Apple a HTC složili zbraně, dohodli se na licencování patentů

2

Nekonečné patentové spory jsou již dnes prakticky běžné. Každá společnost vlastní patenty na vše možné a navzájem si, lidově řečeno, hází klacky pod nohy. Podle mnohých jsou však patentové spory pouze brzdou inovací, a tak vždy rádi slyšíme, když se nějaké společnosti rozumně dohodnou. Nyní se tak stalo u Apple a HTC.

Společnost Apple si takříkajíc "nejde pro ránu daleko", a tak jsme svědky jablečné patentové války hned na několika frontách. Nyní se však Applu podařilo alespoň jednu frontu uklidnit a to sice tchajwanskou. Společnotsti Apple a HTC totiž našly společnou řeč v oblasti patentových sporů a uzavřely spolu dohodu.

"HTC je potěšeno, že vyřešilo svůj spor s Apple, takže se HTC může soustředit na inovace namísto sporů," říká Peter Chou, CEO společnosti HTC.

"Jsme rádi, že jsme dosáhli dohody s HTC," řekl Tim Cook, generální ředitel společi Apple. "Budeme se i nadále maximálně zaměřovat na inovace našich produktů".

Podobné zprávy slýcháme vždy velmi rádi, protože je rozhodně lepší, když firmy vloží veškerou energii do vývoje nových zařízení a nemusí jí plýtvat u soudních přelíčení a podobně. Dohoda mezi Applem a HTC se týká licencí patentů, které vlastní jedna nebo druhá ze zmíněných společností. Minimálně v příštích deseti letech budou obě společnosti moci používat některé sporné patenty. HTC například může nadále používat "slide to unlock" gesto pro odemykání svých přístrojů a další Applem registrované patenty.

Jak můžeme vidět z tohoto příkladu - když se chce, tak to jde. V nadcházejících deseti letech bychom se tedy neměli dočkat dalších patentových sporů společností Apple a HTC, což je rozhodně vítaná zpráva. V případě sporu mezi Samsungem a Applem to ale rozhodně takto jednoduché nebude.

Zdroje: theverge.com, androidcentral.com, engadget.com

Diskuze ke článku
Jarda
Tak hlavně ta dohoda byla otázka peněz,kterou musela jedna či druhá společnost vysolit protistraně,tzv.mimosoudní dohoda,prostě nekdo sklopil ouška a zaplatil,asi HTC.
Nobodyknows
Ani nepíšete, že je to dohoda za par mega....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze