Nejlepší mobilní telefony do 8 000 Kč pod vánoční stromeček

27

Třetí díl našeho seriálu, který má za cíl vybrat ty dle našeho názoru nejlepší mobilní telefony v dané cenové kategorii, je tady. Dnes se zaměříme na telefony do hranice 8 000 korun, a snad vám tak alespoň trochu pomůžeme s nesnadným výběrem vánočních dárků.

Přehled vybraných telefonů

Telefon Průměrná cena
Nokia E52 5 602 Kč
Nokia 701 7 860 Kč
Nokia E6-00 7 945 Kč
Sony Ericsson Xperia Neo V 6 654 Kč
Sony Ericsson Xperia Ray 7 472 Kč
Samsung Omnia 7 6 750 Kč
Samsung Galaxy W 7 645 Kč
Motorola Defy+ 7 200 Kč
Google Nexus S 7 598 Kč
LG Optimus 7 6 812 Kč
LG Optimus Sol 7 440 Kč
Huawei Vision 8 162 Kč
Verzo Kinzo 7 989 Kč

1. díl - Nejlepší mobilní telefony do 3 000 Kč pod vánoční stromeček

2. díl - Nejlepší mobilní telefony do 5 000 Kč pod vánoční stromeček

4. díl - Nejlepší mobilní telefony do 10 000 Kč pod vánoční stromeček

5. díl - Nejlepší high-end telefony pod vánoční stromeček

V třetím díle seriálu o nejlepších mobilních telefonech pod vánoční stromeček podle redakce mobilenet.cz se sešlo opravdu velké množství přístrojů. Dnes se totiž podíváme na telefony střední třídy v cenovém rozmezí od 5 do 8 000 korun, kterých je na českém i světovém trhu hodně, a dalo nám opravdu velkou práci pro vás přehledně vybrat ty nejlepší. Snad tedy výsledek bude stát za to.

Za stále ještě přijatelnou cenu mnohdy nabízí námi vybrané přístroje výbavu srovnatelnou i s relativně mnohem dražšími kousky. Naším filtrem prošlo celkem třináct kousků, které běží natřech různých operačních systémech, a to na Andoidu, Symbianu a Windows Phone. Najdeme mezi nimi jak dnes asi nejoblíbenější smartphony s dotykovým displejem, tak i několik telefonů s klasickou alfanumerickou nebo na šířku položenou QWERTY klávesnicí. Výkonnostně jsou mezi nimi relativně velké rozdíly, nicméně nesmíme zapomínat na fakt, že každý operační systém má jiné požadavky. Třeba 600MHz procesor a 256 MB paměti RAM, na kterých se Android bude zasekávat, Symbianu bez problému stačí apod. Z řady asi nejvíce vyčnívají Samsung Galaxy W pro své nejlepší parametry, Motorola Defy+ pro svou odolnost, a Verzo Kinzo pro svůj originálně upravený systém s důrazem na názor uživatele.

Nokia E52

Tři roky starý telefon, který ale nabízí prakticky nejlepší výbavu z aktuálně prodávaných mobilů klasické konzervativní, avšak dnes už bohužel skoro nevídané koncepce s nedotykovým displejem a alfanumerickou klávesnicí pod ním. Nokia E52 je smartphone řady Series 60 s operačním systémem Symbian 9.3 3. edice. Nabízí 2,4 palcový TFT displej s rozlišením QVGA (240×320 palců) s podporu 16 milionů barev. Výkon zajišťuje 600 MHz procesor a 128 MB RAM paměti. Internet můžete využívat díky přítomnosti technologií Wi-Fi a HSPA 3G. Pro focení má model E52 připraven poměrně slušný snímač s rozlišením 3,2 megapixelu a LED přisvětlení. Na druhou stranu však chybí automatické ostření.

Tip: Recenze Nokia E52: pracovní luxus třídy E

Průměrná cena Nokie E52 na našem trhu je 5 602 Kč.

Nokia 701

Nokia 701 zdědila elegantní kovový design po úspěšném modelu C7. V sobě ale na rozdíl od něj obsahuje nejnovější verzi operačního systému Symbian Belle, který přináší oproti starším verzím mnoho vítaných bonusů. Pokud bychom měly vypíchnout největší výhody Nokie 701, tak to bude určitě v první řadě 3,5 palcový TFT IPS displej s technologií Clear Black, která dává opravdu jasné barvy a vysoký kontrast. Pro multimediální obsah v podobě her, aplikací, fotografií nebo hudby je připraveno interní úložiště s kapacitou pěkných 8 GB a možností jej rozšířit o dalších 32 GB pomocí paměťových MicroSD karet. Oproti konkurenci model 701 nabízí fotoaparát s vysokým rozlišením 8 megapixelů a dvojitou LED diodu. Zamrzí však absence automatického ostření.

Tip: Recenze Nokia 701 – Kráska a Belle

Průměrná cena Nokie 701 na našem trhu je 7 860 Kč.

Nokia E6-00

Symbianový komunikátor určený především náruživým pisálkům, to je Nokia s trošku podivným označením E6-00. Svým vzhledem i výbavou jej lze označit jako nepřímého nástupce slavných modelů E71 a E72. Oproti nim se ale E6-00 může chlubit dotykovým displejem, který je na svoji úhlopříčku pouhých 2,4 palce velmi jemný. Hustota pixelů na bod je pěkných 325 ppi. Pod ním se nachází povedená na šířku umístěna QWERTY klávencice. Telefon se bude hodit určitě manažerům, a to díky kvalitním vestavěným kancelářským aplikacím jako je QuickOffice document editor a nebo propracovaný emailový klient. Co nám vadí je, že i když E6-00 umí pořídit snímky až v rozlišení 8 megaixelů, tak tuto na oko konkurence schopnou hodnotu sráží absence automatického ostření, takže se můžete rozloučit například s makro snímky apod.

Tip: Recenze Nokia E6: recenze dotykového pracanta

Průměrná cena Nokie E6-00 na našem trhu je 7 945 Kč.

Sony Ericsson Xperia Neo V

Sony Ericsson Xperia Neo V je odlehčenou variantou modelu Neo. Jediným, ale pro někoho možná i zásadním downgradem přístroje je snížení maximálního rozlišení fotografického čipu, který nově umí pouze pěti megové fotky. Další parametry jsou totožné, mluvíme tu tedy o Bravia displeji s FWGA (854×480) rozlišením, 1 GHz procesoru Qualcomm MSM8255 Snapdragon, grafice Andreno 205, a nebo také i o Androidu verze 2.3.4 s nadstavbou timescape. Určitě potěší, že výrobce také v průběhu prvního kvartálu příštího roku připravuje update na aktuálně nejnovější verzi Androidu jménem 4.0 Ice Cream Sandwich. Potěšíme vás také pokud neholdujete senzorovým ovládacím prvkům. Xperia Neo V totiž jako jeden z opravdu mála aktuálně prodávaných Androidů nemá pro ovládaní senzorové kurzory, ale mechanická tlačítka. Na rozdíl od klasického Nea lze také zakoupit bílou barevnou variantu.

Tip: Vyzkoušeli jsme zbrusu nové Sony Ericssony: první dojmy a video

Průměrná cena Sony Ericsson Xperia Neo V na našem trhu je 6 654 Kč

Sony Ericsson Xperia Ray

Xperia Ray od Sony Ericssonu je přesně tím, co nyní už pouze japonskému výrobci jde nejlépe, a to je zkombinování malých rozměrů a relativně špičkové výbavy jednom zařízení. Xperia Ray také navíc přichází s velmi povedeným a neokoukaným designem, kterému k dokonalosti chybí pouze použití více kovových prvků. Pohon zajišťuje svižní gigahertzový snapdragon s jedním jádrem a půl gigabajtu operační paměti RAM. Největším lákadlem je určitě displej, který na úhlopříčce pouhých 3,3 palce nabídne rozlišení nevídaných 480×854 pixelů. Takto malé telefony rovněž obvykle nemají 8 megapixelové fotoaparáty s HD kamerou. Ten v Xperii Ray navíc obohacený o funkci Exmor R. V telefonu běží Android 2.3.4 opět s možností upgradu na Android 4.0 ICS na začátku příštího roku, jako všechny letošní Xperie.

Tip: Recenze Sony Ericsson Xperia ray – Ta pravá Xperia!

Průměrná cena Sony Ericsson Xperia Ray na našem trhu je 7 472 Kč.

Samsung Omnia 7

Samsung Omnia 7 je stylový a povedený smartphone s OS Windows Phone 7 vyšší třídy, který se v ruce jen tak neztratí. Aby taky ne, když na se jeho přední straně skví 4 palcoví Super AMOLED WVGA (480×800 pixelů) displej, nejlepší v této cenové kategorii. Na první pohled se to nezdá, ale více jak rok stará Omnia 7 se s nejlepšími telefony, které dnes najdeme na trhu zkrátka rovnat nemůže. Důvodem je třeba procesor, který sice nabízí celkem pěknou frekvenci 1 GHz, ale disponuje pouze jedním výpočetním jádrem, a nebo operační paměť RAM s hodnotou "pouhých" 512 MB. I tak ale tento hardware patří mezi to lepší, co se dnes prodává, a Microsoftímu systému pro běh rozhodně plně dostačuje. Ještě nesmíme zapomenout, že Omnia 7 má poměrně slušnou výdrž baterie, a to 2 dny na jedno nabití v plném provozu.

Tip: Recenze Samsung Omnia 7: recenze WP7 se Super AMOLEDem

Průměrná cena Samsungu Omnia 7 na našem trhu je 6 750 Kč.

Samsung Galaxy W

Samsung Galaxy W je suverénně nejvybavenějším přístrojem cenové kategorie telefonů do 8 tisíc korun. Řadí ho tam především velmi výkonný chipset Qualcomm MSM8255T s jednojádrovým procesorem o taktu 1,4 GHz a grafikou Adreno 205. Stejný nabízí i Sony Ericsson Xperia Arc S, jenže ta je skoro o dva tisíce korun dražší. Samsung Galaxy W je postaven na operačním systému Android verze 2.3 s nadstavbou Touch Wiz UI. Náruživé surfaře určitě potěší přítomnost technologie HSDPA s rychlostí 14,4 Mbps. Telefon se v České republice prodává pouze v černém provedení, což je škoda. Výrobce totiž na některých jiných trzích uvedl i poněkud luxusnějším dojmem působící bílou verzi. Snad se tedy časem dostane i k nám.

Tip: Novinky Samsung Galaxy W a Galaxy Y: střední třída v plné polní

Průměrná cena Samsungu Galaxy W na našem trhu je 7 645 Kč.

Motorola Defy+

Jako další v dnešním přehledu přichází na řadu Motorola Defy+. Vypadá jako relativně obyčejný smartphone střední třídy s Androidem. Zdání ale klame. Kromě klasických funkcí tipu A-GPS, Wi-Fi, 3G, 1GHz procseoru TI OMAP 3620 nebo třeba 5 megapixelového fotoaparátu s autofocusem, totiž tento přístroj disponuje zvýšenou odolností. Konkrétně se jedná o certifikaci stupně IP67, tedy odolnost vůči prachu a vodě. Druhá jmenovaná odolnost je blíže specifikována tak, že v hloubce 1 metru vám Motorola Defy+ přežije cca 30 minut.

Tip: Motorola Defy+: vylepšený obrněnec s Androidem

Průměrná cena Motoroly Defy+ na našem trhu je 7 200 Kč.

Google Nexus S

První z prozatímní dvojice telefonů, které si pro referenční účely nechal americký softwarový gigant Google vyrobit od pro změnu jihokorejského hardwarového giganta Samsung. Ještě do nedávna jste v tak něm mohly vždy jako v prvním najít tu nejnovější verzi operačního systému Android. Nexus S charakterizuje prohnutý kapacitní Super AMOLED displej o rozlišení WVGA (480×800 pixelů). Pro vaše soubory je připraveno 16 gigabajtové vnitřní úložiště, které ovšem nadále nelze rozšiřovat kvůli absenci slotu pro paměťové karty. Procesor vyrobil sám Samsung, jde o jednojádrový 1GHz čip jménem Hummingbird s grafikou PowerVR SGX540. Plusem je již velmi brzká aktualizace na novější Android 4.0.

Tip: Google Nexus S: nový Android 2.3 a špičková výbava

Průměrná cena Google Nexus S na našem trhu je 7 598 Kč.

LG Optimus 7

Jedno z prvních zařízení jihokorejského výrobce LG s operačním systémem Windows Phone 7. Jde o poměrně masivní kousek hardwaru s hmotností v kapse již pořádně znatelných 157 gramů. Specifikace se nesou v duchu požadavků Microsoftu. V útrobách LG Optimus 7 tedy tiká 1GHz procesor od Qualcommu s jedním jádrem a starším grafickým akcelerátorem Andreno 200. Ovládání probíhá skrze jemný, 3,8 palcový TFT displej. Fotografové mohou využívat 5 megapixelový fotoaparát s autofocusem a LED diodou pro přisvětlení tmavších scén. Telefon se na internetových obchodech dá sehnat už od od 4 289 Kč, což je více než dobrá cena.

Tip: Recenze LG Optimus 7: solidní hardware a systém v plenkách

Průměrná cena LG Optimus 7 na našem trhu je 6 812 Kč.

LG Optimus Sol

LG Optimus Sol je chytrý Android telefon pro mladou generaci. Uzpůsobeno je tomu celé uživatelské prostředí, které je od základu velmi barevné, a také výrazně orientované na sociální sítě typu Facebooku nebo Twitteru. Tělo přístroje je tenké pouhých 9,8 milimetru, a zaujme i hmotnost jen mírně přesahující 100 gramů. Android OS je zde zastoupen konkrétně ve verzi 2.3.4. Triumfem a odlišovacím prvkem od ostatních je určitě displej nového typu Ultra AMOLED se dvěma reflexními vrstvami a vylepšeným barevným podáním. Uvidíme, zda na něj také pozitivně zareaguje 1 500 mAh baterie.

Tip: LG Optimus Sol s Ultra AMOLED displejem v redakci

Průměrná cena LG Optimus Sol na našem trhu je 7 440 Kč.

Huawei Vision

Model Vision je jeden z nejlepších přístrojů agresivního čínského výrobce Huawei. Design je zejména, co se týče zadní strany přístroje, inspirován modely tchajwanského HTC. Jde o unibody zaoblenou konstrukci bez ostrých hran vyrobenou z kombinace hliníku a tvrzených plastů. Přední starnu okupuje 3,7 palcový WVGA (480×800 pixelů) displej. Jeho prostřednictvím budete ovládat Android verze 2.3.4, kterému vévodí známá uživatelská nadstavba SPB Shell 3D. Mozkem Visionu je dnes asi nejpoužívanější chipset Qualcomm MSM8255 s procesorem o taktovací frekvenci 1 GHz. Soubiory můžete kromě internetu také posílat skrze Bluetooth verze 2.1 s podporu profilů A2DP a EDR.

Tip: Huawei Vision: nové elegantní unibody s Androidem

Průměrná cena Huawei Vision na našem trhu je 8 162 Kč.

Verzo Kinzo

Česko-americký telefon Verzo Kinzo by mohl být černým koněm letošních vánoc. Nejdříve to tak ale nenapadlo. Výrobce si totiž usmyslel jej prodávat za cenu přesahující 10 tisíc korun, což komunita výrazně odsoudila. A to je právě ono. Ve Verzu totiž podle vlastních slov dají na její vyjádření. Nově proto můžete Kinzo koupit ve dvou verzích, přičemž ta levnější stojí sympatických 7 989 Kč. Kinzo nabídne 1 GHz procesor Texas Instruments OMAP3630, prostorný 4,3 palcový displej s WVGA (480×800 pixelů) rozlišením, půl gigabajtu operační i vnitřní paměti a také v neposlední řadě i Android ve starší verzi 2.2 Froyo, který je ale obohacen o důležité prostředí Verzo GUI, které by mělo spolupracovat se svým majitelem na svých vlastních vylepšeních.

Tip: Verzo Kinzo: česká revoluce v Androidu?

Průměrná cena Verzo Kinzo na našem trhu je 7 989 Kč.

Diskuze ke článku
Crozz
no tak to cumim ze je jeste moje bejvala Nokia E52 v prodeji
Milan
Nokia ,která je 100 let za opicema tam máte a HTC tam není.
jarek
Doufám, že v dalším článku bude přítomna nejlepší Nokia-N8 8)
kujon
Ale no tak, autofokus u E52? To snad ne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze