Samsung Galaxy K Zoom oficiálně: telefonující fotoaparát, díl druhý

A je to tu, Samsung představil druhou generaci svého hybridního zařízení, které kombinuje špičkový fotoaparát a nekompromisní výbavu. U Galaxy K Zoom nejde o „honbu“ za megapixely, fotoaparát nabídne rozlišení 20,7 Mpx, snímač se ovšem chlubí také optickým zoomem, xenonovým bleskem a nebo třeba optickým stabilizátorem obrazu. A k tomu všemu s ním stále můžete pohodlně telefonovat.

Nepřehlédněte:

S příchodem Samsungu Galaxy S5 byl další velmi očekávanou novinkou hybridní model Galaxy K Zoom. Ten měl, stejně jako jeho předchůdce, kombinovat špičkové vnitřnosti spolu s nekompromisním fotoaparátem. To se dnes nakonec také bezezbytku potvrdilo, i když i zde na některé nedostatky narazíme. Nebudeme ale předbíhat, pojďme si společně novinku podrobně přiblížit.

TIP! Vyzkoušeli jsme, jak fotí nový Samsung Galaxy K Zoom

Samsung Galaxy K Zoom na oficiálních snímcích

Design dle zvyklostí

Na začátek si uděláme malou anketu. Kdo očekával, že „fotografická novinka“ v podání Samsungu nabídne inovovaný design? A kdo očekával, že se bude novinka až nápadně podobat současné vlajkové lodi, tedy Samsungu Galaxy S5? Pro některé bohužel, pro některé bohudík, design žádnou proměnou neprošel, opět tu tedy před sebou máme „typický Samsung“ se zaoblenými rohy a stále stejným rozvržením ovládacích prvků, nechybí dokonce ani děrovaný zadní kryt po vzoru Galaxy S5, který mnozí (a to nejenom po vzhledové stránce) nelichotivě připodobňují k obyčejné náplasti.

Samsung Galaxy K Zoom bude dostupný hned ve třech barevných variantách

Rozměry telefonu se zastavily na hodnotě 137,5 × 70,8 × 16,6 milimetru, u čočky je ovšem z pochopitelných důvodů tloušťka větší, konkrétně 20,2 milimetru. Další daní za špičkový snímač je hmotnost telefonu, ta se zastavila na rovných 200 gramech. Design se nezměnil, bohužel se ale nezměnily ani použité materiály, opět se tedy musíme spokojit, tedy spíše smířit, s kompletně plastovým tělem.

Špičkové vnitřnosti

Design telefonu nijak nepřekvapil, vnitřnosti se však budou snažit reputaci a celkový dojem z novinky napravit. O výkonnostní složku se postará šestijádrový procesor, čtyři jádra jsou taktována na hodnotu 1,3 GHz, zbylá dvě jádra jsou taktována na 1,7 GHz. Operační systém je samozřejmě Android, konkrétně v jeho nejvyšší verzi 4.4 KitKat. Procesoru budou sekundovat 2 GB paměti RAM, uživatelská paměť se zastavila na poměrně nízké hodnotě 8 GB, samozřejmě ji můžete rozšířit pomocí paměťových karet typu microSDXC do maximální výše až 64 GB.

Samsung Galaxy K Zoom

Samsung Galaxy K Zoom nabídne 4,8palcový Super AMOLED displej s rozlišením 1 280 × 720 pixelů, jedná se tedy o klasický HD zobrazovací panel. Vzhledem k menší úhlopříčce oproti vlajkové lodi by mělo rozlišení postačovat i náročnějším uživatelům, snaha Samsungu zvýhodnit Galaxy S5 právě lepším displejem je ovšem zřejmá. V čem novinka ovšem nepřišla o nic důležitého, je rozhodně konektivita, ta totiž zahrnuje vše, nač si jenom vzpomenete.

Kromě základu v podobě GPRS a EDGE můžete počítat také s HSPA+ (42 Mbps) a vrcholu v podobě LTE. Nechybí samozřejmě ani Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth ve verzi 4.0 a NFC. Pro spojení s počítačem poslouží microUSB konektor ve verzi 2.0, navigaci zastupuje GPS čip společně s ruskou alternativou v podobě čipu GLONASS. Integrovaná baterie nabídne kapacitu 2 430 mAh, stejně jako model Galaxy S5 nabídne úsporný režim, včetně agresivnějšího ultra úsporného režimu (Ultra Power Saving Mode), který omezí některé funkce za účelem co největší úspory baterie.

Režimů bude samozřejmě více, očekávat můžeme také dětský režim, ten ocení a využijí především vaše ratolesti. Galaxy K Zoom disponuje také několika snímači, jmenovitě se jedná o akcelerometr, gyroskop, senzor přiblížení, geomagnetický senzor a světelný senzor. Snímač otisků prstů ani senzor tepové frekvence v novince bohužel nenajdeme.

Mezigenerační srovnání

Samsung Galaxy K Zoom, Galaxy S4 Zoom a Galaxy Camera

Když už jsme u vybavenosti, zastavíme se také u krátkého srovnání s předchozí generací tohoto hybridního zařízení od Samsungu, tedy modelu Galaxy S4 Zoom. Do srovnání ale přidáme také model Galaxy Camera, který, i když neuměl telefonovat, odstartoval nápad na vytvoření zajímavého hybridního zařízení spojující kvalitní fotoaparát a duši smartphonu.

Specifikace Samsung Galaxy K Zoom Samsung Galaxy S4 Zoom Samsung Galaxy Camera
Rozměry 137,5 × 70,8 × 16,6 mm 125,5 × 63,5 × 15,4 mm 128,7 × 70,8 × 19,1 mm
Hmotnost 200 gramů 208 gramů 305 gramů
Úhlopříčka displeje 4,8 palce 4,3 palce 4,77 palců
Rozlišení displeje 1 280 x 720 pixelů 960 × 540 pixelů 1 280 × 480 pixelů
Kapacita baterie 2 430 mAh 2 330 mAh 1 650 mAh
Procesor 6 jader Samsung Exynos 4212 Samsung Exynos 4 Quad
Takt procesoru 4 × 1,3 GHz, 2 × 1,7 GHz 2 × 1,5 GHz 4 × 1,4 GHz
Uživatelská paměť 8 GB 8 GB 8 GB
Paměť RAM 2 GB 1,5 GB 1 GB
Paměťové karty ano (microSDXC) ano (microSDHC) ano (microSDXC)
Fotoaparát 20,7 Mpx 16 Mpx 16 Mpx
Videokamera 1 920 x 1 080 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů
Xenonový blesk ano ano ano
Optický zoom ano (10×) ano (10×) ano (21x)
Stabilizace obrazu ano ano ano

V hlavní roli fotoaparát

Konečně se dostáváme k tomu nejzásadnějšímu důvodu, kvůli kterému byste měli o novince uvažovat. Tím důvodem je právě fotoaparát s rozlišením 20,7 Mpx (F3.1-6.3, 1/2.3 BSI CMOS) s xenonovým bleskem a optickou stabilizací. Kromě výkonného xenonového blesku nabídne Galaxy K Zoom také asistenční LED diodu pro osvětlení scény. Přední, respektive sekundární fotoaparát pak nabídne dnes již standardní rozlišení 2 Mpx. Kromě silného hardwarového základu nabídne Galaxy K Zoom také spoustu režimů, které dopomohou k co možná nejlepším výsledkům. Novinka se například chlubí funkcí Auto Focus/Auto Exposure Separation pro přesné vyvážení světla a jasu, nechybí ani režim díky kterému fotoaparát ostře a spolehlivě zaměří rychle se pohybující objekt. Čip je ale opět poměrně malý a uvidíme, jakou kvalitu budou mít snímky.

Samsung Galaxy K Zoom nabídne fotoaparát s rozlišením 20,7 Mpx

To, že se Samsung nepustil do „honby“ za megapixely, kvitujeme s povděkem, už dávno víme, že kvalitní snímky nedělá počet megapixelů. Kromě pořizování snímků můžete natáčet také videoklipy, konkrétně ve FullHD rozlišení, konkrétně 1 920 × 1 080 pixelech při až 60 snímcích za vteřinu.

Dostupnost a cena

Samsung Galaxy K Zoom bude dostupný hned ve třech barevných variantách, konkrétně v modré, bílé a tmavé, zlatá barva chybí a zůstává tak i nadále „výsadou“ Galaxy S5. A dostupnost novinky? Samung Galaxy K Zoom se v České republice začne prodávat 1. června za startovací cenu 12 990 Kč.

TIP! Vyzkoušeli jsme, jak fotí nový Samsung Galaxy K Zoom

Technické parametry Samsung Galaxy K Zoom

Kompletní specifikace
Konstrukce137,5 × 70,8 × 16,6 mm, 200 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,8" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 184 × 3 888), xenonový blesk, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 6×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 430 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2014, 12 990 Kč
Diskuze ke článku
metyn
pane redaktore to snáť nemyslíte vážně, vypustit takovů ptákovinu do éteru, že samsung sa neúčastní honu na megapixle, právě naopak - 20,7 mpix na pidičipu z kompaktního fotoaparátu cca 4 x 6 mm je právě ten hon na mpix po vzoru sony a ostatních výrobců čipů, dyť tolik mpix nemajů kolikrát ani aps-c čipy do zrcadlovek s 16x věčím čipem, už je ráno, sa probuďte, Meta
Gotys
HW spoušť chybí u fotografického přístroje? Nee..... to nemyslí v Samsungu vážně
Milan
Dost využívám rádio.Má FM rádio?
Tomason
To souhlas,napsat takový blábol o honbě megapixelu,mohli klidně zůstat u těch 16 jako u minulých modelů.Mimochodem napsat že fotoaparát je špičkový a nevidět z něj ani fotku,to je taky odvaha!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze