicky je senzor schopen pořizovat snímky s rozlišením 3, 5, 8 a 38 Mpx (4:3) a 2, 5, 8, 34Mpx (16:9). K dispozici budete mít prakticky všechny známé funkce a vychytávky, včetně stabilizace obrazu, makro režimu, panoramatických snímků, obrazových efektů či detekce obličeje a úsměvu. Fotoaparát je také schopen pořizovat velmi kvalitní snímky i ve zhoršených světelných podmínkách, neboť nechybí xenonový blesk.

Parametry fotoaparátu

  • 41 megapixelů s technologií Nokia PureView a optikou Carl Zeiss
  • Xenonový blesk až na vzdálenost 3,5 metru
  • LED dioda – přisvícení při záznamu videa
  • Velikost čipu 1/1,2“ (2,5 krát více než u Nokie N8)
  • Ohnisko objektivu 8,02 mm
  • Autofocus, Touchfocus
  • Ostření od 15 cm do nekonečna
  • Makro režim od 15 cm do 50 cm
  • Světelnost F2,4
  • Rychlé spuštění přidržením spouště bez nutnosti odemknout telefon

Nepřehlédněte: Monstrózní Nokia 808 PureView s 41 Mpx fotoaparátem naživo

Pokud prahnete po natáčení, k dispozici máte možnosti FullHD videa (1080p) s 30 snímky za vteřinu (čtyřnásobný zoom), případně 720p videa (šestinásobný zoom). Jako bonus dostanete v přístroji i novou technologii Rich Recording, která zajistí zvukové nahrávání v CD kvalitě, a funkci Dolby Headphones, jenž přinese skvělý hudební zážitek s jakýmikoliv sluchátky.

Co nám krále podpírá

Pokud se dokážete odtrhnout od fotoaparátu, zjistíte, že je v útrobách schován také procesor s taktem 1,3 GHz, 512 MB RAM a operační systém Symbian Belle. Máme tu tak nejvýkonnější Symbian všech dob. Interní paměť nabídne velikost 16 GB s možností ji rozšířit paměťovými kartami microSD až o 32GB. Vysoce kvalitní fotografie a videa se tedy mají kam schovat, protože v součtu získáte až 48 GB prostoru. Navíc nechybí funkce USB OTG a vy si tak připojíte třeba obrovskou Flashku.

Veškerá krása multimedií se vám zobrazí na AMOLED displeji s úhlopříčkou 4 palce a rozlišením 640 x 360 pixelů, což sice není extrémně moc, ale postačí. Potěší hlavně technologie Gorilla Glass a ohnuté sklo, které zpříjemní používání prsty.

Videopohled: Nokia 808 Pureview na videu a dalších fotografiích

Samozřejmostí je připojení prostřednictvím Bluetooh 3.0, Wi-Fi, GPRS/EDGE třídy B, HSDPA a HSUPA a nakonec i bezdrátově skrze NFC. Pro milovníky multimédií je tu také TV-out, 3,5 mm Jack konektor a HDMI port. Co víc si přát?

Nokia 808 PureView se připravuje na květnový prodej za přibližnou cenu 11 250 Kč bez daně.

Nepřehlédněte: Monstrózní Nokia 808 PureView s 41 Mpx fotoaparátem naživo

Technické parametry Nokia 808 PureView

Kompletní specifikace
Konstrukce123,9 × 60,2 × 13,9 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4" (640 × 360 px)
Fotoaparát41 Mpx (7 152 × 5 368), LED dioda i xenonový blesk, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetARM1136, CPU: 1×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémNokia (Symbian) Belle FP3
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2012, 11 250 Kč

Zdroje: europe.nokia.com

Diskuze ke článku
pepa
Symbian? Sama Nokia jej před časem pohřbila...
Alešák
Zajímala by mě velikost takové 38Mpix fotky :)
pudl
Tak toto je fakt šok. Zvláště pak, když Symbian je dost podobný na Android a může tak opět vybojovat i zpět nějaké pozice. Ani designově to není špatné. Naopak. Zvažuji, jestli jít do Sony X. S či U nebo do 808.
Akyra
Asi nejzajímavější dle jejich PDF reklamního materiálu je zajímavá velikost čipu 1/1.2. To nemají ani profesionální kompakty. Dělá si ze mě Carl srandu. Možná, že ty fotografie budou opravdu velmi kvalitní. s tloušťkou 14mm..potažmo 18 u čočky a s 4.3palců displejem to bude řádný macek stejně jako některé fotokompakty..:) Pro Nokii zajímavá cesta, když už nekonkurují procesory a konstrukcí budou mít kvalitní foťák. Ještě bych přidal projektor..:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze