Notebooky VAIO v ČR úplně končí, doprodávají se poslední kusy

9

Sony v závěru loňského roku prodalo svou divizi VAIO japonské finanční skupině a bylo jasné, že s notebooky s logem Sony na víku se můžeme postupně loučit. Nebylo zároveň jisté, jak to bude s nabídkou zařízení VAIO na světových trzích. Nyní se již situace začíná vyjasňovat a pro fanoušky značky to nevypadá vůbec dobře.

Jak jsme vás již informovali, Sony na konci minulého roku odprodalo prodělečnou divizi VAIO, pod kterou spadají zařízení s Windows 8, tedy notebooky, hybridy i tablety, jako je například VAIO TAP 11. Japonská finanční skupina JIP – Japan Industrial Partners, která se stala novým vlastníkem divize, zatím příliš nesdělovala, jaké budou její záměry se značkou VAIO a zařízeními nesoucími toto logo v budoucnu. Dalo se předpokládat, že v zájmu kontinuity a zamezení výpadkům příjmů nový vlastník plynule naváže na stávající stav a bude se snažit na většině trhů nabídku udržet nezměněnou tak, aby zákazník, pokud možno, nic nezpozoroval.

Sony VAIO DUO 13 – jeden z posledních notebooků VAIO od Sony

Postupně však dochází k přechodu a začíná být jasné, že změny budou mnohem rozsáhlejší a rychlejší. České zastoupení Sony momentálně již nenaskladňuje nové notebooky a doprodává kusy, které má na skladě. Nový vlastník nemá údajně zatím vůbec v plánu notebooky VAIO v Evropě nabízet, což znamená také to, že se za několik týdnů přestanou zařízení VAIO na českém trhu zcela nabízet.

Pod divizi VAIO spadal i tablet TAP 11 s Windows 8

Nový vlastník se plánuje zaměřovat zatím na domácí japonský, potažmo asijský trh. Poté, co zoptimalizuje vývoj a výrobu nových zařízení a zabezpečí si pozici na těchto trzích, plánuje výhledově expanzi i na další trhy, včetně toho evropského. Zatím to však vypadá, že následujících několik měsíců a možná i jednotky let, nebudou nová zařízení VAIO v Evropě vůbec oficiálně k dostání.

Malý pohled do historie – v roce 2005 jsme testovali model VGN-T2XP

Jak již mobilenet.cz dříve informoval, pro stávající vlastníky zařízení VAIO se z pohledu podpory se nic nemění. Společnost Sony bude i nadále poskytovat servisní služby a zákaznickou podporu pro značku VAIO. To platí pro zákonem stanovenou dvouletou záruku, ale i pro prodlouženou záruku. Nezměněn zůstává také servis a dodávka náhradních dílů i po uplynutí záruční doby. V případě potřeby je dále k dispozici i call centrum pro zákaznickou podporu.

Diskuze ke článku
Pf
Kdyz byli tak drazi , nevim co cekali.
Pf
jo Veldo v tom s tebou souhlasim, tamani vyrabejici bazmeky s Androidem za "5,60Kč", ale o to mi ted tak neslo, spis mi jde o to, ze Sony bylo drahe jak prase, napr. Vaio DUO 11,6 stalo 34-36 tis ? Wtf tolik jako za Lenovo Yoga 13" ? nebo Toshiba Satellite U920-10L 12,5" kterou sem koupil za 32 tis.

Jako sorry za 11,6" palcovou hracku, protoze na tak male obrazovce se toho moc neda delat, vysazet 35K ?
jarda
Jo, byly drahe. Cena rozhodla.
Mates
Já zase doufám, že Microsoft neprodá Surface, Bing a XBox.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze