Testujeme Sony Xperia S: první dojmy a fotografie (ptejte se nás)

115

Nástupce Xperia arc S přináší velké inovace. Xperia S se podstatně odlišuje designem, do vínku dostala fotoaparát o rozlišení 12 Mpx a výkonný hardware poskočil o stupeň výše, na úroveň dvoujádrových procesorů. Potěší i NFC. Opět nás čeká krásný design a zaujme neuvěřitelně jemný displej s HD rozlišením.

Sony Xperia S právě v redakci testujeme. Ptejte se nás v diskuzi pod článkem na to, co vás zajímá. Odpovědi naleznete v diskuzi i přímo v recenzi, kterou připravujeme.

Zrod nové Xperie S pocházející z dílen Sony se datuje k lednu, kdy Sony poodhalilo tuto novinku na konferenci CES v Las Vegas. Nový nástupce se již nemusí obávat pošklebků nebo nedostatečné výbavy oproti konkurenci. Top zařízení nabídne odpovídající dílenské zpracování, kde je vše pevné a navíc byly použity i kovové materiály. Opět nechybí známé technologie jako BRAVIA, Exmor R, Clear Bass. Xperia S vyrukuje s extrémně jemným rozlišením dotykového displeje 342 ppi (1280 x 720 bodů) při 4,3 palcové úhlopříčce. Zaujme také fotoaparátem s 12 Mpx rozlišením, po telefonu Satio se tak jedná o druhé zařízení výrobce s takto vysokým rozlišením.

TIP: podívejte se na naše unboxing video Sony Xperia S

Bohaté balení potěší

Nyní k samotné novince. Xperii S máme v redakci teprve krátce, takže se budu snažit o sepsání prvních pozitivní a negativních dojmů. První věc, která mi udělala radost a Sony může jít příkladem ostatním výrobcům, je prodejní balení. Krabice sama o sobě nijak zvlášť neupoutá. Ale o to víc zaujme její obsah. V balení jsem našel kromě datového kabelu, špuntových sluchátek, nabíječky i kožené pouzdro a HDMI kabel a ochranná folie s čistícím ubrouskem. Navíc, na displeji je kromě tovární folie nalepená i ochranná folie. Ta dobře drží a zatím nemá tendence směřující k odlepení. Škoda jen, že ostatní výrobci u svých top zařízení nenabízejí tak bohatá balení. Hned jsem si například vybavil Motorolu RAZR, kde kromě datového kabelu, nabíječky a nekvalitních "pecek" již nebylo žádné jiné příslušenství. V balení ale chybí Smart Tags, které je nutno zakoupit zvlášť.

Sony Xperia S – první pohled

A jak působí nová Xperia S po vybalení? Jako první generace Xperia X10 a druhá generace Xperia arc S, je i nová Xperia S je krásným telefonem. Konkrétně bílá varianta působí opravdu elegantním a výrazným dojmem. Černá varianta, kterou máme rovněž v redakci, působí usedleji a konzervativněji. Zadní plastový kryt není naštěstí lesklý, ale matný. S předešlou Xperia arc S jsem nabyl dojmu, že se v rukou brzo rozpadne, na můj vkus se jednalo až o moc plastové zařízení s labilním zadním krytem, vrzajícími bočnicemi a dalšími neduhy. Novinka je po dílenské stránce pevné zařízení, což je samozřejmě podpořeno i kovovými boky a vrchní stranou, která je také kovová. Nic se neprohýbá ani nevrže. Zadní kryt na svém místě velmi dobře drží. Spodní brada je oddělena tenkým, podsvíceným a průhledným pruhem. Brada je plastová a v její levé části se setkávám s mírným povrzáváním a vůlí, není tak příliš pevně přichycena. Uvidíme, jak se bude časem chovat. Praktickou vlastností jsou krytky všech konektorů, jmenovitě MicroUSB a MicroHDMI. Jsou tak chráněny před prachem a jinými nečistotami.

Nadupaná výbava bez kompromisů

Jen obecně zmíním pár charakteristických vlastností nové Xperie S. Novinka má pevně zabudovanou baterii o kapacitě 1 750 mAh a její nabíjení trvá poměrně dlouho, kolem tří hodin. Paměťové prostory nabízejí kapacitu 32 GB - v praxi je tato paměť rozdělena na paměť telefonu 2,02 GB a na interní paměť 26,3 GB. Na zadní straně se nachází optika 12 Mpx fotoaparátu vyznačující se technologií Exmor R, objektivem s clonovým číslem f/2.4 a excelující v rychlosti pořizování snímků. Samozřejmostí je i nahrávání videí ve Full HD rozlišení nebo 3D panoramatické snímky. Telefon běží na dvoujádrovém procesoru s frekvencí 1,5 GHz s operační pamětí 1 GB RAM. Uživateli je zpřístupněna kapacita 566 MB, zbylá paměť je vyhrazena potřebám systému a grafickému akcelerátoru Adreno 220. V konektivitě zmíním zejména NFC čip. Tedy celkově opravdu ultimátní výbava. Nyní přejdeme z teorie do praxe.

Špičkový displej s jedním ale

Xperia S má v základu Android 2.3.7 a verzi softwaru 3.62. Prostředí je velmi dobře vyladěné, svižné a neseká se. Úkony jsou prováděny okamžitě. Přesto budu rýpal a neodpustím si srovnání s předešlou generací Xperia arc S. Její software a celkově rychlost telefonu je na rychlejší úrovni, především v hlavním menu jsou reakce bleskové. Tím nechci novince nic vyčítat, rozdíl tu ale je a Sony bude muset ještě dále optimalizovat, aby se rychlost reakcí předchůdci vyrovnala. Chloubou telefonu je dotykový displej TFT se zobrazovacím enginem BRAVIA. Úhlopříčka činí 4,3 palce při rozlišení 1280 x 720 bodů. Jemnost je opravdu bezkonkurenční (342 ppi - tedy více, než iPhone 4S), navíc i podání barev je vynikající a velmi reálné. Mohu bez rozmýšlení říct, že takto kvalitní dotykový displej jsem, co se týče podání barev a jemnosti, zatím neviděl. Ovšem novinka zdědila neduh po předešlé Xperii v podobě horších pozorovacích úhlů, kdy již při menší změně úhlu dochází k degradaci barev. V plné polní jsem vyzkoušel čitelnosti displeje i na přímém slunci. Čitelnost je vynikající a i při nižším jasu jsem neměl sebemenší problémy s přečtením textu.

Fotoaparát: škoda opět té komprese

Pokud je někdo vlastníkem současných Xperií, asi si bude stěžovat na jednu vlastnost, kterou je komprese fotografií z jinak poměrně kvalitních fotoaparátů. Oficiální diskuzní fóra výrobce jsou plná ne desítky, ale stovek příspěvků, které poukazují na velmi vysokou kompresi. Ostatně jak by ne, když například výsledné snímky z 8 Mpx fotoaparátu Xperie Arc S se objemově pohybují kolem 1,2 MB. Zdědila Xperia S stejný problém? Bohužel ano. Snímky jsou velmi slušné a překvapilo mě výborné barevné podání a ostrost. Ale opět je při zvětšení znát komprese a slabší detaily. Naopak šum je takřka neviditelný. V čem bude Xperia S nepřekonatelná, je rychlost pořízení snímků. Během tří sekund je možné pořídit skoro pět snímků. Fotoaparát umí okamžitě zaostřit a ani ne v jedné sekundě pořídit snímek. Snímky můžeme pořizovat buď softwarovou spouští, dotykem na displej nebo mechanickou dvoupolohovou spouští. Má příjemnou odezvu. LED diodový blesk je bohužel poměrně slabý a již na ani ne dvou metrovou vzdálenost je neefektivní.

Sony Xperia S (testovací video) – 1080p, exteriér, slunečno

Výdrž baterie a další vylepšení

Další významnou částí každého telefonu je výdrž. Neodnímatelná baterie kapacity 1 750 mAh by měla zajistit nadprůměrné výsledky. Na hodnocení je ještě velmi brzy, protože telefon máme jako první a ještě jsme neprošli ani pěticí nabíjecích cyklů. Naše prozatímní postřehy si však nenechám pro sebe, berte je však s rezervou. V deset hodin jsem telefon plně nabil, během testování jsem měl zapnutou synchronizaci, vyřídil jsem dva desetiminutové hovory v síti 3G, vyfotil asi 40 fotek a poslal dvě smsky. Žádný internet a hraní her. Jen jsem poslouchal hudbu do sluchátek po dobu asi 80 minut. Již po šesti hodinách mi telefon začal oznamovat, že baterie potřebuje nabít. Uvidíme, zda se výdrž zlepší.

Nakonec se zaměřím i na multimediální oblast. Ve starší Xperii arc S výrobce připravil podle mého pohledu celkem chudý hudební přehrávač, zejména bez ekvalizéru. Nový hudební přehrávač je úplně přepracován. Nový je jednak jeho vzhled, ale nechybí už ani ekvalizér s možností upravení vlastní volby, nastavení úrovně Clear Bass profilu nebo tří možností prostorového zvuku. Jak si vede zvukový výstup? Do sluchátek mohu hodnotit zvuk jako špičkový, patřící mezi top zařízení na trhu. Ovšem výstup z reproduktoru na zadní straně je opět poměrně nevýrazný a slabší v porovnání s konkurencí stejné třídy.

Střípky z prvních dnů testování

A pomyslnou tečku představí maličkosti, které mi utkvěly v paměti. Je to signalizační dioda, umístěna vedle dotykového displeje v levém horním rohu. Umí indikovat zmeškané události zelenou barvou a nabíjení. Dále je to trojice senzorových kláves, jejichž citlivost by mohla být lepší. Občas se mi stane, že musím víckrát opakovat svoji volbu. Je to však zřejmě jen o tom, zvyknout si, na kterém místě přesně je potřeba stisknout. Jejich ovládání je doprovázeno jemnými vibracemi. Klávesy pro ovládání hlasitosti, spoušť fotoaparátu a vypínací klávesa jsou kovové a působí velmi hodnotně. Notifikační lišta v systému bohužel postrádá zkratky. Zřejmě chybí čidlo, které by regulovalo jas displeje, případně vinou chyby firmwaru není aktivní. Zkoušeli jsme, jak se zachová displej ve světelných i tmavých podmínkách a jas byl vždy neměnný. Jev jsme pozorovali u obou testovaných kusů. Kvalita hlasového hovoru s eliminací ruchu je výborná, zvuk je velmi kvalitní a dobře srozumitelný.

Vše z prvních dojmů bylo řečeno. Jak se vám nová Xperia S líbí? Jak hodnotíte její funkce nebo fotoaparát? Již brzo se můžete těšit na detailní recenzi. Během testování nám můžete pokládat různé dotazy a my se budeme snažit o jejich zodpovězení. Máme se něco zaměřit? Co máte otestovat či vyzkoušet? Dávejte nám vaše tipy do diskuze pod článkem níže.

Technické parametry Sony Xperia S

Kompletní specifikace
Konstrukce128 × 64 × 10,6 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S3 MSM8260, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 220
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012,

Sony Xperia S právě v redakci testujeme. Ptejte se nás v diskuzi pod článkem na to, co vás zajímá. Odpovědi naleznete v diskuzi i přímo v recenzi, kterou připravujeme.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Sunnysoft.

Diskuze ke článku
xsarahdi
"Novinka má pevně zabudovanou baterii o kapacitě 1 750 mAh a její nabíjení trvá poměrně dlouho, kolem tří hodin."
Ako je to možné ???veď Xperia S má mať rýchlo nabíjaciu špeciálnu batériu ktorá sa nabije na 80% za 30min z úplného vybitia alebo 10min nabíjania = hodina hovoru....???
Promo
Má gorilla glass..?
Hojurek
Dobrý den, Xperii S mám od včerejška a jsem spokojenej :-) supr telefon a k té kompresi, je určitě lepší než u Xp Arc, který jsem taky vlastnil a v porovnání se stařičkým Satio, který měl taky 12 mp, Xperia S je jasně lepší a zase o něco dál. Doporučuji koupit všem!!!! :-)
pudl
Je skvělý, vlastním bílé provedení. Má určité mouchy, jako neplynulý obraz po natočení videa, neplynulé posouvání displeje, docela blbě udělaný přístup k nabíjení - kdoví, jak tak bakelitový kousek při otevírání a zavírání dlouho vydrží (srovnání s Nokií C7 - je to obdobné ale kupodivu drží, neláme se už celý rok). Zvuk z repráčků je takový lehce ostrý, až jako by měl drnčet. A další - co považuji za jediné velké mínus - nemá Androida 4.0 - v době, kdy ostatní velcí konkurenti a dokonce i tablety mají již ICS v základu.......ale jinak fakt skvělý.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze