Retro: Motorola d520: 15 let starý low-end

14

V seriálu Retro se snažíme dávat prostor všem značkám. Své chvíle slávy si zaslouží také Motorola. V dnešním díle si zavzpomínáme na 15 let starou Motorolu d520. Jde o jakýsi low-end konce dvacátého století, který nabízel jen základní výbavu, avšak v tehdy velmi kompaktním těle.

Dnešní díl seriálu Retro má pořadové číslo 32. a bude ve znamení vzpomínek na americkou Motorolu, která se v našem seriálu prozatím ukázala jen dvakrát. Loni jsme vzpomínali na Motorolu StarTAC a letos na legendární RAZR V3i.

Krátké představení

Motorola d520 byla představena již v roce 1998 a letos tak slaví své patnácté narozeniny. Ve stejném roce se objevila také na pultech českých obchodů. Svým zařazením se jednalo o jakousi konkurenci pro Nokii 5110 a později také pro německý Siemens C25. Na oba zmíněné konkurenty jsme mimochodem již v seriálu vzpomínali.

Retro: Motorola d520

Vzpomínaná Motorola byla poměrně kompaktním telefonem, který dobře padl do ruky, a to i přes značnou tloušťku 27 milimetrů. Výšku 140 milimetrů ještě navýšila anténa, která přidávala zhruba 2 centimetry. Šířka telefonu byla 50 milimetrů. V řeči čísel nám schází ještě hmotnost, která činila 170 gramů. Podobně dnes váží například moderní smartphony s velkými displeji.

Motorola d520

Když se na Motorolu zadíváme, neunikne nám nespočet různých tlačítek. Ta byla poznávacím znamením všech Motorol, ale zároveň i proklínaným nedostatkem. Ovládání bylo zbytečně složité. Především při srovnání s finskými Nokiemi, které si vystačily například jen se třemi klávesami. Dokonce i Siemens, který také neunikl kritice za nesnadné ovládání, na tom byl o poznání lépe. Model d520 nabízel kurzorové šipky, potvrzovací klávesu a korekční klávesu C. To by mohlo víceméně stačit. Jenže zde byla ještě extra tlačítka regulující hlasitost, vyvolávající kontextovou nabídku a vlastní tlačítko sloužilo i k vypnutí telefonu.

Celá klávesnice byla pryžová, což nepřispívalo k pohodlnému tisku. Psaní SMS zpráv tedy nebylo vyloženě doménou tohoto telefonu. Když se podíváme i na další strany telefonu, narazíme na zádech na konektor pro externí anténu. Konektor pro nabíječku byl na spodní hraně. Na tomto místě je ještě jedna zajímavost. Motorola přidala malá nožičky a telefon tak mohl stát na stole na spodní straně. Pokud jste si jej omylem neshodili, mohli jste snadno sledovat, zda jste nepropásli nějaký hovor či zprávu.

Displej byl grafický, klávesnice ale příliš radosti nepřinesla

Výbava – jen základ

Zapomenout nesmíme na displej, který byl vcelku velký a navíc grafický. Nabízel dva řádky, plus jeden řádek, na kterém se ukazovaly stavové ikonky. Výbava telefonu nebyla prakticky žádná. S Motorolou d520 jste si prostě zavolali a poslali SMS zprávu. Nic víc, nic méně. Zapomenout bylo nutné například i na vibrační vyzvánění, datum a čas. Za zmínku tedy stojí interní paměť na telefonní čísla. Mohli jste si uložit až 100 čísel.

Baterie byla rozměrná, ale slabá. NiMH akumulátor nabízel 650 mAh a výdrž dosahovala maximálně 60 hodin. Nouzově se však daly použít tužkové baterie. Podobné řešení o pár let později použil i Alcatel u svých modelů One Touch db.

Původní baterii bylo možné nahradit tužkovými bateriemi

Závěr

Motorola d520 se začala na českém trhu prodávat v druhé polovině roku 1998. Cena se pohybovala kolem deseti tisíc korun, což z telefonu dělalo dostupné zařízení pro masovější rozšíření. V podstatě se tak jednalo o low-end tehdejší doby. O rok později se navíc objevila v předplacené sadě Paegasu (dnešní T-Mobile) za velmi příznivých 5 000 Kč.

Za 14 dní se vám opět přihlásíme s dalším dílem seriálu Retro, kdy opět vzpomeneme na nějaký mobilní telefon z historie. Prozradit mohu, že půjde o telefon podstatně mladší, než Motorola d520.

Technické parametry Motorola d520

Kompletní specifikace
Konstrukce140 × 50 × 27 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, ?" (? × ? px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ2 1998, 10 000 Kč
Diskuze ke článku
marci
Podobně velký počet a typ kláves měly i Motoroly T2288 a T180. Právě T180 jsem kolem roku 2000 vlastnil a musím říct, že na ovládání jsem si zvykl a vše šlo rychle. Kromě klasického tlačítka Menu zde bylo také ono tlačítko s šipkou, jež umožňovalo vstup do tzv. rychlé nabídky, kde si uživatel pod 9 pozic umístil nejčastěji využívané funkce a nastavení, což bylo velmi užitečné na rozdíl od telefonů jiných značek, kde musel člověk kolikrát dlouze bloudit v menu. Typická však byla naprostá absence funkcí typu budík, čas, hry, kalkulačka ajn. což napravila až T2288.
nigi
Jéééé, můj první mobil :-) v červnu roku 1999 jsem si pro něj slavnostně došel do prodejny Paegas v předplacené sadě za 4995,- Kč. V té době velmi slušná nabídka, které konkurovaly Alcately, ale Motorola se mi prostě líbila víc. Na tu dobu to byl celkem kompaktní telefon, měl jsem ho v tyrkysovém provedení předního krytu a poutal pozornost maximálně. Co mi nejvíc vadilo bylo to, že telefon nedokázal přiřadit příchozí sms jméno ze seznamu, ukazovalo se vždy jen tel. číslo. Ale toho půl roku co jsem ji měl, jsem ji měl celkem rád :-) pak ji zastoupila N3210, to už byla mnohem jiná liga.
LukasT
Rovnez muj prvni mobil. Panove, to je takovy problem tam ty tuzkovky vrazit a ukazat divakum prostredi?
Standa
Můj první telefon byl příbuzný model Amio. Uměl toho ještě míň.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze