Nokia 808 PureView v redakci: první dojmy a videopohled - ptejte se nás!

30

Nastává střídání na pozici nejlepší fotomobil, neboť se u nás začíná prodávat Nokia 808 PureView a zároveň před několika dny dorazila i na nekompromisní redakční test. V dnešních prvních dojmech se ale spíše zaměříme na ostatní vlastnosti, se kterými 808 táhne do boje. Dokáže kromě fotoaparátu nabídnout i něco dalšího?

Nokia 808 PureView – oficiální fotografie

Nokia 808 PureView se navždy zapíše do našich pamětí. Důvodů má totiž hned několik. Vysoká cena, špičkový fotoaparát nebo třeba zřejmě jako poslední telefon se Symbianem, respektive po přejmenování s Nokia Belle. K těmto důvodům se ale může ještě klidně přidat velká oblíbenost a dlouhé setrvání na trhu. Však předpoklady k tomu jistě má, vzpomeňme na Nokii N8, která se i po bezmála dvou letech stále prodává a těší oblibě. Dost bylo ale řečí, na řadu přichází dojmy z prvních několika dní testování.

Nokia 808 PureView – videopohled

Tradiční krabička

Nokia 808 PureView se dodává ve stejné krabici, jako nové Lumie. Ačkoliv tedy nabízí jiný systém, drží se svými kolegyněmi basu. Princip vstupu do krabice je velmi šikovný, postačí jen táhnout. Zklamáním však byl obsah. Po vybalení telefonu a návodů už v krabici čekal pouze USB kabel, špuntová sluchátka, poutko na ruku a koncovka nabíječky. Ihned se mi vybavila Nokia N8 a její HDMI kabel či redukce na klasické USB. Vše bych chápal, mít před sebou levný telefon, kde se výrobce rozhodl ušetřit nějakou tu korunu, jenže 808 stojí šestnáct tisíc!

Základní balení patří mezi chduší

První uchopení

Rozčarování z žalostného příslušenství však brzy přebil samotný telefon. Naprosto první dojem – ano, je dost těžký. Především v horní části, kde je obrovský čip fotoaparátu. Z počátku tak můžete mít dojem, že telefon přepadává. Ona vystouplá část s modulem fotoaparátu ale představuje skvělé místo, kam zapřít ukazováček a tím si celé držení telefonu pojistit. Po pár dnech mi tak hmotnost 169 gramů přijde únosná a 808 se drží v ruce opravdu perfektně.

Nokia 808 PureView je pořádný kus telefonu

Jak jistě správně tušíte, nijak růžově to nevypadá ani s rozměry. Obavy vcelku logicky panují kolem tloušťky. Ale opět nebudu předbíhat. Výška 124 milimetrů je oproti jiným modelům ještě zcela průměrná. Šířka 60 milimetrů pak vaší ruce dá pocit, který dlouho neměla. 808 PureView není tak široká, jako drtivá většina špičkových smartphonů. Konečně jsme u tloušťky. Hodím tedy do placu 14 milimetrů a vy již víte, že je to na dnešní poměry poměrně dost. Navíc v oblasti čipu fotoaparátu je tloušťka větší. Abychom ale Nokii jen tak rychle nezavrhli, musím ji k dobru přičíst zaoblené boky. V ruce máte vždy pocit, že něco držíte a ve výsledku si řeknete, padne do ruky. Problém nastává až v případě, že byste Nokii chtěli nosit v kapse u kalhot. Záleží tedy na velikosti kapsy, ale většinou vám v ní vytvoří menší bouli.

V ruce ale drží překvapivě dobře

Pochvalu si Nokia zaslouží za zajímavou povrchovou úpravu, která je velmi decentně zvrásněná a příjemná na omak. Také se prozatím zdá, že něco vydrží a odolá oděrkám. Spíše kladně mohu hodnotit i konstrukční zpracování. Konstrukce působí velmi bytelně až robustně. Malou výtku mám jen k zadnímu krytu, který ve vertikálním směru pohybuje zhruba o půl milimetru.

Ukazováček si můžete skvěle zapřít o vystouplou část fotoaparátu

Displej: hledáme rastr

Dalekosáhlé diskuze se vedou o displeji. Nokia totiž v podstatě nemohla hnout s rozlišením a tak na 4 palcích nabízí 640 x 360 pixelů. Co mohu říci okamžitě, displej nepatří svou jemností mezi špičku. Dokonce se ke špičce ani nepřibližuje. Rozhodně ale nelze říci, že by byl rastr nějak přehnaně viditelný. Při běžné práci si jej nemáte šanci všimnout. Osobně používám telefon se 4 palcovým displejem s rozlišením 800 x 480 pixelů a rozdíl v jemnosti mezí ním, a Nokií 808, poznám až při podrobnějším zkoumání. Pakliže tedy máte obavy z nízkého rozlišení, můžete je pustit z hlavy. Výsledný dojem je totiž dobrý.

Displej i přes nižší rozlišení vypadá velmi dobře

Kromě nižšího rozlišení je totiž displej už opravdu špičkový. Připravte se na kapacitní AMOLED displej, který je vylepšen o technologii ClearBlack. Ta zaručuje skvělé podání černé i ukázkovou čitelnost. Sluníčko či ostré úhly? Žádný problém. Na Nokii 808 si vždy přečtete novou zprávu či prohlédnete vyfocenou fotografii. Mnohé dnešní špičkové smartphony by mohly závidět...

Hardwarová tlačítka, HDMI

Máte už dost senzorových tlačítek, která jsou mnohdy namačkána blízko displeje nebo hrozí jejich nechtěné stisknutí pouhým přejetím prstu? Pak jásejte, Nokia 808 jde proti proudu a vsází na trojici hardwarových tlačítek pod displejem. Nebo jen jedno? Pravda je taková, že všechna tři tlačítka jsou spojena v jedno podlouhlé. Podobný koncept jsme viděli u modelu 603 či Lumie 710. U obou zmíněných Nokií se však podlouhlé tlačítko dočkalo spíše negativních ohlasů. Nokia si vzala ponaučení a v 808 mohu toto tlačítko označit jako bezproblémové. Tiskne se lehce a pohodlně. Důležité je to především uprostřed, kde je klávesa probouzející mobil a sloužící posléze i jako vstup do menu.

K odemknutí ale může posloužit velmi dobře známý posuvník na pravém boku. Je dostatečně vystouplý, abyste jej dobře nahmatali. Rovněž neklade velký odpor, ale zároveň na svém místě drží a nerachotí. Když jsme se již dostali k pravému boku, nemohu nezmínit dvoupolohovou spoušť fotoaparátu. Říkáte si, že jde u fotomobilu o samozřejmost. Souhlasím, ale poukazuji tím na fakt, že po dvou letech jsme se opět dočkali Symbianové Nokie s automatickým ostřením.

Posuvník na pravém boku se povedl na výbornou

Na horní straně se ukrývá v nadpise zmíněný konektor microHDMI. Kromě japonského Sony je Nokia jediným výrobcem, který přítomnost tohoto užitečného konektoru neopomíjí. Nokia zároveň dobře tuší, že HDMI není tolik vytížené a obdařila jej krytkou. Naopak microUSB konektor, které vytížený uživatel využije několikrát denně, krytku nemá.

Operační systém na jedničku

Jakmile se dostatečně nabažíte samotného telefonu, dostanete zálusk jej zapnout a na vlastní kůži si ověřit, jak vypadá jedna z posledních verzí legendárního Symbianu. Pro připomenutí uvedu, že v Nokii 808 PureView běží (Symbian) Nokia Belle s Feature Packem 1. O pohon se pak stará jednojádrový procesor o taktu 1,3 GHz, 512 MB RAM a grafika Broadcom BCM2763.

Mnozí z vás jistě zaznamenali nespočet nelichotivých připomínek k Symbainu, respektive systému Nokia Belle. Údajně je stále pomalý a nekonkurenceschopný. Možná si Nokia uvědomila, že by chtělo mít plynulý systém, možná chtěla odcházejícímu Symbianu dopřát důstojné rozloučení, nebo jen všem skeptikům dokázat, že Nokia Belle není žádný podřadný systém. Ať už je pravda kdekoliv, operační systém Belle běhá naprosto skvěle. Veškeré animace jsou naprosto plynulé, žádné zaseknutí či trhance. Velmi efektní je například animovaný přechod do horizontální orientace prostředí. Jako kdyby Nokia chtěla dokázat, že i se zdánlivě slabým hardwarem dokáže to, co jiní až s mnoha jádry.

Prostředí operačního systému Nokia Belle s Feature Packem 1

Pohotovostní obrazovky, přidávání widgetu, seznam aplikací, psaní zpráv, práce s fotografiemi, to vše je ukázkově svižné. Jinými slovy to, co sama Nokia optimalizovala. Výjimku ale představuje Nokia obchod, který mě mnohdy dohání doslova k šílenství. A to nyní ani nemám na mysli slabší nabídku aplikací. Jde mi spíše o jeho rychlost. Především hledání položek, přípravy ke stahování a instalace aplikací vám dají dlouhé vteřiny příležitost kochat se animací čekání.

Prostředí se dokáže přizpůsobit i režimu na šířku

Další postřehy

Pod zadním krytem objevíte samozřejmě baterii. Ta má kapacitu 1400 mAh a prozatím se to jeví jako kapacita dostatečná. Při středně náročném používání telefon vydržel dva dny. Na podrobný rozbor výdrže si ale budete muset počkat do klasické recenze. Mnohem zajímavější však je čip NFC, který je přilepen přímo k zadnímu krytu. Přes něj můžete posílat velmi rychle soubory, provozovat platby nebo hrát hry. Jedna taková, Bounce, je předinstalována.

Na zadním krytu čip NFC, pod ním baterie

Celkově jsem mile překvapen bohatou softwarovou výbavou, ve které nechybí prohlížeč PDF dokumentů, zpracujete rovněž ZIP soubory a sestříháte si vlastní film. Přítomen je také QuickOffice, jenže pouze v omezené verzi, přičemž plnou nelze aktivovat, jelikož tato Nokia chybí v seznamu podporovaných zařízení. Náhradou ale může být oficiální duo aplikací Office Mobile a One Note, které se v našem zařízení automaticky stáhlo jako aktualizace.

Jistě jste si povšimli, že jsem se v dojmech prakticky nedotkl fotoaparátu. Proč? Fotoaparát v Nokii 808 PureView je natolik výjimečný, že si zaslouží více prostoru než nějaké dva, tři odstavce v rámci prvních dojmů. Proto se již tento týden můžete těšit na samostatný článek zabývající se fotoaparátem a nabízející obsáhlou fotogalerii. Prozatím se můžete podívat na naše dřívější fotografie.

TIP! Vyzkoušeli jsme, jak fotí 41Mpx Nokia 808 PureView (fotogalerie)

Špičkový fotomobil Nokia 808 PureView právě intenzivně testujeme v redakci. Spolu s ní máme k porovnání předchůdkyni Nokii N8. Pokud vás tedy cokoliv zajímá o novince či při porovnání se starším modelem, neváhejte a zeptejte se nás v diskuzi pod článkem.

Technické parametry Nokia 808 PureView

Kompletní specifikace
Konstrukce123,9 × 60,2 × 13,9 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4" (640 × 360 px)
Fotoaparát41 Mpx (7 152 × 5 368), LED dioda i xenonový blesk, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetARM1136, CPU: 1×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémNokia (Symbian) Belle FP3
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2012, 11 250 Kč
Diskuze ke článku
ryo2
Ja bych mel dotaz predevsim na video.Zadny telefon neni schopen natocit naprosto plynule video,alespon na internetu se testovaci videa vzdy alespon trosku sekaji(podle me u vsech telefonu co jsem videl).zajimalo by me,kdyz se snizi nahravani na 720p ,(nizsi zatez na hw),jestli to nahrava opravdu plynule.Taky me zajima,jestli se video" vlni" pri pohybu telefonu,jako u me n8.
Tomish
Jo jo narážka na svižnost ,že spíš než na počtu jader a celkovému hardwaru je velmi přesná... dříve Symbian vážně hrozný. Za to teď to belle je vážně hukot měl jsem PureView v ruce a odezva a svižnost fakt skvělá. Podobnou odladěnost jsem zaznamenal pouze u BlackBerry Bold 9900 a 9790... Škoda jen že hodně lidí si myslí, že čím více jader tím lepší odladěnost.
Lukasisko
Ta kvalita videa mě taky hodně zajímá. Chci si 808 pořídit jako náhradu mé 11 let staré dig. videokamery tak snad bude kvalita na stejné, ne li lepší úrovni.
tip
Napr. S3 ma HDvideo dokonale plynule aj ked na internete v ukazkach niekedy seka. 808 nemusi byt zly tel. ale je strasne predrazeny oproti inym telefonom, ale aj oproti novym kompaktom, ktore su vo vsetkom stale lepsie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze