Patentová bitva Nokia vs. HTC: předběžně 1:0

1

Patentové spory a soudní pře jsou bohužel tím, co k současnému technologickému odvětví neodmyslitelně patří. Zatím poslední dvě společnosti, které se utkaly u soudu v nekončících patentových válkách, je finská Nokia a tchajwanské HTC. V předběžném projednání věci si Nokia připsala vítězství a mohla by tak zabránit dovozu některých zařízení HTC do USA.

Minulý rok podala Nokia stížnost u americké Komise pro mezinárodní obchod (ITC) na HTC, že porušuje dva z jejích patentů týkajících se způsobu, jakým smartphony a tablety odesílají a přijímají signály. V předběžném řízení dal toto pondělí soudce Nokii za pravdu a uznal, že je zde důvod k projednání věci před komisí v hlavním líčení. Konečné rozhodnutí v tomto případě by mělo padnout 23. ledna 2014. "Nokia je potěšena, že počáteční rozhodnutí ITC potvrdilo, že HTC porušilo naše dva patenty," napsal mluvčí Nokie Mark Durrant v e-mailovém prohlášení.

Nokia se obrátila na ITC, který je oblíbeným místem pro patentové soudní spory, protože zde mohou snadněji zakázat prodej výrobků porušujících patenty ve Spojených státech. Předběžné opatření by mohlo zablokovat celou řadu produktů HTC, která zahrnuje smartphony Amaze 4G, Inspire 4G, Radar 4G, Rezound, Sensation 4G, stejně jako tablety Flyer a Jetstream.

Zdroje: mynokiablog.com, gsmarena.com, androidcommunity.com