Mobilní divize Sony by dle agentury Reuters mohla ukončit činnost

44

Mobilní telefony Sony Xperia bereme jako samozřejmost a neotřesitelnou značku. Jejich prodeje však nejsou ideální a dle agentury Reuters vedení společnosti zvažuje několik možných scénářů. Figuruje mezi nimi i prodej divize.

Sony logo

Ačkoliv se může zdát, že se japonskému výrobci vcelku daří, opak je spíše pravdou. Dobře se prodávají herní konzole Sony Playstation a radost výrobci dělají také služby, například prodej filmů. Naopak v červených číslech se pohybuje divize mobilních telefonů a také televizí. Stav společnosti demonstruje ztráta 1,9 miliardy dolarů za fiskální rok, který končí v březnu 2015.

Je zřejmé, že k tomuto stavu se společnost musí nějak postavit a vyřešit, jak se navrátit k ziskovosti. Ve hře je samozřejmě několik možností, z nichž některé se již uvedly v činnost. Jmenovat můžeme například omezení modelů Sony Xperia v letošním roce. Již nyní můžeme vidět, že například na českém trhu Sony prodává opravdu jen hrstku modelů, které se převážně řadí jen do střední a vyšší třídy.

Novinky řady Xperia roku 2014 z vyšších tříd

Agentura Reuters nicméně hovoří také o radikálních krocích, které vedení Sony zvažuje. Figuruje mezi nimi také kompletní prodej mobilní divize. Mohlo by se stát, že značka Xperia sice nezanikne, ale již nebude spojována se Sony. Ve hře je také možnost spojenectví, což by pro Sony nebylo nic nového. Začátkem 21. století spojilo své síly Sony s Ericssonem, avšak v polovině roku 2012 Sony odkoupil podíl Ericssonu a značka Sony Ericsson zanikla.

V minulém roce se Sony rovněž zbavilo divize počítačů, kterou prodala japonské finanční skupině. Notebooky a tablety VAIO tak postupně zmizely z českého trhu.

Jak vše nakonec dopadne, ukážou až nejbližší měsíce, kdy lze navíc očekávat představení klíčové novinky v podobě Xperie Z4. Ta by se měla představit na veletrhu MWC 2015 v Barceloně, který startuje zkraje března.

Zdroje: reuters.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
Andrej Michalek
Ceny Xperií sú jednoducho také dobré, že sa im to až neoplatí...
Blesk
Hlavne ze mate "sokujici" napis clanku, to je dulezite, ze jo, a to, jestli se neco takoveho stane je cira spekulace, absolutne nicim nepodlozena..
Smarter
Japonci tolik outsorcovali az nemaji co outsorcovat.
Lukes - Ogier
Kdyby to nahodou byla pravda (i kdyz tomu opravdu neverim), tak zde mame alespon vysvetleni, proc Sony na CESu nepredstavilo Z4 a Z4C. :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze