Windows 10: do 8 palců mobilní verze, nad 8 palců desktopová

14

Po vyčerpávající prezentaci Windows 10 z minulého týdne zůstala spousta otázek nezodpovězena. Jednou z nich byla i ta, kde je vůbec hranice mezi mobilní verzí Windows 10 a verzí pro počítače, respektive větší tablety? Joe Belfiore na tuto otázku prostřednictvím Twitteru nyní odpověděl.

Windows 10
Operační systém se bude dělit na dvě verze

TIP: Vyzkoušeli jsme lednové Windows 10: nový Start i Cortana

Určitě vám neunikla velká Microsoft konference z minulého týdne, která byla zaměřena na Windows 10. Na ní jsme se dočkali spousty odpovědí, ale snad ještě více otázek vyvstalo. Jednou z hlavních otázek bylo, kde je hranice mezi mobilní a „počítačovou“ verzí nového operačního systému. Joe Belfiore nenechal otázku bez povšimnutí a prostřednictvím Twitteru ujasnil, jak se věci mají.

Předně oznámil, že zařízení s displejem nad 8 palců dostanou plnou počítačovou verzi s Win32 aplikacemi (tedy klasickou desktop verzi, kterou jsou nyní Windows 8.1). Tabletofony, telefony a různá další zařízení do 8 palců dostanou mobilní verzi, tedy tu, co známe například z telefonů Lumia. Následně ještě však doplnil, že současné 7palcové tablety s Windows 8.1 dostanou aktualizaci na plnohodnotné Windows 10. Mimo jiné z toho vyplývá i to, že pokud si budete chtít koupit tablet s plnohodnotnými Windows 10 (s prostředím plochy a dalšími desktopovými specifiky) a možností instalovat klasické aplikace, budete si muset pořídit tablet s úhlopříčkou 8 palců a větší. Sedmipalcové tablety s plnohodnotnými Windows už neuvidíme.

Zdroje: twitter.com, twitter.com, windowscentral.com

Diskuze ke článku
Tomáš
A když mám 8 palcový taky dostanu Windows 10 desktop ??
Standa
Otázka je jak to proběhne a jestli to bude funkční. Pokoušel jsem se nainstalovat to TP klasickým update a psalo mi to, že instalace není možná protože používám komprimovaný operační systém. Takže jsem nepochodil. Mám v tabletu W 8.1 Bing tak nevím jestli to třeba není tím. 4 jádra, 1 GB RAM by mělo snad stačit. Nevím jak s místem ale mam 13,5 GB volného prostoru.
Berry
dostane se update i na HTC 8x s WP 8.1 ?
jd
Musel sa nejak ponahlat ked tolko skratiek :) dsktp :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze