Samsung Galaxy K Zoom
recenze

Samsung Galaxy K Zoom

V hlavní roli optika
13

Fotoaparát je dnes již zcela běžnou součástí všech mobilních telefonů a nemusí se jedna ani o smartphony. Některé modely však kladou na fotoaparát větší důraz než ostatní a do této kategorie se řadí také nový Samsung Galaxy K Zoom. Čistokrevný fotomobil s optikou v hlavní roli.

Samsung už se několikrát pokusil o spojení operačního systému Android a plnohodnotného fotoaparátu. Jako první tak například vznikl model Samsung Galaxy Camera, který jsme testovali před několika lety. Jeho přijetí však bylo velmi chladné a Samsung Galaxy Camera se nedal označit za úplně povedené zařízení. Na začátku letošního roku však mohli uživatelé narazit také na čistokrevnou Androidí bezzrcadlovku Samsung Galaxy NX, která posunula fotografické vlastnosti zařízení s Androidem na zcela novou úroveň.

Testovali jsme Samsung Galaxy K Zoom v bílé variantě

Pozadu však Samsung nezůstával ani na poli fotomobilů, tzn. zařízení, která slouží jako klasický smartphone, ale kladou maximální důraz na fotografování. Pokračovatelem Samsungu Galaxy Camera se stal v loňském roce model Samsung Galaxy S4 Zoom, který vycházel z loňské vlajkové lodi Samsung Galaxy S4. Jednalo se však spíše o marketingovou masáž, protože vnitřní výbava byla nesrovnatelně horší. A podobně je tomu i u dnes testovaného fotomobilu Samsung Galaxy K Zoom.

Ten totiž designově vychází z letošní vlajkové lodi Samsung Galaxy S5, opět je zde však propastný rozdíl ve výbavě. Oproti loňskému Galaxy S4 Camera si však Galaxy K Zoom v mnohém přilepšil – máme zde například výkonnější procesor, novější operační systém, novu verzi UI TouchWiz, větší a jemnější displej nebo větší paměť RAM. To hlavní, fotografická výbava, však zůstalo prakticky nezměněné. Bude to stačit na to, aby si Samsung Galaxy K Zoom zasloužil váš zájem?

Samsung Galaxy K Zoom – videopohled

Obsah balení

  • Samsung Galaxy K Zoom
  • Nabíječka s USB konektorem
  • Datový a nabíjecí microUSB kabel
  • Stereo sluchátka s funkcí handsfree

Design a konstrukce: tlouštík s nádorem

Po designové stránce musíme uznat, že Samsung udělal krok dobrým směrem. Oproti předchozím modelům Galaxy Camera a Galaxy S4 Zoom totiž Galaxy K Zoom konečně vypadá jako fotomobil a ne jako fotoaparát. Celému přístroji samozřejmě dominuje mohutný fotomodul na zádech, zmizel ale například typický batůžek ve spodní části, díky kterému se sice fotoaparát lépe držel, ale vzhledově mu rozhodně nijak nepřidal. Jinak je na designu vidět inspirace letošní vlajkovou lodí Galaxy S5, například úprava zadního krytu, a čelní pohled pak jasně prozrazuje, že se jedná o model řady Galaxy.

Po ergonomické stránce však musíme uznat, že předchozí modely na tom byly trochu lépe. Ačkoliv jsme chválili design, vynechání popisovaného batůžku na zádech prakticky znemožňuje fotit jednou rukou pomocí hardwarové spouště. Stejně tak zoom na kolébkové klávese není úplně snadno ovladatelný. Díky velkému objektivu se také velmi těžko hledá poloha, ve které by se s telefonem pohodlně pracovalo – pořád se různě převažuje a do ruky nesedne moc dobře. Jedná se zkrátka o fotomobil se všemi přednostmi i nevýhodami.

Samsung Galaxy K Zoom je dostupný celkem ve třech barevných variantách

Co do konstrukce, tak v tomto ohledu je Galaxy K Zoom zpracovaný velice dobře. Jediná výtka směřuje k zadnímu krytu, který v některých místech nepříjemně povrzává. Pár slov také k rozměrům přístroje, které jsou 137,5 × 70,8 × 16,6 mm. S vysunutým objektivem pak tloušťka přístroje dosahuje až cca 45 mm. Společně s hmotností rovných 200 gramů si jistě dovedete představit, že Galaxy K Zoom rozhodně není žádný drobek, který by se schoval do náprsní kapsy. Galaxy K Zoom jsme testovali v elegantní bílé variantě. Kromě ní je dostupný ještě v černém a modrém provedení.

A nyní již klasická prohlídka těla zařízení. Přední straně dominuje rozměrný 4,8" dotykový Super AMOLED displej s rozlišením HD (1280 × 720 px). Pod ním se pak nachází klasická trojice kláves – mechanická klávesa Domů a dvě senzorové klávesy (Zpět a vyvolání multitaskingu). Nad displejem své místo tradičně obhajuje telefonní reproduktor, přední kamerka a sada senzorů. Bohužel chybí notifikační LED dioda.

Na zádech telefonu si samozřejmě na první pohled všimneme obřího modulu fotoaparátu, který je vybaven mechanickým objektivem s proměnlivou ohniskovou vzdáleností. Údaje na něm nám prozrazují, že se jedná o objektiv Samsung Lens se světelností F/3.1–6.3 na ohnisku 4,4–44 mm. Kromě objektivu na zádech telefonu vidíme také xenonový blesk s přisvětlovací LED (pro redukci červených očí a ostření v horších světelných podmínkách), hlasitý reproduktor v horní části a logo výrobce ve spodní. Zadní kryt je možno sejmout, díky čemuž získáte přístup k baterii o kapacitě 2 430 mAh a ke slotu micro SIM karty pod ní.

Pravá a levý bok, horní a spodní hrana

Bohatě jsou obsaženy hrany přístroje. Horní hrana například nabízí 3,5mm jack konektor a otvor sekundárního mikrofonu. Hlavní mikrofon pak nalezneme na spodní hraně, společně s microUSB konektorem. Pravý bok nabízí celkem tři klávesy – dvoupolohovou hardwarovou spoušť fotoaparátu, tlačítko pro vypnutí a zapnutí zařízení a kolébkovou klávesu pro ovládání hlasitosti a zoomu fotoaparátu. Na levém boku se pak nachází krytka slotu na paměťové karty microSDXC a také malé očko, do kterého můžete zaháknout šňůrku od klíčenky, poutka a podobně.

Hlavním prvkem Samsung Galaxy K Zoom je samozřejmě objektiv

Závěrem ještě malé shrnutí. Samsung Galaxy K Zoom je kvalitně zpracovaný fotomobil, který ovšem design trochu upřednostnil před ergonomií. Počítat také musíte s celkem velkými rozměry přístroje, které jsou ještě větší, než tomu bylo u předchozích modelů Galaxy Camera nebo Galaxy S4 Zoom. Rozhodně se nejedná o telefon, který můžete nosit v upnutých kraťasech v létě.

Zvuk a kvalita reprodukce: průměrná klasika

Po zvukové stránce nabídne Samsung Galaxy K Zoom celkově průměrné výsledky. Hlasitý reproduktor kvalitou nijak neoslní, výstup postačí pouze na vyzvánění a podobně. Díky obřímu objektivu je však otvor reproduktoru zvednutý nad desku stolu, když na něj telefon položíte, a tak zvuk není nijak utlumen.

Výstup z 3,5mm jack konektoru také nepatří mezi ty nejšpičkovější, ale vzhledem k typu zařízení je to zcela v pořádku. Upřímně si nedokážu moc představit, že by si kdokoliv pořizoval Galaxy K Zoom jako náhradu hudebního přehrávače. Pro běžný poslech ale rozhodně postačí a to i s dodávaným headsetem v balení. Pokud si trochu pohrajete s ekvalizérem hudebního přehrávače, tak výsledný dojem není vůbec špatný.

Baterie a výdrž: milé překvapení

Baterie byla parametr, kterého jsem se u Samsungu Galaxy K Zoom trochu bál. Kapacita 2 430 mAh sice není špatná, ale vzhledem k náročnosti ovládání objektivu, fotografování, velkému displeji, 3G modulu a podobně byly obavy na místě. Naštěstí se však nepotvrdily a Galaxy K Zoom v testu výdrže vcelku obstál.

Odnímatelný zadní kryt skrývá baterii s kapacitou 2 430 mAh

Troufám si tvrdit, že Galaxy K Zoom vydrží celodenní fotografický výlet, aniž byste museli nějak extra šetřit baterku. Samozřejmě, že pokud budete neustále fotit a fotografie okamžitě posílat do online úložiště, tak baterku doslova vymlátíte ještě dopoledne, při rozumném používání zahrnujícím několik desítek fotografií, několik minut hovoru, SMS a sociální sítě se však nemusíte obávat, že by vás Galaxy K Zoom ve 13 hodin obtěžoval s připojením nabíječky.

Ostatně naše standardizované testy výdrže nám potvrzují, že Galaxy K Zoom si v ničem nezadá s ostatními dnešními smartphony. Zvládl celkem 559 minut přehrávání streamovaného videa v HD kvalitě, tedy 9 hodin a 19 minut. A pokud byste pracovali navíc s úsporným nebo ultra úsporným režimem, který telefon nabízí, dostanete se bez problémů na ještě delší výdrž.

Displej a kvalita zobrazení: pro fotomobil nevhodné

V oblasti zobrazovače nám Galaxy K Zoom nabídne klasický Super AMOLED displej ala Samsung s maticí Pentile a rozlišením HD, tedy 1280 × 720 pixelů. Prakticky se tedy jedná o shodný displej, který najdeme v několik let starém Samsungu Galaxy S III a to se všem přednostmi i neduhy.

Displej Galaxy K Zoom nabízí velmi dobré pozorvací úhly, na potřeby fotomobilu je ale přehnaně přesaturovaný

Máme zde tedy Super AMOLED zobrazovač se skvělými pozorovacími úhly, dobrým jasem a spíše průměrnou čitelností na slunci. Jemnost 306 ppi považuji u podobně zaměřeného přístroje za naprosto dostačující, daleko větší problém je se zobrazením barev. U klasických smartphonů, nebo spíše Samsungů, už jsem si tak nějak zvykli, že barvy jsou často přesaturované a ne moc věrné.

U běžného smartphonu je tato vlastnost zanedbatelná, naopak uživatelské prostředí pak může být příjemnější, u fotomobilu to však může být vcelku problém. Na displeji totiž vždy hodnotíte, zda se zachycená fotografie povedla či nikoliv a v tomto případě budete muset bohužel počítat s tím, že fotografie bude na displeji Galaxy K Zoom vypadat výrazně jinak, než na počítači a podobně.

Hardware, výkon a uživatelské prostředí: typický Samsung

Samsung Galaxy K Zoom svou výbavou rozhodně nekonkuruje současným vlajkovým lodím. Ve skutečnosti spadá spíše do vyšší střední třídy. Operační systém Android 4.4 KitKat pohání šestijádrový procesor Samsung Exynos 5260, tedy stejný typ, jako u nedávno testovaného Samsung Galaxy Note 3 Neo. Kombinuje dvojici výkonných jader Cortex A15 o taktu až 1,7 GHz a čtveřici úsporných jader Cortex A7 o taktu až 1,3 GHz. K dispozici má také celkem 2 GB paměti RAM, z nichž je po spuštění dostupná zhruba polovina.

AnTuTu benchmark

Tento čipset v maximálním nasazení nabídne opravdu zajímavý výkon, což nám potvrzují i výsledky benchmark testů AnTuTu. Bohužel ale výkon není vše a optimalizace softwaru je minimálně stejně důležitá a v tomto ohledu Samsung opět zklamal. Ačkoliv výkon čipsetu Exynos 5260 překonává loňský Samsung Galaxy S4, běh zařízení není zcela bezproblémový. Setkáte se s občasnými záseky a při náročnějších operacích telefon často nestíhá. Nejvíce je to vidět ve chvíli, kdy se vám na pozadí například aktualizují aplikace. V tuto chvíli je Galaxy K Zoom občas až nepříjemně pomalý a trpí stejným problémem, jako Samsung Galaxy Note 3 Neo.

Zahrát si nejnovější hry však nebude rozhodně problém, o to se totiž stará GPU Mali-T624 s podporou OpenGL ES 3.0. Pokud si tedy budete chtít občas něco zahrát, výkon Galaxy K Zoom vám určitě nebude bránit. Narazit však můžete v případě paměti, protože Galaxy K Zoom nabídne pouze 8 GB vnitřní paměti a uživatel má k dispozici pouze cca 4,7 GB. Paměťová karta je tak doslova nutnost, protože zaplnit tuto paměť fotografiemi (cca 7 až 8 MB na fotografii) a videem ve FullHD rozlišení je otázka jednoho dopoledne. Naštěstí podpora paměťových karet nechybí – podporovány jsou karty typu microSDXC (až do kapacity 64 GB) a můžete na ně přesouvat i aplikace.

Domovská obrazovka

Jak jsme již zmínili, tak Samsung Galaxy K Zoom běží na nejnovějším operačním systému Android 4.4.2 KitKat a nechybí mu samozřejmě grafická nástavba Samsung TouchWiz v nejnovější verzi, kterou můžete znát již ze Samsungu Galaxy S5. Poslední TouchWiz se nese v duchu posledních grafických trendů ala Flat Design, prostředí je tedy odproštěno od všech prostorových efektů, stínování a odrazů, naopak zaujme použitím široké palety barev u jednotlivých ikon.

Uživatelské prostředí je tvořeno klasickou nabídkou obrazovek, na které umisťujete widgety, aplikace a podobně. Nyní však obrazovky nerotují pořád dokola, ale zcela vlevo se nachází funkce Můj časopis, tedy klasická implementace čtečky Flipboard, která je již stabilní součástí prostředí TouchWiz od Samsungu.

Menu s aplikacemi a notifikační lišta

Všechny aplikace se pak skrývají v klasickém menu, zatímco z horního rámečku si můžete vysunout standardní notifikační lištu, ve které se skrývají také rychlá nastavení, nastavení jasu a v neposlední řadě funkce rychlého připojení, díky které se můžete velice rychle spojit například s chytrým televizorem (Samsung), počítačem nebo jiným smartphonem přes Bluetooth.

Nastavení systému

Nastavení telefonu se nese v duchu celého uživatelského prostředí, to znamená flat design a barvičky. Každá položka má barevnou ikonku a můžete si zvolit, zda chcete nastavení zobrazit jako seznam, tabulku nebo na jednotlivých kartách. Popravdě řečeno ani jeden způsob není nijak extra přehledný, ale většinu nastavení najdete tam, kde byste ho čekali. I zde ovšem můžeme vidět další inspiraci z iOS – nastavení některých aplikací se přesunulo právě do hromadného nastavení, například kalendář, internet, galerie, email a podobně. Může tak dojít k zajímavé situaci, že se pomocí multitaskingu přepínáte mezi dvěma okny, kdy v každém běží nastavení kalendáře.

V této sekci můžeme také zmínit několik zajímavých funkcí, které v sobě Galaxy K Zoom nabízí. Máme zde například počítadlo dat, které vám dokáže ohlídat vaše datové přenosy, možnost zrcadlení obrazu skrze technologii Miracast, nastavit můžete také tiskárnu s pomocí modulu HP nebo Samsung Print Service Plugin. Uživatelské prostředí lze přepnout do tzv. Snadného režimu, kdy se zvětší ikonky a zjednoduší celé UI, těžko ale říct, zda se Galaxy K Zoom dostane do rukou někomu, kdo tuto možnost využije. Na závěr ještě zmiňme funkci Pohyby a gesta, která vám například zvedne telefonní hovor, jakmile telefon přiložíte k uchu, rozvibruje telefon, když jej zvednete ze stolu a čekají na vás nějaké zprávy, udělá screenshot přejetím dlaně po displeji nebo pozastaví video, když se nekoukáte na telefon.

Fotoaparát – hardware a kvalita fotografií

Nyní již k hlavní části naší recenze a pravděpodobně hlavním vlastnostem, které budou každého zájemce o Samsung Galaxy K Zoom zajímat – fotoaparát. Nejdříve si řekneme několik čísel. Samsung Galaxy K Zoom je vybaven fotoaparátem s obrovským rozlišením 20,7 Mpx (informace v samotném zařízení však hovoří o rozlišení 20,2 Mpx). Máme zde tedy další honbu za megapixely, která samozřejmě nedává žádný smysl. Dle našeho názoru by 13 Mpx bylo více než dostačující, ale z marketingového hlediska platí čím víc proužků, tím víc Adidas.

Samsung Galaxy K Zoom

Jako snímač byl zvolen BSI CMOS čip velikosti 1/2,3" a světlo na něj proudí skrze objektiv Samsung Lens s ohnisky 4,4–44 mm se světelností F/3,1–6,3 a optickou stabilizací obrazu. Uživatelé znalí věci si jistě všimnou, že zde máme prakticky totožnou sestavu jako v případě loňského Galaxy S4 Zoom. A nám nezbývá než dodat – bohužel. Samsung v tomto směru za rok nijak nepokročil, což je velká škoda. Především světelnost objektivu je na dnešní poměry opravdu špatná a za horších světelných podmínek naplno vynikne jako hlavní slabina Samsungu Galaxy K Zoom. Musíme zdůraznit, že ačkoliv si Galaxy K Zoom hraje na fotomobil, čip má stejně velký jako například Sony Xperia Z2. Proč Samsung nezvolil větší čip vzhledem k rozměrům, to je nám záhadou.

Makro snímky Galaxy K Zoom opradu umí

Naopak musíme pochválit velmi dobrou práci optické stabilizace, která skvěle doplňuje 10násobný optický zoom. Díky tomu i s maximálním přiblížením dokážete pořídit ostrou fotografii přímo z ruky bez potřeby stativu (s podmínkou opravdu dobrého osvětlení). Pochvalu si zaslouží také makro snímky, které naplno využívají ohniskové vzdálenosti začínající na hodnotě 4,4 mm. Díky tomu dokáže Galaxy K Zoom zachytit opravdu skvělé snímky zblízka.

Demonstrace optického zoomu 1-10x, na posledním snímku pak 20násobné přiblížení s využitím digitálního zoomu

Při maximálním přiblížení se však již dostanete do problémů se světelností, protože hodnota F/6,3 je již opravdu nepříjemně vysoká. Jakmile nemáte perfektní osvětlení, tak je velmi těžké pořídit opravdu dobrou fotku. Pokud k tomu ještě přidáme zbytečně velké rozlišení relativně malého CMOS čipu, tak je jasné, že Galaxy K Zoom zkrátka bude mít problémy s digitálním šumem.

Fotografie jsou za dobrého osvětlení opravdu dobré, barvy jsou věrné a obraz ostrý

Výsledky jsou takové, že za dobrého osvětlení podává Galaxy K Zoom vcelku uspokojivé výsledky, fotografie jsou ostré a barevně věrné. Jakmile ale začne intenzita osvětlení klesat, kvalita fotografií rapidně klesá. Objevuje se typický mlžný opar, fotografie u krajů ztrácejí ostrost a vlivem softwarové redukce šumu se postupně ztrácí detaily.

Už na fotografiích interiéru je vidět, že má Samsung problémy se světlem
Při slabém osvětlení i při focení s bleskem je vidět znatelný šum

Při horším osvětlení ještě dokáže vcelku výrazně pomoci xenonový blesk, ale využijete ho jen na kratší vzdálenosti. Například interiér dokáže osvětlit velmi dobře a krásně vám rozsvítí celou místnost. Potěší také přisvětlovací červená LED, díky které dokáže fotoaparát zaostřit i v naprosté tmě. Pokud ale budete chtít osvětlit větší scénu, blesk Galaxy K Zoom to již často nemusí zvládnout.

Další testovací snímky – detaily, zoom v exteriéru, text a interiér

Co jde Galaxy K Zoom velmi dobře je nahrávání videa. Telefon si poradí s nahráváním videa v maximálním rozlišení FullHD do formátu mp4 a velmi dobře funguje optická stabilizace, která během nahrávání viditelně pomáhá. Video je mnohem méně roztřesené, než je tomu u telefonů běžné a nechybí ani pokročilá nastavení nebo možnost nahrávání zpomalených záběrů a to až s 8násobným zpomalením nebo naopak zrychlením. Kvalita videa je velmi dobrá a chválíme také zaznamenaný stereo zvuk. Zamrzí pouze limity objektivu, kdy se opět projevuje citlivost na úroveň osvětlení.

Fotoaparát – uživatelské prostředí a přidané funkce

Velmi rád bych nyní řekl, že Samsung vybavil svůj fotomobil Galaxy K Zoom nějakými speciálními funkcemi pro pohodlnější focení. Že v něm najdeme speciálně upravenou aplikaci fotoaparátu, která nám umožní jednoduše nastavovat podrobné parametry focení tak, abychom dostali z fotoaparátu maximum. Žel, nemohu. Softwarová výbava Samsungu Galaxy K Zoom se totiž prakticky neliší od té, kterou najdeme v modelu Galaxy S5. Ze softwarové výbavy prakticky není vůbec poznat, že byste v ruce měli držet nějaký speciální fotomobil.

Prostředí fotoaparátu – hlavní obrazovka, režimy a nastavení

Samotná aplikace fotoaparátu je totožná s tou, kterou najdeme v Samsungu Galaxy S5. Uživatelské prostředí je vcelku povedené a přehledné a nabídne na základní obrazovce hlavní ovládací prvky, jako je spoušť fotoaparátu a kamery, změna režimů, ovládání blesku nebo vstup do nastavení. Samotné nastavení je velice podrobné – můžete si nastavit samospoušť, blesk, režim ostření nebo velikost obrázku a videa. Potěšila nás možnost přidat si na základní obrazovku tři rychlé přepínače dle vlastního výběru. V závislosti na režimu fotoaparátu pak můžete upravovat také vyvážení bílé, ISO, expozici, přidat různé efekty a mnoho dalšího. Nastavení se tedy nijak neliší od toho, na co jsme zvyklí u běžných smartphonů a to je celkem škoda.

V režimu Program a Manuální se skrývá ještě více nastavení

Pokud bychom hledali nějakou přidanou hodnotu co do fotografování, najdeme celkem dvě extra aplikace. Jednou z nich je Pro Suggest Market, což je něco jako obchod s aplikacemi ovšem s tím rozdílem, že zde si můžete stahovat nové režimy fotoaparátu. Tyto režimy jsou z velké části nahrané přímo výrobcem, nové však mohou nahrávat také samotní uživatelé. Můžete si tak například stáhnout speciální režim na focení v noci, který nastaví expozici, ISO, efekty, clonu nebo závěrku tak, aby byly noční snímky co nejpovedenější. Pomocí hodnocení jednotlivých režimů se pak můžete orientovat v tom, který stojí za vyzkoušení a který naopak ne.

Aplikace Pro Suggest Market a Studio

Druhou aplikací je aplikace s názvem Studio. V této aplikaci můžete upravovat fotografie pomocí nativního editoru (klasické úpravy barev, efekty, ořez, retuše a dekorace), můžete vytvářet koláže nebo editovat videozáznamy. V editoru videí můžete videa sestřihat, vytvořit celý film, přidávat efekty nebo komentáře, text a mnoho dalšího. Díky slušnému výkonu Galaxy K Zoom je práce s úpravami vcelku rychlá, někdy je ale vidět mírné zadýchání.

Multimediální funkce a aplikace: chudý Samsung

Celková softwarová výbava Samsungu Galaxy K Zoom je trochu slabší, než jsme u Samsungu zvyklí. Nenajdeme zde velké množství předinstalovaných funkcí, jako je tomu například u modelu Galaxy S5 nebo S4, i když na druhou stranu to může být pro někoho naopak výhoda.

Multimediální aplikace zastupuje například klasický hudební přehrávač od Samsungu. Nabízí přehledné uživatelské prostředí rozdělené na jednotlivé karty podle seznamů skladeb, alb, interpretů, žánrů a podobně. Zajímavá je funkce Hudební ráj, která vám zobrazí matici tlačítek, pomocí nichž si můžete nechat přehrávat hudbu podle toho, zda je vzrušující, vášnivá, veselá nebo klidná. Telefon automaticky zařadí skladby do jednotlivých kategorií podle jejich dynamického profilu.

Hudební přehrávač nabízí spoustu funkcí a nastavení

Hudební přehrávač nabídne také množství nastavení. Můžete si nastavit, které karty chcete vidět, potěší možnost automatického vypnutí přehrávače a samozřejmě musíme zmínit také povedený ekvalizér. Samotné prostředí přehrávače je pak maximálně jednoduché a umožňuje snadno ovládat všechny potřebné funkce jako je play/pause, posun skladeb, označení jako oblíbené, nastavení vyzvánění nebo přidání do playlistu.

Videopřehrávač

Galaxy K Zoom se nezalekne ani přehrávání videa a to jak natočeného telefonem, tak i nahraných z jiných zdrojů. Poradí si se všemi běžnými formáty včetně .avi nebo .mp4 a zvládne také externí titulky. Videa můžete také přehrávat na jiných zařízeních a to díky podpoře technologie Miracast. Galaxy K Zoom si s ní poradí bez problémů a kromě přehrávání videa můžete samozřejmě zrcadlit komplet celý obsah displeje telefonu.

Galerie obrázků

Prohlížeče obrázků a fotografií nabízí Galaxy K Zoom celkem dva. Prvním je aplikace Fotky od Googlu, kterou využijete především tehdy, využíváte-li zálohování fotek do služby Google+ nebo Picasa. Druhou aplikací je klasická nativní Galerie. Ta vám zobrazí fotografie roztříděné podle alb nebo času a nabízí všechny funkce, na které jsme dnes zvyklí – tedy editaci fotografií, otáčení, ořezy, prezentace nebo bohaté možnosti sdílení do nejrůznějších služeb a zařízení.

Předinstalované Google aplikace

Zbytek aplikační výbavy si pro sebe vyčlenil Google, takže nechybí klasická sbírka aplikací, jako je Gmail, Google Chome, klient Google+, aplikace pro YouTube, hudební přehrávač Hudba Play, Google Disk a samozřejmě nesmí chybět ani obchod s aplikacemi Google Play. Z něj si můžete stáhnout tisíce nejrůznějších aplikací – například klienty sociálních sítí, které v telefonu v základu zcela chybí. Mimochodem, věděli jste, že v průměru používá každý uživatel měsíčně cca 26 aplikací a tráví u nich zhruba 30 hodin času? Detaily najdete v našem článku.

Telefonování, adresář a zprávy: robotův standard

Telefonní aplikace nijak nevybočuje ze zaběhnutého standardu. Je klasicky rozdělená na čtyři záložky. První záložka obsahuje pouze číselník, na druhé záložce se nachází protokol hovorů. Zde se zobrazují všechny přijaté, nepřijaté a odchozí hovory a dokonce také zprávy. Šikovnou funkcí je pokročilé filtrování protokolu, takže si můžete nechat zobrazit pouze zprávy, odchozí hovory, odmítnuté hovory a podobně.

Telefonní aplikace

Třetí záložku tvoří oblíbené a často používané kontakty a čtvrtá záložka je zároveň i druhou částí této kapitoly. Jedná se o adresář, který si můžete zobrazit také v samostatné aplikaci Kontakty. Přímo z této obrazovky můžete rychle přidat nový kontakt nebo vyhledávat v kontaktech. Šikovným vylepšením v rámci kontaktů je možnost jedním pohybem okamžitě na daný kontakt začít psát SMS nebo volat. Stačí vzít daný kontakty v seznamu a posunout je doleva (SMS) nebo doprava (hovor).

Kontakty a detail kontaktu

Samotná karta kontaktů je přehledná. Ke kontaktu můžete připojit mnoho detailů jménem počínaje, přes několik telefonů a emailů, adresy, kontakty IM (Skype, ICQ a podobně), poznámky nebo webové stránky, a například přezdívkou nebo vztahem konče.

Kvalita hovorů u Galaxy K Zoom je více než dostačující a jediné co by vás mohlo limitovat je hmotnost 200 gramů. Na žádné dlouhé telefonování tedy Galaxy K Zoom moc vhodný není.

Co se týče zpráv, Samsung Galaxy K Zoom zde v ničem nezakulhá. Nabízí plnou podporu pro emaily a to pomocí dvou aplikací. První je aplikace emailu, která umožňuje nastavit prakticky jakýkoliv email včetně Microsoft Exchange. Klient podporuje protokoly IMAP, POP i SMTP, přičemž kontrola nových emailů je standardně cyklická. Jeho uživatelské prostředí je velmi podobné Gmail aplikaci, nicméně rozhodně se práce s emaily skrze tohoto klienta nedá označit za pohodlnou.

Aplikace Gmail

Pokud však používáte email od společnosti Google, rozhodně budete spíše používat aplikaci Gmailu, která je velmi povedená. Můžete v ní pracovat s několika emailovými účty naráz, zobrazí vám bez problému také emaily s hvězdičkou či složky emailů. Práce jak s hvězdičkami, tak se štítky je velmi pohodlná a především rychlá. Velkou výhodou aplikace Gmail je, že funguje zdánlivě na bázi push, takže veškeré emaily vám přijdou okamžitě.

Klávesnice je povedná, ale ergonomie celého telefonu překáží

Problém však trochu způsobuje psaní. To totiž souvisí s celkovou ergonomií Galaxy K Zoom, která je zkrátka mizerná. Telefon se kvůli velkému objektivu špatně drží v ruce, telefon se různě převažuje a není úplně pohodlně na něm psát. Klávesnice jako taková je zcela v pořádku a nabízí například zadávání textu pomocí tahů po klávesnici, ostatně jak jsme u Samsungu zvyklí, jej ovládání však znepříjemňuje právě ergonomie celého telefonu.

Organizér a GPS: nutný základ

Co do organizačních funkcí, tak v tomto ohledu najdeme v Samsungu Galaxy K Zoom jen to nejnutnější. Ostatně není se čemu divit, těžko můžeme předpokládat, že se Galaxy K Zoom objeví v rukách vytíženého manažera.

Kalendář je pojmenován jako S Plánovač

Z organizačních funkcí tedy můžeme zmínit například kalendář, který se u Samsungu již tradičně jmenuje S Plánovač. Ten nabízí přehledné zobrazení událostí v rozložení Rok, Měsíc, Měsíc a program, Týden, Den a Program. Díky prostornému displeji se na něj vejde dostatek informací na to, abyste měli přehled o tom, co vás v daný den, týden, měsíc nebo rok čeká. Nechybí samozřejmě ani podpora více kalendářů nebo synchronizace s Gmailem nebo Exchange. Potěší například integrace předpovědi počasí přímo do kalendáře.

Aplikace Správce souborů, Kalkulačka, Hodiny, Poznámkový blok a Záznamník

Kromě kalendáře Galaxy K Zoom nabídne také správce souborů, který umožňuje základní práci se soubory a složkami, umí otevřít .zip archivy a zobrazit náhledy dokumentů. Integrace služby Dropbox vám pak umožní pohodlně pracovat s cloudovým úložištěm.Posledními aplikacemi spadajícími do této kategorie jsou základní kalkulačka, poznámkový blok, aplikace hodin a hlasový záznamník.

Aplikace Googla Mapy

Galaxy K Zoom samozřejmě nepostrádá ani GPS. Díky ní můžete například k fotografií přidat údaje o poloze. Zachycení satelitů je prakticky okamžité, A-GPS funguje opravdu spolehlivě. GPS využívají také předinstalované Google Mapy. Jedna z nejlepších mapových aplikací, které můžete vůbec v telefonu mít. Kromě podrobných mapových podkladů nabízí také hlasovou online navigaci, satelitní zobrazení nebo populární Street View.

Internet a konektivita: rychlost čtvrté generace

Samsung Galaxy K Zoom v tomto ohledu nic nepřekvapí. Na internet se s ním dostanete přes 2G, 3G i sítě čtvrté generace (LTE). Rychlým datům tedy bude bránit pouze pokrytí našich operátorů a vaše FUP. FUP však můžete šetřit tím, že se na internet budete připojovat pomocí Wi-Fi.

Pro bezproblémový a rychlý přenos souborů je připraveno nejnovější Bluetooth 4.0 nebo technologie Wi-Fi Direct. A abyste se vyhnuli zdlouhavému ručnímu párování s nejrůznějšími přístroji, můžete využít také technologii NFC. Ta slouží mimo jiné také pro snadné sdílení obsahu přístroje pomocí funkce Android Beam nebo například bezkontaktní platby. Multimediální nadšence jistě potěší také přítomnost technologií DLNA a Miracast.

Prohlížeč Google Chroma

K čemu ale kvalitní internetové připojení bez pořádného internetového prohlížeče. A v Samsungu Galaxy K Zoom nalezneme hned dva. První je klasický Android prohlížeč, o kterém jste se toho za ty roky na mobilenet.cz jistě dočetli mnoho a mnoho, tím druhým je nativně předinstalovaný prohlížeč Google Chrome v mobilní verzi, který považujeme za trochu atraktivnější. Především pak kvůli možnosti synchronizace se stolním počítačem.

Prohlížení internetu na Galaxy K Zoom je celkem pohodlné, spojení velkého displeje a kvalitního prohlížeče je opravdu znát. Samotné načítání stránek je velmi rychlé a práce s nimi pohodlná, při náročnějším obsahu však budete narážet na horší optimalizaci a občas se tak setkáte s pomalejším vykreslováním nebo sekáním. Zamrzí také absence technologie Flash a bohužel ani HTML5 není pro Chrome úplně ideální multimediální formát.

Závěr a zhodnocení

Shrnutí našich dojmů z nového Samsung Galaxy K Zoom je pro nás vcelku obtížné. Je to totiž zařízení plné kompromisů, které se snaží dělat více věcí najednou, ale žádnou pořádně. Začněme tedy nejprve tím, co se nám na Galaxy K Zoom líbilo. Jedná se například o jeho design, který již není tak camera-like jako u jeho předchůdců a konečně vypadá jako fotomobil a ne fotoaparát s Androidem. Potěšil nás také slušný výkon, který využijete při práci s fotografiemi, které dosahují velikosti kolem 8 MB. Potěšila nás také výdrž baterie, perfektní konektivita a bohaté možnosti nastavení.

Samsung Galaxy K Zoom v černém provedení

Fotoaparát je u Galaxy K Zoom samostatnou kapitolou. Jak jsme již zmiňovali několikrát, jeho hlavní výhodou je xenonová blesk, 10násobný optický zoom a optická stabilizace obrazu. To jsou jeho hlavní a bohužel asi jediné přednosti. K přednostem totiž rozhodně nepatří celková kvalita fotografií, která zejména při horším osvětlení zaostává za fotomobilní konkurencí. Nejvíce nás asi mrzelo, že Samsung nezapracoval na vylepšení objektivu a použil prakticky totožný typ, jako u předchůdce Galaxy S4 Zoom. Zbytečná honba za megapixely na malém CMOS čipu pak udělala taky své.

Samsung Galaxy K Zoom v modrém provedení

Samsung Galaxy K Zoom není vysloveně špatný fotomobil. Dokáže pořídit opravdu povedené snímky za dobrého světla, nabízí množství nastavení a efektů, optický zoom a optická stabilizace fungují bezchybně. Od zařízení jako je Galaxy K Zoom jsme však čekali mnohem více. Očekávali jsme, že výrobce zapracuje na zlepšení fotografických vlastností oproti předchůdci, to se však bohužel nestalo. Dočkali jsme se pouze klasické evoluce v podobně většího displeje, výkonnějšího procesoru, větší RAM a novějšího Androidu. Pokud už si ale Samsung dal tu práci s tím, že do svého fotomobilu vsadil mechanický objektiv se slušnými vlastnostmi (tedy až na světelnost), měl se rozhodně zaměřit více na funkce fotografování.

Když k tomu navíc ještě připočteme cenovku ve výši 13 000 Kč, tak je to opravdu hodně. Především proto, že předchozí model Samsung Galaxy S4 Zoom vám nabídne prakticky shodné fotografické vlastnosti za poloviční cenu. Ano, skutečně – Samsung Galaxy S4 Zoom se prodává za 6 500 Kč. Galaxy K Zoom tak nemá v současnosti moc velkou šanci proti konkurenci obstát.

Konkurence

Samsung Galaxy S4 Zoom

Jak jsme zmínili v předchozím odstavci, hlavním konkurentem Galaxy K Zoom je jeho předchůdce Samsung Galaxy S4 Zoom. Ten nabízí sice slabší hardwarové parametry, ve fotografických vlastnostech si však s letošní novinkou v ničem nezadá. Jeho hlavní výhodou pak je cena, která je o polovinu nižší než u Galaxy K Zoom.

Nokia Lumia 1020

Jednoznačným konkurentem je však především Nokia Lumia 1020, ultimátní fotomobil s fotoaparátem vybaveným optickou stabilizací PureView, dobrou světelností F/2.2 a velkým BSI CMOS čipem (1/1,5") s fyzickým rozlišením 41 Mpx. O Nokii Lumia 1020 jsme toho napsali již mnoho. Lumia 1020 je již téměř rok králem všech fotomobilů a Samsung se svými Zoomy její pozici pravděpodobně neohrozí. Pokud to někdo s mobilním fotografováním myslí opravdu vážně, pravděpodobně sáhne právě po Lumii 1020. V její prospěch hovoří i cena, která je o zhruba 2 000 Kč nižší, než u Galaxy K Zoom. Překážkou pro někoho však může být snad jen operační systém Windows Phone, Nokia však narozdíl od Samsungu přímo do systému přidala spoustu zajímavých fotografických funkcí navíc.

Sony Xperia Z2

Další plnokrevná fotomobilní konkurence se bude hledat jen těžko, přeci jen jsme ale jednoho zástupce ještě vybrali. Je jím nová Sony Xperia Z2, letošní vlajková loď japonského výrobce. Sony je po všech stránkách lépe vybavený telefon – je výkonnější, má lepší displej, honosí se kvalitními materiály nebo odolností IP67. Fotoaparát je velice podobný tomu, který najdete v Galaxy K Zoom. Konkrétně se jedná o 1/2,3" Exmor RS čip s rozlišením 20,7 Mpx vybavený objektivem GLens s ohniskovou vzdáleností 27 mm a světelností F/2.0. Samotné fotografie produkuje Xperia Z2 velmi kvalitní a zcela splňuje požadavky, které na fotomobil můžete mít. A navíc s ní můžete fotit třeba i pod vodou. V její neprospěch mluví pouze cena, která se pohybuje kolem 16 000 Kč, na druhou stranu však získáte mnohem všestrannější zařízení, které stále velice dobře fotí.

samsung-galaxy-k-zoom
Klady
  • xenonový blesk
  • dobrá výdrž baterie
  • velmi dobré makro fotky
  • mnoho fotografických funkcí a nastavení
  • graficky povedené uživatelské prostředí
  • kvalitní displej
  • dobrý výkon pro práci s multimédii
  • skvělý 10násobný optický zoom
  • dobře fungující optická stabilizace
  • kvalitní fotografie za dobrého světla
  • kvalitní záznam videa s OIS
Zápory
  • chudá softwarová výbava
  • chybí více fotografických "vychytávek"
  • špatná ergonomie
  • Super AMOLED displej není vhodný na práci s fotografiemi
  • špatná světelnost objektivu
  • mizerné výsledky za špatného světla
  • nesmyslně vysoká cena
  • špatně optimalizované uživatelské prostředí
Diskuze ke článku
Stanin
Dobrý den,

umí Galaxy K Zoom nastavit manuálně rychlost závěrky? Jako to umí Lumie..
Petr
Jak si mám vysvětlit "Porovnání s Canon PowerShot G15" v popisku některých fotek? Nezapomněli jste nějaké fotky dodat?
anonim
Takže jedinej nápad, co samšunt nikomu nesebral a je to stejně sh**
kleinak
Musím říct,že pro mě zklamání,jelikož jsem měl možnost si vyzkoušet S4 zoom a jak píše redaktor,TO HLAVNÍ (To hlavní, fotografická výbava, však zůstalo prakticky nezměněné) a to je kámen urazu. Ale pro někoho,kdo nejde až tak do detajlů,to může být dobrá volba.Já nechci,vypadá lépe,než fotí. Tohle Samsung opravdu umí,udělat takové jakési Pozlátko,ale pokud vím, prodeje S4 zoom byli minimální,tohle bude asi stejné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze