Monstrózní Nokia 808 PureView s 41 Mpx fotoaparátem naživo

7

Nokia nepředstavuje pouze nové Windows Phone telefony, ale do Barcelony přichystala také novinku se Symbianem. Pokud to má být poslední vybavený mohykán s tímto systémem, jedná se o více než důstojnou derniéru. Překvapí fotoaparát s obřím rozlišením a inovované prostředí.

Nokia 808 je tlustá a těžká, o tom není pochyb. Je ale zároveň fascinující, a to možná převažuje. Pokud však někdo hledá špičkový fotoaparát v mobilu, menší hrb a vyšší hmotnost jistě rád oželí. Zvláště když je v Nokii 808 použit čip s obrovským nativním rozlišením 41 Mpx. Ten produkuje snímky v maximálním rozlišení 38 megapixelů. To je nejen na mobilní telefon neuvěřitelné rozlišení, nad kterým nejeden účastník tiskové konference kroutil hlavou. Pokud se však podíváte na testovací fotografii, kterou jsme pořídili za špatných světelných podmínek po tiskové konferenci, nejedná se pouze o marketing a Nokia 808 PureView opravdu produkuje velmi kvalitní snímky. Podle všeho má opět neobyčejně velký čip.

Takto fotí Nokia 808 PureView: vyfotili jsme testovací snímek

Na zdech konferenční místnosti byly k vidění také několikametrové zvětšeniny fotografií vyfocených údajně Nokií 808 PureView, které vypadaly velmi detailně. Také prezentované fotografie byly špičkové a detaily na fotomobil neuvěřitelné. Kvalitním fotografiím pomůže opět xenonový blesk. Prostředí fotoaparátu je zcela nové a přepracované, samotná rychlost focení snímků je však jen průměrná. Pokud ale uvážíme, že se zaznamenávají fotografie o velikosti kolem 8 MB, nelze mít větších námitek.

Preview: Nokia 808 PureView: Symbian se vrací s 41 megapixely

Finové si však přichystali ještě další novinky ve výbavě. Jako první Nokia se Symbianem umí 808 PureView natáčet video ve full HD rozlišení a Nokia se též chlubí velmi kvalitním nahráváním zvuku Rich recording, které, jak jsme se přesvědčili v Barceloně, opravdu funguje a nahraný zvuk je opravdu kvalitní. Uvnitř telefonu tepe 1,3 GHz procesor a operačním systémem je Nokia (Symbian) Belle, který je ovšem upraven a vylepšen. Změny jsme si všimli například v případě náhledu multitaskingu, který se nyní více podobá Windows Phone a je přehlednější.

Celé prostředí je velmi rychlé. Nic jiného bychom ale vzhledem k nenáročnému Symbianu a rychlému procesoru neočekávali. AMOLED displej má opět rozlišení pouze 360 x 640 pixelů, úhlopříčka činí 4 palce. Papírově tedy stejné parametry, jako například model E7 nebo X7, ale subjektivně se nám zdálo zobrazení lepší a zapracovalo se také na krycím sklíčku, po kterém prst lépe klouže. Pod displejem se nachází pryžová trojklávesa, kterou známe už z modelu Lumia 710 – naštěstí je ale mnohem méně tuhá a lépe se tiskne. Z technologií potěší i NFC a HDMI.

Pokud na Symbian nedáte dopustit a chcete mít zřejmě poslední špičkový telefon s tímto systémem, bude pro vás 808 PureView jasným kandidátem. Překousnout budete muset na dnešní dobu abnormální tloušťku, odměnou vám ale bude zřejmě nejlepší fotoaparát v mobilním telefonu současnosti.

Co na Nokii 808 PureView říkáte vy? Jak se vám líbí? Využili byste fotoaparát s takto obrovským rozlišením? Bude podle vás kvalitní vlajkovou lodí výrobce?

Diskuze ke článku
Lad Vach
Cena bude asi vysoká. Ale takový foťák to už je asi moc. Moje otázka je Jaký bude prodej? Nevím nevím že tohle bude bestseller...
Tomáš
Říkal jsem si, že si svou N8ku nechám, dokud nezemře, ale 808ka mě pěkně nahlodala. Vypadá opravdu moc pěkně a i parametry vypadají moc zajímavě. Mrzí mě u ní jen 2 věci a to, že Nokia jí nedala kovové tělo jako N8 a nejsem si jistým tím rozlišením na 4 palcovém displeji. Ale na to si počkám, až si ji budu moct osobně vyzkoušet a pak se rozhodnu.
Jirka
Symbian je nepřekonatelný. Nokia dělá dobře, že stále rozvíjí dosud nejlepší OS pro mobily - Symbian. Android mu nesahá ani po paty a vzhledem k obrovské žravosti jsou telefony s Androidem prakticky nepoužitelné, nehledě na prokázané případy špehování lidí ze strany Google-Android a WP7 je sice lepší než Android, ale taky na Symbian nemá.
skileton
android neni najpredavanejsi len tak pre nic za nic to nieje ako symbian,ios pouziva ho viac vyrobcov a kazdy tam prida nieco svoje tak si aspon mas z coho vybrat najlepsi pre vyrobcov najlepsi pre spotrebitelov

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze