mobilenet.cz před 5 lety: v hlavní roli Nokia a televize v mobilu

29

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo bezmála již devět let. Rozhodli jsme se proto zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním prvním díle se tedy nacházíme v předvánočním čase roku 2008.

První díl seriálu mobilenet.cz před pěti lety nás zanechává v první polovině prosince roku 2008. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na mobilenetu. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

To ještě vládla Nokia

Ačkoliv se píše rok 2008 a svět už zná pojem iPhone, dominujícím výrobcem na poli mobilních telefonů je stále finská Nokia. To dokazuje i nespočet článků, ve kterém jsme právě o nových modelech tohoto finského výrobce psali. Rovnou můžeme navázat na Apple iPhone neboť začátkem prosince jsme vás informovali, že se na vybraných trzích začíná prodávat Nokia 5800 Xpress Music, která měla být hlavním rivalem pro iPhone. My v České republice jsme si museli počkat až na následující rok.

Čtěte: "Revoluční" Nokia 5800 se začíná prodávat na světových trzích

Nokia 5800 Xpress Music

Jen o pár dní později byla hvězdou opět Nokia, která v předvánočním čase představila manažerský model N97. Telefon tehdy vynikal velkým displejem, který se vyklopil a vytvořil tak prostor pro QWERTY klávesnici. Špičkovou výbavu, kterou si můžete připomenout v našem katalogu, odrážela také cena, která byla nastavena na 16 500 Kč. Nokia ale bohužel použila rezistivní displej.

Připomeňte si: Nokia N97: QWERTY, 3,5" displej, Wi-Fi, Nokia mapy 3.0

Nokia N97

Televize v mobilu

Ačkoliv telefony v roce 2008 neměly nijak velké displeje, alespoň ze současného pohledu, koketovali někteří výrobci s televizí v mobilu. Jedním takovým výrobcem bylo Mivvy. Dnes již takřka zapomenutý výrobce, který aktuálně prodává jen dva jednoduché mobily. Před pěti lety však představil novinku Mivvy Dual TV, která kromě slotu pro dvě SIM karty nabídla právě zabudovaný televizní tuner. Již tehdy však nepotěšilo, že šlo pouze o analogový tuner. Navíc sledování televize na 2,6palcovém displeji nebylo jistě nijak pohodlné.

Připomeňte si: Mivvy Dual TV: dotykový displej, příjem televize

Mivvy Dual TV

Soutěžili jsme, testovali jsme

Jste-li našimi věrnými čtenáři, jistě víte, že vám pravidelně přinášíme zajímavé soutěže o hodnotné ceny. Například nyní můžete vyhrát HTC One či One mini. Soutěže ale mají na mobilenet.cz tradici dlouhá léta, což dokazuje i dnešní sonda do roku 2008. Tehdy jste mohli vyhrát velmi zajímavý Sony Ericsson G700 se Symbianem nebo příslušenství od Nokie.

Vyhlášení vítězů vánoční soutěže o Sony Ericsson G700

Stěžejními články našeho serveru jsou samozřejmě recenze. V první polovině prosince 2008 jsme pro vás testovali hned tři telefony a v návaznosti na úvod dnešního článku asi nikoho nepřekvapí, že šlo výhradně o telefony Nokia. Tehdy ještě vcelku oblíbené telefony véčkové konstrukce zastupovala Nokia 6600 Fold, dostalo se i na „vysouvák“ Nokia 3600 Slide a vrcholem byla recenze na symbianovou Nokii N79, což byl velmi dobře vybavený smartphone se Symbianem či 5megapixelovým fotoaparátem.

Prosincové recenze 2008

Nokia 660 Fold, N79 a 3600 Slide

Závěr

Vzpomínkou na testované telefony jsme se dostali na závěr dnešního dílu seriálu mobilenet.cz před pěti lety. Určitě nám dejte do komentářů vědět, jak se vám forma článku líbí, co bychom případně měli změnit či ještě připomenout. Za dva týdny, tedy mezi svátky, se opět ponoříme do stejného období před pěti lety.

Diskuze ke článku
Lopez
Souhlasím s Jardou. Až tady na Silvestra 2013 vyjde článek "Mobilnet v roce 2018" tedy v době nadvlády čínských značek, budeme ještě se slzou v oku vzpomínat na duely Ajfon nebo Samsung...:)
Tomáš
Nokia 5800 to je můj mobil a letos ho vyměním za sony xperia z1 :) a sony ericsson g700 mel muj bracha :)
Jirka
Já měl nižší model Nokia 5530. Vzpomínám jak jsem jej v lednu 2010 kupoval za 5,8K a právě před týdnem jsem ho vyměnil za Sony Xperia L, nicméně nokia neskončila svůj životní cyklus, ale bude dál sloužit mamce ;-).
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Tak zrovna táto veta nemá veľa spoločného s N97 :)

"Špičkovou výbavu, kterou si můžete připomenout v našem katalogu, ... "

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze