Nejlepší high-end telefony pod vánoční stromeček

20

Přinášíme vám poslední díl přehledu nejlepších mobilních telefonů pod vánoční stromeček podle redakce mobilenet.cz. Dnes se výtah bude týkat cenové kategorie nad 10 000 korun, tedy těch vůbec papírově nejlepších mobilů, které na trhu můžete najít.

V 5. díle našeho přehledu zaměříme naši pozornost na královskou kategorii. Uvidíte ty vůbec nejdražší, nejvybavenější a hlavně, podle nás redaktorů mobilenet.cz, i ty nejlepší mobilní telefony, které sobě nebo druhým můžete na letošní Vánoce pod stromeček nadělit. Naším cílem je pomoci vám vybrat opravdu ten přístroj, který je pro vás nejlepší, takže v našem přehledu nenajdete kousek, se kterým byste vyloženě šlápli vedle.

Přehled vybraných telefonů

Telefon Průměrná cena
Nokia E7 11 004 Kč
Nokia N9 13 000 Kč
Samsung Galaxy S II 12 839 Kč
Samsung Galaxy Nexus 14 329 Kč
Samsung Galaxy Note 14 802 Kč
HTC Sensation XE 13 096 Kč
HTC Titan 13 804 Kč
Motorola RAZR 13 522 Kč
Apple iPhone 4S 17 804 Kč
BlackBerry Torch 9860 12 557 Kč

1. díl - Nejlepší mobilní telefony do 3 000 Kč pod vánoční stromeček

2. díl - Nejlepší mobilní telefony do 5 000 Kč pod vánoční stromeček

3. díl - Nejlepší mobilní telefony do 8 000 Kč pod vánoční stromeček

4. díl - Nejlepší mobilní telefony do 10 000 Kč pod vánoční stromeček

Snažili jsme se o opravdu poctivý výběr. Ten má v kategorii nejlepších přístrojů v cenové relaci od deseti tisíc korun výše velmi široký záběr napříč platformami. Na své si přijde téměř každý. Vybírat můžete celkem z šestice systémů, jmenovitě se to týká Symbianu, Androidu, MeeGo, Windows Phone, Apple iOS a BlackBerry OS. Doporučit můžeme rozhodně Nokii E7-00, která bezkonkurenčně zvládá práci a textovou komunikaci a co nevidět bude mít nový Symbian Belle, iPhone 4S má zase velice kvalitní, jemný a jasný displej, Motorola RAZR potom do třetice originální designové pojetí v kombinaci se zdrcujícím výkonem. Ten ale mají prakticky všechny dnes prezentované telefony.

Však se podívejte sami, na které přístroje v cenové relaci nad 10 000 korun dnes padl náš výběr. Pro rychlejší navigaci v poměrně rozsáhlém článku doporučujeme používat kliknutí na daný telefon pomocí aktivního odkazu v podobě jména telefonu v tabulce vpravo.

Nokia E7-00

Pokud hledáte nejvybavenější telefon určený pro práci, e-maily a pro textovou komunikaci vůbec, pak momentálně neexistuje lepší volba než právě Nokia E7-00. Jde o komunikátor s designem ze staré školy, který kráčí ve šlépějích kdysi velmi populárního modelu E90 nebo 9500.

Nokia E7-00 - oficiální fotografie
Tip: Recenze Nokia E7 – Elegantní manažerka

Jeho největšími přednostmi jsou operační systém Symbian Anna s příslibem brzké aktualizace na Symbian Belle, 4 palcový AMOLED displej s technologií Clear Black, a hlavně především bezkonkurenčně vyřešená, výsuvná čtyřřádková QWERTY klávesnice. Oproti nejvybavenějším smartphonům dnešní doby zaostává zejména kvůli slabému jednojádrovému procesoru s taktem "pouhých" 680 Mhz, displeji se slabším rozlišením 360 x 640 pixelů, a paměti RAM o hodnotě 256 MB.

Průměrná cena Nokie E7 na našem trhu je 11 004 Kč.

Nokia N9

Nokia N9 je smutným žijícím příkladem opravdu rozporuplné firemní politiky finského výrobce posledních měsíců. Smartphone, do kterého výrobce původně vkládal velké naděje, a který měl být jen prvním z mnoha přístrojů běžících na povedené linuxové platformě MeeGo totiž nakonec bude jediným, který tento systém bude obsahovat. Toto rozhodnutí padlo po tom, co do Nokie přišel nový ředitel Stephen Elop, a spolu s ním i postupný kompletní přechod na platformu Windows Phone od Microsoftu. Vlajkový model N9 tedy Nokia odsunula do pozadí, a navíc jej ani nebude prodávat na některých nejdůležitějších světových trzích. Místo toho představila vzhledově prakticky totožný model Lumia 800, fungující právě na platformě zmiňovaného amerického softwarového giganta

Nokia N9 - oficiální fotografie
Tip: Recenze Nokia N9 – První a poslední

Že jde o opravdu špičkové zařízení potvrzují i technické parametry Nokie N9. Skoro 140 gramů vážící smartphone nabízí originální unibody design s absencí jakýkoliv ovládacích tlačítek systému vyjma kláves pro zesílení/zeslabení reproduktoru. Veškeré ovládání tedy probíhá skrze 3,9 palcový AMOLED displej s jemným FWGA (480×854 pixelů) rozlišením a podporou 16 mil. barev. Mozkem Nokie N9 je jednojádrový procesor TI OMAP 3630 s taktem 1GHz. Pro fotografování je připraven snímač Carl Zeiss schopný fotografií až do rozlišení 8 megapixelů a videa v HD ready. Potěší rovněž i přítomnost čipu NFC pro bezkontaktní platby.

Průměrná cena Nokie N9 na našem trhu je 13 000 Kč.

Samsung Galaxy SII

Historicky nejúspěšnější a nejznámější mobilní telefon od Samsungu s počty prodaných kusů počítaných v desítkách milionů, to je vizitka žijící legendy mezi smartphony, modelu Galaxy SII. Jeho výbava je opravdu nekompromisní, a v kombinaci s velkým, 4,3 palcovým WVGA (480×800 pixelů) displejem s tělem tenkým pouhých 8,5 mm vytváří pozoruhodný tandem. Zmínění displej je někdy označován jako král mezi dnešními telefony. Do této pozice jej řadí především použitá technologie Super AMOLED Plus, která disponuje vysokým jasem a věrným a kontrastním podáním barev v každé situaci. Téměř bezkonkurenční jsou také jeho pozorovací úhly, to znamená že když telefon natočíte do strany, tak vám neklesne kvalita zobrazení jako u horších TFT panelů.

Samsung Galaxy S II - oficiální fotografie
Tip: Recenze Samsung Galaxy S II – šlechtic Android

Samsung u "es dvojky" použil svůj vlastní čipset Exynos 4210 s dvoujádrovým procesorem, který běží na frekvenci 1,2 GHz a poměrně výkonným GPU Mali-400. Silnou stránkou telefonu je rozhodně také datové připojení. Zvládá jak rychlé 3G v obou směrech HSDPA 21 Mbps (download), HSUPA 5,76 Mbps (upload), tak i Wi-Fi 802.11 čtyřech standardů a/b/g/n s technologiemi DLNA, Wi-Fi Direct a hotspot. Operační systém je prozatím Android 2.3 s nadstavbou Touch Wiz UI, nicméně se připravuje velká aktualizace na nejnovější verzi označovanou jako Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Hříchem by samozřejmě bylo zapomenout na 8 megapixelový fotoaparát, který disponuje všemi moderními funkcemi tipu autofocus, LED přisvětlení, detekce obličeje a nebo v neposlední řadě i možností nahrávání plynulých Full HD 1080p videí.

Průměrná cena Samsungu Galaxy S II na našem trhu je 12 839 Kč.

Samsung Galaxy Nexus

Samsung Galaxy Nexus je v pořadí třetím telefonem (druhým od Samsungu), který byl vyroben pro účely amerického softwarového giganta Google a jeho Androidu, nejpoužívanější mobilní platformy vůbec. Jako správný příslušník řady Nexus nabídne svému majiteli tu nejaktuálnější verzi systému jako první, dříve než ostatní "běžné" telefony. Svými rozměry 135,5 mm na výšku, 67,9 mm na šířku a hloubkou 8,9 mm, a také hmotností 135 gramů se řadí mezi zařízení, které balancují na hranici mezi přerostlým mobilem a malým tabletem, a pohodlné ovládání jednou rukou se tak nedostaví zdaleka u každého.

Samsung Galaxy Nexus - oficiální fotografie
Tip: Samsung Galaxy Nexus v redakci: podívejte se na video

Více než s telefonem má Super AMOLED displej třetího Nexusu společné parametry spíše s tabletem. Nasvědčuje tomu jak jeho úhlopříčka, která se vyšplhala až na 4,65 palce, tak také jeho rozlišení, které nabízí u mobilů dosud nevídané ultra jemné HD rozlišení 1280×720 bodů. Velmi dobrých parametrů také dosáhlo ppi, tedy hodnota počtu pixelů na jeden palec, která činí 361 ppi, což už je téměř to samé jako u opěvovaného Retina displeje iPhonu 4S. Z dalších parametrů krátce jmenujme vysokokapacitní 1750 mAh baterii, 5 megapixelový fotoaparát s autofokusem, 1GB operační paměti RAM a nebo dvoujádrový procesor TI OMAP 4460. Interní pamět má kapacitu 16 nebo 32 GB, a bohužel ji dle nové politiky Googlu nelze dále pomocí MicroSD karet rozšiřovat.

Průměrná cena Samsungu Galaxy Nexus na našem trhu je 14 329 Kč.

Samsung Galaxy Note

Možná až nečekaně velký úspěch slaví Samsung také s hybridem jménem Galaxy Note. A proč jej nazýváme hybridem? Je to jednoduché, do kapsy se vejde jen tak tak, a s váhou skoro 180 gramů by vám její pevnost dokázal jak se patří prověřit, takže jej nemůžeme označit za telefon. V kategorii tabletů je to ale zase opravdu "muší váha". Pro tyto vpravdě pomezní rozměri jej proto některá média překřtila na tableto-mobil nebo mobilo-tablet.

Samsung Galaxy Note - oficiální fotografie
Tip: Recenze Samsung Galaxy Note – Multimédia ve velkém stylu

Zajímavostí Samsungu Galaxy Note je, že jej výrobce vybavil již skoro zapomenutou vzpomínkou na mobilní minulost, kterou je stylus. Nejde však jen o připomenutí starých časů. Samsung totiž obohatil ROMku přístroje o speciální software, který jeho výhod po vzoru tabletu HTC Flyer naplno využívá, takže dělat si poznámky přímo v galerii nebo webovém prohlížeči vám nebude dělat žádný problém. O ten se ostatně také postará OS Android 2.3, 1,4 GHz dvoujádrový procesor Exynos, a 1GB paměti RAM. Zmíněný displej je vybaven technologií Super AMOLED, premiérově použité v sériově vyráběném zařízení s takto vysokou úhlopříčkou displeje (5,3 palce). Potěší i jemný rastr 1280×800 pixelů.

Průměrná cena Samsungu Galaxy Note na našem trhu je 14 802 Kč.

HTC Sensation XE

Není to tak dávno, co byla vývoj a výroba chytrých telefonů se zaměřením na hudbu výsadou pouze značek Nokia (Xpress Music) a Sony Ericsson (Walkman). Od letošního roku jim ale do řemesla začíná významně fušovat také tchajwanský výrobce HTC. Spojil se se značkou Beats By Dr. dre a vyrobil dva hudebně zaměřené a špičkově vybavené smartphony. Tím lepším z této dvojice, který tím pádem můžeme zařadit do našeho dnešního přehledu je HTC Sensation XE. Jde v podstatě o model Sensation, který byl jen celkem působivě upgradován, a to nejen z hlediska hudební stránky své výbavy.

HTC Sensation XE - oficiální fotografie
Tip: Recenze HTC Sensation XE – Hudební facelift

Předně HTC Sensation XE oproti klasickému Sensationu dostalo nově místy do červena stylově barevně laděný kabátek. K telefonu také v základním balení dostanete celkem obstojně hrající a hlavně pěkně vypadající špuntová sluchátka Beats Audio. Ty opravdu pozoruhodné změny se ale udály uvnitř. HTC Sensation XE je totiž vybaveno jedním z nejrychlejších procesorů dnešní doby. Qualcomm MSM8260 obsahuje dvě jádra, a je nataktován na působivých 1,5 GHz. Součástí čipové sady je i výkonný grafický akcelerátor Adreno 220. Z dalších funkcí pak jmenujme 8 Mpx fotoaparát, 4,3 palcový S-LCD displej s rozlišením QHD (960×540 pixelů) a nebo baterii s kapacitou 1730 mAh. Všemu vévodí operační systém Android 2.3 Gingerbread nadstavěný působivě zpracovaným prostředím HTC Sense UI.

Průměrná cena HTC Sensation XE na našem trhu je 13 096 Kč.

HTC Titan

Moc nemusíte Apple ani Google a ve vaše srdce tíhne spíše ke smartphonům z Redmondu? Pak určitě nesmíte přehlédnout HTC Titan, aktuálně nejvybavenější Windows Phone telefon. HTC Titan operuje s nejnovější verzí tohoto systému s názvem Windows Phone 7.5 Mango. Ta s sebou přináší spousty menších i významných vylepšení, které tuto stále ještě relativně mladou platformu více přibližují k laťce, kterou nastavuje léty ostřílená konkurence.

HTC Titan - oficiální fotografie
Tip: Recenze HTC Titan: recenze obřího Manga

Stejně jako některé přístroje výše, patří svými rozměry HTC Titan spíše do pomezní kategorie mobilo-tabletů. Je to už opravdu poctivý kousek hardwaru, na výšku měřící 131,5 milimetru s hmotností 160 gramů. HTC Titan se může pochlubit opravdu dobrou výbavou. Jediné co možná trošku zamrzí je absence dvoujádrového procesoru. Na druhou stranu ale systém od Microsoftu zase tak velký výkon jako ostatní platformy nepotřebuje, takže si s jednojádrovým CPU Qualcomm MSM8255 s taktem 1,5 GHz bohatě vystačí. Titan je také díky 8 megapixelovému snímači s podporou automatického ostření a LED diodou předurčen k úspěšné mobilní fotografii

Průměrná cena HTC Sensation Titan na našem trhu je 13 804 Kč.

Motorola RAZR

Americký výrobce Motorola zažívá po svém přechodu na platformu Google Android opravdové ozdravení. Po úspěšných modelech Milestone, Droid a jejich různých mutacích letos představila a uvedla na trh také model RAZR. Že ten název odněkud z dřívějška znáte? Ano, nemýlíte se. RAZR byla totiž kdysi dávno v hlubinách mobilní historie řada supertenkých a na svou dobu také velmi dobře vybavených véček, které sin získaly spousty zákazníků a oblibu po celém světě.

Motorola RAZR - oficiální fotografie
Tip: Motorola RAZR znovu ožívá: neuvěřitelně tenká, úžasně vybavená

Motorola RAZR z roku 2011 s nimi má ale společnou snad jen onu "supertenkost". Výrobci se totiž podařilo vměstnat téměř všechny komponenty do těla tenkého pouhých 7,1 milimetru. Téměř všechny píšeme proto, že RAZR má na své horní hraně bradu kde se tloušťka o několik milimetrů zvětšuje, a to kvůli umístění čočky fotoaparátu a některých dalších čipů, antén a podobných komponent. Systémovým základem telefonu je Android verze 2.3.5, ale výrobce již přislíbil update na nejnovější verzi 4.0 Ice Cream Snadwich. Z výbavy můžeme vypíchnout jasný a prostorný Super AMOLED displej s rozlišením 960×540 pixelů a úhlopříčkou 4,3 palce. Vnitřní paměť má kapacitu 16GB s možností rozšíření paměťovými kartami. Telefon podporuje nejmodernější datové technologie včetně Bluetooth 4.0 a nebo ruský navigační systém GLONASS. Vše pohání 1,2 GHz dvoujádro TI OMAP 4430. Výdrž zaručuje Li-Ion 1780 mAh baterie, s níž můžete teoreticky do vybití volat něco málo přes 9 hodin.

Průměrná cena Motorola RAZR na našem trhu je 13 522 Kč.

Apple iPhone 4S

Nejznámější, nejpopulárnější, nejprodávanější a od svých odpůrců nejnenáviděnější. To je v kostce popis nejlépe sedící na jubilejní pátou generaci telefonu s nakousnutým jablkem ve znaku, legendárního iPhonu s označením 4S. Stejně jako u modelů 3G a 3GS ono "S" značí změny hlavně v rychlosti. Z hlediska designu potom prakticky mezi iPhonem 4 a 4S nenajdete žádný rozdíl.

Apple iPhone 4S - oficiální fotografie
Tip: Recenze Apple iPhone 4S – Inovovaná duše

Jedním z klíčových změn je nový procesor Apple A5. Ten je dle současného trendu a také kvůli udržení tempa s konkurencí vybaven dvěma výpočetními jádry s taktem 1000 MHz a vedle nVidie Tegry 3, která se ale zatím v žádném sériově vyráběném telefonu neobjevila, nenajdete lepší grafickou kartu než PowerVR SGX543MP2. Díky těmto dvěma výpočetním médiím je údajně iPhone 4S až 7x rychlejší než předchozí generace, takže si ještě lépe užijete proslulé 3D hry s úžasnou grafikou. Té v Applu docílili také použitím špičkového, ultrajemného Retina displeje s hustotou pixelů 300ppi. Apple iPhone 4S má nejrychlejší fotoaparát (8Mpx, autofocus LED, HDR...) mezi dnešními telefony, a jeho nejbližšímu konkurentovy Samsungu Galaxy S II pořízení snímku trvá dvakrát déle. Zapomenout rovněž nemůžeme ani na inteligentního hlasového asistenta Siri. Zakoupit můžete 16, 32 a 64 gigabajtový iPhone 4S.

Průměrná cena Apple iPhone 4S (16GB verze) na našem trhu je 17 804 Kč.

BlackBerry Torch 9860

Kanadský RIM, výrobce komunikátorů značky BlackBerry, začíná opět s masivnějším představováním přístrojů s ovládáním výhradně skrze dotykový displej. Firma se musí chtě nechtě přizpůsobit požadavkům dnešních uživatelů. Tradičně totiž vyrábí hlavně telefony klasické konstrukce s QWERTY klávesnicí pod displejem orientovaným na šířku, které ve srovnání s celo dotykovými telefony tolik netáhnou, a na posledních finančních a hospodářských výsledcích RIM je to znát. Jedním z těch, kteří se se opět pokusí zvýšit růst akcií firmy je právě i nejlepší telefon s dotykovým displejem výrobce, model BlackBerry Torch 9860.

BlackBerry Torch 9860 - oficiální fotografie
Tip: Exkluzivně: první dojmy a video BlackBerry Torch 9860

Smartphone běží na nejnovější verzi operačního systému BlackBerry OS 7. Oproti konkurenci má Torch 9860 relativně malý displej s úhlopříčkou 3,7 palce. Jinak se jedná o obyčejný TFT panel s WVGA (480×800 pixelů) rozlišením. Ovládat systém ale krom dotykového displeje můžete i díky téměř zapomenutému prvku, kterým je optický trackpad umístěný přímo pod ním. Telefon běží na jednojádrovém 1,2 GHz procesoru a 768 MB paměti RAM. Potěší nativní podpora video kodeků DivX a Xvid, 5 megapixelový fotoaparát s autofocusem, 2,5 GB vnitřní paměťi a nebo rychlé datové přenosy 3G HSDPA, HSUPPA a Wi-Fi 802.11 b/g/n. Integrovány jsou také hlavní triumfy a důvody stále ještě vysoké popularity celého BlackBerry, kterými jsou bezkonkurenčně vyřešené služby Messenger, Protect, Internet Service a Enterprise Server.

Průměrná cena BlackBerry Torch 9860 na našem trhu je 12 557 Kč.

Diskuze ke článku
Radim
Ta cena iPhone 4S v článku je přestřelená, když se telefon dá koupit na Apple.cz za necelých 15 tisíc.

Jinak Infinity Blade II ukazuje sílu tohoto telefonu, pokud jde o zvuk a grafiku. Na žádném jiném telefonu, který se v současné době prodává nenajdete tak propracovanou hru. Ne nadarmo je iPhone králem mobilního světa.
Petr
Radim: vždyť je tam napsané průměrná a né nejnižší nebo oficiální cena apple.
Jana
Pane Petře Vejtaso, obsahově dobré, ale ta forma, ta forma :-) Hned v úvodu např. "se kterým by jste nešláply", "snažily jsme se", ... apod. To nemáte nikoho, kdo by vám před uveřejněním článku dělal jazykovou korekturu?
Kneblis
Červavý jablko bych si opravdu nekoupil. Už jen ten vzhled se mi nelíbí malý displej a velký pádlo. Samsung Galaxy S II to je jiný krasavec.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze