Retro: Ericsson R380s – dotyk z minulého století

16

Do dnešního desátého dílu seriálu Retro jsme vybrali opravdu velmi zajímavý kousek. Nejde sice o telefon, na který by si každý vzpomněl, spíše naopak. Ericsson R380s se však do historie zapsal výklopnou klávesnicí a především dotykovým displejem.

Píše se 18. březen 1999 a světu je oficiálně představen zbrusu nový Ericsson R380s. Vypadá trošku jako nižší model R320, ale jen do chvíle, než zjistíte, že část s klávesnicí lze odklopit a tím odkrýt velký a navíc dotykový displej. V České republice jsme si na tento technický skvost museli ale dlouho počkat, bezmála rok a půl.

Design byl přesně ve stylu řady R – manažerský

Krátké představení

V momentě představení se Ericsson R380s dostal do role maximálně vybaveného telefonu a tak mu jistě byly odpuštěny i větší rozměry. 130 milimetrů na výšku ještě nezní tak hrozně, jenže masivní plochá anténa přidávala ještě dalších 30 milimetrů. Šířka 50 milimetrů naštěstí ještě padla do ruky a tloušťka 26 milimetrů byla v normě. Hmotnost 164 gramů tehdy nikoho nepřekvapila.

Do ruky padne Ericsson překvapivě dobře

Design telefonu byl čistě ericssonovský a poplatný řadě R, která produkovala manažerské telefony s pohodlnou klávesnicí a velkými displeji. Na R380s byl spíše čtvercový s rozlišením 120 × 116 pixelů. Pod displejem se nacházely funkční klávesy, kterých nebylo málo, a pohodlná alfanumerická klávesnice z plastu. Velmi zvláštně vypadá zadní strana telefonu. Někdo by si mohl myslet, že nám snad chybí zadní kryt, ale nechybí. Ericsson baterii spojil s krytem, čímž ušetřil nějaké ty rozměry a navíc docílil lepšího držení v ruce.

Funkční výbava byla na rok 1999 na velmi vysoké úrovni. Interní paměť atakovala 2 MB, telefonní seznam pojal sto čísel, nechyběly poznámky, diktafon nebo wapový prohlížeč a e-mailový klient. Samozřejmostí byl kalendář se všemi typy náhledů. Ericsson také komunikoval s počítačem, bylo možné jej tak i dobíjet a navíc mu nechyběl ani dnes již zapomenutý, avšak tehdy vítaný infračervený port.

Retro: Ericsson R380s

Dotykový displej a stylus

Vše však šlo stranou v momentě, kdy byl prvně odhalen dotykový displej. Část s klávesami se odklopila a odkryla dotykový displej s rozlišením 360 × 120 pixelů. Typově šlo samozřejmě o odporový displej, který reagoval na tlak, avšak nijak velký a celé ovládání bylo velmi přesné.

Dech beroucí trumf – výklopná klávesnice pod kterou se skrývá dotykový displej

Výrobce si rovněž pohrál s prostředím a většina byla uzpůsobena pro ovládání prsty. Ikony menu byly krásně velké a nehtem jste hravě trefili i ovládací prvky v celém prostředí. Snad jediným místem, kde byste s prsty narazili, byla tvorba textu. Probíhala na QWERTY klávesnici, kde však každé tlačítko bylo doslova miniaturní. Nejen proto Ericsson přidal i plastový stylus, který velmi důmyslně schoval do zadního krytu. Ovládání s ním pak již nemělo chybu.

V zadním krytu je pěkně schovaný modrý stylus

Většina prostředí byla uzpůsobena jen na velký displej. Typicky kalendář či wapový prohlížeč. Také hry využívaly pouze velkého displeje. Například Tetris se hrál na výšku. Ericsson R380s se sice tvářil jako tehdejší smartphone, ale nové aplikace do něj instalovat nebylo možné.

Ukázka prostředí

Závěr

Jak jsme si řekli již výše, Ericsson R380s byl představen začátkem roku 1999, ale na pulty obchodů se dostal až o více jak rok později. Ani to však nijak nezabránilo velmi vysoké ceně, za kterou se začal prodávat. Tehdejší zájemci si museli připravit bezmála 27 tisíc korun. A právě z důvodu vysoké ceny se R380s nijak výrazněji nerozšířil. Sehnat jej dnes je velmi obtížné.

Tímto jsme se dostali na závěr desátého dílu. Za čtrnáct dní začneme druhou desítku seriálu Retro a opět pro vás chystáme zajímavý telefon z dob dávno minulých.

Ericsson R380s do seriálu Retro zapůjčil pan Martin Kukač, kterému tímto děkujeme.

Diskuze ke článku
Milan
No prosím.Proč tahle konstrukce nejde dneska?Stačilo by dát barevnej displej ,zmenšit tlouštku a zvětšit display /samozřejmě s dnešní výbavou mp3,android apod/Vypadal by jako normální telefon a přitom by to byl skvělý dotykáč a né hnusné černé placky ,které jsoiu všechny stejné.Proč tuhle konstrukci sakra nedělaj dneska?
Milan
Tak určitě by nestál 27000 Kč.To je stejná logika jako byste předpokládal ,když by se dnes prodávala nokia 3310 tenkrát stála taky 10000Kč dnes nejlevnější nokie s podobnou výbavou a navíc s barevným displejem stojí maximálně 1500Kč.Ten vývoj už je dávno zaplacen.Já si teda rozhodně na ty hnusy co se dneska vyráběj zvyknout nehodlám.Jediný co je dneska vrchol designu je to ,že změněj barvu na bílou viz SG3.Hrůza.
Concionator
Mně se ty dnešní matláky taky celkem příčí. Šikovný mobil jiné koncepce jsem však nemohl najít, tak jsem alespoň hledal něco osobitějšího a rozměrově blízkého klasickým mobilům z jejich zlaté éry. Nakonec jsem skončil z Xperie ray. Dneska vnáší trochu čerstvého větru do těchhle vod Nokia se s vými barvičkami a tvarovanou dotekovou plochou, ale taky už se to začíná opakovat. Mobil podobné koncepce, jako byla u Ericssonu R380s, by mi taky udělal radost.
vojta66
Tento úžasný kus železa mám doma, totálně nový, komplet balení, kdysi jsem ho koupil od retrofone z anglie, je to origánál balení od španělského operátora euskatel. Fantastickej kousek.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze