Retro: Nokia 7650 byla výsuvný kolos s prvním fotoaparátem

17

Ve třetím díle našeho retro seriálu se vracíme o celých 10 let nazpět, tedy do roku 2002, kdy na trh vstoupila Nokia 7650. Šlo o první telefon na našem trhu, který nabídl integrovaný digitální fotoaparát. Nešlo však jen o fotoaparát. Pojďme zavzpomínat, co dokázal nejlepší telefon před deseti lety.

Po dvou týdnech vás opět vítám u naší staronové rubriky retro, ve které vzpomínáme na legendární telefony dob minulých. Kandidát do třetího dílu byl celkem jasný, neboť právě uplynulo deset let od příchodu Nokie 7650, telefonu, který začal psát historii integrovaných fotoaparátů v mobilních telefonech. Pro upřesnění se vracíme do roku 2002.

Výsuvný Nokia 7650 působí mohutně

Něco o oslavenci

Píše se rok 2002, telefony se předhánějí v čím dál menších rozměrech, mohutný nástup zaznamenávají barevné displeje a v Sony Ericssonu T68i se objevuje přídavný fotoaparát. Do toho Nokia představí svou novou vlajkovou loď 7650. Není vůbec malá a navíc má integrovaný fotoaparát, který jsme do té doby v našich končinách neviděli. Vezmeme to ale popořadě. Rozměry Nokie 7650 byly 114 x 56 x 26 milimetrů. Výška byla naprosto běžná, šířka o něco vyšší, ale tloušťka byla už tehdy hodně nadprůměrná. Pokud bychom ji hodnotili z dnešního pohledu, je Nokia 7650 více jak dvakrát tlustší než běžný telefon. V každém případě se Nokia nehodila do žádné kapsy u kalhot.

Tloušťka je astronomických 26 milimetrů

Ačkoliv se jednalo o špičkový a drahý telefon, byla Nokia 7650 celá plastová. To ji ale neubíralo nic na designu. Kvalitně byl zpracován i výsuvný mechanismus, který přežil celých deset let a nyní pouze klade poněkud větší odpor. Známky vůle ukazuje jen kryt baterie na zadní straně. Pokud byste pod baterií hledali slot na SIM kartu, byli byste neúspěšní. SIM karta se vkládala nad integrovanou anténu a pro její přístup bylo nutné sejmout horní část krytu.

Integrovaný fotoaparát nabídla 7650 jako první

Na čelní straně se nacházel na tehdejší dobu poměrně velký 2,1 palcový displej s rozlišením 176 x 208 pixelů a schopností zobrazit 4096 barev. Rozhodně ale nezabíral většinu plochy. Nad ním totiž bylo spousta místa pro logo výrobce, světelné čidlo a reproduktor. Pod displejem se nacházela dvojice kontextových kláves a dnes již skoro zapomenutý joystick. Jeho gumová čepička byla poměrně kluzká a často se odlupovala, nicméně i po letech na našem kusu joystick funguje spolehlivě. Klávesu nalevo od joysticku jistě poznají všichni, kteří někdy pracovali se Symbianem. Jde o vstup do hlavního menu.

Další klávesy se objeví až po rozevření telefonu. Kromě alfanumerické klávesnice, jde o tlačítko ABC, které při psaní vyvolá kontextovou nabídku, zelené a červené tlačítko a korekční klávesu C. Klávesnice je podsvětlena a píše se na ní pohodlně. Další dvě klávesy se nacházejí po stranách. Na pravé straně jde o vypínací tlačítko, na levé pak klávesa spouští hlasové vytáčení a případně hlasité handsfree při hovoru.

Retro: Nokia 7650

Funkční výbava

Pokud na chvilku zapomeneme na fotoaparát, nabídla 7650 ještě jeden trumf. Jako první totiž nabídka Symbian S60, tedy otevřený operační systém. Před rokem 2002 jsme se setkávali pouze se Symbianem S80 na komunikátorech řady 9xxx. Prostředí lze vzdáleně srovnávat s tím, které dnes vidíte například na Nokii E52. Indikace stavu baterie, signálu a hodiny v rohu. Na zbytek plochy displeje bylo možné umístit tapetu. Propracované byly kancelářské funkce i telefonní seznam. Samozřejmostí byl e-mailový klient.V hlavním menu jste si mohli vytvářet libovolné množství složek a do nich následně setřídit vybrané položky.

Prostředí Symbianu S60

Důležitým prvkem byla možnost doinstalování nových programů, které vznikaly nejen pro Symbian, ale také pro Javu, se kterou si 7650 rozuměla. K dispozici byl i jednoduchý wapový prohlížeč, který využíval pro přenos dat technologii GPRS třídy 4. Z dnešního pohledu už je wapový prohlížeč defacto k ničemu. Na vysoké úrovni bylo spojení s okolním světem, neboť nechyběl infraport a Bluetooth. Na Wi-Fi ale bylo ještě brzy. Dlužím vám ještě hardwarové parametry. Nokii 7650 poháněl procesor o taku 104 MHz a její interní paměť byla pouze 4 MB. Paměťové karty chyběly. I přes poměrně slabý procesor je prostředí svižné a nic zbytečně dlouho netrvá.

Fotoaparát

Již několikrát vzpomínaný fotoaparát. K fotografování bylo nutné telefon vysunout, čímž se objevila čočka. Maximální rozlišení činilo 640 x 480 pixelů. Šlo ale zvolit ještě mnohem nižší rozlišení, které bylo určené k pořízení obrázku ke kontaktu. Překvapením je přítomnost nočního režimu. Pořízení snímku zajišťoval joystick. Kvalita snímků nebyla nijak dobrá, z dnešního pohledu přímo katastrofální. Fotografie byly rozmazané po celé ploše. Níže vám přinášíme několik ukázek.

Ukázkové fotografie

Závěr a příští díl

Nokia 7650 se začala prodávat ve druhé polovině roku 2002 a startovací cena u operátorů činila astronomických 25 000 Kč. V prodeji vydržela více jak rok, během kterého cena klesla zhruba o deset tisíc korun. Jelikož šlo o velmi drahý model, nemohl si jej dovolit každý a tudíž se neprodalo nijak velké množství kusů. Je proto dnes poměrně těžké nějaký zachovalý kousek objevit.

Na příští díl retro seriálu se můžete těšit opět za dva týdny a stejně jako minule vám částečně prozradím, co plánujeme. Nápověda bude vlastně velmi podobná, ne-li přímo stejná. Za dva týdny se totiž navrátíme do Skandinávie. O jakého půjde výrobce, si již ale nechám pro sebe. Do komentářů nám i nadále pište své tipy na legendární modely. Vše si pročítáme a většiny modelů se v budoucích dílech dočkáte.

Diskuze ke článku
Milda
Super, vaše retro se mi dost zalíbilo. Přeju hodně "muzejních" exponátů a držim palce při psaní dalších článků. Návrh na další díly : co zabrousit do vod Motoroly, konkrétně do V-čkové řady? Myslím že V100 byl na svou dobu dost unikátní kousek a z dnešního pohledu i dost zábavný. Popřípadě legenda Motorola V60.
Martas
Pamatuji si jak ho tehdá ještě na základní škole měl spolužák a mi na to hleděli jako na zjevení z jiného světa. Mi ostatní měli tak 3310 nějaké ty staré Alcately a on se vytasil s tímhle krasavcem:). Jinak malá otázečka budete točit i videopohled?
ZD3ND4
Tak tento kousek mám taktéž ve své sbírce stál mě tenkrát 20.000,- :-)
http://dl.dropbox.com/u/75470414/Photo%2021.03.12%2014%2017%2021%20(1).jpg
Martas
No a pak že jsou dnešní mobily předražené:) Nevím proč ale pokud vám sem píši z firefoxu tak se mi to nechce vložit protože je prý špatný kontrolní kod. Z exploreru mi to jde tak nevím...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze