Vyzkoušeli jsme finský iPad – Nokii N1 s Androidem 5.0

Nokia už není tou Nokií, na kterou jsme byli zvyklí a vše je jinak. Jako hlavní produkt na svém stánku totiž ukazuje tablet s Androidem, který prodává v Číně. Nokia N1 připomíná iPad mini, a to v mnoha ohledech. Potěší také inovativní USB Type C konektor nebo zajímavý Z Launcher. Podívejte se na první dojmy, fotogalerii a videopohled na nový tablet.

Poté, co finská Nokia odprodala svou mobilní divizi Microsoftu, zaměřuje se mimo jiné dále na mapová řešení pod značkou HERE, ale vyvíjí také vlastní hardware a software, paradoxně nyní pro operační systém Android, který z obchodního hlediska samozřejmě dává Nokii největší smysl. Prvotinou je zajímavý kompaktní tablet N1. Chcete hodnotnou a dobře zpracovanou alternativu k iPadu mini 3 s Androidem a nevadí vám, že je to tak trochu kopie? Pak vás může zaujmout.

Nokia N1 – první pohled z MWC 2015

Nokia N1 má kovové tělo s matnou povrchovou úpravou, která je prakticky stejná, jako u iPadu, shodné jsou také barevné varianty a celkový design. Je jasné, kde se Nokia inspirovala. Tablet každopádně padne velmi dobře do ruky a i přes větší rámečky jej lze uchopit jednou rukou.

Pochválit musíme 7,9palcový IPS displej s rozlišením 2 048 × 1 536 pixelů, tedy opět na vlas stejným, jaké nabídne iPad mini 3. Displeji nelze nic vytknout, je krásně jemný a zobrazení je příkladné. Na dolní hraně Nokia N1 překvapí vzácností, kterou je nový typ konektoru USB Type C, o kterém jsme vás už také informovali. Je stejně kompaktní jako micro-USB, ale oboustranný. Tedy opět přiblížení k iPadu.

Tablet běží na procesoru Intel Atom, k dispozici je zatím pouze Wi-Fi verze, ale s příchodem nových Atomů x3, x5 a x7 by se i toto časem mohlo změnit.

Nokia N1

Čím se Nokia N1 samozřejmě od iPadu odlišuje, je operační systém. Nokia použila Android, a rovnou v nejnovější verzi 5.0 Lollipop. Kdo by si to byl před několika lety pomyslel… Android je zde přítomen ve své čisté verzi, odlišností je pouze předinstalovaný Z Launcher, který Nokia vyvíjí. Jeho zajímavostí je například fulltextové vyhledávání aplikací gesty přímo z domovské obrazovky. Jak to v praxi funguje, jsme vám už dříve ukázali.

Tablet Nokia N1 je zajímavou alternativou k iPadu mini 3, kterým se Nokia inspirovala v míře větší než malé. Zda je to ku prospěchu, necháme na vás. Tablet na čínském trhu, kde je většinou vyprodán, stojí v přepočtu 6 až 7 tisíc korun. Na evropské trhy chce Nokia s tabletem proniknout ještě v letošním roce, bližší podrobnosti o ceně a dostupnosti tabletu nám ale zástupci výrobce sdělit nechtěli.

Nokia N1
Konektor USB Type C

Technické parametry Nokia N1

Kompletní specifikace
Konstrukce200,7 × 138,6 × 6,9 mm, 318 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7,9" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3580, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: PowerVR G6430
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor5 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ1 2015, ?
Diskuze ke článku
MM
... nemá USB OTG, nemá GPS, nemá NFC ... nějak to odflákli ...
Pietor
Největší výhodou tohoto tabletu je jeho nové usb typ C. Nechápu Samsung proč ho nedal do svého top modelu...

Jinak opravdu šdoda že to nemá výše zmíněné funkce jako USB OTG a GPS ku... 32GB paměť je tak akorát na appky a toť vše... Kdyby to umělo OTG tak bych ho okamžitě co by přišel na český trh přešel z iPadu mini 2.
Peter
Tablet ktorý by mohol byť veľmi dobrý ak to nepreženú s cenou a kto neche len výrobok od Applu tak by mohol nad týmto tabletom vážne uvažovať.
lap
Tak Nokia nieje v situacii ze by mohli vymyslat nejake unikatne dizajny apod.
Proste vsadia na istotu. Daju dobru cenu a mohol by to byt hit.

Teraz je na spici apple ktory ohuril davy. Tak ak chcu predavat musia sa mu trochu priblizit

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze