Štíhlé a vybavené: Panasonic ELUGA a ELUGA Power živě z MWC

5

Panasonic je výrobce, který ve spojení s mobilními telefony nebyl v Evropě příliš vidět. To se nyní snaží změnit a přichází se zajímavými modely Eluga a Eluga Power, které se mají začít prodávat v Evropě. Podívejte se na fotografie, video a první dojmy z novinek.

Zajímavý Panasonic ELUGA byl představen pár dní před konáním MWC 2012 v Barceloně a my jsme byli zvědaví, jak bude tento štíhlý vodotěsný elegán vypadat naživo. Nezklamal. Je to konečně zase něco trochu jiného, než smartphony zavedených výrobců. Telefon je opravdu štíhlý a potěší, že 7,8 milimetru v pase je skutečně hodnota platná pro celý telefon, který nemá žádnou bradu, jak je u takto tenkých přístrojů zvykem.

Panasonic ELUGA: štíhlý elegán, který se umí potápět

ELUGA má velmi elegantní design se zajímavými hranami, které telefon dále zeštíhlují. Na bocích je tak telefon ještě mnohem tenčí, než 7,8 milimetrů, kterých dosahuje krásným zaoblením zadní strany. Díky tomu se telefon velmi dobře drží v ruce a ani ostré hrany na bocích překvapivě nijak do rukou neřežou a celkový dojem z telefonu je opravdu perfektní. Přispívá k tomu i netypicky nízká hmotnost 103 gramů, což je vzhledem k 4,3 palcovému displeji a další špičkové výbavě opravdu unikátní. Zajímavostí jsou originálně umístěná tlačítka pro regulaci hlasitosti a vypínací tlačítko. Může se to zdát nepohodlné, ale při uchopení telefonu do ruky vám prst dosedne přesně na tyto ovládací prvky, které jsou umístěné téměř na zadní straně.

TIP: přečtěte si preview Panasonicu ELUGA

Panasonic Eluga – první pohled z MWC

Displej je díky qHD rozlišení dostatečně jemný a pochválit musíme opravdu úzký rámeček kolem displeje. Telefon je tak kompaktnější, než jiné telefony s 4,3 palcovým displejem a v ruce působí spíše jako 4 palcový model. Zobrazení je taktéž kvalitní a k pozorovacím úhlům nelze mít námitek. Štíhlé tělo a nízká hmotnost si ale vybraly svou daň v podobě absence slotu pro microSD karty, LED diody u fotoaparátu nebo menší baterie. Právě malá kapacita baterie bude zřejmě kamenem úrazu u této novinky a situaci zřejmě nezvrátí ani proklamovaný ecomode, který vypne mnoho funkcí telefonu při vybité baterii.

Naprosto unikátní vlastností je certifikace IP57, která znační odolnost proti vodě i prachu. Určitě byste nehádali, že tento štíhlý elegán dokáže vydržet půl hodiny pod vodou v hloubce jednoho metru nebo 8 hodin v kuse odolávat prachu. Dosaženo toho bylo mimo jiné pomocí speciálního nano povrchu, který odpuzuje vodu a nečistoty. Panasonic tak dokazuje, že odolné telefony nemusí být vždy obrněné, pogumované a nevzhledné. Že to funguje i takto, nám dokázali na stánku vhozením telefonu do vody. Podívejte se na video.

Novinka běží zatím na Androidu 2.3 a začne se prodávat už během několika týdnů na evropských trzích. Update na nejnovější Ice Cream Sandwich je plánován na léto 2012.

Technické parametry Panasonic Eluga

Kompletní specifikace
Konstrukce123 × 62 × 7,8 mm, 103 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
Displej?, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), autofocus, video: 1 280 × 800 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4460, CPU: 2×1 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, ?

Panasonic ELUGA power: kompaktnější pětipalec

Panasonic také plně v souladu s dnešní dobou představil svou vlajkovou loď s enormně velkým displejem o úhlopříčce 5 palců. Jde na to však jinak, než konkurence. Zatímco konkurenční „monstra“ v podobě Samsungu Galaxy Note nebo LG Optimus Vu v podstatě nelze ovládat jednou rukou, ELUGA Power je o poznání přívětivější. Díky tenkému rámečku kolem pětipalcového displeje připomíná svými rozměry spíše 4,3 palcové telefony. Navíc je s hmotností pouze 133 gramů neporovnatelně lehčí, než dva uvedení konkurenti. Ve výsledku se tak dá novinka ještě v rámci možností vcelku pohodlně ovládat a díky svému tvaru dobře padne do ruky.

TIP: přečtěte si preview Panasonicu ELUGA power

Panasonic Eluga Power – první pohled z MWC

Zaujme vypínací tlačítko a klávesy pro regulaci hlasitosti umístěné opět na zadní straně. Trochu rozpačití jsme byli z podivných dvojitých rohů, které sice telefon ozvláštňují, ale jsou poměrně ostré. Snad se s nimi ve finální verzi v této podobě nesetkáme. Pochvalu si zaslouží výborný HD displej, na kterém velmi plynule běhá nový Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Běh je opravdu svižný a není divu. V útrobách telefonu najdeme nový dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s taktem 1,5 GHz. Zástupci Panasonicu nám na stánku tvrdili, že výkonově je tento procesor srovnatelný se čtyřjádrovou konkurencí.

Co nás mrzí, je opět chybějící LED dioda. Opravdu nechápeme, proč ji považuje výrobce za zbytečnou. Nevýhodou je i absence slotu pro paměťové karty. Co je ale velmi překvapivé, je opět certifikace IP57, díky které vydrží telefon, stejně jako ELUGA, půl hodiny pod vodou v hloubce jednoho metru a odolá také prachu. Zajímavostí je také rychlé nabíjení baterie. Po půl hodině je totiž možné nabít baterii až na polovinu kapacity. To se jistě bude hodit.

Panasonic ELUGA power se začne prodávat trochu později, než model ELUGA. Očekávat jej můžeme na začátku léta. Přesnější informace o ceně a dostupnosti ale zatím Panasonic nezveřejnil.

Technické parametry Panasonic Eluga Power

Kompletní specifikace
Konstrukce136 × 70 × 9,6 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ2 2012, ?

Co na nové Panasonicy ELUGA říkáte? Uvítali byste jejich prodej i na našem trhu?

Diskuze ke článku
zeto750
Trufne si niekto odhadnut cenu a dostupnost? Ta eluga power je presne odla mojho gusta az na chybajuce hw tlacidla pod displayom ....
Dragis
To si netroufnu, ale docela rád bych ji viděl v reálu. Můžeme jen tiše doufat, třeba se u nás objeví.
pudl
Vypadá fakt skvěle, ale asi limitující bude absence blesku a nízká kapacita baterie......i když , kdo ví, co s tím Japonci udělali.
sony
lepší je sony xperia s a panasonic má jenom 1ghz

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze