Vyzkoušeli jsme lednové Windows 10: nový Start i Cortana

40

Windows 10 bude revolučním operačním systémem, který nemá v historii vývoje tohoto produktu obdoby. Nejnovější lednové sestavení přináší mnoho změn. Mezi největší novinky, které Microsoft uvedl, patří rozhodně vylepšená nabídka Start, Cortana, notifikační centrum nebo optimalizace pro tablety.

Nabídka Start doznala změn

Je to už dlouhá doba od vydání Windows 95, ale stále se jedná o jednu z nejdůležitějších verzí Windows vůbec. Přeci jen přinesla to, co známe z tohoto systému všichni – lištu a nabídku Start. Ovšem po 17 letech byla ve Windows 8 nabídka nahrazena obrazovkou Start, která se nesetkala s porozuměním uživatelů. S Windows 8.1 to už bylo lepší, ale stále to nebylo ono a nabídka mnoha uživatelům stále opravdu chyběla, zvláště při používání na stolních počítačích.

Windows 10 – nabídka Start a plocha

Po 3 letech se však nabídky Start dočkáme znovu, sice v jiné podobě, než jsme byli zvyklí, ale to je u nových verzí Windows běžné. Celkově nová verzi přináší poměrně hodně změn. Mezi ty patří právě i nová nabídka Start, která je nyní přizpůsobená i pro tablety, i když by se dalo říci, že se jedná jen o zvětšeninu malé nabídky Start s dlaždicemi, které jsou součástí obou verzí Startu, jak dotykové, tak nedotykové varianty.

Cortana v základu

Jelikož jsme pro vás testovali Windows 10 v české verzi, nemohli jsme pro vás Cortanu vyzkoušet, ale její funkčnost je prakticky stejná jako u Windows Phone. Ovšem v české verzi systému funguje inteligentní vyhledávání, kterým můžete vyhledávat multimédia, emaily nebo soubory. V případě anglické verze pak umí například zobrazit informace počasí tam, kde právě jsme nebo kam pojedeme. Pokud nechcete, aby Cortana inteligentně vyhodnocovala výsledky svého vyhledávání, lze vypnout sledování aktivity a asistentka odpoví jen na přesně daný dotaz.

Vyhledávání

Neočekávejme Spartan

Projekt Spartan, jak jej prozatímně nazval Microsoft, je nový internetový prohlížeč vyvíjený ve Windows. Ten se zřejmě nebude vázat na svoji minulost jménem Internet Explorer, ale vyjde vstříc budoucnosti s čistý štítem. Jak se bude jmenovat, zatím nevíme, ale spekuluje se o mnoha názvech. Nové bude i renderovací jádro, které se však ve Windows 10 nachází již nyní. Prohlížeč bude ve Windows obsažen v některé z dalších testovacích verzí někdy během 3 až 5 měsíců a máme se údajně rozhodně na co těšit.

Microsoft Windows 10

Continuum a úprava rozhraní i pro tablety

V této verzi Windows jsme se dočkali i speciální úpravy pro tablety. Ta tkví především ve zvětšení všech oken na celou obrazovku, což ne vždy vypadá dobře. Osobně se mi nelíbí lišta s tlačítky pro minimalizaci a vypnutí aplikace. Dále jsme se dočkali i nových gest, stejně jako u Windows 8 můžete i zde posunem prstu od levého okraje vyvolat nabídku spuštěných aplikací, i když v jiné podobě. Definitivně se však Microsoft zbavil Charm barů, takže z pravé strany nevysunete panel s tlačítky, ale notifikační lištu, což řadu uživatelů tabletů a dotykových zařízení zamrzí.

Notifikační centrum

Gesto vypnutí funguje u všech aplikací a vypínají se stejným způsobem jako u Windows 8, stažením k dolnímu okraji, nerozlišují se aplikace pro prostředí plochy nebo Modern UI, gesto zkrátka funguje všude. Výborně. Novinkou je také integrování takzvaného Continuum prostředí. Pokud konvertibilní počítač přepnete na tablet (odejmutím nebo přetočením displeje), systém se automaticky přizpůsobí pro dotyk. Okna a ovládací prvky se zvětší, Start se rovněž přepne, přitom se ale nepřepínáte mezi prostředími, jako tomu je ve Windows 8.1 a vše je mnohem lépe pochopitelné a intuitivní.

V současné verzi jsme se dočkali i notifikačního centra. Notifikace zatím nefungují příliš spolehlivě, ale když už fungují, tak na výbornou, výčet je poměrně přehledný, jen bych uvítal spíše černé pozadí notifikačního centra. Třeba se jej ve finální verzi dočkáme. Notifikační centrum lze vyvolat dvěma způsoby. Jak jsme již zmínili, první možnost je posunem prstu od pravého okraje. Další možností je stisknutí tlačítka na liště.

Windows 10

A stabilita? Pro tu není místo

Pokud přemýšlíte nad instalací na hlavní počítač, rozhodně to nemůžeme doporučit a ostatně to samé zmiňuje i Microsoft. Toto je testovací verze, která není v žádném případně určena pro běžné používání a Microsoft má ještě mnoho práce s vývojem před sebou. S nestabilitou se tak budete potýkat téměř na každém rohu. Pokud nejste pokročilý uživatel, který si chce za každou cenu vyzkoušet nejnovější vývojovou verzi systému, raději si počkejte na finální verzi, která bude stabilní.

Další změny

Nové podoby se dočkaly i vybrané systémové aplikace, kupříkladu zmíním kalkulačku, která je nyní pokročilejší, než ta z Windows 7 a podporuje nyní i převody různých jednotek. Také nastavení počítače se dočkalo nové podoby, přičemž obsahuje ještě více položek než dříve. V systému se nachází také OneNote Preview, což je nová verze tohoto poznámkového bloku, která jako by z oka vypadla iOS verzi. Zajímavé jsou i nové systémové ikonky, ale takový koš ještě novou ikonku nedostal. Novinkou je i aplikace Xbox, což je klient sítě Xbox Live, který se nyní mění v sociální síť pro nadšence a hráče her. Streamování ale zatím k dispozici není. Kromě nové verze Store, která spíše nefunguje než funguje, je zde i nově vytvořená aplikace mapy.

Další novinky
Diskuze ke článku
Andrej Michalek
Ja som problém so stabilitou nemal. Jediný problém bol s ovládačmi...
kuchař
Dobrej recept na bramboračku.. s tou gulášovkou ;)
Jan Hedrlin
Jan Hedrlin
Nepoužitelné.. Dřív šlapalo jak hodinky a po aktualizaci se neuvěřitelně seká -.-" Asi odinstaluju a jdu zpět na 8 pač toto se nedá ete s tim zkusim chvilku pracovat, ale pochybuji .. škoda, ale novinek je celkem dost :-)
Jaroslav G. Maschek
Jaroslav G. Maschek
Stále se nemohu přenést přes vzhled toho systému .... Až to vyladí věřím, že to pojede jak má, ale ten vzhled dlaždic atd. mě fakt vadí ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze