Retro: Ericsson A1018s – cesta do minulého století

23

V dnešním díle našeho retro seriálu si posvítíme také na již zaniklou značku Ericsson. Podíváme se na její základní model z přelomu tisíciletí, který dokázal zaujmout na několika frontách. Byl velký, měl obří anténu, ale na druhou stranu také zajímavou výbavu a výměnné kryty. Pamatujete si na něj?

Podoba krabice

Čtvrtý díl seriálu Retro patří švédskému výrobci mobilních telefonu Ericsson, s jehož telefony se dnes již nesetkáme. My se ale vracíme o celých 13 let nazpět, z čehož vyplývá, že se podíváme na předposlední rok dvacátého století. V roce 1999 pomalu startuje obrovských rozmach mobilních telefonů. Do telefonů se dostávají lepší funkce, kvalitnější displeje a jsou patrny náznaky snahy o odlišnost. Tuto vlnu odstartovala v roce 1997 Nokia s modelem 5110. Jednou z mnoha odpovědí Ericssonu byl právě dnes prezentovaný model A1018s.

I přes velké rozměry se Ericsson A1018s držel vcelku dobře

Něco o oslavenci

Od samého počátku šlo o telefon postavený do nižší třídy, což prozrazovalo písmeno A v názvu. Typickými rysy tohoto modelu byly jeho rozměry. Pokud zmíním výšku 130 milimetrů, zjistíme, že této hodnoty dnes dosahuje kdejaký smartphone. Šířka 49 milimetrů byla poplatná tehdejší době, stejně tak tloušťka 27 milimetrů. Ta však byla z části variabilní a záleželo, jakou baterii budete v Ericssonu A1018s využívat. Se základní baterií o kapacitě 800 mAh byla tloušťka právě oněch zmíněných 27 milimetrů. Naopak s největší baterií (v našem případě) se tloušťka zvýšila o více než centimetr. Plusem ale byla kapacita baterie 1200 mAh, se kterou telefon vydržel i takřka dva týdny.

Nejsilnější baterie vytvářela na zádech slušný "batoh"

Rostla samozřejmě i hmotnost, která se pohybovala od 163 do 195 gramů. Avšak před 13 lety šlo stále o akceptovatelné hodnoty. K výše zmíněným rozměrům nicméně bylo ještě nutné připočíst zhruba 4 centimetry. Proč? Přesně o tolik totiž vyčnívala anténa. Úsměv na rtech pak budí fakt, že výrobce telefon propagoval jako nositelný za opaskem.

Zařazení telefonu do tehdejší nižší třídy se z části podepsalo na displeji, který nebyl nijak velký. Tři řádky nicméně bohatě dostačovaly, zejména proto, že displej byl plně grafický a to samozřejmostí rozhodně nebylo. Podsvětlen byl zelenými diodami, které byly umístěny ve spodní části. Stejnou barvou zářila rovněž pryžová klávesnice, na které se nijak pohodlně nepsalo. Displej a klávesy byly vždy obklopeny barevným krytem, který bylo možné měnit. Šlo o snahu Ericssonu přiblížit se Nokii.

Retro: Ericsson A1018s

Přední panel byl výměnný; pryžová klávesnice příliš pohodlí nenabízela

Zajímavá výbava

Prostředí telefonu netřeba dlouze popisovat. Na úvodním displeji byl viděn název operátora, stav signálu, baterie a čas. Přepnutím jste mohli zjistit aktuální datum. Hlavní menu bylo orientováno horizontálně a listovalo se vněm pomocí šipek. Na displeji byla vždy vidět jen jedna položka, zato ale s velkým fontem. Z výbavy stojí za zmínku podpora faxových zpráv, interní paměť pro 10 textových zpráv nebo také skladatel monofonních melodií. V základní výbavě se nacházelo jen 12 jednoduchých melodií. Oficiálně se v telefonu nevyskytovala ani jedna hra. Neoficiálním firmwarem nicméně šlo telefon naučit hru tetris.

Závěr a příští díl

Ericsson A1018s se prodával od roku 1999 a na pultech obchodů vydržel necelé dva roky, během kterých se dočkal přímých nástupců A2618s a A2628s. Ačkoliv šlo o poměrně populární model, nebyla tehdy po telefonech taková poptávka a neprodal se tedy nijak omračující počet kusů. Z tohoto důvodu je dnes, pokud byste měli zájem, velký problém jej sehnat. Pakliže na něj ale v nějakém bazaru narazíte, pohybuje se cena okolo 200 Kč.

Dnešní telefony se na výšku mohou rovnat s Ericssonem A1018s (porovnání se Samsungem Galaxy S Advance)

V příštím díle už opustíme Skandinávii a vydáme se na jih. Zastavíme se u dalšího, sice stále ještě existujícího, ale v našich končinách takřka již zapomenutého výrobce. Do té doby nám můžete psát tipy na další telefony, které bychom v seriálu Retro určitě neměli vynechat.

Diskuze ke článku
Feny
Tipy na telefony? Napadá mě Siemens C65 (popř. M65), SX1 nebo MC45, od Nokie 5110, 3310, 3650, 6600 nebo komunikátory řady 9, od SE legendy K750i, K700, T610. Od Motoroly třeba první Razr :)
Petr
S láskou vzpomínám na první moji Nokii 3110, tu starou z roku někdy 1997, nástupce 2110. Potom na celkem zapomenutý malý Siemens S25, který byl ve své době naprosto dokonalý. Banán Nokia 8110, Motorola CMD-Z1...
Stanin
Pamatuju, jak mel 1018s muj spoluzak.Tenkrat jsem jeste nemel mobil, ale simku uz jo, tak jsem si ji k nemu obcas daval a psal od nej smsky sve mile :) Muj prvni mobil byl jeho nastupce A2618s. V dobe, kdyz vsichni meli Siemense C35 nebo Nokie 3210/3310 jsem byl rarita. Nikdo v okoli ho nemel. Potom jsem ho prodal, ale 3 roky zpatky jsem sehnal a Aukru funkci model. Tak si s nim s nostalgie hraju.

Navrhy: Ericsson T20e, Ericsson T65, Alcatel OT30x, Alcatel OT501, Siemens SL45.
MoB
Přimlouval bych se za Motorolu d460 - dodnes mám pro Motoroly slabost, skvělý telefon, s tenkou baterkou nositelný v kapse u kalhot :) Holt Amerika... (no dobře, dnes už spíš Asie...)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze