Toshiba Encore 8
recenze

Toshiba Encore 8

Rozporuplný základ s Windows
13

Na redakční test nám dorazil osmipalcový tablet od Toshiby, který láká na nasazení plnohodnotného operačního systému Windows 8.1. Jeho výbava je typická pro tablety střední třídy. Čtyřjádrový procesor, osmimegapixelový fotoaparát, vyčnívá ale například mnohdy opomíjený microHDMI konektor.

Poslední léta přejí spíše menším tabletům o úhlopříčkách sedm či osm palců. Nadvládu v tomto segmentu má Android, avšak nad tím se asi nikdo nepozastaví. Zároveň to však neznamená, že by konkurence vyklidila pole, naopak. Toshiba zkonstruovala osmipalcový tablet se slušnou výbavou a nasadila nejnovější operační systém od Microsoftu, kterým je samozřejmě Windows 8.1. To by ale samo o sobě nestačilo a v dnešní rychlé recenzi se na tablet podíváme blíže.

Technické parametry Toshiba Encore 8

Kompletní specifikace
Konstrukce213 × 136 × 10,7 mm, 445 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3740, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:55 hodin
Dostupnostprosinec 2013, ?

Obsah balení

  • tablet
  • nabíječka
  • USB kabel

Vzhled a konstrukce

Toshiba se se vzhledem tabletu příliš nepárala a po pravdě na první pohled vás asi Encore 8 neupoutá. Budí dojem baculatého tabletu, který je už nějaký ten rok na trhu. Za vše mohou velké okraje kolem displeje a především výrazné stříbrné lemování. To sice tablet oživuje, ale na druhou stranu i značně rozšiřuje. Rozměry tabletu činí 213 × 136 × 10,7 milimetrů. Hmotnost se zastavila na 445 gramech, což není úplně málo a ačkoliv Toshiba na prodejním balení hlásá, jak je tablet určen do jedné ruky, mohu její tvrzení s klidem vyvrátit. Dvě ruce jsou zapotřebí téměř vždy.

Se vzhledem se Toshiba příliš nepárala

Čelní stranu zabírá samozřejmě displej, nad kterým je malá kamerka s rozlišením 2 megapixely. Pod displejem je logo výrobce a nezbytné tlačítko Windows, které je senzorové a nabízí vibrační odezvu. Podsvícené nicméně není.

Na spodní straně se nachází dva reproduktory, o kterých bude řeč ještě později. Levý bok je domovem pro slot na paměťové karty microSD. Horní strana je místo, kde se nachází všechny konektory. Najdeme na ní 3,5 mm jack konektor, který však na našem kusu vůbec nefungoval, dále potěší přítomnost microHDMI výstupu, který ale taktéž odmítal pracovat a výčet zakončuje microUSB konektor pro nabíjení a spojení s počítačem, který naštěstí fungoval. Pravý bok nabídne ještě nezbytná tlačítka, jako je odemykací klávesa a dvojklávesa pro regulaci hlasitosti.

Tloušťka je příjemný 1 centimetr

Zadní strana je celá stříbrná a zdrsněna malými výstupky, které jsou umístěny těsně vedle sebe. Výsledný dojem hodnotím kladně. Vypadá to dobře a je to praktické, tablet se jistě drží a nehrozí vyklouznutí. Světlá stříbrná barva je však ideální plochou pro zašpinění a občasnému čištění se tak rozhodně nevyhnete.

Konstrukční zpracování je na průměrné úrovni. Jednotlivé díly k sobě sedí a tablet působí pevně. Stačí však promačkat zadní stranu a vše praská a dokonce se i zadní část unibody těla prohýbá. Mít před sebou tablet za tři tisíce korun, lze přimhouřit oči, jenže Toshiba Encore 8 stojí více než osm tisíc korun.

Toshiba Encore 8 – rychlý videopohled

Zvuk a displej

Toshiba se poměrně chlubí nasazením stereo reproduktorů a v podstatě jimi láká ke koupi tabletu. Kdo by nechtěl skvěle hrající tablet. Jenže má to hned několik háčků. V prvé řadě umístění. Hůře už to Toshiba udělat nemohla. Reproduktory jsou blízko u sebe a o nějakém stereo efektu si může uživatel nechat jen zdát. V druhé řadě znovu umístění. Na spodní straně, respektive pravém boku při držení v horizontální poloze. Výsledkem je, že si oba reproduktory zacpete dlaní. Ve třetí řadě samotná kvalita. Možná jsem až příliš zhýčkaný reprodukcí HTC One, nicméně tablet je větší zařízení a jistě by nebyl problém nasadit kvalitnější repráčky, navíc pokud už výrobce láká na krásný zvuk. Samotná reprodukce působí plechovým dojmem a je navíc vcelku tichá. Výstup do sluchátek tentokrát nehodnotíme, neboť zapůjčený kus, mimochodem z běžné prodejní sítě, měl vadný 3,5mm konektor, který nefungoval.

Displej je v případě Encoru 8 osmipalocový, s rozlišením 1 280 × 800 pixelů, což znamená jemnost 189 PPI. Při běžné práci, kdy na tablet hledíte ze zhruba 25 centimetrů, si rastru nemáte šanci všimnout, tedy pokud se soustředíte na práci a ne na to, kdy zmerčíte nějaký ten pixel. Ve výsledku tak lze, i s ohledem na cenu, displej hodnotit jako slušný, neboť je typu IPS, což prospívá k dobrým pozorovacím úhlům a zoufat nebudete ani venku za ostrého sluníčka.

Displej je slušný

Baterie a výdrž

Baterie v Toshibě je typu Li-Pol, avšak kapacita je neznámá. Při velmi slabém používání, kdy si tablet vezmete k ruce pouze na hodinku denně, budete dobíjet jednou týdně. V průměru však počítejte, že při běžnějším používání, kdy bude tablet neustále on-line, s třídenní výdrží. Vybít jej však můžete i za pár hodin, třeba sledováním filmu či nepřetržitým brouzdáním po internetu.

Náš klasický test, kdy tablet streamoval video v kvalitě 720p, aktualizace byly potlačeny, jas displeje snížen na 50 % a zvuk tentokrát pouštěn do reproduktorů, dopadl s časem 7 hodin a 29 minut. Nabíjení tabletu do 80 % trvá 3 hodiny a 25 minut, k úplnému nabití si připočtěte ještě další hodinu a půl.

Prostředí

Úvodem této kapitoly se podíváme pod kapotu Encoru 8. Pod ní tepe čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3740 s taktem 1,33 GHz. K dispozici jsou 2 GB RAM, ze kterých po naběhnutí systému zbývá většinou kolem 900 MB. Zastavíme se také u interní paměti, která moc velká není. Nabízí papírově 32 GB, jenže značný kus si ukousne systém. Po prvním zapnutí tak zbývá zhruba 11,5 GB pro vaše data. Windows se navíc rádi roztahují, a pokud tablet pár dní nevypnete, připravte se, že najednou se interní paměť zmenší klidně i o 1 GB. Naštěstí nechybí slot pro paměťové karty.

Prostředí zajišťuje operační systém Windows ve verzi 8.1. Jedná se o plnohodnotnou verzi, kterou můžete znát i ze stolních PC. Toshiba nepřidala v podstatě žádné aplikace navíc a tak je vše ve stavu čistého systému. Potěší však, že Toshiba připravila balíček MS Office v plné verzi. V základu však není nainstalován, je nutné jej stáhnout. Jedná se nicméně o konkurenční výhodu.

Jelikož zde máme tablet, bude zadávání textu probíhat vždy výhradně přes softwarovou klávesnici. Ta se příliš nepovedla. Kdo je zvyklý na klasické QWERTZ rozložení, získá jej, avšak například v místech, kde byste hledali klávesu P, bude klávesa É. Jinými slovy se zcela vpravo nacházejí znaky s diakritikou. Dobře není vyřešeno ani psaní číslic. Vždy je nutné se přepnout na nabídku speciálních znaků a klávesy s čísly se krčí v rohu.

Multimédia obstarávají přehrávače hudby a videa. Vždy vidíte náhled alba, případně videa. U videopřehrávače lze zmínit, že si poradí s formáty AVI a nedělá mu problém ani kvalita 1080p. Pozor jen na titulky, které se nezobrazí. Pohoříte také při snaze přehrát videa ve formátu MKV.

Encore 8 se po stránce dat spoléhá výhradně na Wi-Fi se standardy b/g/n a přidává ještě Bluetooth 4.0 a čip GPS. To je vše, více nečekejte. Žádný slot pro SIM kartu nebo snad čip NFC.

Samotné prostředí i přes vcelku výkonný hardware nepůsobí rychlým dojmem. Typicky animace při změně držení tabletu velmi zdržují. Jsou sice plynulé, ale než si tablet všimne přetočení, uběhnou zhruba tři vteřiny. Občas se stává, že se aplikace déle spouští, nebo se nespustí vůbec. V tomto ohledu vás Encore 8 moc nepotěší.

Fotoaparát

Rovnou můžeme navázat a říci, že aplikace fotoaparátu je jednou z těch, které způsobovaly problémy. Buď dlouhé spouštění nebo preventivně chybu, při které se fotoaparát nespustil do doby, než jste provedli restart tabletu. Kuriozity fotoaparátu však ani nyní nekončí. Toshiba láká na osmimegapixelový fotoaparát s automatickým ostřením. Budete však zřejmě překvapení v momentě, kdy se podíváte na rozlišení fotografií – 3 264 × 1 836 pixelů totiž odpovídá spíše 6 megapixelům. Nastavení fotoaparátu je velmi chudé a volba rozlišení chybí.

Kvalita snímků je však na tablet ucházející a nemusíte se bát pořídit i nějakou momentku, kterou byste si rádi uchovali. Jen pozor na fotografování za zhoršených světelných podmínek. Uvidíte šum a přisvětlovací LED dioda chybí.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Na čelní straně se nachází také kamerka s rozlišením 2 megapixely. Její funkčnost byla velmi podivná. Obraz byl vždy otočen o 90°. Pořídit tak autoportrét pro potřeby například profilové fotografie je tudíž nemožné.

Pokud byste s tabletem hodlali natáčet videa, využijete rozlišení až 1 920 x 1 080 pixelů s 30 snímky za vteřinu. Nižší rozlišení nelze nastavit.

Toshiba Encore 8 (testovací video) – exteriér, 1080p

Zhodnocení

Toshiba Encore 8 je na první pohled nadějný tablet. Sice vás nezaujme vzhledem, ale neurazí. Tabulkové specifikace však říkají, že jako průměrný tablet bude dobrý. Osmipalcový displej typu IPS obstojí. Výkon by mohl být dostatečný. Navíc prý krásný zvuk a k tomu microHDMI konektor.

Realita je však tvrdá. Zvukově se Toshiba nevymyká průměru a umístění reproduktorů hatí i poslední naději na kvalitní poslech. Výrobce také začal prodávat tablet, který není plně funkční. Na našem kusu nefunguje 3,5 mm jack konektor, stejně tak microHDMI výstup. Prostředí by si zasloužilo výrazně doladit. Především chyby u fotoaparátu jsou značné. Klamavé je také rozlišení, namísto 8 počítejte s 6 megapixely.

Potěší alespoň přidání kancelářské sady MS Office, kterou nemusíte kupovat. Ani to však neobhájí cenovku okolo 8 500 Kč, která Toshibu, navíc v hůře použitelném stavu, odsuzuje k zřejmému neúspěchu.

Konkurence

Konkurentem s velmi podobnou výbavou a stejným systémem je Lenovo ThinkPad 8. Pro jeho úspěch postačí, když bude správně fungovat. Design Lenova je také více poplatný aktuálnímu roku.

Lenovo Thinkpad 8

Z androidí konkurence se nabízí například LG G Pad 8.3, který se může pochlubit mnohem lepším displejem, infračerveným portem nebo odladěným systémem. K dobru mu připočítáváme také nižší cenu.

LG G Pad 8.3

Minout byste neměli při rozhodování ani Samsung Galaxy Note 8.0. Displej je podobný jako u Toshiby, avšak výhodou je integrovaný stylus s množstvím praktických funkcí. Podstatně nižší je pak hmotnost, což přispívá k lepšímu držení tabletu. Cena se pak pohybuje mírně nad Toshibou.

Samsung Galaxy Note 8.0

Opomenout nemůžeme ani loňský Apple iPad mini, který nabízí sice nepatrně horší displej, avšak vše vyváží mnohem lepším zpracováním, podstatně nižší hmotností a lépe fungujícím prostředím. Cena je pak o zhruba o 1 500 Kč nižší než u Toshiby.

Apple iPad mini
toshiba-encore-8
Klady
  • microHDMI konektor
  • balík MS Office v základní výbavě
  • plnohodnotné Windows 8.1
Zápory
  • nepříliš kvalitní reproduktory
  • vysoká cena
  • čelní kamerka je otočena o 90°
  • místy nefungující fotoaparát
  • špatně optimalizované prostředí
  • nefunkční konektory (na testovaném kusu)
  • fotoaparát má jiné rozlišení než udává výrobce
Diskuze ke článku
Fred
"výčet zakončuje microUSB konektor pro nabíjení a spojení s počítačem" Uz jste nekdy spojoval dve PC přes USB? Samozrejme ze to nejde. K tomu USB jdou pripojovat jen periferie... Stejne tak srovnani Windows PC s Androidem, nebo iPadem pokulhava...
Jab
Největší konkurence u nás je stále Lenovo Miix 2 8. Na rozdíl od konkurence (Acer iconia W4, Toshiba Encor a Dell Venue 8 pro) má 3G.
blue.sun
Hm, kdyby mi tohle dělaly konektory, šel bych tablet reklamovat pro evidentní závadu hardwaru. Tady se to klidně napíše do recenze jako vlastnost...
xgandalf
U 8" tabletu zcela určitě Android. Windowsy u mě bodují kompatibilitou s klasickými desktopovými aplikacemi, které ale na 8" displeji nejsou provozovatelné. Ideální pro Win 8.1 jsou zařízení typu Asus Transformer T100, kde má člověk kombinaci obou režimů bez problému. Ale Windows Store trpí naprosto fatálním nedostatkem kvalitních dotykových aplikací, které v Google Play už dávno jsou. (a ano, za rok za dva bude situace nejspíš jiná)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze