Vyzkoušeli jsme, jak fotí 41Mpx Nokia 808 PureView (fotogalerie)

87

Nokia 808 PureView je terčem pozornosti zejména kvůli svému fotoaparátu s rozlišením 41 Mpx, který svými parametry výrazně převyšuje veškerou konkurenci. Hned poté, co jsme telefon dostali do redakce, jsme se rozhodli vám v rychlosti zprostředkovat, jak Nokia 808 PureView fotí v praxi a zda není novinka výborným fotomobilem jen na papíře. Jaký je verdikt?

Připojili jsme se tedy k davům turistů v Praze a jen tak vyfotili několik snímků do rodinného alba na trase mezi Pařížskou ulicí a Václavským náměstím. Vyzkoušeli jsme plné 38Mpx rozlišení i PureView mód. Prověřili jsme také, jak si novinka poradí s horšími světelnými podmínkami bez blesku i s ním a ověřili jsme i makroschopnosti. Zatím to však neberte jako podrobný test fotoaparátu, na který se můžete těšit již brzy, ale spíše jako první ochutnávku neuvěřitelných fotografických schopností novinky. Zatím však můžeme říct, že pro běžné turistické focení můžete klidně váš kompaktní fotoaparát nechat doma, 808 PureView zastane práci v mnoha případech stejně a fotí opravdu neuvěřitelně.

TIP: přečtěte si také preview Nokie 808 PureView

Ohromující snímky

Snímky jsou jedním slovem ohromující. Je neuvěřitelné, jak kvalitně může fotit telefon a Nokia 808 PureView opravdu redefinuje slovo fotomobil. Svým 38Mpx rozlišením zasťinuje veškerou konkurenci a fotografie jsou i v reálu plné detailů, s výbornou kresbou, velmi nízkým šumem a dobrou barevnou věrností. Výborné je také makro a velmi dobré výsledky podává 808 PureView také v noci. Focení je navíc velmi pohodlné a rychlé, a to i v plném rozlišení. Na první pohled fotí nová Nokia lépe, než celá řada kompaktních fotoaparátů, a to nejen pouze těch levných.

Takto vypadá 38 Mpx z mobilu...

Tyto fotografie jsou pořízeny v maximálním rozlišení 38Mpx a při nastavené nejvyšší úrovni detailů. Po otevření fotografií v galerii si je nezapomeňte zvětšit lupou v levém dolním rohu, abyste viděli velké množství detailů, které snímač telefonu dokázal zachytit. Každá fotografie má 10 – 15 MB. Je opravdu působivé, co dokáže mobilní telefon, co říkáte?

PureView mód – zde začínají kouzla

Tyto fotografie byly pořízeny v režimu PureView, který dovoluje maximální rozlišení 8 Mpx. Co režim PureView je? Princip je geniálně jednoduchý, ale velmi složitý na implementaci. Vzhledem k obrovskému rozlišení čipu vezme procesor obrazovou informaci z několika fyzických bodů na snímači a složí je za pomoci složitého softwarového procesu do jednoho výsledného pixelu v konečné fotografii. Díky tomu se výrazně snižuje šum a úroveň detailů na 8 Mpx fotografii je špičková. Navíc je v tomto módu možnost scénu až 3x přiblížit bez ztráty detailů, a to při stejném clonovém čísle. V podstatě tak lze říci, že 808 PureView disponuje 3x zoomem, jako mnoho kompaktních fotoaparátů. Sama Nokia uvádí, že bylo časově velmi náročné vyladit tento proces tak, aby fotografie dosahovaly kýžené kvality a mluví dokonce o mnoha letech vývoje. Jak je vidět, vyplatilo se.

Srovnání stejných fotografií - 38 Mpx vs. PureView 8Mpx

Jak je z výše uvedeného jasné, Nokia 808 PureView fotí výborně. Vy se už nyní můžete těšit na podrobný článek o schopnostech fotoaparátu nové Nokie a chybět nebude ani fotoporovnání. Co na snímky říkáte vy? Je to podle vás nejlepší fotomobil historie?

Podívejte se také na naše včerejší unboxing video Nokie 808 PureView, naše podrobné první dojmy a zejména detailní test fotoaparátu s mnoha testovacími snímky v různých podmínkách.

Diskuze ke článku
Hadas
Tak Vám povím, že čumím s otevřenou pusou. Opravdu síla. Hned první fotka, kde se dá přečíst SPZ na vzdáleném autě, nápis na reklamě a málem i ta reklamní bílá tabule...která na první pohled na FullHD monitoru není skoro vidět. Hm..klobouk dolů.
Concionator
Koukám a nestačím se divit...
kasprik
krása, foťák se povedl.
Michal
Smartphone jako takový za konkurencí výrazně zaostává a nebýt dobrého foťáku, nebylo by ani co chválit. A cena je přemrštěná, jako u žádného jiného telefonu. To nokia nemůže myslet vážně, i kdyby měla 200 megapixelů, na tuto honbu už zákazníci neslyší až na pár vyjímek.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze