Retro: Nokia 5110: vzpomínáme na legendu legend

27

V sedmém díle našeho populárního seriálu Retro jsme vybrali jeden z vašich tipů. Dnes si společně zavzpomínáme na legendární Nokii 5110, která nejen díky hře Snake vydržela na trhu takřka tři roky. Pamatujete si na tento nadčasový model z přelomu tisíciletí?

Po dalších čtrnácti dnech je tu opět váš oblíbený seriál Retro. Tentokrát jsme zvolili zástupce, o jehož zařazení nemůže nikdo pochybovat. Pokud se vás zeptám, jaký mobil je dle vás nejpopulárnější, většině se vybaví Nokia 5110. Stejně tak se mohu optat, který telefon se významně podílel na vzestupu popularity mobilních telefonů v našich končinách a odpověď bude opět Nokia 5110. K tomu si můžete připočíst nevídaně dlouho dobu, po kterou se model prodával, a máme zde telefon, který si nazvání legenda legend bezpochyby zaslouží.

I po letech působí Nokia 5110 sympaticky

Něco o oslavenci

Píše se rok 1998 a mobilní telefon v České republice rozhodně nepatří mezi obvyklé věci, které si berete s sebou, když jdete ven. Jenže to se má brzy změnit. Nokia i přesto uvádí model, který se bude velmi podílet na pozdější popularitě mobilních telefonů. Do roku 1998 jsme se setkávali převážně s nevzhlednými krabicemi, kterým se říkalo mobilní telefon. Mnohdy ještě měly i výsuvné antény a miniaturní displeje. 5110 však přináší zcela nový a neokoukaný design. Více oblin a hlavně nápad, jak vše spojit dohromady, aby to vypadalo pěkně.

Tloušťka byla značná i s tenkou baterií

Z dnešního pohledu se to sice nezdá, ale Nokia 5110 byla i svými rozměry velmi kompaktní. Výška 132 milimetrů byla samozřejmě bez antény, šířka velmi příjemných 47,5 milimetrů a tloušťka 31 milimetrů. Nadměrná zůstala pouze tloušťka, avšak pouze do chvíle, než jste vyměnili baterii. Především na sklonku životní dráhy Nokie 5110 se prodávalo hned několik různých variant baterií, které měly vyšší kapacitu a vibrace (5110 sama vibrovat neuměla) a zároveň byly mnohem menší. Že šlo o podstatný rozdíl se můžete přesvědčit na přiložených fotografiích, kde porovnáváme originální baterii s novějším typem. Nová baterie zároveň dokázala výrazně snížit původní hmotnost 170 gramů.

Porovnání původní baterie s tenkou variantou

Za úspěchem stála rovněž tlačítka. Říkáte, že jsou naprosto obyčejná? Máte pravdu, vždyť jde o prachobyčejná pryžová tlačítka. Mnohem důležitější než materiál ale byl počet. Zatímco ostatní telefony disponovaly mnoha klávesami, z nichž každá měla většinou jen jednu funkci, zkusila Nokia opačný přístup. Počet kláves zredukovala na nutné minimum. Pokud nebudeme počítat dvanáct alfanumerických kláves, zbývá nám na těle 5110 jen čtveřice kláves. Toto řešení bylo umožněno přítomností multifunkční klávesy, která byla nazvána Navi Key. Její funkce se měnila v závislosti na tom, kde jste se právě nacházeli.

Legendární tlačítko Navi Key

Kromě samotného designu byl nadčasový i displej. V prvé řadě byl velký – nabídl až pět řádků, což se hodilo nejen k pohodlnému čtení zpráv. Kromě velikosti byl ale displej grafický, což v roce 1998 nebylo vůbec obvyklé u telefonu střední třídy. Displeje dokázala Nokia opravdu dobře využívat a například hlavní menu bylo ozvláštněno jednoduchými ikonkami.

Retro: Nokia 5110

Výbava Nokie 5110 nebyla nijak bohatá. Vrcholem bylo zobrazení hodin a přítomnost budíku s kalkulačkou. Neuvěřitelně zní fakt, že Nokia 5110 neuměla zobrazit datum. Zdánlivě důležitá věc, která ale nikomu příliš nevadila.

Anténa byla spíše menší

Zajímavosti a závěr

Samo o sobě by k popularitě stačilo, že Nokia 5110 předběhla svou dobu designem i ovládáním. Jenže to není vše. S designem souvisí výměnné kryty – další trefa do černého ze strany Nokie. Prodávalo se opravdu nespočet různých variant a s nadsázkou mohu říci, že jste si 5110 mohli každý den v roce převléknout. Další vlastností, které 5110 vděčí za svou popularitu, jsou hry, respektive jedna hra – Had. Jednoduchá hříčka, která ale dokázala zabavit majitele napříč generacemi na dlouhé hodiny. Ba co víc, baví mnoho z nás dodnes.

Baterie byla zároveň i zadním krytem

Pokud i nyní, po přečtení vzpomínkového retra, váháte nad označením Nokie 5110 legendou, mohu přidat fakt, že v roce 2000 se stala nejprodávanějším mobilním telefonem v České republice – dva roky po zahájení prodeje. Sluší se také připomenout cenu. V roce 1998 startovala na hranici 10 tisíc korun a za léta prodeje klesala velmi pozvolna. V době, kdy se s námi Nokia 5110 loučila, tedy podzim 2001, se stále prodávala za 5 tisíc korun. V současné době ji v některých bazarech či od sběratelů pořídíte za několik sto korun. Velmi záleží, v jakém stavu se daný kousek nachází.

Opět jsme se dostali na závěr dnešního retra. Již nyní vám ale mohu slíbit, že v nejbližších dílech se podíváme na neméně zajímavé telefony. Nápadů a tipů do dalších dílů máme opravdu mnoho, přesto nám ale určitě pište, na jaký model byste si rádi zavzpomínali.

Diskuze ke článku
Caszidy
Jak by se dalo zapomenout! Jen připomenu, co v článku není - vzpomínáte na "tapety" hlavní obrazovky, které se kupovaly přes sms za asi 50 korun? Vzpomínáte na "tuningové" úpravy, kdy se kromě již zmíněných barevných předních krytů dal sehnat a namontovat i zadní kryt s integrovanou anténou? Vzpomínáte na maximální možné dosažitelné skóre(2008 bodů) v Hadovi, které Vám kamarádi buď zavíděli, nebo nevěřili, případně oboje? Vzpomínáte na ruční zprovoznění skryté "servisní" položky v menu? Jestli ano, tak jste byli hrdými majiteli možná nejslavnějšího mobilního telefonu všech dob:-)
securid
Nevím dle mého názoru byla více legend N6210
securid
Doufám, že nezapomenete na Sony CM-DX1000 nejlépe verzi enhanced. Tuším první mobil s Li-Ion baterií.
Standa59
Ještě ho mám schovaný... :o) V případě nouze ho můžu ještě zprovoznit a používat, neskutečný držák... A námět na další legendu - Nokia 6310i.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze