Retro: Motorola V300 – šikovné véčko střední třídy

4

Véčkové telefony dříve neodmyslitelně patřily do portfolia každého výrobce. Popularitu si na nich postavila především americká Motorola. Po delší době se nám do seriálu takový zástupce dostal, a tak dnes vzpomeneme na Motorolu V300. Šlo o véčko střední třídy, které překvapilo kvalitním displejem či slušnou výbavou. Připomenutím starších časů však byla anténa.

Motorola V300 – oficiální fotografie

Píše se rok 2003 a zkraje prázdnin je světu oficiálně představena Motorola V300. Na první pohled snadno rozeznatelná díky modrému krytu. Chlubí se velice slušnou výbavou, díky které snadno zamíří do střední třídy. Snaha udržet na uzdě cenu však vyústila ve viditelnou anténu.

Krátké představení

Motorola V300 byla typickou představitelkou nastupující vlny moderních telefonů zkraje 21. století. V jejím vzhledu je ještě jasně patrný vliv starších a možná mnohem legendárnějších modelů. Na druhou stranu výrobce postupně zavádí inovace v podobě líbivějších tvarů či barev. A samozřejmě i nových funkcí. V300 tak dostala jasné poznávací znamení v rukách uživatelů, výlohách obchodů i reklamních prospektech. Tím byl modrý čelní kryt v zavřeném stavu.

Retro: Motorola V300

Nástup více funkcí a celkově zlepšující se výbavy měl dopad na rozměry i hmotnost. Už to nebylo tak malé véčko. Rozměry činily 89 × 49 × 25 milimetrů a hmotnost 110 gramů. Držení však bylo velmi pohodlné a pocit jistoty v zavřeném stavu umocnilo i nasazení gumového materiálu na čelní straně. Právě ten byl modrý a právě na něm je nejvíce patrný zub čas. Guma jednoduše dlouho nevydrží.

Na čelní straně se nachází také venkovní displej. Byl spíše malý a monochromatický. Motorola nicméně vsadila na inverzní technologii, tedy bílé písmo na černém pozadí, vše umocněné modrým podsvícením. Displej vypadal nejen dobře, ale byl také skvěle čitelný za jakéhokoliv osvětlení.

Poznávacím znamením se stala také anténa. Ta byla již v roce 2003 definitivní minulostí, avšak pouze u klasických telefonů. U véček její doba trvala o něco déle a běžně jsme se s ní tak mohli setkat ještě v roce 2004. Samozřejmě se ji Motorola snažila co nejvíce zmenšit, ale její přítomnost mohla být obtěžující.

Po rozevření, které bylo mimochodem velmi jisté a možné i jednou rukou (kloub se výrobce skutečně povedl), se před námi objeví poměrně rozměrný displej a také klávesnice. Displej měl na svou dobu opravdu velkou úhlopříčku 1,9 palce a především jemné rozlišení 176 × 220 pixelů. Vysoká jemnost a paleta 65 536 barev dokázala vykouzlit jeden z nejjemnějších displejů tehdejší doby.

Klávesnice byla typicky v duchu Motoroly. Spousta tlačítek a navíc rozdílných tvarů. Alespoň základ, svěřený čtyřsměrné kruhové klávese s potvrzovacím středem, byl vcelku běžný. Jelikož byla véčka mnohdy koncipovaná jako stylové telefony, byla klávesnice lesklá, ale překvapivě pohodlná.

Výbava

Ve výbavě Motoroly V300 stál za zmínku již zmíněný displej, kterým se model vyšvihl mezi elitu. Dostalo se také na integrovaný VGA fotoaparát se čtyřnásobným zoomem. Motorola nabízela samozřejmě také vícepoložkový telefonní seznam a také základní kalendář. Připravena byla také technologie Java pro doinstalaci programů či her. Vše se však muselo vejít do 5MB paměti, která platila za jakýsi průměr roku 2003.

Telefon bylo také možno spojit s počítačem skrze datový USB kabel. Jiná cesta neexistovala. Bluetooth znamenalo přílišný luxus a na tehdy běžný infračervený port Motorola pozapomněla. Pomocí kabelu se z Motoroly V300 mohl stát hardwarový modem, neboť se dokázala připojit k internetu. Na svou dobu navíc nabídla vcelku svižné připojení skrze GPRS třídy 10.

Závěr

Motorola V300 byla předurčena pro operátora T-Mobile, což ostatně dokazovalo také logo pod klávesnicí. V jeho nabídce se novinka objevila v posledním čtvrtletí roku 2003 a její cena startovala na necelých 10 000 Kč. S ohledem na výbavu a především špičkový displej se jednalo o velmi zajímavou nabídku.

Mobilní telefon Motorola V300 do seriálu Retro zapůjčila slečna Zuzana Koubová, které tímto děkujeme.

Technické parametry Motorola V300

Kompletní specifikace
Konstrukce89 × 49 × 25 mm, 110 g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 1,9" (176 × 220 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), , video: 176 × 144 px
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 5 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2003, 10 000 Kč
Diskuze ke článku
Bolek
Mel jsem V500 a super telefon (jako V300 jen mela navic bluetooth). Akorat se casem zacal loupat plast na klavesnici.
pes
Text vašeho názoruzase nefunkcni telefon jako vzdycky u retro !!!
Yegor
Tu bych ještě doma našel. Super telefonek.
Josef
Mne se zda, ze cim dal tim vic to v tech recenzich flakate. Opsat jak vypada telefon a ze ma ctyri tlacitka je sice jednoduche, ale nudni!!!! Vzpamatujte se, vzdyt se na to uz ani neda koukat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze