Sencor Element 10.1
recenze

Sencor Element 10.1

Hliníková desítka jako hit Vánoc?

Sencor Element 10.1 - jeden z nejzajímavějších tabletů posledních dní tohoto roku v České republice. Obhájí tuto nálepku a nejedná se jen o levný tablet, kterému se radši obloukem vyhnout? Výbava vypadá nadějně. Kombinace 10 palcového IPS displeje, Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich nebo dvoujádrového procesoru a 1 GB paměti RAM vypadá nadějně.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Martin Straka

Specifikace, balení, konstrukce,vzhled a první dojmy

ainol_novo_7_crystal_1_1

Sencor Element 10.1

Rozměry a hmotnost: 262 x 175,2 x 10,5 mm, 650g
Operační systém: Android 4.0.4
Displej: 10.1″ (1280 × 800 px) IPS, 5xmultitouch
Procesor: Amlogic AML8726-MX Dual Core 2x 1.5GHz
Grafický akcelerátor: HW akcelerace her a videa až do rozlišení 1080p
Paměť: 1GB DDR3, 16GB vnitřní paměť
Fotoaparát/kamera: zadní 2Mpx, přední 0,3MPx
Bezdrátová komunikace: WiFi
Konektory: 3,5 mm Jack, mini HDMI, Mini USB OTG, čtečka karet microSD, nabíjecí konektor
Senzory: G-sensor
Baterie a výdrž: 6 600 mAh, dobíjecí lithium-iontová baterie, 8 hodin s Wifi
Obsah balení: tablet, USB kabel, OTG kabel, nabíječka, manuál
Dostupnost a cena: od 4990,-


Tablet jsme měli k dispozici skoro 14 dní a byl používán jako hlavní tablet recenzenta.

Tablet je zabalen ve velmi pěkně graficky vyřešené krabici vyvedené v bílo-červených barvách. Krabici dominuje velký název japonského výrobce - Sencor a název modelu Element 10.1. V balení najdeme mimo samotného tabletu, nabíječku s krátkým kabelem zakončeným konektorem pro nabíjení, USB OTG kabel a micro USB kabel. Dále už jen sedmistránkový manuál k tabletu v  češtině (v přístroji je pak velký PDF manuál) a to je vše.V balení už žádné speciality nečekejte. Mírné zklamání tak může čekat zákazníka, který by očekával USB nabíječku, microHDMI kabel nebo například sluchátka.

baleni2
chudé balení testovaného tabletu


Design a zpracování tabletu se opravdu povedlo. Hliníková záda se spodní plastovou části vyvedené v černém provedení vypadají opravdu luxusně. Tablet se tedy rozhodně nemusíte stydět vytáhnout kdekoliv na veřejnosti bez pocitu, že vlastníte nějaké low-endové zařízení. Vše je zpracováno dokonale a v této cenové kategorii se určitě jedná o jeden z nejlépe povedených tabletů.

Element_101_predek
design tabletu se velmi povedl a rozhodně ostudu neudělá


Zadní strana obsahuje popisky konektorů a tlačítek, dva reproduktory, které jsou však umístěny hned vedle sebe, velký nápis Element 10.1 16GB a čočku dvou megapixelového fotoaparátu. Přední strana je kompletně designově čistá a nenajdeme na ní žádná tlačítka, ale ani logo výrobce, které je tak viditelné jen na zadní straně. Na přední straně tak najdeme jen čočku přední kamery. Na horní straně tabletu najdeme velmi dobře vyvedená tlačítka hlasitosti a zapínací/vypínací/uspávací tlačítko. Pravá strana je, co do počtu konektorů, dominující. Najdete zde 3,5mm jack na sluchátka, mikrofon, microUSB, microHDMI, DC IN 5V, zdířku pro reset přístroje a slot pro microSD kartu. Levá a dolní strana tabletu je pak naprosto designově čistá. Za design dostává Sencor opravdu pochvalu.

element_zada
zadní strana je skoro celá z hliníku


Displej, fotoaparát a zvuk


Displej přístroje zaujme už na první pohled. Dokonalá černá při vypnutém tabletu dává tušit, že zde bude přítomen IPS displej a po zapnutí se tento fakt dokonale projeví. Výborný 10,1’’ IPS displej s rozlišením 1 280x800 pixelů má skvělé podání barev a pozorovací úhly. Ani při naklonění tabletu se tak nekoná známý jev zmizení nebo zkreslení barev na displeji. Jediná výhrada je tak směřována k absenci čidla automatické regulace jasu a tak je na Vás samotných si jas regulovat ručně. Displej disponuje technologií pro rozpoznání až pěti současných dotyků (5 multitouch). Odezva displeje je dobrá, ale přesnost někdy nemusí být absolutně přesná a je potřeba si na dotekovou vrstu zvyknout. I tak je tablet absolutně použitelný a nic z této stránky nebrání jeho dobrému používání.

element10_1-30-19-13-31 element10_1-30-19-14-15 element10_1-30-19-40-19

 

Samotnou kapitolou je zadní a přední fotoaparát, které jsou doopravdy velmi slabé a rozhodně tomuto tabletu čest nedělají. Každý levnejší mobilní telefon již má o třídu lepší fotoaparát a videokameru. Tablet tak k focení nebo natáčení budete využívat až jako poslední možnost. Zvukový projev tabletu je na velmi dobré úrovni a to i díky dvojici reproduktorů na zadní straně. Reproduktory jsou ale velmi blízko u sebe a tak nedokáží naprosto přesně sehrát úlohu stereo reprodukce. Hlasitost je naštěstí na velmi dobré úrovni.

IMG_20121207_083608 IMG_20121207_103000 IMG_20121207_103015
foto1 foto2 foto3

fotografie postrádají detaily a na mnoha místech jsou rozmazané

Video natáčí tablet v maximálním rozlišení 640x480 bodů ve formátu 3gp.

Výkon, výdrž, konektivita a test připojení externích USB zařízení pomocí OTG


Srdce tabletu tvoří dvoujádrový procesor od firmy AMLogic AML8726-MX, kde každé jádro běží na frekvenci 1,5 GHz. Společně s přítomností 1GB DDRIII RAM má tablet k dispozici dostatečný výkon pro běh operačního systému Android 4.0.4. Daří se mu to většinou naprosto bezproblému. Někdy však nastávají situace, kdy se díky nekompabilitě některých aplikací tablet “kousne” a je potřeba tablet vypnout a opětovně zapnout. Tato situace se stává opakovaně a na vině jsou opravdu nekompatibilní aplikace pro tento čipset. Některé hry jako je například NFS Most Wanted běželi bez zvuku a po návratu na domovskou obrazovku tablet začal vydávat jednolitý zvuk, který šel ztišit jen restartem zařízení. Další aplikace nešly nainstalovat vůbec (Chrome, Speedtest ...) nebo nešly spustit. Tyto situace však známe i od známějších tabletů pokud běží na “nestandardní” čipové sadě.

element10_1-30-19-48-21 element10_1-30-19-53-02 element10_1-30-20-20-01

Občas se můžete setkát s nekompambilitou aplikací.
Hra Dead Trigger, bežela jak na nastevení low, ale i na medium detailů, naprosto bezproblémů

element10_2-01-17-37-03
Hra NFS Most Wanted s nádhernou grafikou bežela bez zvuku a tablet si s ní poradit neuměl

Výkon v testech je však velmi dobrý a dává znát, že dvoujádrové řešení + GPU jsou na velmi vysoké úrovni a směle se tak mohou rovnat i známějším a dražším tabletům.

element10_2-02-22-41-21 element10_2-02-22-43-39
element10_1-30-18-25-55 element10_1-30-18-24-17 element10_1-30-18-24-58 element10_1-30-18-25-11

 

Element 10.1 je vybaven 6600mAh baterií, která dává tušit, že výdrž na baterii nebude jeho slabá stránka. Opravdu tomu tak je a tablet bezproblémů vydrží kolem 8 hodin na Wi-Fi (přehrávání HD filmu z youtube). Nepříjemné je pomalé znovunabití tabletu na 100%. Nabití úplně vybitého tabletu trvá několik hodin a na 100% dokážete tablet nabít za několik hodin (až 7h).

Citlivost Wi-Fi modulu je opět o něco nižší proti notebooku, ale i tak jsme nezpozorovali žádný problém. Tablet bohužel neobsahuje ani bluetooth ani GPS modul. Díky přibalenému USB OTG kabelu však můžete k tabletu bezproblému připojit flashdisk nebo externí disk. Z dalších periferií je samozřejmostí klávesnice či myš. Pomocí dodávaného USB OTG jsme připojili dva různé flashdisky (32GB a 8GB) a po stáhnutí správce souborů (např. File Manager HD) je práce s těmito disky naprosto v pořádku. Přehrávání 1080p mkv souborů z těchto disků bylo rychlé a bezproblémové.

Software a internet


Element 10.1 patří mezi tablety, které již běží na novějším operačním systému Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Upgrade na nejnovější systém 4.2 je zatím nejistý a nikdo zatím netuší jestli se společnost rozhodne ho uvolnit. Systém je skoro beze změn a je tedy ponechán standardní Android ICS. Jednu změnu si však firma Sencor přece jen dovolila a tou je “kontextové” tlačítko pro vyvolání nabídky hned vedle tří standardních ikonek vlevo dole (zpět, domů a seznam spuštených aplikací). Již jsme poznamenali, že systém běží velmi plynule, až na občasné problémy, které však většinou souvisí s nekompatibilitou aplikací. Samotný systém se zdá jako dobře optimalizovaný a výkon dvoujádrového procesoru je znát. Tablet je vybaven standardním prohlížečem, který běží na jádře Webkit. Další výbavu bohužel výrobce "nepřibalil", takže nečekejte žádný kancelářský software nebo nějaké další placené aplikace. Mimo standardní aplikace, které obsahuje systém Android 4.0.4 tak v tabletu najdete již jen Es Správce souborů a Es Task manager na ukončování běžících aplikací.

element10_2-01-07-15-50

Vzhledem k nižší verzi Android 4.0.4 máme k dispozici i flash player a prakticky plnou podporu flashových objektů na stránkách. Stránky obsahující velmi mnoho flashových prvků však někdy působí i dvoujádrovému tabletu mírné potíže. Načtení celé stránky pak chvíli trvá a do této chvíle není pohyb na stránce úplně plynulý.

Zhodnocení, závěr a konkurence


Je Element 10.1 opravdu ta nejlepší koupě na našem trhu? Výkon tabletu je opravdu dostačující a konstrukční zpracování je na špičkové úrovni. Mírné obavy však naznačují nedostatky, které můžou celé zhodnocení zvrátit v jeho neprospěch. Především pomalé nabíjeni, krátký kabel originální nabíječky a nemožnost spustit všechny aplikace z Google Play jsou dost otravné maličkosti. V případě úplného vybití se i po rychlém nabití po dobu jedné hodiny dostaneme asi na 15% procent nabití, což je může být někdy nedostačující. Tablet je tak v globálu velmi dobrý, ale některé nedostatky ho sráží v hodnocení dolů a to je škoda. I přesto se v cenové kategorii jedná o vynikající tablet a udělujeme mu značku TIP TABLETNET.CZ

Aktuální cena v obchodech: od 4990,-

Pro většinu uživatelů se bude jednat o dobrou koupi a s ohledem na poměr cena/výkon tabletu a s ohledem na prakticky neexistující konkurenci ho můžeme
jedině doporučit

Plusy Mínusy

+ konstrukční zpracování
+ z části hliníkové tělo
+ výborná cena
+ výborný displej
+ technická výbava
+ poměr cena/výkon

- obsah balení
- pomalé nabíjení
- nekompatibilita některých aplikací
- fotoaparáty
- specifická nabíječka


Kompletní fotogalerie

{gallery}sencor{/gallery}