Retro: Motorola d460 – napřesrok plnoletá

2

Hluboko do historie se ponoříme v 59. díle seriálu Retro a zavzpomínáme na výrobce, který kdysi všem kraloval. Americká Motorola měla široké portfolio a v roce 1997 světu představila relativně kapesní model d460 s výsuvnou anténou nebo poměrně velkým displejem. Za vrchol výbavy pak můžeme považovat interní paměť pro telefonní čísla.

Píše se rok 1997, telefonujeme s EuroTelem a nově také Paegasem, telefony se již citelně zmenšily, avšak stále ještě mají anténu. Pomalu si zvykáme na textovky, stabilnější pokrytí a do tohoto stavu přichází v první polovině roku Motorola d460.

Krátké představení

Z čelní strany se Motorola d460 již takřka podobá moderním telefonům z přelomu století. Klasické rozvržení možná mírně narušuje pouze větší prostor kolem reproduktoru. O pár let nazpět nás vrátí celkové rozměry, které na výšku činí 140 milimetrů, šířka je 59 milimetrů a tloušťka poctivých 30 milimetrů, což je už v ruce cítit a telefon do běžné kapsy u kalhot rozhodně neschováte. Hmotnost 195 gramů je pak srovnatelná s dnešními šestipalcovými tabletofony.

Motorola d460 – videopohled

K telefonům z roku 1997 také neodmyslitelně náleží anténa a to rovnou výsuvná. Pokrytí se sice zlepšovalo, avšak bílých míst bylo na mapě stále dost. Kde byl slabý signál, stačilo anténu vysunout a mohlo se telefonovat. Motorola d460 patřila do staré školy i co se týče SIM karty. Pracovala totiž ještě s velkou SIM kartou, jejíž velikost byla podobná dnešním platebním kartám.

Motorola d460 si na zádech nesla pořádný „batoh“

Čelní straně dominoval především již zmíněný prostor kolem reproduktoru. Na druhou stranu tato velká plocha měla svou výhodu – pohodlně jste si telefon přiložili až k uchu a navíc bez obav, že si umažete displej. Níže se již nacházel čtyřřádkový displej. Dva řádky byly vyčleněny pro text, další dva pro ikonky stavových informací.

Pod displejem se nacházející pryžová klávesnice byla pro Motorolu typická. Opět poměrně hodně tlačítek a tím pádem i uživatelsky méně přívětivé ovládání. Klávesy byly opravdu velmi tuhé a při delším psaní hrozilo otlačení prstů. Tlačítka se nacházela ještě na boku přístroje a to jak zprava, tak i zleva.

Zadní kryt se sundával spolu s baterií, ta byla mimochodem typu NiMH a nabízela až 75hodinovou výdrž nebo případně až 3hodinový hovor. Vybití tak bylo velmi rychlé, neboť uvedené hodnoty jsou samozřejmě laboratorní. Realita tak představovala přibližně dvoudenní výdrž při běžném využívání.

Výbava

Základní telefon roku 1997 toho mnoho nenabízel. Uměl telefonovat a pracovat s SMS zprávami. Vrcholem výbavy se stala interní paměť pro 100 telefonních čísel, což jistě mnozí uvítali, neboť na SIM karty se v tehdejší době vměstnalo většinou méně než 100 čísel.

Ve výbavě chyběly i tak běžné funkce, jako je budík či kalkulačka. Za vzpomenutí tak stojí například výběr z až 12 různých druhů vyzvánění, což byl tehdy nadprůměrný počet. Před 14 dny jsme vzpomínali na Dancall HP2711, který ve stejném roce nabídl pouze tři druhy vyzvánění.

Závěr

Motorola d460 se ve druhé polovině roku 1997 objevila například v nabídce Paegasu a cena spolu se SIM kartou činila dle dobové recenze 4 999 Kč.

Baterie se sundávala spolu se zadním krytem

Technické parametry Motorola d460

Kompletní specifikace
Konstrukce142 × 59 × 30 mm, 195 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, ?" (? × ? px)
Fotoaparát
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 1997, ?
Diskuze ke článku
MoB
Moje první motorola... a jinak s tenkou baterií měla jenom nějaké dva cenťáky a do kapsy u kalhot se samozřejmě vešla. Neznal jsem dost lidí s mobilem na to, aby mi paměť na kartě nestačila. Zato dostat čísla na jiný telefon bylo snadné, stačilo přenést kartu - žádný cloud a synchronizace. Byl to výborný telefon, na rozdíl od Fizze prakticky bezporuchový a robustní.

Až jsem zamáčkl slzu!
bubu
pecka mobil muj prvni...jsem ho mel anglitine a neslo se dostat do adresare jmen pri odeslani sms...muselo se telefoni islo zadat rucne.:o)diky za připomenutí

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze