Samsung Galaxy K Zoom má menší hrb a lépe fotí (první dojmy)

9

V Praze jsme dostali možnost vyzkoušet dnes představenou novinku Galaxy K Zoom s 20Mpx fotoaparátem s optickou stabilizací a xenonovým bleskem. Jaké jsou naše první dojmy z tohoto nového hybridu na pomezí telefonu a fotoaparátu? Kromě fotogalerie a videopohledu přinášíme samozřejmě i ukázku toho, jak Galaxy K Zoom fotografuje.

Nový Samsung Galaxy K Zoom, který navazuje na loňský model Galaxy S4 Zoom, je větší, výrazně vybavenější a přináší mnohá vylepšení. My jsme vám novinku představili v podrobném preview, parametry novinky si můžete srovnat s Galaxy S4 Zoom a Galaxy Camerou i v našem katalogu.

Samsung Galaxy K Zoom

Větší cvalík s menším hrbem

Telefon sice rozměrově narostl, je ale nadále baculatý, kulatý a s typickým designem Samsungu, takže se dobře drží. Objektiv na zadní straně držení téměř nevadí a z těla vystupuje výrazně méně než u Galaxy S4 Zoom. Zde odvedl Samsung velký kus práce. Mírně klesla i hmotnost – 200 gramů je sice stále dost a v ruce působí telefon těžkým dojmem, ale pokud uvážíme, že je uvnitř plnohodnotná optika s optickým zoomem, je to adekvátní hodnota.

Povrch telefonu je opět kompletně plastový s mírnými prohlubněmi stejně jako u Galaxy S5. U bílé barvy jsou záda z tvrdého plastu, v případě šedého a modrého provedení by opět měla být mírně měkčená. K telefonu budou dostupné ale i ochranné kryty z pryže, které na sobě mají pro změnu imitaci švů kůže tak jako například u řady Note.

Samsung Galaxy K zoom – první pohled

Oproti Galaxy S4 Zoom výrazně narostl displej a dostal do vínku HD rozlišení. Pozorovací úhly jsou výborné, stejně tak, i podání barev, které je opět trochu přibarvené tak, jak jsme na to u AMOLED displejů zvyklí. Displej je velmi dobře čitelný i venku, což je při fotografování důležité.

Telefon dostal prostředí z Galaxy S5 s nejnovějším TouchWizem a také několik chytrých funkcí, jako je například download booster pro kombinaci LTE a Wi-Fi pro ještě rychlejší stahování souborů, případně ultra power saving mode pro situace bez nabíječky. Prostředí běhalo svižně, otázka ale je, zda to tak zůstane i po několika týdnech používání. Každopádně optimalizace se na první pohled zdá být dobrá a telefonu díky šestijádrovému procesoru a 2 GB RAM výkon rozhodně neschází.

Specifikace Samsung Galaxy K Zoom Samsung Galaxy S4 Zoom Samsung Galaxy Camera
Rozměry 137,5 × 70,8 × 16,6 mm 125,5 × 63,5 × 15,4 mm 128,7 × 70,8 × 19,1 mm
Hmotnost 200 gramů 208 gramů 305 gramů
Úhlopříčka displeje 4,8 palce 4,3 palce 4,77 palců
Rozlišení displeje 1 280 x 720 pixelů 960 × 540 pixelů 1 280 × 480 pixelů
Kapacita baterie 2 430 mAh 2 330 mAh 1 650 mAh
Procesor 6 jader Samsung Exynos 4212 Samsung Exynos 4 Quad
Takt procesoru 4 × 1,3 GHz, 2 × 1,7 GHz 2 × 1,5 GHz 4 × 1,4 GHz
Uživatelská paměť 8 GB 8 GB 8 GB
Paměť RAM 2 GB 1,5 GB 1 GB
Paměťové karty ano (microSDXC) ano (microSDHC) ano (microSDXC)
Fotoaparát 20,7 Mpx 16 Mpx 16 Mpx
Videokamera 1 920 x 1 080 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů
Xenonový blesk ano ano ano
Optický zoom ano (10×) ano (10×) ano (21x)
Stabilizace obrazu ano ano ano

V hlavní roli fotoaparát

Hlavním tahákem bude ale pochopitelně 20,7Mpx fotoaparát s optickou stabilizací, 10× optickým zoomem a xenonovým bleskem. Rozlišení nám tedy z původních 16 Mpx narostlo, čip se ale bohužel nezvětšil a stále je poměrně malý, pouze 1/2.3". Světelnost objektivu také není z nejlepších, ale na hodnoty jako F3.1 - 6.3 jsme si u malých kompaktních fotoaparátů už zvykli, optický zoom v malém objektivu si jednoduše svou daň žádá.

Jak fotí v praxi? Vzhledem k tomu, že předchozí Galaxy S4 Zoom v této disciplíně příliš nezářil, byl jsem na toto obzvlášť zvědavý. A musím říci, že telefon příjemně překvapil. Samsung dobře odladil postprocessing, šumu je málo, detailů dostatek a překvapivě to tak zůstává i při zhoršeném osvětlení. Mezi mobily tak patří K Zoom mezi silné hráče a i když je potřeba počítat s omezeními, jako je horší dynamický rozsah, klesající detaily směrem ke krajům snímku a výrazně horší světelnost na dlouhém ohnisku, lze s novinkou obstojně fotografovat.

Samsung Galaxy K Zoom

Telefonu svědčí makro, blízké předměty totiž umí zachytit, zejména na speciální makro režim, skutečně bravurně. Při zoomování je znát úbytek detailů, zvyšování šumu a celkové zhoršování kvality snímku a reálně má smysl používat maximálně zhruba tak 5× zoom, vyšší přiblížení už je vykoupeno citelnou ztrátou kvality. I tak je ale velmi praktické mít v poměrně kompaktním těle až 10× zoom, který se jednoduše občas hodí a pokud potřebujete nutně zachytit něco ve větší vzdálenosti, udělá optický zoom svou práci mnohem lépe, než digitální u většiny konkurenčních fotomobilů.

Makro fotografie

Makro fotografie novince opravdu svědčí a se speciálním makro módem dokáže vykreslit výborné detaily

Exteriér

Při zatažené obloze lze pozorovat nevýhody menšího čipu, detaily nejsou ideální a po stranách snímku lze pozorovat mírné rozmazání, na poměry fotomobilů jsou ale výsledky velmi dobré a oproti Galaxy S4 Zoom jde o posun kupředu

Zhoršené světelné podmínky

Velmi pozitivní je, že i v šeru a špatně osvětlených prostorech se daří držet šum na uzdě a malý čip zde překvapivě není velkým handicapem. Uvidíme ale, jak si fotoaparát poradí s nočními podmínkami

Optický zoom

Ukázka 10× optického zoomu. Směrem k maximu výrazně klesá světelnost a pozorovat lze i ztrátu detailů, to je ale u kompaktních fotoaparátů standardní jev

Neumíte fotit? Nevadí, stáhněte si režim

Samsung hodně dbá i na softwarovou stránku fotografování. Zajímavým krokem směrem k uživatelům, kteří si s pokročilým nastavením moc netykají, je mód Pro Suggest. Na základě scény vám telefon doporučí, jaký režim máte zvolit. K dispozici je ale dokonce obchod Pro Sugest Market, ze kterého si můžete nejen stáhnout různé návody a podle nich se naučit lépe fotografovat, ale rovnou i předpřipravené režimy na konkrétní scény. Samsung také propaguje nový režim Selfie Alarm, kdy telefon zapípá, když detekuje vaši tvář uprostřed záběru v případě, že se fotografujete zadním fotoaparátem.

Takto vypadá prostředí fotoaparátu a Pro Suggest Market, ze kterého si můžete stahovat různá rozšíření

Pořizování snímků je rychlé, o zaostřování platí totéž. Zoomování je rovněž svižné, probíhá bočními klávesami pro regulaci hlasitosti. Ocenil bych ale o něco větší spoušť, která je u K Zoom pouze tenká a ne vždy snadno ovladatelná. Zamrzí také, že telefon nelze s její pomocí probudit a rovnou začít fotit.

Porovnání velikosti s Galaxy S5

Galaxy K Zoom je příjemnou evolucí loňského modelu S4 Zoom. Oproti němu nevystupuje objektiv tak moc nad tělo přístroje, zlepšily se fotografické schopnosti, zvětšil se displej a i celková výbava je lepší. Novinka se objeví v prodeji v České republice 1. června v bílé, šedé a modré barvě, cena byla předběžně stanovena na 12 999 Kč až 13 999 Kč s DPH, což je o zhruba tisíc až dva tisíce Kč více, než za kolik startoval předchůdce Galaxy S4 Zoom.

Technické parametry Samsung Galaxy K Zoom

Kompletní specifikace
Konstrukce137,5 × 70,8 × 16,6 mm, 200 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,8" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 184 × 3 888), xenonový blesk, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 6×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 430 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2014, 12 990 Kč
Diskuze ke článku
xxxx
Doufám že až ho budete mít v redakci že uděláte srovnání s L1020 925 ale i s 5S nebo ONE M8
anonim
Samshunt nesnášim, ale tentokrát se konečně vytasil s něčím, co absolutně nekopíruje konkurenci.
Olaf
Zlata Nokia Lumia 1020. Samskung je hnus velebnosti
Nicnikomudotohoneni
tak místo další trabantovské hrůzy v podání samkšuntu tady máme jednohrbého velblouda....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze