Retro ohlédnutí za prvním rokem: které kousky vás zaujaly?

16

Vzpomínkový seriál Retro slaví své první narozeniny. Od loňského jara společně vzpomínáme na staré telefony, které se jakýmkoliv způsobem zapsaly do historie mobilních telefonů. Dnes se za uplynulým rokem ohlédneme, připomeneme nejzajímavější kousky a také si řekneme, které modely vás zaujaly nejvíce.

11. května tomu byl přesně rok, kdy jsme vám představili první díl seriálu Retro. Nadešel tedy ten pravý čas se na chvilku zastavit, odpočinout si od starších telefonů a ohlédnout se za prvním rokem seriálu Retro.

Jak to všechno začalo?

Celý seriál vznikl v podstatě náhodou. Již v minulosti jsme nepravidelně vydávali články, kdy jsme se ohlíželi v čase na roky nedávno minulé. Váš zájem nás přesvědčil, že bychom v těchto článcích měli i do budoucna pokračovat. Zrodila se myšlenka, že bychom vzpomínali na starší telefony, avšak vždy v momentě, kdy dosáhnou významného jubilea od svého představení. V tomto duchu vznikl první díl, ve kterém jsme vzpomínali na Sony Ericsson P1i.

Sony Ericsson P1i

Tentýž scénář se opakoval ještě v případě druhého a třetího dílu, ve kterých jsme si se slzou v oku zavzpomínali na legendární Siemens C35i a také na první foto Nokii, model 7650. Vždy šlo o nějaké výročí. Druhým dílem se neodmyslitelnou součástí seriálu stal také videopohled. Mimochodem k druhému dílu dotočený až dodatečně. Než se dostaneme dále, nemohu opomenout, že počínaje třetím dílem se ustálila periodicita seriálu na 14 dnech. S malými přestávkami, za kterými stály Vánoce či barcelonský veletrh, se tak pravidelně každé dva týdny dočkáte nového dílu.

Siemens C35i a Nokia 7650

Od čtvrtého dílu jsme upustili od striktního vybírání telefonů, které právě v daný měsíc slaví nějaké výročí. Důvodem byl fakt, že takto by seriál nemohl pravidelně fungovat. V některých měsících bychom na žádný telefon nevzpomínali a v jiných bychom pro samou nostalgii nedělali nic jiného. Čtvrtý díl se však zapsal do historie ještě jednou věcí. Hlavní roli obsadil Ericsson A1018s a byl to jediný telefon, který se nám již nepovedlo zprovoznit, a my jsme tudíž nemohli nahlédnout do prostředí.

Ericsson A1018s

Vracíme se hlavně do Finska

Za první rok existence seriálu Retro jsme se celkem 26krát ponořili do historie a z toho hned 9krát jsme vzpomínali na finskou Nokii. To však asi nikoho nepřekvapí. Někdejší největší výrobce mobilních telefonů má na svém kontě nespočet zajímavých i vyloženě legendárních kousků. Na paty Nokii šlape Siemens, který své největší úspěchy zažíval na začátku století. Těsně před tím, než definitivně zmizel. Za první rok jsme vzpomínali na 7 modelů německého výrobce.

Nejčastěji vzpomínáme na Nokie, Siemensy a Ericssony

O své slovo se pětkrát přihlásil švédský Ericsson. S ním se pojí i další zajímavost. Ačkoliv vzpomínáme na telefony staré, mnohdy i více než 10 let, měli jsme tu zástupce s dotykovým displejem. Šlo o Ericsson R380s, který mimochodem využíval také agent 007.

Ericsson R380s

Svou stopu v seriálu zanechala i Motorola a to s modelem StarTAC. Proč jej zmiňuji? Jde prozatím o vůbec nejstarší telefon, který v seriálu Retro účinkoval. Když jsme nakousli „nej“ telefony, mohu zmínit, že nejmladším zástupcem byl již dnes zmíněný Sony Ericsson P1i. Titulem nejdražší telefon (v době prodeje) se může pyšnit Nokia 8910. A pokud se ptáte na nejžádanější telefon? Jednoznačně je to Nokia 3310, o kterou jste si psali takřka od prvního dílu, a která se v seriálu objevila začátkem letošního roku.

Soutěž popularity

Na závěr dnešního rekapitulačního dílu se podíváme, jaké modely vás zaujaly nejvíce. Začneme čteností samotného článku a podíváme se také, které videopohledy jsou nejsledovanější.

Nejčtenějším se stává třetí díl, ve kterém figurovala Nokia 7650. V těsném závěsu jsou však hned další tři díly. Druhou příčku drží druhý díl se Siemensem C35i. Třetí je první díl se Sony Ericssonem P1i, čtvrtá je Nokia 5110, na kterou jsme vzpomínali v sedmém díle. První pětku uzavírá Nokia 3310, na kterou přišla řada v osmnáctém díle. Mimochodem ji můžeme považovat vůbec za nejpopulárnější, neboť ji k k danemu počtu zhlédnutí stačily 4 měsíce.

Pokud se podíváme na počet zhlédnutí jednotlivých videopohledů, vychází vítězně videopohled nejstarší. Tedy se Siemensem C35i, který jste si pustili již 7375krát. Další pořadí již patří pouze finské Nokii, o kterou je opravdu zájem. Druhým nejsledovanějším videem je Nokia 7650 se 7212 zhlédnutími. Třetí je Nokia 3210 (6079 zhlédnutí), čtvrtá Nokia 3310 (5798 zhlédnutí) a pátá Nokia 5110 (5218 zhlédnutí).

Druhá sezóna začíná

Za dva týdny se přihlásíme s dalším dílem, který pomyslně načne druhou sezónu seriálu Retro. Na závěr dnešního článku bych velmi rád poděkoval vám, čtenářům a divákům, kteří nám píšete nejen tipy na další telefony, ale mnohdy nám také starší kousky do seriálu zapůjčujete a dáváte tak možnost seriálu vznikat.

Ačkoliv je dnešní Retro speciální, na samotný závěr opět naznačím, nač se můžete těšit. Za 14 dní nebudeme vzpomínat na Nokii či Siemens, ale dáme prostor výrobci, který se sice v seriálu již objevil, ale rozhodně by si zasloužil více pozornosti.

Diskuze ke článku
Michal56
Zdravím, som verný čítateľ seriálu Retro :) a vášnivý zberateľ mobilných telefónov ako starých tak i nových. A mal by som nejaké návrhy na nejaké modely, napr.:
1. Philips Fizz, ktorý je tiež dosť veľky starý mobil, ktorý použival veľké SIM karty. Aspoň mňa zaujal na prvý pohľad. A je z roku 1996.
2. Alebo taký Sendo S200, neviem ako v Česku, ale na Slovensku to bol dosť predávaný mobil pribl. v roku 2003, a bol to taktiež i môj prvý mobil v živote. Mňa zaujal plne grafickým displejom, malými rozmermi, a najmä svojou krásou :) aspoň na tú dobu.
3. Odporúčil by som vám nejaký Mitsubishi Trium, ktorý možno viacerý nepoznajú, Napr. Trium Aria, Trium Mars alebo Trium Eclipse.
4. Sony Ericsson K700i, bol to prvý fotomobil od Sony Ericsson, ktorý taktiež zažil veľkú slávu.
5. Sony Ericsson W800i prvý WALKMAN od sony ericsson, tiež to bol veľkolepý mobil, s kvalitným prehrávačom.
6. Nokia 3510 alebo 3510i, tiež slávnejší mobil.
7. Nokia 3220, pekný mobilik, hlavne kvôli tým bočným svetielkam, ktoré blikali podľa pesničiek.
8. Nokia 3100 - malý šikovný pekný mobil, taktiež so svetelnými efektmi.
9. Nokia 5510 - vlastne 3310 s rádiom, prehrávacom hudby, miniUSB, a QWERTY klávesnicou.
To by boli asi všetky modely z mojej strany, ktoré by mohli podľa mňa aj dosť zaujať. Ale i spomenuté modely v Retro ma tiež zaujali aj som sa dozvedel nové veci o ktorých som nemal dovtedy ani šajnu. S pozdravom Michal56.
Concionator
Mne nejvíc zaujaly přístroje Sony Ericsson P1i a Nokia 8910.
Jura
Dobrá práce tohoto webu. Tento "seriál" se opravdu povedl. Jen tak dále.
Michal
Moc pěkný seriál, chtěl bych tam Nokii 6230i a 6310i - tu první mohu klidně zapůjčit pokud nevadí naprasklej horní kryt.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze