Motorola RAZR znovu ožívá: neuvěřitelně tenká, úžasně vybavená

21

Konec dohadům, konec všem spekulacím. Legendární "žiletka" RAZR od Motoroly ožívá na platformě Android, a to jako jeden z nejlépe vybavených dotykových smartphonů v historii. Novinka je nejen velmi tenká, ale chlubí se výbornou výbavou a baterií s opravdu vysokou kapacitou.

Dávno ty tam jsou zlaté časy populární série Motoroly s názvem RAZR. Slavné žiletky v podobě modelů RAZR V3, V3i, RAZR 2 V8 a mnoha dalších ve své době uchvátily spousty uživatelů i odbornou veřejnost po celém světě. Výrobce ovšem nedokázal zareagovat na tehdy silně nastupující trend dotykových mobilů včele s prvním iPhonem, takže nakonec slavná série přestala vydělávat a zanikla. Dnes ovšem slavně vstává z mrtvých. Motorola totiž dnes představila dotykový smartphone s jednoduchým označením RAZR, který na kdysi tak slavnou a oblíbenou sérii přímo navazuje. Pojďme si ho tedy v tomto dnešním preview krátce představit.

Motorola RAZR - oficiální fotografie

Motorola se rozhodla dostát slavnému přízvisku "žiletka" a nový RAZR proto svůj výkonný hardware, o kterém bude řeč v dalších řádcích níže, schovává v těle s hloubkou pouhých 7,1 mm. Nutno však dodat, že tato hodnota je v nejtenčím místě a v oblasti fotoaparátu nalezneme výraznou bradu, kde telefon v pase měří zřejmě více, než 10 milimetrů. Podle slov výrobce se jedná o nejtenčí smartphone na světě. V tomto dáváme Motorole jednoznačně za pravdu, ale jen zčásti, právě kvůli zmíněné bradě. V tomto ohledu nový RAZR konkurenci v podobě Samsungu Galaxy S II (8,5 mm) a Sony Ericssonu Xperia Arc (8,7 mm) hravě překonává. Hmotnost se zastavila na 127 gramech. Konstrukce RAZRU je tedy opravdu zajímavá. Kromě samotné ultratenkosti zaujmou třeba ještě zešikmené rohy podobně jako u Nokie X7, zadní kryt pokrytý kevlarem, či zbytek těla přístroje vyrobený ze speciálního diamantem broušeného hliníku. Díky použitým materiálům by měl být telefon údajně také odolný vůči stříkající vodě.

Motorola RAZR (2011)

Nyní se již pojďme věnovat slíbené hardwarové, ale rovněž také i softwarové výbavě přístroje. Motorola RAZR roku 2011 nabízí papírově jednu z nejlepších výbav v mobilech vůbec. Posuďte sami. Displej nabízí technologii Super AMOLED a rozlišení QHD (540 x 960 pixelů). To vše na úhlopříčce 4,3 palce. Odolnost proti poškrábání má zajistit velmi odolné minerální sklíčko Corning Gorilla Glass."Pod kapotou" najdeme chipset TI OMAP4430 s dvoujádrovým procesorem architektury Cortex-A9 s taktem 1,2 GHz, který by měl zajistit více než dostatečný výkon. Spolehlivý běh klidně i několika desítek aplikací najednou mu pak bude pomáhat zajistit 1GB operační paměťi RAM. Zárukou čisté a nezasekávající se grafiky bude GPU čip PowerVR SGX540.

Motorola se rozhodla legendární RAZR vzkřísit ve velkém stylu

Jako operační systém byl celkem očekávaně nasazen Android od Googlu, bohužel ale ke zklamání očekávání mnoha fanoušku v aktuální verzi 2.3.5 Gingerbread. Někteří již totiž očekávali nasazení doposud nepředstavené verze Ice Cream Sandwich. Pokračujme tedy v popisu hardwaru. Kapacita vestavěného úložiště dosáhla na 16 GB. Rozhodně ale potěší, že výrobce v balení k telefonu dodá paměťovou MicroSD kartu s totožnou kapacitou. Z dalších funkcí bychom vypíchli například 8 megapixelový fotoaparát s nahráváním 1080p Full HD videí, přední fotoaparát, schopný nahrávat až 720p videa a baterii s překvapivou a nadstandardní kapacitou 1800 mAh. Vzhledem k malé tloušťce telefonu nechápeme, jak se výrobci povedlo takto velkou baterii do tenkého těla s výbornou výbavou zakomponovat. Výrobce k telefonu rovněž představil množství zajímavého příslušenství, kterému se budeme věnovat v jednom z našich příštích článků, ve kterém vám také ukážeme první živé fotografie a videa této žhavé novinky.

Video

Přístroj se začne prodávat nejdříve v USA pod názvem Droid RAZR u tamního operátora Verizon Wireless ještě během října za dotovanou cenu 299 dolarů (5 500 Kč). Do Evropy a dalších částí světa se pak dostane pod jménem RAZR v průběhu listopadu. Cena pro další trhy bude oznámena později. Jak se vám nový zástupce znovuzrozené série RAZR líbí?

Technické parametry Motorola RAZR

Konstrukce130,7 × 68,9 × 7,1 mm, 127 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejSuper AMOLED, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 624 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1,2 GHz
PaměťRAM: 1,02 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 780 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, ?

Zdroje: motorola.com

Diskuze ke článku
Radek H.
RAM 16 GB?:).. řekl bych, že v přehledu bude zřejmě chyba;-)
Petan
Nechci nějak popichovat, ale pokud Apple žaluje Samsung kvůli např.: podobnosti čelní strany telefonu, tak stejně by to mohla udělat i Nokia. Nemůžu si pomoct, ale když jsem tu fotku zepředu uviděl poprvé, viděl jsem Nokii X7.

Jinak telefon je opravdu parádní. Doufám, že jej Motorola bude prodávat i u nás...
sorento93
kluci .... máte zřejmě chybu v šířce telefonu ve specifikaci ..... 98mm je asi divné .... jinak jediný phone s androidem co se mi líbí ...
Jirka
krása..... snad jenom jestli to nezkazí baterka....a cena....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze