Toshiba Encore mini naživo: levné 7palcové Windows (video)

Toshiba na veletrhu IFA 2014 představila dosud nejmenšího zástupce svých Windows tabletů řady Encore. Sedmipalcový model Encore mini. Ten má za úkol jediné – přinést Windows 8.1 do sféry nejmenších a zároveň nejlevnějších tabletů, kde se zatím „okenní“ tablety takřka nevyskytovaly. My jsme novinku na veletrhu krátce vyzkoušeli.

Microsoft zrušením licenčních poplatků pro malé tablety výrobcům umožnil přinášet levnější 8palcové přístroje a nyní se začínají objevovat i ty úplně nejmenší, které s úhlopříčkou 7 palců dělí od největších telefonů s Windows Phone jen jeden palec.

Encore mini je velmi levným tabletem s cenovkou kolem 3 tisíc Kč. Od toho se odvíjí také výbava, která uspokojí pouze nenáročné uživatele, kteří chtějí velmi malý tablet s Windows, ale zároveň do něj nechtějí mnoho investovat. 7palcový TFT TN displej má velmi nízké rozlišení a horší pozorovací úhly, při přímém pohledu jsou ale barvy relativně slušné. Jemnost je však podprůměrná.

Plastové tělo tabletu působí levně, Toshiba opět zvolila nepříliš dobře vypadající vroubkovaný plast na záda, také rámečky kolem displeje jsou vcelku velké a vzhledem k velikosti je vysoká i hmotnost, i když v reálu se to nezdálo. Vhod přijde naopak slot pro paměťovou kartu nebo dvojice fotoaparátů, byť základních. U takto malého by se určitě hodil také slot pro SIM kartu, abyste mohli být on-line kdekoliv, ten zde ale bohužel nenalezneme.

Toshiba Encore mini – první pohled z IFA 2014

Velmi příjemný však byl svižný a plynulý běh systému Windows 8.1, u takto levného zařízení je to potěšující. Takto malý tablet příliš nemá smysl používat v prostředí klasické pracovní plochy, kde toho kvůli malému displeji s nízkým rozlišením mnoho neuděláte, pro souborové operace nebo nouzovou práci s aplikacemi, které na Androidu nebo iOS nespustíte, to lze ale přežít. Mnohem příjemnější je ale zůstat v prostředí Modern UI.

Hlavní devizou tabletu tak zůstává snadná přenositelnost, nízká cena a přítomnost plnohodnotných Windows, na kterých uděláte více práce, než na konkurenčních platformách. Nízká cena je ale vyvážena mnohými kompromisy a možná by stálo za to investovat do o palce většího modelu Encore 2 8 s výborným FullHD displejem.

Technické parametry Toshiba Encore Mini

Kompletní specifikace
Konstrukce? × ? × ? mm, 354 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 7" (1 024 × 600 px)
Fotoaparát2 Mpx,
ChipsetIntel Atom Z3745, CPU: 4×1,83 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2014, 3 000 Kč
Diskuze ke článku
gior
Konečně se začínají objevovat cenově dostupné tablety s použitelným OS.
Tomáš
Kdy bude dostupný na Českém trhu ?? taky v září ??
mm
Paráda. Trosku zamrzi ten displej, ale když vezmu v potaz, že stojí skoro jako Lumie 530, tak je to super. Asi jdu psát ježíškovi ;)
js
docela by mě v těch 2 - 3 minutách zajímalo jak tablet zvládá hospodařit s tím co má k dispozici, resp. s tou 1 GB RAM, a kolik místa na disku z těch 16 GB je volných a ne v každém videu slyšet a vidět třikrát či čtyřikrát zopakované to samé - tj. jaký má HW (když je stejný je pořád stejný) a jak vypadá... zvlášť když si to ještě mohu potom přečíst pod videem...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze