Vyzkoušeli jsme šikovný nový Z Launcher pro Android od Nokie

28

Nedá se říct, že by launcherů pro Android bylo málo, ale že bychom měli jeden od samotné Nokie, to čekal asi málokdo. To je však nyní realitou a my jsme ho ihned po uvedení vyzkoušeli. Nokia si pro nás připravila velmi jednoduché prostředí, které se učí díky vašemu všednímu životu.

Nokia se nyní vytasila s nečekanou novinkou, kterou je launcher pro Android. Je celkem s podivem, že právě Nokia si připravila takovýto projekt, když je na trhu spousta launcherů, které dokáží udělat z vašeho Androidu skoro-iPhone, nebo skoro-Windows Phone. Čím se Nokia chce odlišit a povedlo se jí to? Podíváme se na brzkou před-beta verzi a vyzkoušíme, jak dobře funguje.

Jak launcher dostat?

Jedním z úskalí se může jevit to, že stáhnout a nainstalovat launcher se vám nemusí vůbec povést. Oficiální stránka je pravděpodobně přehlcena a může se vám stát, že si na stažení pěknou chvilku počkáte. Launcher si může stáhnout každý, ale nemusí fungovat na všech zařízeních správně, jelikož Nokie ho testovala pouze na Nexusu 5, Moto X, HTC One, Sony Xperia Z1, Samsung Galaxy S5, S4 a S3. Současně je k dispozici také pouze anglická verze tohoto launcheru. Instalace je však jednoduchá a po stažení .apk souboru z oficiálních stránek ho stačí nainstalovat a můžete vesele testovat.

Co launcher umí?

Nokia si dává za úkol co nejvíce zjednodušit používání smartphonu a udělala k tomu nutné kroky. I přes malou velikost, která činí 8 MB, se dočkáte kompletního předělání Androidu takového, jak ho znáte. Domovská stránka zobrazuje čas, nejnovější upozornění a seznam aplikací, které pravděpodobně chcete použít. To poslední je právě největším lákadlem, na které se Nokia snaží nalákat.

První obrazovka po spuštění

Launcher se totiž učí z vašeho života pomocí GPS čipu a využívání aplikací v daném místě – v daný čas vám tak na domovské stránce zobrazí aplikace, které budete v tu chvíli pravděpodobně potřebovat. Pokud tedy přijedete do práce, na seznamu se vám zobrazí kalendář, zápisník, nebo například telefonní seznam. Na opačnou stranu, pokud vyrážíte večer do města se bavit, Z Launcher vám nabídne například Instragram, Facebook a Twitter, abyste se nemuseli brodit seznamem aplikací.

Launcher vás naučí ovládání gesty

Domovská stránka je také jedna velká tabule na gesta, respektive písmena. Můžete totiž přejetím prstu na domovské obrazovce nakreslit písmeno a vyskočí vám aplikace a kontakty od toho písmena, které jste zadali. Samozřejmě, stejně jako s nabízením aplikací v různých místech a časech, tak i zde si launcher pamatuje, které možnosti využíváte nejvíce, a sestaví vám postupně nejvíce používané volby.

Na závěr tutoriálu vám launcher pogratuluje

Naše zkušenosti

Z Launcher je opravdu skoupý na funkce a uživatelské prostředí a snaží se vám všechno nejdůležitější naservírovat na domovskou obrazovku. Co uživatele potěší, je určitě rychlost. Díky grafické jednoduchosti je launcher velmi rychlý a vzhledem k tomu, že nejde ještě ani o beta verzi, tak musíme Nokii pochválit.

Domovská obrazovka je jednoduchá

Psaní na domovské stránce může být sice intuitivní, ale určitě bude potřeba ho do budoucna zrychlit. Písmena sice nový launcher rozpoznává velmi dobře, ale malou chvilku čeká, než se tak stane. Rozloučit se tak budete muset s klávesnicí, kterou v uživatelském prostředí kompletně nahradí psaní na displeji po jednom písmenku. Při zapnutí aplikací se vám samozřejmě klávesnice vrátí tak, jak jste na ni zvyklí.

Nokia Z Launcher (beta)

Na funkce je však launcher skoupý a budete si muset vystačit s tím nejzákladnějším. Najdeme zde pouze domovskou obrazovku a seznam aplikací v jednom rolujícím sloupečku. Pokud jste čekali widgety, nebo nějaké jiné interaktivní prvky, budete zklamaní. Nokia však chtěla udělat co možná nejjednodušší prostředí a musíme uznat, že se jí to povedlo.

Uživatelské prostředí

Z Launcher je určitě velmi zajímavým a kupodivu dobře fungujícím launcherem, který i přes svoje brzké stádium vývoje nabízí dobrou zkušenost. Hlavní výhoda tkví určitě v tom, že se Z Launcher časem naučí vašim návykům a značně vám zvýší efektivitu a spokojenost se zařízením pomocí jednoduchého ovládání.

Závěr

Vypadá to, že se Nokia bude zaměřovat nově hlavně na mapování a software. Z Launcher je tak pravděpodobně pouze začátek a jsme zvědavi, s čím dalším Nokia přijde. Finský výrobce totiž pouze u launcheru určitě nezůstane a pravděpodobně se dočkáme dalších aplikací pro Android, nebo snad i úplně vlastního operačního systému, který si půjde vlastní cestou.

Diskuze ke článku
satai
Takova pekna tecka za diskusi "jak by se Nokia odlisovala, kdyby sla cestou Androidu".
Standa
Launcher je skoupÍ? :)
Jura
Zajímalo by mne srovnání tohoto launcheru na Samsungu Galaxy S4. Prostředí TouchWiz je známo jako velký "žrout" paměti RAM. Tak by mne zajímalo, kolik je volné paměti RAM po spuštění TouchWiz a kolik při spuštění tohoho Z Launcheru.
mike
Asi hloupá otázka, ale toto je práce Nokie (Here & spol.) nebo Nokie pod Microsoftem ?
Líbí se mi přístup, kdy kašlou na možnosti kapesního počítače a dělají z něj prostě pomocníka na základní požadované funkce...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze