Poznejte řadu Xperia: současnost zavedeného názvu (3. díl)

8

V prvním díle jsme si představili to, jak Xperia k názvu přišla, ve druhém to, jaké modely jsou součástí této zvučné série a v dnešním díle se obecně podíváme na to, jaké modely pod jménem Xperia můžeme zakoupit a co za svoje peníze dostanete. Těšit se tak můžete především na aktuální modely, jež v současné době okouzlují zákazníky po celém světě.

Vracet se k počátkům řady Xperia a ke smyslu tohoto názvu nemá smysl, ale podívat se na konkrétní sérii produktů s tímto jménem ano. Z ní totiž můžeme nepřímo vyčíst, jak se bude ubírat směr vývoje nových zařízení a jak často se budeme střetávat s novými produkty od Sony. Pryč je totiž trend vydávání jedné vlajkové lodi ročně a Sony byl jeden z prvních výrobců, který představil dvě vlajkové lodě během jednoho roku.

1. díl: Poznejte řadu Xperia: jak šel čas s dítětem Sony (Ericsson) (1. díl)

2. díl: Poznejte řadu Xperia: nejzajímavější modely (2. díl)

Xperia

Pro řadu Xperia jako takovou je to jedině dobře. Dvakrát ročně budeme mít na očích masivní kampaň společnosti, která si může dovolit investovat do marketingu obrovské sumy, a my budeme mít větší volnost při výběru nového telefonu. To, jestli je takováto volnost výhodou, je na jiné povídání, ale pro koncového zákazníka to také přináší výhodu v podobě zlevňování „starších“ modelů, které jsou v době uvedení novinky stále více než aktuální a patří mezi to nejlepší, co se dá pořídit.

Letošní druhá vlajková loď Sony, Xperia Z3

S tímto modelem rychlejší obměny přišlo letos Sony s modely Xperia Z2 a Z3, které dělí přibližně půl roku. Strategie je to odvážná, ale najíždí na ní i ostatní výrobci, jako je Samsung (Galaxy S5 a Galaxy Alpha) a HTC (One (M8) a Desire EYE). Xperia tak svým způsobem určuje moderní trend, který ostatní kopírují. Mezigenerační rozdíl mezi Xperia Z2 a Z3 byl sice minimální, ale přinesl několik novinek v podobě vylepšeného designu a také jsme se dočkali obnovené verze Z1 Compact, a to Z3 Compact, což je model vyčnívající nad masy ostatních obrovských telefonů svojí kompaktností a zároveň fantastickou výbavou.

Kde Xperia v současnosti stagnuje je střední třída, ve které sice nalezneme například model Xperia E3, ten ale příliš široké spektrum uživatelů nezaujme zejména kvůli ceně, která je pro Sony typicky nadhodnocená. Stejným případem je i stylovka Xperia T3, která se svojí výbavou spadá mezi telefony s cenou kolem 5 000 korun, ale Sony si za model T3 žádá téměř 10 000 korun. Obecným problémem Sony je tak podle mého úsudku ohodnocování (nebo spíše nadhodnocování) ceny vlastních produktů. Ano, telefony Xperia patří konstrukčně k tomu nejlepšímu, co na trhu můžeme najít, ale málokdo si připlatí například 30 % ceny jenom proto, aby dostal telefon s lepším konstrukčním zpracováním. Tím narážím na zpracování telefonů Samsung vs. Sony, které jsou diametrálně odlišné zvenčí, ale uvnitř jsou si často podobné.

Poznejte řadu Galaxy

Sony Xperia E3 a T3

Současně si ale dovolím tvrdit, že v tom je krása Sony Xperia. Sony očividně nevadí, že nemá masivní podíly na trhu a stále „hraje tu svojí písničku,“ která sice nezaujme velký podíl na trhu mobilních telefonů, ale svoje zákazníky si drží a nepustí. Z „mlýnu pověstí“ se na povrch již dostávají informace o nové vlajkové lodi Xperia Z4, která má následovat zajeté koleje svých předchůdců a má se například zbavit povinných krytek na konektorech, které zajišťovaly voděodolnost.

Vyloučený také není příchod nového modelu Xperia Z4 Compact, ale vzhledem k tomu, že příchod modelů Compact je „obgenerační“ a mezi Z1 Compact a Z3 Compact se o samotě ocitnul model Xperia Z2, není nic jisté. Xperia jsou také samozřejmě tablety, ty na sebe ale nestrhávají tolik pozornosti, jako telefony. Za zmínku však stojí nesmírně povedený model Xperia Z3 Tablet Compact, který jsme nedávno recenzovali.

Sony Xperia Z3 Tablet compact
Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Ať už jste fanoušky precizního provedení nebo ne, musíte jednoduše uznat, že Sony dělá jedny z nejhezčích telefonů na trhu. Ty jsou navíc většinou velmi dobře vybavené a nabízejí i zvýšenou odolnost proti vodě a prachu. Telefony Xperia tak od velkého komerčního úspěchu dělí pouze lepší cenová politika, která nesedne každému. Již tradičně ale nakonec nezbývá dodat nic jiného, než hodně štěstí dalším Xperiím a ať jsou mezi námi další dlouhá léta.

Diskuze ke článku
Tomáš
Nechci rýpat, ale čekal jsem od tohoto seriálu více. Xperií je spousta tak to mohlo být trochu obsáhlejší. Takhle je to akorát pro analfabeta který o Xperiích neví vůbec nic. Pro ostatní k ničemu.
Jiří Jícha
Jiří Jícha
Souhlasím, že obecně je cena Xperií o něco výše, nicméně si myslím, že zrovna u modelu E3 to neplatí. Za cenu kolem 4 tisíc se na něj konkurence moc nechytá.
...
"Vracet se k počátkům řady Xperia a ke smyslu tohoto názvu nemá smysl..."
A proč ne? Vždyť zrovna v takovém článku bych to očekával.
kubalav
Keby niečo robili s cenou, nemuseli byť v strate. Uvidíme koľko im to takto vydrží.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze