Nokia E6: recenze dotykového pracanta
recenze

Nokia E6: recenze dotykového pracanta

42

Nokia E6 je jeden z prvních modelů finského výrobce, který v sobě nese novou verzi operačního systému Symbian Anna. Ten je lépe optimalizován pro dotykové ovládání a Nokia E6 toho využívá – nabídne super-jemný dotykový displej a plnohodnotnou qwerty klávesnici. Dokáže pokračovat ve stopách slavné E série?

TIP! Přečtěte si také Recenze Nokia X7 – Rozpačitý hudební adolescent

Nokia E6 je dostupná i v černé variantě

Obsah balení:

  • Telefon Nokia E6
  • Nabíjecí a synchronizační microUSB kabel
  • Síťová nabíječka s 2mm konektorem
  • Pecková sluchátka s 3,5mm jack konektorem
  • Záruční list, brožurky a manuály

Nokia E6 – videopohled

Design a konstrukce: čistá a krásná

Do redakce se nám dostala Nokia E6 v bílé barvě a hned na začátku je nutno říct, že je opravdu krásná. Spojení šedo-stříbrné barvy, stříbrných detailů a bílé barvy na přední straně působí velmi elegantně. Všechny detaily jsou decentní a nic tak nenarušuje celistvý design tohoto krásného telefonu. Telefon je dále dostupný v černé a stříbrné barvě.

Nokia E6 - krabice a příslušenství. Můžete si všimnout, že na krabici je černá varianta, v krabici stříbrná a napravo naše testovaná bílá varianta.

Konstrukce je naprosto perfektní a nelze jí absolutně nic vytknout. Telefon díky svým příjemným rozměrům a zaobleným zádům skvěle padne do ruky, nikde nic nevrže, ani se neprohýbá. Plastové tělo doplňuje stříbrný rámeček imitující kov a zadní kryt, který je ze skutečného kovu.

Kromě kovového krytu baterie s logem Nokia na zádech nalezneme ještě malý „batoh“, který připomíná Nokii N8. Na rozdíl od ní je však tento prvek u Nokie E6 mnohem menší. Nachází se v něm otvor hlavního reproduktoru, dvojitá přisvětlovací LED a v neposlední řadě čočka fotoaparátu, který se pyšní rozlišením 8 Mpx. Bohužel však opět nedisponuje automatickým ostřením.

Na zadní straně se nachází výkonná dvojice přisvětlovacích LED

Přední strana je celá v bílé barvě a doplňují jí pouze stříbrný rámeček kolem těla přístroje, stříbrné navigační tlačítko a jemné logo Nokia. V horní části se nachází otvor telefonního reproduktoru a vedle něj čočka předního fotoaparátu, senzor přiblížení a senzor světla. Pod těmito prvky nalezneme konečně samotný displej, který je jednoznačně jednou z hlavních zbraní této Nokie.

Jak si můžete z fotografií všimnout, Nokia E6 patří do speciální skupiny telefonů, které mají plnohodnotnou qwertz klávesnici a nad ní na šířku umístěný displej. Ten však u Nokie E6 není ledajaký. Pyšní se opravdu jemným obrazem, neboť nabízí VGA rozlišení (640 x 480 pixelů) na úhlopříčce 2,4 palce. Svou jemností tak dokáže konkurovat dokonce i Apple iPhone 4.

Displej zprostředkovává opravdu velmi hezký obraz, kvalitní je i podání barev. Pozorovací úhly jsou také velmi dobré, ale tím výčet vlastností nekončí. Displej totiž kryje odolné sklo Gorilla Glass a displej je na rozdíl od předchůdce E72 také dotykový - použita je kapacitní technologie. Tím se Nokia E6 stává jedním z mála telefonů, které kombinují dotykový displej s qwerty/qwertz klávesnicí pod ním. Přímou konkurencí s touto konstrukcí může být snad jen Motorola Droid Pro nebo hůře vybavené HTC ChaCha. Ovšem paradoxně je displej nejen silná stránka tohoto telefonu, ale také slabina. O tom však až dále.

Pod displejem se nachází další chlouba tohoto telefonu. Tou je plnohodnotná qwertz klávesnice. Ta obsahuje celkem 37 kláves, na které se vešla nejen celá abeceda, ale také česká diakritika. Nad klávesnicí najdeme pruh ovládacích tlačítek. Nalezneme zde dvě tlačítka pro ovládání hovorů, tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku, rychlý přístup do kalendáře, do zpráv a do adresáře. Tyto 4 tlačítka navíc lze nastavit i na jiné funkce. Uprostřed se nachází 4-směrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Plocha uprostřed však na rozdíl od modelu E72 neslouží jako optický track-pad.

Podívejme se nyní na boky telefonu. Levý bok obsahuje pouze krytku microUSB slotu, kterým můžete telefon nejen nabíjet, ale také připojit k počítači. Na spodní hraně se nachází malý otvor pro 2mm jack nabíječky. Ano, telefon můžete nabíjet dvěma způsoby. Na horní hraně nalezneme vypínací tlačítko, krytku slotu pro microSD paměťovou kartu a 3,5mm jack konektor. A nakonec pravý bok. Zde nalezneme celkem 4 tlačítka – posuvné tlačítko pro zamykání, dvě tlačítka pro ovládání hlasitosti a uprostřed nich tlačítko pro aktivaci hlasového ovládání.

Pod klávesnicí se nachází ještě malá „brada“, která je z lesklého plastu. Ten kryje také funkční tlačítka pod displejem a sklo přes displej je také lesklé. Ve spojení s bílou barvou je to hotový lapač otisků prstů, tedy až na klávesnici. Ta je totiž z matného plastu, což velmi pomáhá při psaní a manipulaci s klávesnicí.

Baterie a výdrž: stabilní patnáctistovka

V Nokii E6 se nachází Li-ion baterie s kapacitou 1 500 mAh. Už mnohokrát jsme říkali, že by se tato kapacita měla stát minimálním standardem u všech telefonů, protože nabíjet každý den se nikomu nechce. Výrobce udává pohotovostní dobu až 681 hodin (cca 28 dní) a dobu hovoru až 888 minut (cca 15 hodin).

Zadní kryt je z poctivého kovu

Samozřejmě jsou skutečné hodnoty naprosto jinde. Osobně bych výrobcům zakázal udávat tyto klamavé hodnoty, neboť nemají naprosto žádnou vypovídající hodnotu. Výdrž by měla být udávána vždy při nějaké činnosti, jako to výrobci občas dělají u přehrávání hudby.

Každopádně zpět k Nokii E6. Rozhodně by se nemělo stát, že baterie nedožije večera, i když budete Nokii notně vytěžovat. Minimálně do druhého dne vydrží vždy, a když nebudete nonstop surfovat a telefonovat, tak vám vydrží i do třetího dne. Na výdrž dvou dnů jsem se dostal při využití cca 20 min hovoru, zapnuté Wi-Fi - připojené cca 10 hodin, surfování cca hodinu, stažení zhruba 20 emailů, pořizování několika fotografií 3 a pořizování screenshotů.

Zvuk a reproduktor: není to hudebník

Nokia E6 je zaměřením především pracovní nástroj a hudebními vlastnostmi zrovna nedisponuje. Popravdě řečeno musím Nokii E6 označit za jeden z nejhorších telefonů na hudbu, které jsem kdy testoval.

Hlavní reproduktor je na zadní straně, na horní hraně se nachází 3,5mm jack konektor

Hlavní reproduktor na zádech svou velikostí slibuje kvalitní zvuk, opak je ale pravdou. Nejenže hlasitost rozhodně není taková, jakou by člověk potřeboval, ale také kvalita zvuku je na tom dost špatně. Absolutně chybí jakékoliv basy – ale úplně. Výšky se slévají se středy do jedné neucelené změti zvuků, ve kterých jen těžko poznáte svou oblíbenou skladbu.

Trochu lepší je situace u 3,5mm výstupu do sluchátek. Pokud si však budete chtít poslechnout nějakou hudbu, tak rozhodně se svými sluchátky. Sluchátka v krabici jsou totiž nevyhovující jak po ergonomické stránce, tak po stránce kvality zvuku. Proto doporučuji je ani nevybalovat z krabice a rovnou připojit svá sluchátka. Samotný sice není zrovna perfektní, ale s vlastními sluchátky si můžete užít i oblíbenou písničku.

Klávesnice: nejistá ale česká

Klávesnice Nokie E6 bude jistě jedním z hlavních důvodů, proč by případný zájemce o tomto modelu uvažoval. Pokud jste zvyklí na některého z předchůdců Nokie E6, tak vám psaní na této klávesnici nebude dělat problém. Pokud jste však zvyklí z dotykového displeje nebo z jiného telefonu s hardwarovou qwerty/qwertz klávesnicí, tak si budete zvykat pomalu a těžko.

Hlavním problémem této klávesnice je totiž nevýrazné oddělení kláves. Celá klávesnice dost splývá a orientovat se po ní poslepu je dost obtížné. Na klávesnici je také na můj vkus moc funkčních kláves. Je tady Shift, Fn a Ctrl. Některé klávesy mají až 3 znaky – například čárku, středník a zavináč. Myslím si, že výrobce mohl klidně jedno tlačítko nahradit právě zavináčem a lomítkem, které je také na klávese se třemi znaky.

Každopádně je ale vidět, že výrobce při tvorbě klávesnice trochu přemýšlel. Například mezerník má pod sebou dvě tlačítka – na každém kraji jedno. Při jednom zmáčknutí tak mezerník „klikne“ dvakrát což je trochu nepříjemné. Mezera se však naštěstí udělá jen jedna. Často se vám také stane, že po domáčknutí klávesy zmáčknete bříškem prstu ještě sousední klávesu. I zde se však napíše pouze první zmáčknuté písmeno a další už ne. Toto řešení rozhodně zvyšuje přesnost psaní na klávesnici.

Vzhledem k rozměrům telefonu se muselo celkem 37 kláves vměstnat do celkem malého prostoru a tak jsou klávesy dost drobné. Lidem s většími prsty tak bude dělat psaní velké potíže, naopak ženy s drobnějšími prsty s ním nebudou mít moc problémů. Samozřejmě až si trochu zvyknou. Celkově klávesnice není špatná, ale například podobné HTC ChaCha jí značně převyšuje, o některých BlackBerry ani nemluvě.

Displej a ovládání: silná i slabá stránka

Displej Nokie E6 je velice kvalitní. Disponuje vysokou jemností díky VGA rozlišení na úhlopříčce 2,4 palce. To nám dává výslednou jemnost 333 ppi (points-per-inch), což je opravdu příjemná hodnota. Displej podává i věrné barvy a celkově má dobré zobrazovací schopnosti, což je dost překvapivé vzhledem k tomu, že se jedná o obyčejný TFT LCD.

Hlavní vlastností displeje je však kapacitní dotyková vrstva. Díky ní můžete telefon ovládat nejen pomocí pětisměrné navigační klávesy, ale také pomocí samotného displeje. Zní to jako ideální kombinace? Každá mince má ale dvě strany.

V redakci jsme měli Nokii E6 i ve stříbrné variantě

Bohužel pokud se vám nová Nokia E6 líbí, ale nechcete používat dotykový displej, tak máte smůlu. Jeho používání se nevyhnete a to hned z několika důvodů. Například kontextové klávesy se zobrazují pouze na displeji a jinde stisknout nejdou. Zmizelo tlačítko menu a do toho se nyní dostanete také pouze přes displej a ovládání pomocí kurzoru neumožňují dokonce ani některé aplikace (např. hudební přehrávač). Pokud vám ale dotykový displej nevadí, tak byste mohli být s Nokií E6 celkem spokojeni.

I když i zde se najde několik ale. Dotyková vrstva je velice, velice citlivá. Displej reaguje ještě před tím, než se ho skutečně dotknete a tak se často stane, že se dostanete, kam nechcete. Tento problém se stává ještě větším, když spojíte citlivý displej a pomalou odezvu při některých úkonech.

Pozorovací úhly displeje mile překvapily

Trošku nepochopitelná je klávesa uprostřed spodní části displeje, přesně mezi kontextovými klávesami. Na domovské obrazovce se dá ještě pochopit, protože se s ním rychle přepínají obrazovky, ale například v menu nebo v aplikacích se pomocí tohoto tlačítka otevírá speciální nabídka s časem, baterií a připojení k sítím. Často se mi stávalo, že jsem toto tlačítko omylem zmáčknul, když jsem chtěl stisknout směr nahoru na navigační klávese. Citlivý displej vykonal své a po stokrát se opakující stejné situaci začaly pracovat nervy.

Ale dotykový displej má i své výhody. Rozhodně se díky němu můžete rychleji pohybovat v menu, nemusíte stále přejíždět kurzorem kam je potřeba – prostě tam kliknete. Můžete využívat pinch-zoom u obrázků, zpráv, map a internetového prohlížeče a… to je asi všechno. Na nic jiného jsem vlastně dotykový displej nepotřeboval, když si to nevyžadovala přímo aplikace nebo OS (narážím na kontextové klávesy nebo hudební přehrávač).

Ve výsledku si myslím, že je dotykový displej u Nokie E6 celkem zbytečný. Fungovala by skvěle i bez něj a navíc by se člověk vyhnul některým nepříjemnostem s tím spojených. Kdyby Nokia zapracovala spíše na přizpůsobení Symbianu Anna pro potřeby hardwarové klávesnice u Nokie E6, byl by výsledek možná lepší.

Uživatelské prostředí a výkon: příjemnější Anna

V Nokii E6 se nachází nejnovější verze operačního systému Symbian Anna. Ten s sebou přináší celkem dost novinek a některé se promítly i do uživatelského prostředí. Prostředí je rozděleno na jednotlivé obrazovky, kterých může být až 5.

Levý sloupec je neměnný na každé obrazovce, kterých může být až 5

Na plochy si můžete umístit vlastní widgety, které jsou však řešeny trochu netradičně. Základní matici totiž tvoří úzký sloupec vlevo, kde se nachází celkem tři boxy – hodiny a datum, profil a poslední box je vyhraněný pro notifikace. Bohužel s tímto sloupcem nelze nic dělat a bude se zobrazovat na každé obrazovce. Můžete si tak upravit pouze druhý sloupec, který je široký. Do toho si můžete dát, jaké widgety chcete – například emailové schránky, sociální sítě nebo zástupce aplikací.

Widgety v pravém sloupci na domovské obrazovce si můžete dle libosti upravovat, všimněte si notifikací v levém dolním boxu

Dominantním prvkem motivu jsou černobílé kontextové nabídky a pestrobarevné zaoblené ikonky. Právě nové ikonky jsou častým terčem kritiky nového Symbianu Anna, mně osobně se ale celkem líbí. Je to však čistě věc osobních preferencí a komu nebudou vyhovovat, může si stáhnout některý z mnoha motivů na Ovi obchodu. Menu je vyvedeno standardní maticí ikon, které lze samozřejmě organizovat podle potřeby. Můžete vytvářet nové složky, přesouvat do nich aplikace, mazat je a podobně.

Celkově mi však na uživatelském prostředí vadila jedna věc. Vzhledem k malému displeji se mi zdá, že se na něm velmi plýtvá místem. Některé prvky jsou zbytečně velké, jiné jsou naopak velmi malé a displej se tak stává značně nepřehledným. Na velkém displeji by byla situace jiná, ale zde je to trochu problém.

V menu jsou také dvě složky - Aplikace a Kancelář. Jejich obsah je zřejmý.

Další problém je způsoben rozlišením displeje. Nokia E6 totiž má nejvyšší rozlišení displeje ze všech Symbian telefonů a navíc poměr stran displeje je jiný. S tím přichází jeden zásadní problém. Pokud totiž vývojáři nepracují s relativními hodnotami velikosti tlačítek a podobně, tak jsou tlačítka na displeji Nokie E6 opravdu miniaturní a prstem je téměř nelze trefit. U aplikací třetích stran by se mírná nekompatibilita ovládacích prvků dala ještě omluvit, ale když naleznete miniaturní tlačítka i v aplikacích od Nokie (např. Ovi mapy) tak to nevrhá na Nokii zrovna dobré světlo.

Zleva - posun mezi obrazovkami, multitasking, nabídka ukrytá ve spodní části displeje, která mne dosti iritovala

A jak je to s výkonem? Bohužel tím se Nokia E6 rozhodně pyšnit nemůže. Jakmile máte na pozadí minimalizované aplikace, telefon se začne značně zpomalovat, výkon nestačí ani na některé samostatné aplikace. Je to vidět například u Ovi map, které jsou jinak téměř perfektní, ale v Nokii E6 je pohyb po nich dosti trhaný. Ostatně na tyto drobnosti jsme si u Symbianu už zvykli.

Procesor o taktu 680 MHz sice hned neznamená, že by mělo mít zařízení nedostatek výkonu, ale když k tomu přidáme méně odladěný systém a 256 MB RAM paměti, tak se nemůžeme občasnému zaseknutí divit. Horší ovšem je, že vzhledem k dotykovému displeji se občas dostanete, kam nechcete. Jednoduše stisknete klávesu, telefon se sekne, vy to samozřejmě nepoznáte a mačkáte ji znovu – jakmile se telefon probudí tak, jste najedou o jednu až dvě nabídky dál než jste chtěli.

Fotoaparát: nevyužitý potenciál

Nokia E6 se pyšní fotoaparátem s rozlišením 8 Mpx, kterému sekunduje dvojice přisvětlovacích LED. Ty jsou opravdu výkonné a osvětlí s přehledem menší místnost a při podržení zamykacího „posuvníku“ dioda poslouží také jako svítilna.

Nokia si však ani v případě E6 neodpustila zásadní nedostatek. Opět totiž chybí autofocus, a tak je Nokia E6 předem odsouzena u zákazníků, kteří si často fotí například dokumenty či vizitky, což je u cílové skupiny zákazníků více než běžná praxe. Bez ostření nemáte šanci zaznamenat cokoliv co je blíže než cca 30 cm natož detail textu. Nezbývá tedy nic jiného, než fotit z větší vzdálenosti a objekty si přitáhnout pomocí digitálního zoomu nebo později výřezem. Ani jedno z řešení však není ideální a například čtení QR kódů je značně problematické a někdy nemožné. Je to velká škoda, protože samotný fotoaparát podává dobrý výkon. Potěší věrné barvy, fotografie jsou vcelku ostré a zachycení vzdálenějších objektů ukazuje, že s autofocusem by se jednalo o slušně fotící smartphone.

Hlavní fotoaparát na zadní straně umí také natáčet video v HD 720p rozlišení, tedy v rozlišení 1280 x 720 pixelů. Video svou kvalitou neohromí, ale ani neurazí. Nokia E6 rozhodně natáčí video lépe, než fotí detaily. Kromě zadního fotoaparátu nalezneme ještě malou čočku VGA fotoaparátu nad displejem. Ten najde využití především u videohovorů, protože fotky pořízené tímto fotoaparátem jsou použitelné leda do MMS zpráv.

Video ke stažení ve formátu mp4 (26,4 MB)

Multimedia a internetový prohlížeč: filmy i s titulky

I když je Nokie E6 především pracovní telefon, nerozhodí ji ani multimedia. Displej sice není z největších, ale na filmy se na něj rozhodně koukat dá a to především díky slušnému přehrávači videí. Ten podporuje formáty MP4, 3GP a AVI a díky nedávné aktualizaci Symbianu si přehrávač také poradí s titulky ve formátu SRT. To je určitě velice příjemná vlastnost, kterou má v základu málokterý smartphone. Pokud ve vás dřímá také umělecký duch, tak můžete využít aplikaci pro tvorbu videí. Využít můžete jak vlastní videoklipy, tak fotografie a vytvořit tak zajímavá dílka.

Kromě přehrávače videa v Nokii E6 nalezneme také hudební přehrávač. I ten je vcelku povedený, i když si člověk musí trochu zvyknout na specifické uživatelské prostředí. Přehrát si můžete hudbu ve formátech MP3, AAC, WAV a OGG. Nechybí možnosti rozřazení podle autorů, alb a podobně či ekvalizér . Ale jak už jsem zmiňoval výše – rozhodně je nutné připojit si vlastní sluchátka, neboť reproduktor telefonu ani sluchátka dodávaná v balení použít nelze.

Přímo z galerie fotografií můžete sdílet obrázky na sociální sítě nebo je odesílat přátelům

V telefonu samozřejmě nesmí chybět galerie fotografií, která je i na malém displeji překvapivě přehledná. Můžete si zobrazit obrázky buď seřazené podle názvu a podobně, podle alb nebo podle značek, které můžete k obrázkům přiřadit. Obrázky můžete rovnou z galerie také sdílet s přáteli ať už přes email, mms, Bluetooth nebo sociální sítě. Potěší také přítomnost aplikace na úpravu fotografií, která umožňuje základní úpravy fotografií jako je ořez, rotace, barevné efekty a podobně.

Internetový prohlížeč se opravdu nepovedl. Všimněte si podivných obrazců, které se tvoří při zoomování stránky

Jednou z novinek nového Symbianu Anna je zcela přepracovaný internetový prohlížeč. Ten nově podporuje HTML 5 nebo CSS3 a oproti staršímu Symbianu^3 se značně zvýšila rychlost načtení stránky. Bohužel lepší již není samotné prohlížení stránky, které je velmi sekané a pomalé. Při práci se stránkou se často zobrazují různé deformace či zvláštní obrazce, kterých si můžete všimnout na screenshotu. Pohodlné prohlížení internetu je tak téměř nemožné. Snad to ale opraví některý update firmwaru, protože podobným bezdůvodným neduhem trpí také Nokie X7.

Prohlížeč nově umí také prohlížet ve více oknech najednou, je zde však jedno omezení. Ať už z důvodu výkonu nebo paměti – nelze otevřít více než 3 okna prohlížeče. Jestliže si otevřete nějakou náročnější stránku (například HTML5 video), tak je znát značný nedostatek výkonu. Když to vše spojíme dohromady a přidáme malý displej, vznikne nám pouze jediná věc. Nokia E6 poslouží pro prohlížení internetu spíše v nouzi. Rozhodně to není pohodlí, na jaké jsme zvyklí z Androidu nebo iOS.

Sociální sítě a zábava: Ovi obchod a spousta aplikací

Přímo v Nokii E6 naleznete aplikaci pro sociální sítě. Tam se můžete připojit k sítím Facebook nebo Twitter a rovnou z telefonu pak aktualizovat stav na obou sítích. Widget na domovské obrazovce vám pak dokáže zobrazit nejnovější stavy vašich přátel. Samotná aplikace pro Facebook a Twitter je velmi povedená, jednotlivé kontakty lze provázat s adresářem a statusy se pak zobrazují také v detailu jednotlivých kontaktů. Potěší také možnost sdílet fotografie na Facebook a Twitter přímo z galerie fotografií. Zamrzí naopak pomalost aplikace, která pro zobrazování využívá webového prohlížeče. Provázání s kontakty by rovněž mohlo být automatické v duchu dnešní doby.

Sociální sítě nejsou Nokii E6 cizí

Pokud budete mít chuť zahrát si nějakou hru nebo budete potřebovat nějakou speciální aplikaci, můžete využít obchodu s aplikacemi Ovi obchod. Tam nalezneme již tisíce aplikací pro operační systém Symbian. Bohužel si však budete muset dát pozor na kompatibilitu aplikací s rozlišením displeje Nokie E6. Bohužel aplikace budete muset sami vyzkoušet, zda jsou nebo nejsou kompatibilní. Mnoho aplikací v obchodě kvůli jinému rozlišení ani nenaleznete a finální výběr je tak omezenější.

z Ovi obchodu si můžete stáhnout tisíce aplikací, některé však mají problémy s kompatibilitou

Organizační funkce: jistá v kramflecích

Co Nokia E6 ztrácí na multimédiích, výkonu a prohlížeči, to napravuje u organizačních a pracovních funkcí. Zde se naplno projevuje zaměření tohoto modelu a je jasné, pro koho je telefon určen.

Kalendář v rozložení měsíc, týden, den a agenda

Jako první se podíváme na kalendář, který je opravdu velmi povedený. Nabízí přehledně rozložení měsíce, týdne nebo dne a také nechybí agenda. Pravděpodobně nejvyužívanějším rozložením však bude zobrazení měsíce. Když totiž najedete kurzorem na nějaký den, tak se vám vpravo od matice s dny ukáže program daného dne. Máte tak přehledně zobrazené všechny události v daném dni a rychle se dostanete na každý jiný den.

Quickoffice - textový editor

Mnoho lidí potěší také přítomnost kompletního kancelářského balíku Quickoffice. Ten dokáže pracovat s textovými soubory ve formátu .doc, s tabulkami .xls a prezentacemi .ppt a .pps. Samotné používání je sice trochu kostrbaté, ale nikdo od vás přeci nebude chtít, abyste na telefonu vytvářeli nějaký plnohodnotný obsah. Na základní editaci bohatě poslouží a velmi mne překvapila možnost tvorby prezentací. U podobných aplikací totiž jdou prezentace většinou pouze přehrávat, zde je však můžete i vytvářet.

Quickoffice - Tabulkový procesor

Své využití najde jistě i kalkulačka, u které je však vidět, že je vytvářena primárně pro dotykový displej. U Nokie E by mohla být díky klávesnici čísla na displeji klidně vypuštěna. Nechybí ani hlasový záznamník, poznámkový blok nebo opakovaný budík.

Quickoffice - Prezentace ppt

Přímo v telefonu nalezneme aplikace F-Secure Mobile Security. Ta umožňuje chránit zařízení pomocí mnoha funkcí jako je antivirus, možnost vzdáleného zamknutí, vymazání nebo lokalizace telefonu a podobně. Dokáže také například zaslat na vámi přednastavené číslo zprávu o změně SIM karty.

Zleva - správce souborů, kalkulačka, záznamník a poznámky

Nokii E6 nechybí ani prohlížeč PDF souborů, který skvěle doplňuje kancelářský balík. Prohlížení dokumentů je trochu kostrbaté a pomalé, ale ve finále poslouží. Správce souborů dnes bohužel není zcela standardní výbavou všech platforem, Symbianu Anna však nechybí. Soubory můžete také „zazipovat“ do archivu pomocí aplikace Zip. Stejnou aplikací je také můžete extrahovat.

Zprávy a kontakty: standardní průměr

Nokia E6 si poradí samozřejmě se zprávami SMS i MMS, vzhledem ke svému zaměření nesmí chybět ani emaily. Můžete si nastavit hned několik emailových schránek a klient si poradí s protokoly POP, IMAP i SMTP. Widgety na domovské obrazovce mohou zastupovat mnoho emailových schránek a ukazovat nejnovější maily.

Emaily můžete libovolně řadit

Malá výtka směřuje směrem k synchronizaci osobních dat. V nastavení emailů totiž naleznete několik přednastavených profilů a to včetně Gmailu. Pokud si však nastavíte zmíněný Gmail účet, tak Nokia E6 s ním, stejně jako jiné Symbianové telefony, nedokáže synchronizovat kontakty a kalendáře. Pro tuto možnost musíte nastavit Gmail účet jako Exchange, což je trochu škoda. Jinak totiž musíte například kontakty hledat vzdáleně, což dost zdržuje. Pokud ale využíváte jiné emaily, tak nebudete mít žádný problém synchronizovat buď přes Exchange nebo například přes Ovi synchronizaci. Pomocí té můžete samozřejmě synchronizovat i další data.

Využívat můžete také klávesových zkratek, k emailu můžete přidávat přílohy

Práce s emaily je jinak velmi pohodlná, i když načítání emailů trvá na můj vkus celkem dlouho, a to i na Wi-Fi. Potěší nový e-mailový klient Symbianu Anna, který je nepoměrně pohodlnější, než jeho sekaný předchůdce. Nechybí možnost řazení podle data, odesílatele, předmětu a dalších kritérií. Využívat můžete i spousty klávesových zkratek, které práci s telefonem ještě urychlí. Můžete přidávat také přílohy a zajímavostí je možnost pinch-zoomu v prohlížení emailu. Je to velice dobrý nápad, ale absolutně nedotažený do konce. Pokud si totiž email zvětšíte, tak se text nepřizpůsobí šířce displeje a musíte tak obraz stále posouvat. Kdyby to Nokia trochu doladila, byla by to vcelku zajímavá funkce.

Kontakty a funkce Communicator, potomek spolupráce Nokie a Microsoftu

V kontaktech nenalezneme žádné větší překvapení, respektive nic, co by dnes nějak vybočovalo ze standardů. Aplikace Kontaktů se skládá ze tří obrazovek. Na první je klasicky seznam kontaktů s možností vytvořit vizitku nebo hledání, druhá karta obsahuje kontakty aplikace Communicator, o které si můžete více přečíst zde . Poslední karta je karta skupin, kam si můžete kontakty jednoduše roztřídit.

Ke kontaktům můžete samozřejmě přidávat nejen jméno a číslo, ale také hromadu dalších informací jako je email, webová adresa, poznámky, data a další. Šikovnou funkcí je možnost spojení kontaktů do jednoho. Lehce tak odstraníte duplicitní kontakty, aniž byste přišli o data. Samozřejmostí je přidávání obrázků nebo tónů jednotlivým kontaktům. Potěší také propracované vyzváněcí profily s filtrováním hovorů, přičemž si lze vytvářet i své vlastní.

GPS a datová výbava: skvělé Ovi mapy

Jednou z opravdu silných stránek Nokie jsou její Ovi mapy. Nokia je praktický jediný výrobce, který ke všem svým smartphonům dodává offline mapové podklady ve spojení s mnoha zajímavými funkcemi. Nokii E6 nechybí A-GPS čip, takže vyhledání satelitů je otázkou chvíle.

Do telefonu si můžete stáhnout mapové podklady...

Po spuštění map je můžete využívat buď offline, nebo si stáhnout mapové podklady z internetu zdarma – balík s mapami ČR je velký zhruba 300 MB. Samotné mapy jsou opravdu skvělé. Pokud jste již někdy chytrou Nokii měli, tak to jistě znáte. Malou vadou na kráse je však výkon telefonu, takže pohyb po mapách je dost trhaný. Při samotné navigaci však žádný problém nenastává.

...a poté už můžete navigovat bez nutnosti internetového připojení

Datová výbava vám může pomoci se stahováním online mapových podkladů, pokud si nestáhnete balík do telefonu z počítače skrze USB. K internetu se připojíte pomocí W-Fi podporující standardy 802.11 b/g/n nebo pomocí sítě operátora. Poradí si jak s GPRS/EDGE, tak s 3G sítěmi HSDPA a HSUPA. Zajímavostí je přítomnost nejnovějšího Bluetooth 3.0, které umožňuje přenášet data rychlostí až 24 Mb/s. Kromě Bluetooth se k počítači můžete připojit ještě pomocí microUSB kabelu.

Zhodnocení: jsem trochu v rozpacích

Nokia E6 ve mne zanechala opravdu rozporuplné dojmy. Vždy jsem více méně věděl, zda daný telefon doporučit nebo ne, u Nokie E6 jsem však opravdu na vážkách na kterou stranu se přiklonit.

Nokia E6 - dotykový pracovník

Nokia E6 si mě jednoznačně získala svým designem a zpracováním. Jedná se opravdu o velice krásný a reprezentativní telefon a v bílé barvě je ještě hezčí. Další věc, která mne potěšila, jsou jednoznačně Ovi mapy, skvělá datová výbava nebo kvalitně zpracovaný kalendář. I práce s emaily je velice pohodlná. O velice jemném displeji a kvalitě jeho zobrazení ani nemluvě.

Co mne však moc nenadchlo, je samotná klávesnice, fotoaparát a hlavně výkon telefonu. Dokonce i dotykový displej bych možná označil spíše za nevýhodu, protože prostředí telefonu by se bez něj klidně obešlo. Chybí ovšem kontextové klávesy, takže je dotykový displej bohužel potřeba.

Když to však všechno zvážím, přiklonil bych se nejspíše lehce na stranu Nokii E6 doporučit, ale opravdu jen lehce. Proto jednoznačně doporučuji si nejdříve Nokii E6 někde osahat a nejlépe zapůjčit na pár dnů. Zjistíte tak, jestli vám vyhovuje ovládání pomocí klávesnice a dotykového displeje a zda nedostatek výkonu bude takovou překážkou, pro kterou si zkrátka Nokii E6 nebudete chtít koupit.

Konkurence

BlackBerry Torch 9800

A jací jsou konkurenti Nokie E6? Vzhledem ke kombinaci dotykového displeje a qwerty klávesnice by to mohla být leda Motorola Droid Pro, která se však u nás neprodává. Pokud bychom tolerovali jinou konstrukci, pak by se nabízel BlackBerry Torch 9800, jehož recenzi naleznete zde. Ten nabídne větší displej, lepší výkon a také ještě pohodlnější práci s emaily a také lepší klávesnici. Nokia E6 nabídne jemnější displej a v základu aplikace jako je Quickoffice nebo Ovi Mapy.

Nokia E6 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia

nokia-e6
Klady
  • kvalitní a velmi jemný displej
  • čistý a elegantní design
  • kvalitní konstrukce (kov a sklo)
  • pracovní funkce (kancelářský balík, kalendář)
  • Bluetooth 3.0
Zápory
  • internetový prohlížeč
  • mizerný výkon
  • nedoladěné ovládání pomocí displeje a kláves
  • chybějící autofocus
Diskuze ke článku
Vlastimil
No nevypadá špatně ,ale radši bych si koupil Nokii E72 :)
Semir
Sapristo! Tento videopohled už na Mobilenetu nějakej ten pátek přece leží ne ???
Semir
Ok. A čemu by jste dal přednost ? Nízké výdrže baterie ale dobré multimediální zábavě nebo vysoké výdrže baterie ale horší multimediální zábavě, spíše " kanceláři " ?
Avi
"...nebo hůře vybavené HTC ChaCha." Proč toto? ChaCha + : Lepší procesor, více RAM, AF, větší displej (menší rozlišení, ale HVGA není špatné). OK, ChaCha - : menší uživatel. paměť, jméno telefonu je otřes ;-) Ale jinak jsou telefony dosti srovnatelné, nebo ne?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze