Nejlepší mobilní telefony do 5 000 Kč pod vánoční stromeček

8

V prvním díle jsme vám přinesli přehled vybraných telefonů do tří tisíc se kterými rozhodně neuděláte pod vánočním stromečkem ostudu. V této cenové kategorii můžeme již nalézt slušně vybavená zařízení, kde nechybí 1 GHz procesory, rozměrné dotykové displeje nebo plná datová konektivita.

Přehled vybraných telefonů

Telefon Průměrná cena
Sony Ericsson Xperia mini 4 156 Kč
LG Optimus Pro 4 250 Kč
Nokia 500 4 488Kč
Samsung Galaxy Gio 4 508 Kč
Sony Ericsson WT19i Live with Walkman 4 859 Kč
Huawei U8650 Sonic 3 360 Kč
Samsung Wave 533 4 442 Kč
LG Optimus Hub 4 792 Kč
Motorola XT311 Fire 4 357Kč
LG P690 Optimus Net 4 424 Kč

V druhém dílu jsme zařadili dle našeho uvážení nejlepší zařízení v dané cenové kategorii. Opět jsme vybrali pouze ta nejlepší zařízení z našeho pohledu. Zastoupeny jsou zařízení třech operačních systémů Android, Bada a Symbian. Pro všechna zařízení je společná výborná datová konektivita 3G sítí a bezdrátových sítí Wi-Fi. Zobrazovací schopnosti obstarávají dotykové displeje nejčastější úhlopříčky 3,2 palce a 3,5 palce. Mezi vybranými zařízeními se nenachází žádný špičkový fotomobil, nejlepší výkony ale podává např. Xperia mini a špatně si nevede ani Wave 533 a to přesto, že má slabší rozlišení.

Do této třídy telefonů začínají vstupovat moderní a výkonné procesory. Důkazem toho je např. Xperia mini s 1 GHz procesorem nebo Live with Walkman. Některá zařízení vynikají v pohotovostní výdrži u některých je to naopak. Pod vánoční stromeček mohu osobně doporučit dvojici Sony Ericssonů, konkrétně Xperii mini a Live with walkman. U těchto zařízení jasně vítězí výkon nad cenou. Jejich výbava je nepřekonatelná a nespornou výhodou je příslib výrobce na operační systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

TIP: Nejlepší mobilní telefony do 3 000 Kč pod vánoční stromeček

Sony Ericsson Xperia mini

Již první generace Xperie X10 mini patřila mezi prodejní šlágry. Xperia mini ale přidává velké množství změn a takřka desítku inovací. Funkční výbava je na danovou cenovou kategorii vskutku bezkonkurenční. Svědčí o tom i prodejní úspěchy. Hlavním ovládacím prvkem je dotykový displej TFT s enginem BRAVIA. Úhlopříčka se zastavila na třech palcích při rozlišení 320 x 480 bodů. Bleskurychlou odezvu zajistí novější verze Androidu 2.3.4 Gingerbread s procesorem o taktu 1 GHz a 512 MB RAM pamětí. Nechybí kvalitní hudební výstup, podpořený technologií xLoud. Fotoaparát o rozlišení 5 MPx, jenž nalezneme na zadní straně. Nechybí ani nahrávání videí v HD rozlišení. Zastoupeny jsou i datové technologie 3G/HSPDA/HSUPA a Wi-Fi. Vzhledem k příjemné ceně výrobce nešetřil ani na prodejním balení, kde přibalil náhradní kryt ve vínové barvě i ochrannou folii na dotykový displej. A aby toho nebylo málo, nabídne i líbivý design v bílém odstínu.

Tip: Recenze Sony Ericsson Xperia mini – Malý velký mobil

Sony Ericsson Xperia mini - oficiální fotografie

Průměrná cena Sony Ericsson Xperia mini na našem trhu je 4 156 Kč.

LG Optimus Pro

Tuto novinku, která se bez sebemenšího rozruchu objevila na trhu, zaslouží více pozornosti i když. Funkčnost telefonu bych charakterizoval slovy "za málo peněz, mnoho průměrné hudby". Tak trošku by se dalo říci, že Optimus Pro spolu s Motorolou XT311 Fire od sebe navzájem opisovaly. Základem je dotykový displej 2,8 palce s horším rozlišením QVGA - 240 x 320 bodů. Textovou komunikaci výrobce svěřil hardwarové QWERTY klávesnici, která má ale problémy s ergonomií a je příliš hlučná. Fotoaparát disponuje rozlišením 3,2 MPx, ale postrádá přisvětlovací diodu a obrazové výsledky jsou tristní. Procesor pochází z dílen Qualcommu a pracuje na frekvenci 800 MHz. Operační paměť RAM disponuje nižší hodnotou 256 MB. Rychlé prohlížení webových stránek je možné přes Wi-Fi nebo sítě 3G. Nechybí nástavba HSDPA se základní třídou 3,6 Mbps.

Tip: LG Optimus Pro: 800 MHz a QWERTY pod displejem

LG Optimus Pro - oficiální fotografie

Průměrná cena LG Optimus Pro na našem trhu je 4 250 Kč.

Nokia 500

Člen rodiny Symbianu s aktualizací Anna patří mezi nejméně vybavená zařízení s novou verzí Symbianu. Výrobce vsází především na design a "barvičky". Zákazník dostane v balení hned dva výměnné zadní kryty, každý v jiné barvě. Parametry hrají novince do karet. V charakteristikách nabídne například 5 MPx fotoaparát s Full Focusem, ve skutečnosti jsou výsledky za slušných podmínek vcelku pěkné. Na celé čáře ale prohrává s rozlišením videa 640x480 pixelů, které navíc natáčí s mizernou plynulostí. Nároční uživatelé jistě uslyší na kvalitní zvukový výstup. Přidanou hodnotou jsou mapové podklady s již předinstalovanými mapami, hlasovou navigací a samozřejmě i GPS čipem. V datové oblasti zaujme jak sítěmi 3G včetně HSDPA/HSUPA tak i bezdrátovými sítěmi. Dotykový displej se spokojí pouze s běžnou zobrazovací technologií TFT při velikosti 3,2 palce a rozlišení 360 x 640 bodů.

Tip: Recenze Nokia 500 – Pestrobarevná Anička

Nokia 500 - oficiální fotografie

Průměrná cena Nokia 500 na našem trhu je 4 488 Kč.

Samsung Galaxy Gio

Jihokorejský zástupce Samsungu udělá radost uživatelům, kteří si nepotrpí na design a ostatně, je jim jedno jak zařízení vypadá. Základem celého telefonu je Android 2.2 s nástavbou TouchWiz. Na svoji cenovou kategorii splňuje přesně to, co od něj koncový uživatel bude očekávat. Nenabídne nic navíc, ani není o nic ochuzený. Dotykový displej se pyšní kapacitní vrstvou, velikostí 3,2 palce a dostatečným rozlišením 320 x 480 bodů. Přítomny jsou i sítě třetí generace a bezdrátové sítě Wi-Fi. O svižné reakce se postará 800 MHz procesor s 278 MB pamětí RAM. Interní paměť můžeme rozšířit o paměťové karty. Ze zbylých funkcí zmíníme GPS modul nebo vcelku slušný 3,2 MPx fotoaparát, kterému nechybí autofocus. Pokud chcete zařízení s lepší pohotovostní výdrží, zde můžete zbystřit. Gio má v útrobách 1 350 mAh baterii. Není tak problém se dostat i na dva dny výdrže, při větším zápřahu.

Tip: Recenze Samsung Galaxy Gio – šikula střední třídy

Samsung Galaxy Gio - oficiální fotografie

Průměrná cena Samsung Galaxy Gio na našem trhu je 4 508 Kč.

Sony Ericsson WT19i Live with Walkman

Na vánoční hit má našlápnuta novinka, která se teprve nyní dostává na prodejní pulty. Jak již napovídá část označení Walkman, můžeme očekávat design specifický této kategorii spolu s kvalitním hudebním výstupem. Funkční výbava překračuje nasazené limity pro danovou cenovou kategorii. Již v základu nechybí Android novější verze 2.3 s označením Gingerbread, navíc s příslibem aktualizace na 4.0 Ice Cream Sandwich. Exceluje v široké škále datových technologií od EDGE přes 3G (HSDPA/HSUPA) až po Wi-Fi b/g/n. Multimediální obsah můžeme sdílet skrze DLNA. A zároveň můžeme vytvořit i vlastní Wi-Fi HotSpot. O rychlou odezvu v prostředí se stará novější procesor s čipsetem Scorpion pracující na frekvenci 1 GHz v kombinaci s 512 MB RAM pamětí. Dotykový displej o úhlopříčce 3,2 palce a rozlišení 320 x 480 je typu TFT. Na závěr se loučí 5 MPx fotoaparát s autofocusem a kvalitní hudební přehrávač Walkman s xLoud technologií, která přináší vyšší hlasitost a čistší přednes zvuku.

Tip: Sony Ericsson Live: malý dotykový Walkman s Androidem

Sony Ericsson Live with Walkman - oficiální fotografie

Průměrná cena Sony Ericsson WT19i Live with Walkman na našem trhu je 4 859 Kč.

Huawei U8650 Sonic

Tento na trhu se teprve rozkoukávající čínský výrobce (v oblasti mobilních telefonů) uvedl na náš trh od června letošního roku, kdy zahájil oficiální expanzi, hned celou paletu telefonů nižší a střední třídy. Novinka Sonic láká především na svoji nízkou cenu. Za cenu kolem tří tisíc korun nabídne ne tak běžnou velikost dotykového displeje 3,5 palce s rozlišením 320 x 480 bodů. Překvapí i sítěmi 3G s nástavbou HSDPA nebo bezdrátovými sítěmi Wi-Fi b/g/n. Výpočetní výkon zajišťuje průměrně výkonný procesor, taktovaný na frekvenci 600 MHz ruku v ruce s 256 MB pamětí RAM. Plusové body získá novější Android 2.3 Gingerbread. Pro běžné momentky je připravený fotoaparát o rozlišení 3,2 MPx a s navigací si porozumí na základě vestavěného interního GPS modulu.

Tip: Recenze Huawei U8650 Sonic – čínský nebojsa

Huawei U8650 Sonic - oficiální fotografie

Průměrná cena Huawei U8650 Sonic na našem trhu je 3 360 Kč.

Samsung Wave 533

Mezi doprodávající kousky se řadí Wave 533, který přichází s jiným systémem, než který jsme mohli vidět u předchozích zařízení. Operační systém tentokrát není Android ani Symbian nýbrž Bada ve verzi 1.2. Zařízení především vsází na textovou komunikaci, která je zpříjemněna přítomností hardwarové QWERTY klávesnice ve čtyřech řadách. Opět se setkáme s typickou úhlopříčkou displeje 3,2 palce při zastaralejším rozlišením 240 x 400 bodů. Zde se musíme smířit s absencí sítí 3G, ale naštěstí výrobce myslel na bezdrátové sítě Wi-Fi. Zadní strana je osazena 3,2 MPx fotoaparátem. Bada systém se orientuje spíše na multimediální funkce, nasvědčuje o tom i všudepřítomná provázanost se sociálními sítěmi nebo tzv. Social hub, který sdružuje textovou komunikaci ze všech sfér telefonu (e-mail, zprávy, sociální sítě).

Tip: Recenze Samsung Wave 533 – Bada pro pisálky

Samsung Wave 533 - oficiální fotografie

Průměrná cena Samsung Wave 533 na našem trhu je 4 442 Kč.

LG Optimus Hub

Výrobce vzal LG Optimus Net a přidal pár drobných inovací. Funkční výbava je shodná. Došlo k navýšení úhlopříčky dotykového displeje na 3,5 palce a rozlišení činí 320 x 480 bodů. Výrobce zachoval identický procesor Qualcomm MSM7227, který pracuje na frekvenci 800 MHz s pamětí 512 MB RAM. Datové technologie jsou zastoupeny v kompletní škále přes sítě 3G, bezdrátové sítě Wi-Fi konče technologií Wi-Fi direct. Výrobce se zaměřil i na fotoaparát, který doznal rozlišení 5 MPx s automatickým zaostřováním. Android se pyšní verzí 2.3 Gingerbread. Výrobce opět zvolil neutrální vzhled.

Tip: Nový LG Optimus Hub: silák ve střední třídě

LG Optimus Hub - oficiální fotografie

Průměrná cena Lg Optimus Hub na našem trhu je 4 792 Kč.

Motorola XT311 Fire

Tuto Motorolu jsme zařadili do našeho výběru z důvodu, že tento výrobce patřil na našem trhu spíše mezi exotické. Do současné doby náš trh přehlížel, ale situace se začíná pozvolna měnit k lepšímu. Mezi první vlaštovky patří i XT311 Fire. Funkční výbava nemá ambice šokovat, výrobce osadil novinku pouze procesorem o frekvenci 600 MHz. Zklamáním je rozlišení dotykového displeje, nabídne velikost 2,8 palce při rozlišení QVGA 240 x 320 bodů. Pořizování momentek je možné díky 3,2 MPx fotoaparátu. Jako systém bylo zvoleno řešení od Google, Android 2.3 Gingerbread. Novinka je navíc v kompletní české lokalizaci. Největší přínosem novinky ale bude hardwarová QWERTY klávesnice.

Motorola XT311 Fire - oficiální fotografie

Průměrná cena Motorola XT311 Fire na našem trhu je 4 357 Kč.

LG P690 Optimus Net

Optimus Net je jedním z nástupců doprodávajícího Optimusu One. Žádné drastické změny nebo inovace se nekonají. Zachovává 3,2 palcový dotykový displej s rozlišením 320 x 480 bodů. Fotoaparát je ve znamení stejného rozlišení 3,2 MPx obrazová kvalita ale není nejlepší. Přítomny jsou sítě 3G a Wi-Fi bezdrátové sítě. První novinka se týká procesoru, který je nyní výkonnější, pracuje na frekvenci 800 MHz. Paměť RAM zůstala na stejné hodnotě 512 MB. V základu novinka přichází s Androidem 2.3 Gingerbread. Ani design se zásadně nezměnil, vzhled je konzervativní.

Tip: LG Optimus Net: nástupce modelu Optimus One přichází

LG Optimus Net - oficiální fotografie

Průměrná cena LG P690 Optimus Net na našem trhu je 4 424 Kč.

Diskuze ke článku
hojurek
Sony ericsson xperia mini nema Exmor R senzor od Sony, pokud vim :-)
Honza
To by mě také zajímalo ,Jinak s tou Mini jsem to uplně čekal ,ale aspoň jsem poznal i jiné telefony v této Kategorii ,-))
Petr
Puvodni LG Optimus one mnel take 512 MB ram jste fakt amatersky web ;-)
stepo
tak to ja taky cekal ze to vyhraje xperia mini. dyt je to opravdu naslapnuty phone. a za takovou cenu nema konkurenci!! a ja ji dostanu k vanocum!!!! takze se tesim jak malej kluk.ted mam xperia x8. a myslim ze to bude obrovskej rozdil. jupy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze