Panasonic ELUGA: tenký, lehký, evropský a s Androidem

3

Společnost Panasonic nám konečně oficiálně představila stylový a technologiemi napěchovaný model ELUGA, o kterém se spekulovalo již v prosinci minulého roku. Kromě futuristického designu a zajímavého hardwaru má v rukávu ještě několik dalších es včetně odolnosti dle standardu IP57.

Ptáte se, co je to IP57? Jedná se o mezinárodní standard, který poukazuje na vysokou odolnost přístroje proti vodě a prachu, což je také jeden z klíčových marketingových prvků tohoto přístroje. Nabízí totiž velmi líbivý a stylový design s jemně zaoblenými hranami, velkým displejem a tloušťkou pouhých 7,8 mm, což je podstatně velký rozdíl od odolných, gumou potažených přístrojů, které z větší části vládnou této oblasti mobilního trhu. Je sice potřeba zmínit, že certifikace IP57 je horší, než v případě některých ryze oolných telefonů, ale i tak by měla novinka odolat prachu a ponoření do vody až do hloubky 1 metru. ELUGA je navíc s hmotností 103 gramů opravdu lehkým telefonem, který se bez problémů udrží v náprsní kapse u košile. A pokud vám náhodou vypadne do plného umyvadla, nic si z toho dělat nemusíte.

Ve jménu technologií

Řádně odolný obal však není jediným tahákem tohoto přístroje. Díky konstrukci a především dobře rozložené přední straně nabízí ELUGA dostatečně velký OLED displej s úhlopříčkou 4,3 palce a rozlišením 960 x 540 pixelů, které používá u svých smartphonů například výrobce HTC. Od podobných parametrů samozřejmě můžete očekávat vysokou kvalitu obrazu, syté barvy a kontrast, navíc velké pozorovací úhly a dobrou čitelnost na slunečním světle. Jsme však zvědavi, jak OLED displej v praxi obstojí proti AMOLED a Super AMOLED konkurentům.

Do prodeje by měl model vyjít s operačním systémem Android 2.3 Gingerbread, Panasonic ale slibuje update s nejnovější verzí Ice Cream Sandwich již na duben letošního roku. V základu bude tlouci dvoujádrový procesor Texas Instruments o taktu 1 GHz, což podpoří RAM paměť s 1 GB RAM.

Na zadní straně naleznete 8 Mpx fotoaparát s většinou moderních technologií včetně stabilizátoru obrazu, autofocusu či obrazových efektů. Samozřejmostí je i natáčení videa. Nepochopitelně však chybí LED dioda. Omezující bude také integrovaná paměť o velikosti 8 GB (bohužel nebyly potvrzeny paměťové karty). Nechybí podpora přehrávání avi videí s video kodeky DivX a MPEG4 a konektor 3,5 mm Jack.

Opomenout bychom ke konci nemohli ani širokou paletu připojení, od Bluetooth 2.1 a Wi-Fi až po DLNA a podporu NFC. S tím je spojena služba IC Tag Card, což je opět obdoba nálepek pro rychlou a bezdrátovou změnu nastavení vašeho přístroje. V poslední době se tato vymoženost dočkala opravdového rozmachu. Slabinou však bude baterie s malou kapacitou, což je daň za malou tloušťku. Reálná výdrž tak bude opravdu zajímavá.

Panasonic ELUGA by se měl objevit na evropském trhu ke konci března. Přesná cena ještě bude oznámena.

Technické parametry Panasonic Eluga

Kompletní specifikace
Konstrukce123 × 62 × 7,8 mm, 103 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
Displej?, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), autofocus, video: 1 280 × 800 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4460, CPU: 2×1 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, ?

Zdroje: panasonic.co, smartphones.panasonic.eu