Retro: Siemens C25 - zakladatel úspěchu řady C

13

Osmý díl seriálu retro bude patřit německému Siemens C25, který svou životní etapu započal v první polovině roku 1999. Patřil k menším telefonům s příjemným designem a poměrně velkým displejem. S ohledem na nižší cenu také pomohl k rozšíření mobilních telefonů v našich končinách.

Prázdniny se přehouply do své druhé poloviny, ale náš seriál retro nezná odpočinek. Po tradičních 14 dnech je tu opět a tentokrát se navracíme ke kdysi velmi populární, avšak dnes již zaniklé značce Siemens. Naše dnešní putování bude o celých 13 let a 4 měsíce nazpět.

Něco o oslavenci

Pokud se vám nechce počítat, prozradím, že na český trh Siemens C25 vstoupil v dubnu 1999. Jednalo se o odlehčenou variantu manažerského modelu S25, se kterým Céčko z části sdílelo design. Ten se nesl tehdy v moderním a mohu říci nadčasovém duchu. Rozměry 117 x 47 x 27 milimetrů byly opravdu kompaktní a problémem pro někoho mohla být snad jen tloušťka. Nezbytným doplňkem celého telefonu byla samozřejmě anténa, jejíž přítomnost ale v roce 1999 nebyla brána jako velké mínus.

Siemens C25 patřil mezi menší telefony

Do příjemných hodnot se dostala i hmotnost. 135 gramů papírově, přičemž reálný pocit ještě o něco lepší. Hmotnost byla samozřejmě včetně NiMH baterie s kapacitou 700 mAh. Reálná výdrž na jedno nabití byla 3 až 4 dny. Siemens C25 byl samozřejmě celý plastový a stejně jako ostatní telefony tehdejší doby i pevný. Výjimkou byl jen kryt baterie, který trpěl mírnou vůlí.

Po obvodu se nenacházely konektory ani tlačítka

Na svou dobu nabídl Siemens C25 velký displej. Nabízel totiž tři řádky a k tomu ještě řádek ikon. Nadšení mírně opadlo ve chvíli, kdy jste telefon zapnuli a zjistili, že displej není grafický, ale pouze textový. Co to znamená? Každý řádek má pevně dán počet písmen, který se na něj vejde. V případě C25 šlo o 12 písmen na jeden řádek. Druhým neduhem byl fakt, že reálně využitelné byly řádky dva. Třetí sloužil jako informační řádek k tlačítkům pod displejem. Například SMS zprávy jste tedy psali na dvou řádcích a třetí byl využíván pro seznam znaků na tlačítku, které jste právě mačkali. Prediktivní psaní pomocí T9 podporováno nebylo.

Displej byl velký, ale pouze textový

Ovládání prostředí obstarávala trojice kontextových kláves. Siemens se stejně jako například Nokia snažil zredukovat počet kláves na minimum. Nutno uznat, že se mu to docela dařilo, avšak oblibu si tento styl ovládání nikdy nezískal. Pravé kontextová klávesa sloužila pro vstup do menu a případné další potvrzování, zatímco levé dvojice kontextových tlačítek sloužila nejčastěji pro pohyb v nabídkách, které byly orientovány horizontálně. Funkci zpět dostalo za úkol červené sluchátko. Rychlé pohybování v menu bylo možné pomocí číselných zkratek. V hlavním menu se také velmi hodil proužek ikonek v horní části displeje. Rychle jste věděli, kde se nachází nastavení či vstup do zpráv.

Retro: Siemens C25

Výbava Siemensu C25 byla opravdu velmi skromná. O tom, že nepřeháním, vás přesvědčí například absence času, data či budíku. Ono se není čemu divit, displej byl velmi omezený a tyto informace by se na něj takřka nevešly. Pokud bych měl vypíchnout největší tahák celého telefonu, bude to zřejmě bohatá nabídka monofonních vyzváněcích melodií, které se neomezovaly jen na prosté zvonění ve stylu starého telefonu. Jako bonus jste si také mohli složit vlastní vyzváněcí melodii. Vítána byla v roce 1999 podpora SIM Toolkit a C25 se rovněž mohl pochlubit duální technologií.

Závěr

Siemens C25 se začal prodávat v dubnu 1999 za startovací cenu 7500 Kč. Jednalo se tedy o levnější telefon s pěkným vzhledem a kompaktními rozměry. Ačkoli postrádal i základní funkce, stal se úspěšným a v prodeji vydržel bezmála dva roky. Na jeho popularitu následně navázal ještě úspěšnější Siemens C35i. Pokud byste si chtěli stejně jako my zavzpomínat, není problém ani dnes sehnat zachovalý kousek Siemensu C25 v nějakém bazaru či od nějakého sběratele. Cena se odvíjí od zachovalosti přístroje, v průměru však počítejte se zhruba dvěma stovkami korun.

Do ruky padnul Siemens C25 vcelku dobře

Poslední sérií fotografií jsme se dostali až na samotný závěr osmého dílu seriálu retro. Již nyní však připravujeme díl devátý a vy nám opět pište nejen jaké modely byste v retru rádi viděli, ale i třeba co byste se o nich chtěli dozvědět. Své podněty nám pište do komentářů pod tímto článkem.

Diskuze ke článku
Ondřej Štětka
vým, že je to celkem ještě mladý kousek, ale co první iPhone?
Vlastimil
Je ten Siemens C25 mám doma nastole a funguje už řádku let jako jediný Siemens :) Je jako nový nový ale na můj další veterán a zatím nej telefon NOKIA 3310 nemá :D Na tu P1i vzpomínám tu jsem svého času měl pár měsíců :)
Ganimoth
Ha, muj prvni mobil :).
Logout
Můj první mobil vůbec byl o rok mladší Siemens C35, který byl menší, designově lepší, měl plně grafický displej a WAP. Bohužel ovládání pomocí zmíněných kláves funkčností uvedenou na displeji s v té době v mém okolí nesetkalo s pochopením. Jednak často střídaly polohu potvrzovací / odmítaci významy kláves (někde jsem měl ano vlevo, někde vpravo) a hlavně v té době ještě většina lidí brala mobil stylem "jedno tlačítko - jedna funkce" a na displej nekoukali. C25 jsem v době koupě taky zvažoval, ale ten rok zrovna přily na trh samé grafické mobily a C25 už na mě tenkrát působila jako "retro".

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze